Nusa Lembongan, Nusa Ceningan & Nusa Penida bezoeken vanuit Bali? Info en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan & Nusa Penida bezoeken vanuit Bali? Info en tips

29 januari 2024 in Bali-Lombok0 reacties

Ten zuidoosten van Bali liggen 3 eilanden die elk iets bijzonder te bieden hebben: Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida. Je kan er fantastisch snorkelen, mooie wandelingen door de jungle maken en natuurlijk uitrusten op de prachtige stranden die de eilandengroep te bieden heeft.

In dit blogartikel lijsten we de mooiste plekjes op en vertellen we je hoe je de eilanden het beste kan bereiken.

Tours en tickets naar de Nusa eilanden

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

Excursies en daguitstappen naar de Nusa Eilanden

Inhoud artikel

  1. Nusa Lembongan

1.1. Het populairste eiland

Dit eiland lokt vooral reizigers die van de natuur willen genieten. Hoewel toeristen Nusa Lembongan ondertussen 'ontdekt' hebben en het een van de meest populaire toeristische plekken van Bali lijkt te worden, zijn er nog steeds genoeg plekken op het eiland om aan de massa te ontsnappen en van de rust te genieten.

Het voordeel van het toenemende toeristenverkeer is dat er nu ook al enkele toeristische faciliteiten zijn, zoals hotels en restaurantjes. Je kan de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland te voet of met de fiets verkennen, of je kan een boottocht maken om de kustlijn van het eiland te verkennen.

1.2. De adembenemende stranden Jungut Batu en Mushroom Bay

De grootste aantrekkingsfactor van het eiland zijn de adembenemende stranden. Het eerste belangrijke strand is het bruisende strand van Jungut Batu. Dit is een lang uitgestrekt hagelwit strand waar je in de kalme zee kan ronddobberen. Je kan er ook iets lekkers eten of drinken in één van de bars.

Ten zuidwesten van Jungut Batu ligt Mushroom Bay, een schilderachtige baai met een geweldig zandstrand en enkele gezellige restaurantjes langs het water.

Onze tip: Mushroom Bay is vooral de moeite na 15u, wanneer de dagtoeristen weer naar Bali zijn teruggekeerd.

1.3. De kleinere strandjes

Deze twee populaire stranden zijn echter niet de enige mooie stranden op Nusa Lembongan. Er zijn ook verschillende kleinere strandjes waar je wat tijd kan doorbrengen. Dream Beach is een zalig strookje zand, en ook het strandje Sandy Bay is een bezoekje waard.

Sandy Bay grenst aan een rotspunt waar spectaculaire waterpluimen opstijgen door de donderende golven. Die spectaculaire golven staan bekend als 'The Devil's Tears'.

1.4. De mangroven verkennen

Naast de prachtige stranden zijn ook de mangroven en lagunes ten noorden van Jungut Batu een aanrader. Je kan ze met een jukung-kraanboot verkennen. In Jungut Batu kan je ook de Secret Garden Bungalows bezoeken, waar je bij de Marine Megafauna Foundation meer leert over het lokale onderwaterleven.

1.5. De zeewierboerderijen

In het zuidoosten van het eiland vind je zeewierboerderijen die je ook kan bezoeken. Het meeste zeewier dat hier geoogst wordt, wordt gebruikt in de Aziatische cosmetica-industrie. Bij hoogtij zie je enkel de bamboepaaltjes in het water staan, maar bij laagtij komt het zeewier bloot te liggen en kunnen de boeren hun producten oogsten.

1.6. De tempel Puncak Sari

Net ten noorden van Lembongan Village, op de hoofdroute naar Jungut Batu, vind je de grootste en meest indrukwekkende tempel van het eiland, de Puncak Sari-tempel. Deze Hindoetempel ligt op een van de hoogste punten van Nusa Lembongan.

Vanuit de tuin heb je een mooi uitzicht op de naburige eilanden Nusa Penida en Nusa Ceningan zien liggen en natuurlijk ook de helderblauwe oceaan.

1.7. Overnachten op Nusa Lembongan

Wil je overnachten op Nusa Lembongan, kies dan een plek in het westen van het eiland om de mooie zonsondergang boven Bali te kunnen bewonderen. Het strand van Jungut Batu is een populaire plek om de zonsondergang, maar verder langs de kust vind je nog meer rustige en stille plekken om de ondergaande zon te bekijken.

Er zijn verschillende hotels waar je helemaal tot rust kan komen. In Dinatah Lembongan Villas vlakbij Mushroom Bay kan je bijvoorbeeld genieten van de tuin, het buitenzwembad of het restaurant. Een andere aanrader is Nusa Veranda Sunset Villas, 4 villaatjes met zwembad op het strand.

  1. Nusa Ceningan

2.1. Het zustereiland van Nusa Lembongan

Dit eiland is met Nusa Lembongan verbonden via een brug. Als je de brug oversteekt, kom jet terecht op een rustig, klein eilandje. Ook dit eiland is de laatste 10 jaar steeds populairder geworden. Je vindt er veel natuurweelde, prachtige stranden en surfers.

2.2. Mooie uitzichten

Nusa Ceningan telt tal van schilderachtige wegen en paden, en er zijn prachtige uitzichten vanop de centrale bergrug van het eiland over Nusa Lembongan en verder richting Bali. Ook dit is een mooie plek om de zonsondergang te bekijken.

2.3. Blue Lagoon

Andere populaire plekken op het eiland zijn de Blue Lagoon, een rotsachtige baai met helder turkooisblauw water. Je bereikt de plek makkelijk met de scooter door gewoon de bordjes naar Blue Lagoon te volgen. Deze baai staat bekend om er te klifduiken, enkel voor de durvers!

2.4. Secret Beach

Secret Beach is een ontspannen locatie met schitterende uitzichten. Je vindt er het helderste water en zelden andere mensen. Geniet hier van de rust.

2.5. Overnachten op Nusa Ceningan

Ook op Nusa Ceningan vind je enkele hotelletjes die vlakbij de zee liggen. Je kan er bijvoorbeeld terecht in Twilight Lembongan waar je kan genieten van het uitzicht vanuit de houten bungalows of het zwembad. Ze bieden ook duik-, snorkel- en visarrangementen aan en er is een eigen restaurant.

  1. Nusa Penida

3.1. Ongerepte natuur (voorlopig nog)

Nusa Penida is veel groter dan de twee andere eilanden, maar de toeristische voorzieningen zijn veel beperkter. Hoewel het eiland snel in populariteit toeneemt, is het goede nieuws dat het nog steeds vrij ver van de gebaande paden ligt en dus ideaal is voor wie van ongerepte natuur houdt. Dit eiland is een toevluchtsoord voor een aantal bedreigde vogelsoorten en er zijn veel serene natuurlijke plekjes te ontdekken.

Je vindt rond het eiland bijvoorbeeld kalksteengrotten, bijzondere karstformaties en torenhoge kliffen. Je kan Mundi Hill beklimmen, het ongerepte regenwoud van Tembeling verkennen of de prachtige kliffen aan de zuidkust bewonderen.

3.2. De zandstranden

Langs de noord- en noordwestkust van het eiland ontdek je enkele afgelegen witte zandstranden. Een van de beste stranden is Crystal Bay, in Banjar Penida, ten westen van Sakti Village. Dit is een geweldige plek voor een picknick of een zwem- of snorkelbeurt in het kristalheldere water.

3.3. Tempels in Nusa Penida

Op Nusa Penida staan 2 belangrijke tempels. Je kan een bezoek brengen aan Goa Giri Putri, een boeddhistische tempel in de indrukwekkende kalkstenen Karangsari-grot, een religieuze pelgrimsplaats voor veel Balinezen.

Wie geïnteresseerd is in lokale religie, zou ook Pura Penataran Ped (ook bekend als Pura Dalem Ped) moeten bezoeken, een andere belangrijke tempel.

3.4. Kelingking Beach

Kelingking is de bekendste plek op Nusa Penida. De kans is groot dat je het spectaculaire strand al eens op sociale media hebt zien passeren. De plek wordt soms ook wel T-rex genoemd omdat je in de rots een dinosaurus zou kunnen herkennen (met de nodige verbeelding).

Wandel naar het uitkijkpunt bovenop de klif en geniet van het prachtige uitzicht. Heb je lef? Daal dan de rots af naar het strand. Let wel op, de klim is pittig en niet te onderschatten!

Onze tip: trek goede schoenen aan en ga vroeg in de ochtend wanneer de toeristen vanuit Bali er nog niet zijn. Neem ook water mee voor de hike.

3.5. Overnachten op Nusa Penida

Op Nusa Penida zijn verschillende leuke hotelletjes. Wil je even de rust opzoeken? Verblijf dan in Sunrise Penida Hill. Het ligt tamelijk afgelegen, maar je hebt wel een fantastisch uitzicht op de jungle. Je kan er ook eten, scooters huren om het eiland te verkennen of in het zwembad plonzen.

  1. Hoe bereik ik de Nusa-eilanden?

4.1. Van Bali naar Nusa Lembongan

Er zijn verschillende manieren om van Bali naar Nusa Lembongan te reizen. Op Bali kan je de boot nemen vanuit Serangan (bij Nusa Dua) of vanuit Sanur. Af en toe vertrekken er ook boten vanuit Padang Bai. De boottocht duurt ongeveer een half uur. Je moet daarvoor tickets kopen bij een van de ferrymaatschappijen die de boottochten regelt.

Online kan je ook tickets kopen voor een boottocht die je snel naar Nusa Lembongan brengt en je ophaalt bij je accommodatie op Bali. Zo hoef je geen tickets meer te boeken of te wachten aan de boot en heb je meer tijd om het eiland te verkennen.

4.2. Van Bali naar Nusa Penida

De tocht van Bali naar Nusa Penida verloopt in 2 stappen. Eerst ga je van Bali naar Nusa Lembongan en vandaar neem je een andere boot naar Nusa Penida. Om van Nusa Lembongan naar Nusa Penida te varen, moet je een boot nemen die vertrekt bij de gele brug op Nusa Lembongan. Na een boottochtje van 10 minuten kom je dan aan bij Toya Pakeh op Nusa Penida.

Als je vanuit Bali enkel Nusa Penida wil bezoeken, raden we je aan om online tickets voor een rechtstreekse boottocht tussen Bali en Nusa Penida te kopen. Het traject via Nusa Lembongan is namelijk nogal omslachtig en vooral erg tijdrovend. Met het ticket voor een rechtstreekse boottocht wordt je opgehaald aan je accommodatie in Bali en vaar je in drie kwartier naar Nusa Penida.

4.3. Van Bali naar Nusa Ceningan

Om naar Nusa Ceningan te gaan, moet je sowieso eerst naar Nusa Lembongan. Die 2 eilanden zijn namelijk met een brug met elkaar verbonden. Je neemt eerst de boottocht van een half uurtje van Bali naar Nusa Lembongan. Daarna huur je een scooter of steek je te voet de brug naar Nusa Ceningan over. Overnacht je op Nusa Ceningan? Kijk dan na of je hotel geen vervoer regelt.

  1. Bezoek je de eilanden het beste alleen of boek je beter een tour?

Of je de eilanden alleen of met een tour bezoekt, hangt af van hoe veel tijd je hebt voor je reis. Wil je graag je tijd nemen om de eilanden te ontdekken, bezoek ze dan zonder tour. Wil je vooral Bali bezoeken en de eiland eerder snel verkennen, neem dan een tour. Een tour spaart je heel wat moeite. Je hoeft zelf geen tickets voor de boten of hotels te regelen. Bovendien brengen de gidsen je snel naar de mooiste plekjes.

Online kan je tickets kopen voor een tweedaagse tour langs de eilanden. Op die tour verken je eerst Nusa Lembongan. Je snorkelt langs de kust en wandelt door de mangrove en de rest van het eiland en brengt er ook de nacht door in een mooi resort aan het water. De volgende dag verken je de mooiste plekjes en stranden van Nusa Penida voor je terug naar Bali keert.

  1. Waar verblijven op Bali? Onze favoriete hostels & hotels

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

Enkel een hotel nodig?

Wij raden het LLoyd's Inn Bali aan om je reis te beginnen. Het is de perfecte uitvalsbasis om het zuiden van Bali te ontdekken, alle belangrijke bezienswaardigheden liggen in de buurt. Dit hotel biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, je slaapt in een hypermodern hotel voor een erg voordelige prijs.
  1. Filmpje: de mooiste plekjes op de Nusa-eilanden

Benieuwd naar de Nusa-eilanden? Bekijk alvast dit filmpje waarin je enkele van de mooiste plekjes van Nusa Penida passeert. Om het groene eiland zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Nusa Penida moeten reizen!

  1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis preview reisgids Bali downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?