Dé 18 x mooiste tempels van Bali: Complete lijst, foto's + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 18 x mooiste tempels van Bali: Complete lijst, foto's + kaartje

29 januari 2024 in Bali-Lombok0 reacties

Overal in Bali lijken tempels als paddenstoelen uit de grond te schieten. Er liggen tientallen exemplaren verspreid over het hele eiland. Bali staat zelfs bekend als het ‘Eiland van de Goden’ omdat er op het eiland meer dan duizend vereerd worden. Elke tempel heeft bovendien zijn eigen verhaal en legende. Er is bijvoorbeeld een watertempel waar reinigingsrituelen plaatsvinden en tempels die het eiland tegen de woeste oceaan beschermen.

Als bezoeker is het moeilijk om te beslissen welke tempels je nu precies wil bezoeken en om je daarbij te helpen, hebben we de mooiste tempels van het eiland op een rijtje gezet.

Onze tip: Doe een tour met gids of excursies op Bali

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

De mooiste bezienswaardigheden, tempels, watervallen, rijstvelden en de beste zonsondergang van Bali bezoeken?
Ga mee met een tour en ontdek de verborgen plekjes van Bali. Kijk snel bij GetYourGuide voor nog meer aanbod of boek hieronder.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste tempels op Bali

 1. Tanah Lot tempel

Deze tempel is één van de 7 tempels langs de zuidkust van Bali die samen een ketting vormen, bedoeld als spirituele grens. Je kan vanuit de ene tempel telkens de volgende zien liggen. De Tanah Lot-tempel ziet er heel exotisch uit en het is niet moeilijk te geloven dat aan deze plek magische krachten worden toegeschreven. De Balinezen aanbidden er de lokale zeegoden.

Deze bedevaartstempel rust op een rotsformatie. In de jaren 1980 werden de rotswanden onstabiel en vatte men een groots restauratieproject aan. Het is moeilijk te zien, zeker vanop een afstand, maar meer dan een derde van de rotsen onder de tempel is gemaakt van synthetisch gesteente.

De tempel van Tanah Lot is inderdaad één van de magische bezienswaardigheden van Bali, maar er is ook erg veel toerisme, vooral rond zonsondergang. Er geldt een toegangsprijs en tijdens je bezoek word je langs allerlei kraampjes en winkeltjes geleid. De plek verliest hierdoor wel wat van zijn authentieke charme. Toch is Tanah Lot een korte halte waard op elke route langs de zuidkust van Bali.

 1. Uluwatu tempel

De Uluwatu-tempel is nog een van de 7 tempels aan de zuidkust die het eiland spirituele bescherming zouden geven. Deze tempel heeft een prachtige ligging, hoog bovenop een steile klif die 70 meter boven de zee uitsteekt. De naam van de tempel betekent, ruwweg vertaald, ‘rand van de rots’ - een letterlijke, maar zeer toepasselijke naam.

De tempel zoals die er nu staat, zou in de 11de eeuw gebouwd zijn en is gewijd aan de oppergod en stormgod van het Balinese hindoeïsme. Aan de voet van de tempel wonen heel wat apen die de tempel zouden beschermen tegen boze geesten. De aapjes zijn berucht om het weggraaien van bezittingen, let dus op je spullen.

Onze tip: dit is een van de beste plekken op Bali om de zonsondergang te zien, en tegelijkertijd meer te weten te komen over de spiritualiteit, de geschiedenis en het erfgoed van het eiland.
 1. Goa Giri Putri tempel

Op het eiland Nusa Penida vlakbij het dorpje Suana kan je Goa Giri Putri bezoeken. Deze tempel is niet te vergelijken met de andere in dit lijstje. Goa Giri Putri is namelijk een boeddhistische tempel die in een indrukwekkende kalkstenen grot ligt.

Om binnen te gaan, moet je door een smalle opening in de rots. Eenmaal binnen ontdek je een ruime tempel waar 6 verschillende bidplaatsen zijn. Deze plek is een belangrijke religieuze pelgrimsplaats voor veel Balinezen.

In 1926 volgde echter een tweede uitbarsting die het hele dorp verwoestte en 1500 mensenlevens kostte. Het hele dorp en de tempel moest herbouwd worden, deels met oude elementen.

Onze tip: het belangrijkste feest van de tempel vindt plaats op de tiende volle maan van het jaar volgens de Balinese kalender. Dit valt meestal eind maart of begin april.
 1. Pura Ulun Danu Beratan

Pura Ulun Danu Beratan ligt aan de oevers van het Beratan-meer, een schilderachtige locatie. Deze tempel mag je absoluut niet missen, er hangt een bijzondere sfeer. Het ‘drijvende’ tempelcomplex bestaat uit 4 groepen heiligdommen. Er zijn 4 poorten die uitgeven op de 4 windrichtingen.

De tempel werd gebouwd in de 17de eeuw en is gewijd aan de centrale hindoeïstische goddelijke drie-eenheid, Brahma-Vishnoe-Shiva en ook aan de meergodin, Dewi Danu.

 1. Pura Ulun Danu Buyan

Minder toeristisch en vaak gehuld in verkoelende mist ligt het tempelcomplex Pura Ulun Danu Buyan, net als Pura Ulun Beratan, aan de rand van een meer. Het is een stille plek van natuur en bezinning op een heuvel langs het meer. De tempel staat niet ver van beschermde bossen die een belangrijk onderdeel vormen van het lokale ecosysteem.

Het tempelcomplex is gewijd aan diverse Balinese tantrische goden. Hoewel veel kleiner dan Pura Ulun Beratan is deze tempel een bezoek waard, vooral als je graag aan de massa wil ontsnappen.

 1. Het Sacred Monkey Forest Sanctuary

Het Sacred Monkey Forest Sanctuary is een hindoe-tempelcomplex met apenreservaat gevestigd in een bijzondere jungleomgeving. Het is een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Ubud en zelfs Bali. De hindoetempels, die door alle aandacht naar de apen vaak vergeten worden, zijn eigenlijk minstens even fascinerend. Je vindt hier 3 tempels die rond 1350 gebouwd zouden zijn.

Maar opgelet: de apen hier zijn allesbehalve doetjes! Ze stelen en durven af en toe eens bijten. Laat dat je wel niet afschrikken, want het is een prachtige plek en als je je verstandig gedraagt, zal je in principe geen moeilijkheden ondervinden.

Onze tip: sla dit tempelcomplex zeker niet over, vergeet gewoon niet om de apen te respecteren, draag geen glimmende sieraden en stop je zonnebril weg.
 1. Pura Taman Saraswati tempel

Er zijn verschillende mooie hindoetempels in het centrum van Ubud en één hiervan is de indrukwekkende tempel Pura Taman Saraswati. Bezoekers mogen de tempel zelf wel niet betreden omdat het nog steeds een heilige plek is voor hindoes.

Je kan wel naar de tempel gaan zonder binnen te gaan, wat meer dan de moeite waard is. Wat de tempel van de andere onderscheidt, is dat het gebouw naast een schilderachtige lotusvijver staat.

 1. Puri Saren Agung

Het paleis van Ubud en de tempel Puri Saren Agung vormen een complex dat grotendeels werd gebouwd na een aardbeving in 1917. Het paleis is de officiële residentie van de koninklijke familie van Ubud. Je kan er zelfs overnachten, in één van de 5 sterren-bungalows op het domein.

Elke nacht komt het paleis tot leven met het geluid van gamelanmuziek gespeeld op verschillende percussie-instrumenten en begeleid met traditionele dansen.

 1. Pura Tirta Empul

Hindoes worden al meer dan 1000 jaar aangetrokken door de heilige wateren van het belangrijke tempelcomplex Pura Tirta Empul. De tempel betekent letterlijk ook ‘heilige bronnen’ en die heilige bronnen zouden door de god Indra zijn geschapen.

Aan het water worden helende eigenschappen toegeschreven. Toeristen van over heel de wereld, zelfs de familie Obama, komen hier baden in de gezegende wateren.

 1. Gunung Kawi

Gunung Kawi is één van de oudste, grootste en meest vereerde plekken van Bali. Deze tempel uit de 11de eeuw ligt in een weelderig groene vallei langs de steile oevers van de rivier de Pakerisan.

Je vindt hier 10 candi of heiligdommen die in nissen in de rotsmuur zijn uitgehouwen. Het monument is gigantisch, elke candi meet maar liefst zo’n 8 meter hoog. De heiligdommen zijn waarschijnlijk gewijd aan koning Anak Wungsu van de Udayana-dynastie en zijn familieleden en concubines.

Wees bij je bezoek voorbereid op een stevige wandeling met en steile stenen trap van 270 treden die naar de rivier leidt. De wandeling zelf is prachtig, je passeert door de jungle en je hebt een mooi uitzicht op enkele rijstvelden die tot de mooiste van Bali gerekend mogen worden.

 1. Pura Luhur Batukaru

Het 11de-eeuwse hindoe-tempelcomplex Pura Luhur Batukaru werd gebouwd op de flanken van de Batukaru, de op één na grootste vulkaan van het eiland. Deze tempel is één van de 9 tempels die opgetrokken werden om Bali te beschermen tegen kwade geesten. De oorspronkelijke tempel werd vernietigd in 1604 en de huidige tempel werd pas in 1959 heropgebouwd.

Pura Luhur Batukaru is nog steeds een belangrijke religieuze plaats voor hindoes en wordt het hele jaar door gebruikt voor ceremonieën en evenementen. Sommige delen van het complex zijn verboden terrein voor niet-hindoe bezoekers. Elk jaar is er een belangrijke bedevaart waarbij duizenden gelovigen de beklimming maken.

 1. Brahma Vihara Arama

Dit klooster is de grootste boeddhistische site op Bali. Het werd geopend in 1970 en je vindt er tal van meditatiekamers, bibliotheken, indrukwekkende tuinen en een miniatuurreplica van 's werelds grootste boeddhistische archeologische site, Borobudur, op het naburige eiland Java.

Het klooster is vooral belangrijk voor boeddhisten tijdens de heilige dag van Vesak of Asada in april of mei, wanneer de geboorte van de Boeddha wordt gevierd.

 1. Pura Ulun Danu Batur

Een van Bali's belangrijkste tempelcomplexen is Ulun Danu Batur, oorspronkelijk gebouwd in de 17de eeuw om de spirituele harmonie en stabiliteit van het hele eiland te vrijwaren. Deze tempel vertegenwoordigt de noordelijke windrichting en is opgedragen aan Vishnu en de plaatselijke meergodin van het meer van Batur, het grootste meer van Bali.

In 1917 barstte de Gunung Batur-vulkaan uit en vernietigde daarbij het oorspronkelijke dorp Batur. De uitbarsting veroorzaakte duizenden slachtoffers, maar de lavastroom stopte als bij wonder bij de poorten van het tempelcomplex. Lokale bewoners zagen dit als een goddelijk voorteken en besloten om hier te blijven wonen.

 1. Pura Besakih: de moedertempel

Pura Besakih, de moedertempel van Besakih, ligt op de pittoreske hellingen van de Agung-berg. Van de duizenden tempels verspreid over Bali, is dit de grootste en spiritueel de belangrijkste tempel. Het uitgestrekte complex omvat 23 hindoetempels op een hoogte van bijna 1000 meter. De tempel is minstens 2000 jaar oud.

De toegang tot de site is de adembenemende gespleten poort Candi Bentar. Ook de Kori Agung, de toegangspoort tot de tweede binnenplaats is indrukwekkend. De tempel leidt gelovigen en bezoekers naar de top van de heilige Agung-berg. Daar staat de tempel Pura Penataran met daarin het spirituele knooppunt van de tempel: de lotustroon of padmasana uit de 17de eeuw.

 1. Tirta Gangga

Tirta Gangga is een prachtig waterpaleis omringd door een doolhof van zwembaden, fonteinen en weelderige tuinen en boordevol knap snijwerk en standbeelden. Het is een paleis en geen tempel, maar het water is heilig en mag enkel gebruikt worden tijdens tempelfestivals en ceremonies.

Het complex werd oorspronkelijk gebouwd in 1946 door de koning van Karangsem, maar werd bijna volledig verwoest door de uitbarsting van de nabijgelegen Agung-vulkaan in 1963. Wat je nu ziet, is een authentieke restauratie van de oorspronkelijke koninklijke pracht.

 1. Taman Ujung

Het paleis van Taman Ujung is een ander spectaculair waterpaleis dat oorspronkelijk werd gebouwd tijdens het bewind van de vroegere raja van Karangasem. Op het terrein staat de tempel Pura Manikan.

Net als Tirtta Ganga liep het tijdens de uitbarsting van de Agung-berg in 1963 veel schade op en het doorstond ook een aardbeving in 1979. Dankzij restauraties in de afgelopen decennia is het, net als het voorgaande waterpaleis, hersteld in zijn vroegere glorie.

 1. Pura Goa Lawah

Deze grottempel vol vleermuizen mag je niet missen. Dit is een van de heiligste plekken van Bali en is, zoals je misschien al kan afleiden uit de naam, gebouwd rond de opening naar een grot bewoond door vleermuizen.

De tempel werd in de 11de eeuw gesticht door Mpu Kuturan, een van de eerste priesters die het hindoeïsme op Bali introduceerde. Er wordt vermoed dat dit complex aanvankelijk gebruikt werd als meditatiecentrum voor priesters.

 1. De Lempuyang-tempel

Bovenop de berg Gunang Lempuyang ligt de tempel Lempuyang. Deze tempel is iets lastiger te bereiken dan andere tempels uit dit lijstje, maar het uitzicht vanop de tempel loont de moeite. Je kan de rit makkelijk bovendien maken met shuttles. Vanop de tempel kan je uitkijken over de hele regio en er staat een bekende poort die de klinkende bijnaam 'poort tot de hemel' gekregen heeft.

 1. Waar verblijven op Bali? Onze favoriete hostels & hotels

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

Enkel een hotel nodig?

Wij raden het LLoyd's Inn Bali aan om je reis te beginnen. Het is de perfecte uitvalsbasis om het zuiden van Bali te ontdekken, alle belangrijke bezienswaardigheden liggen in de buurt. Dit hotel biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, je slaapt in een hypermodern hotel voor een erg voordelige prijs.
 1. Filmpje: prachtige plekjes op Bali

Benieuwd naar Bali? Bekijk alvast dit filmpje waarin je enkele van de mooiste plekjes passeert. Om het groene eiland zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Bali moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis preview reisgids Bali downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?