De mooiste bezienswaardigheden in en rond Sanur op Bali

Volledige reisgids kopen voor € 10

De mooiste bezienswaardigheden in en rond Sanur op Bali

12 mei 2023 in Bali-Lombok1 reactie

Bali is een tropisch paradijs waar je spirituele troost kan vinden te midden van exotische regenwouden, eeuwenoude tempels, in mist gehulde bergen en idyllische zandstranden. Sanur ligt in de buurt van de internationale luchthaven van Denpasar. Houd er rekening mee dat het hier druk zal zijn. Hoewel je deze bestemmingen niet mag missen, raden we aan om niet te overnachten in Kuta of Seminyak (tenzij je zin hebt in een stevig feestje), maar in plaats daarvan te kiezen voor Sanur, een andere populaire plek, maar veel rustiger.

In dit blogartikel hebben we de hoogtepunten in en rond Sanur opgelijst zodat jij niets mist tijdens je verblijf in Bali!

Onze tip: Doe een tour met gids of excursies in Sanur

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

De mooiste bezienswaardigheden, tempels, rijstvelden en de beste zonsondergang van Ubud bezoeken?
Ga mee met een tour en ontdek de verborgen plekjes van Sanur. Kijk snel bij GetYourGuide voor nog meer aanbod of boek hieronder.

Inhoud artikel

  1. Bezienswaardigheden in en rond Sanur

Sanur ligt op het schiereiland Bukit, het meest zuidelijke punt van Bali. Omdat Sanur vlabkij de internationale luchthaven van Denpasar ligt, is het waarschijnlijk de plek waar je op Bali zal aankomen. Er liggen heel wat aantrekkelijke bezienswaardigheden in Sanur en in de omgeving. Het is ook de meest toeristische regio van het eiland en het kan er dus behoorlijk druk zijn.

  • Bezienswaardigheden rond Sanur: Kuta, Seminyak, Canggu, de Tanah Lot-tempel, Padang Galak
  • Bezienswaardigheden in de omgeving: Nusa Dua, het strand van Pandawa, Melasti Beach, de Uluwatu-tempel en Uluwatu Beach
  1. Sanur

Niet te wild en druk, en toch met heel wat toeristische faciliteiten zoals hippe bars en winkeltjes is Sanur voor velen de ideale strandbestemming. 's Avonds kan je er heerlijk genieten in een van de vele strandrestaurants waar je heerlijk kan dineren. Probeer ook de avondmarkt mee te pikken: de pasar malam.

2.1. Een heerlijk dagje strand

Behalve het strand, beschut tegen grote golven en dus ideaal voor jonge gezinnen, kunnen bezoekers er ook genieten van een aangename strandwandeling, vissersboten zien dobberen op het water en schildpadden bezoeken.

2.2. Bezienswaardigheden in Sanur

Heb je minder zin in een stranddag, dan kan je er ook verschillende plekken gaan bezoeken:

  • Je vindt er de Orchideeëntuin van Bali
  • Cultuurliefhebbers kunnen er een bezoekje brengen aan het museum van de Belgische kunstenaar Le Mayeur
  • Batu Jimbar, een kleurrijk villacomplex waar in de loop der jaren verschillende beroemdheden hebben gewoond, is een van de andere bezienswaardigheden.
  1. Kuta

3.1. Een feestje bouwen

Het strand en het resortgebied van Kuta en het naburige Legian vormen het hart van het massatoerisme op Bali, met alles wat daarbij hoort. Dit was het eerste toeristische vakantieoord op het eiland. In Kuta staat feestvieren centraal, dus ben je een party animal, dan is dit misschien wel de ideale plek voor jou. Zo niet, dan zal je hier waarschijnlijk niet te lang willen blijven.

3.2. Kuta Beach

Hoewel het er druk is, is er toch veel om Kuta aan te bevelen – er is natuurlijk een reden waarom deze plaats van in het begin zo populair was bij internationale toeristen. Kuta Beach heeft zacht zand en prachtige wateren. Als je van surfen houdt, is Kuta Beach zeker iets voor jou, want het is een van de beste surfplekken in de regio. Wie met kinderen reist, kan er ook naar een waterpark.

  1. Seminyak

Op wandelafstand van Kuta ligt Seminyak, een andere resortplek met een meer luxueuze uitstraling. Het strand is even goed als dat van Kuta, en toch iets minder druk. Seminyak is de thuisbasis van vele expats en staat ook bekend om haar luxehotels, restaurants, clubs, chique boetieks en galerijen. Zin om geld aan luxeproducten te geven? Dan is Seminyak the place to be!

  1. Canggu

Als Sanur naar je gevoel een beetje te rustig klinkt, maar de andere resorts langs deze kustlijn dan weer net te druk zijn, dan is Canggu misschien een goede plek voor je eerste nacht op het eiland.

5.1. Surfen in Canggu

Canggu is een opkomend resort dat vooral bij surfers geliefd is. De stranden van Canggu en Echo staan beide bekend om hun golven en surffaciliteiten.

5.2. Een hippe plek

Niet zo korrelig en wild als Kuta, maar ook niet zo chic als Seminyak, heeft deze plek de laatste jaren meer en meer naam gemaakt. Canggu biedt een hippe en verleidelijke combinatie van ontspannen smoothiebars, yogastudio’s, kunstgalerijen, een prachtige surfomgeving en een vleugje wild nachtleven. Sommigen noemen Canggu een soort hipsterhemel.

  1. De Tanah Lot-tempel

6.1. Een tempel op een klif

Deze bedevaartstempel rust op een rotsformatie die gedurende duizenden jaren gevormd werd door de eroderende werking van de getijden. Door de erosie werd de rotswand in de jaren 1980 onstabiel en startte men een groots restauratieproject gestart. Het is moeilijk te zien, zeker vanop een afstand, maar meer dan een derde van de rotsen is niet echt!

6.2. Een spirituele plek

De tempel zelf zou het werk zijn van Dang Hyang Nirartha, een Javaanse Hindoe-reiziger uit de 16de eeuw die naar verluidt het Shaivitisch (Shiva-aanbidding) priesterschap naar het eiland heeft gebracht. De tempel is een van de 7 tempels langs de zuidkust van Bali die samen een ketting vormen, bedoeld als spirituele en beschermende grens. Je kan vanuit de ene tempel telkens de volgende zien liggen.

6.3. Toeristische hot-spot

De tempel van Tanah Lot is inderdaad één van de magische bezienswaardigheden van Bali, maar er is ook erg veel toerisme, vooral rond zonsondergang. Er geldt een toegangsprijs, en tijdens je bezoek word je langs allerlei kraampjes en winkeltjes geleid. De plek verliest hierdoor wel wat van zijn authentieke charme, maar houd toch kort even halt bij Tanah Lot.

  1. Padang Galak

We raden je ook aan om nog een stop te maken bij Padang Galak. Dit prachtige strand met wit zand en een heerlijke branding is een geweldige plek om te surfen. Er zijn een paar kleine maar mooie tempels dicht bij het strand die een misschien ook kort bezoekje waard zijn.

Kom je aan het begin van het winderige seizoen, meestal in juli of augustus maar soms zelfs tot oktober, dan kan je misschien het lokaal vliegerfestival meemaken.

  1. Nusa Dua

8.1. Het centrum voor massatoerisme

Nusa Dua staat bekend als dé toeristische enclave van Bali. De plek werd gebouwd in de jaren 1970 en is een centrum voor massatoerisme, met meer dan 20 grote resorts en duizenden hotelkamers. Dit is een uitgestrekt gebied waar je de chaos van de rest van het eiland achter je kan laten.

8.2. Mooie wandelingen

Je kan er natuurlijk een ontspannende wandeling maken langs het strand van Nusa Dua. Een andere mooi wandeling is die naar Pura Gegar,een kleine hindoetempel is prachtig gelegen te midden van gebogen bomen, en het uitzicht hier is fantastisch.

8.3. De Waterblow van Nusa Dua

Bij de Waterblow van Nusa Dua kan je de indrukwekkende kracht van de natuur ervaren. Een speciaal gebouwd observatieplatform laat je genieten van het schouwspel van brekende golven, die tot enkele meters hoog kunnen reiken.

  1. Het strand van Pandawa

Het strand van Pandawa bestaat uit helderblauw water en sprankelend wit zand. Het stond lang bekend als 'Secret Beach' (geheim strand) en gedurende het grootste deel van het jaar is het er veel minder druk dan in de andere badplaatsen.

De toegang is te betalen, maar dat hebben velen ervoor over om te kunnen genieten van deze aantrekkelijke kustlocatie. Ook de rit naar het strand is interessant, met onderweg enkele sculpturen gehouwen in de kliffen.

  1. Melasti Beach

Melasti Beach is een van de beste stranden op het schiereiland Bukit. Het is er veel minder druk dan op de andere stranden, wat het meteen een pak aantrekkelijker maakt. Je kan er goed zwemmen en er is geen toegang of parking te betalen. De natuur in de omgeving is adembenemend mooi, met prachtig water en weelderig groen dat van de kliffen naar beneden valt.

  1. De Uluwatu-tempel

11.1. Prachtige ligging

De Uluwatu-tempel is nog een van de 7 tempels aan de zuidkust die het eiland spirituele bescherming zouden geven. Deze tempel is prachtig gelegen, hoog bovenop een steile klif die 70 meter boven de zee uitsteekt. Het is meestal druk aan de Uluwatu-tempel, vooral rond zonsondergang.

11.2. Tempel van de stormgod Rudha

De Uluwatu-tempel is gewijd aan de oppergod van het Balinese hindoeïsme, Sang Hyang Widhi Wasa, beter bekend als Rudha. Rudha wordt over het algemeen gezien als een stormgod, de belichaming van wildheid en chaos.

11.3. Stelende aapjes

Aan de voet van de tempel wonen heel wat apen die berucht zijn om het weg graaien van bezittingen. Vooral brillen zijn erg geliefd. De apen zouden de tempel beschermen tegen boze geesten.

  1. Uluwatu Beach

Uluwatu Beach, aan de voet van de klif waarop de tempel staat, geeft toegang tot de rotsformaties en een mooie grot onder de tempelrots. Het is ook een van de beste surflocaties van Bali. Surfers van over de hele wereld komen naar hier om te genieten van de donderende golven. Deze locatie is alleen geschikt voor gevorderde surfers.

  1. Waar overnachten bij Sanur?

We raden het Respati Beach Hotel aan op het strand van Sanur. De kamers zijn goed uitgerust, er is een mooi buitenzwembad en vooral, je kan vanuit je bed zo de zee inlopen! In het restaurant worden ook heerlijke Indonesische specialiteiten geserveerd.
  1. Filmpje: prachtige plekjes op Bali

Benieuwd naar Bali? Bekijk alvast dit filmpje waarin je enkele van de mooiste plekjes passeert. Om het groene eiland zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Bali moeten reizen!

  1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis preview reisgids Bali downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 september 2023 - Hans zijp

Top gids en adviezen en zeer bruikbaar

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?