Beleef de Heineken Experience Amserdam: Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Beleef de Heineken Experience Amserdam: Info, tips & tickets

8 april 2024 in Amsterdam0 reacties

Heineken is één van de drie grootste bierproducenten ter wereld. Het Nederlandse familiebedrijf groeide sinds zijn oprichting in de negentiende eeuw al snel uit tot één van de grootste brouwerijen ter wereld en is bekend onder alle bierliefhebbers. De groene flesjes met daarop een rode ster zijn dan ook op veel plaatsen over de hele wereld te verkrijgen. Om meer te leren over de geschiedenis en het brouwen van zo’n heerlijke pils moet je in de Heineken Experience in Amsterdam zijn.

Lees in dit blogbericht alles over mijn bezoek, hoe wachtrijen te vermijden en hoe je tickets online kunt boeken.

Heineken Experience tickets

De Heineken Experience is een interactieve tentoonstelling waarin je alles te weten komt over het Nederlandse biermerk, je kan echter ook zelf aan de slag om bier te brouwen. Je kan online je tickets voor de Heineken Experience kopen voor € 18, met een proeverij op het eind.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Heineken

1.1. Het ontstaan van het bier

Gerard Adriaan Heineken overtuigde zijn rijke moeder in 1864 om de oude Hooibergbrouwerij aan de rand van het centrum van Amsterdam op te kopen. Daar werd vanaf 1592 al eeuwenlang een populair bier gemaakt dat goedkoop genoeg was zodat ook de lagere klasses ervan konden genieten. In 1868 liet meneer Heineken op die plaats zijn eigen brouwerij bouwen. In 1873 huurde hij Dr. Elion in om een gistingsproces te creëren voor Heineken om bier te maken volgens het Bavariaanse ondergistingsproces. Daarna werd de HBM, ofwel de Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij opgericht, en al snel werd het eerste merkbier van Heineken gebrouwen. Dat bier werd de eerste premium pils van Nederland en de naam Heineken stond al snel gelijk aan kwaliteit.

1.2. Een bekroonde pils

Het bier van Heineken won in 1875 al zijn eerste prijs, de Medaille d’Or van de Internationale Maritieme Expositie in Parijs. Dat zorgde voor een grote vraag naar het bier in Parijs, waar er al snel 64 000 hectoliter Heineken werd verkocht. Heineken werd daardoor de grootste bierexporteur aan Frankrijk. In de volgende 25 jaar won Heineken nog drie andere prijzen. Zo won het merk in 1883 het Diplome d’Honneurs op de Internationale kolonie-expositie in Amsterdam, in 1889 de Grand Prix op de Wereldtentoonstelling in Parijs, en in 1900 de Hors Concours Membre du Jury in Parijs.

1.3. Opening van de Heineken Experience

In 1975 werd er zoveel bier gebrouwen dat het hoofdkantoor werd verplaatst van Amsterdam naar een nieuwe brouwerij in Zoeterwoude. Ruim een decennia later, in 1988, werd besloten om de oude brouwerij in Amsterdam te sluiten omdat het de grote vraag niet meer aankon en de nieuwe brouwerij dat beter kon beheersen. Een paar jaar later werd de Heineken Experience geopend in de oude brouwerij, waar je nu over het brouwproces, nieuwe innovaties en andere weetjes van Heineken kan leren. Tegenwoordig is het hele gebouw omgebouwd tot een museum dat je een kijkje geeft in de productie en de geschiedenis van het biermerk.

Onze tip: koop uw tickets vooraf online, zo hoef je niet in de wachtrij aan te schuiven.
 1. Het bier van Heineken

2.1. Het verschil tussen Heineken en andere bieren

Het bier dat Heineken maakt, is een ondergistend bier. Het bier is een volmoutbier en wordt dan ook uitsluitend met gerstemout gemaakt. Ook de andere ingrediënten die in het bier van Heineken worden gebruikt zijn puur natuur. Zo wordt er verder alleen maar water, hop en A-gist gebruikt voor het brouwen van de pils. Het brouwproces duurt in totaal 28 dagen, waarvan het bier 21 dagen lang rust zodat het een heerlijk helder biertje wordt. De meeste andere pilseners worden maar een paar dagen met rust gelaten. Bovendien gebruiken de meeste brouwerijen verticale tanks, terwijl Heineken in horizontale biertanks gefermenteerd wordt omdat dat voor de perfecte druk voor de A-gist zorgt. Het resultaat is de rijke Heineken pils met zijn uitgebalanceerde smaak en een alcoholvolume van vijf procent.

2.1. Een wereldwijd succes

Bij een onderzoek in 2011 bleek dat er wereldwijd 2,74 miljard liter Heineken-bier werd gebrouwen, en zelfs 16,46 miljard liter bier door alle brouwerijen die onder de Heineken Group vallen samen. Het bier van Heineken zelf wordt in meer dan 190 landen ter wereld verkocht en het bedrijf is samen gaan werken met bierbrouwers in verschillende landen, zoals Mexico, China en Australië.

 1. De Heineken Experience

3.1. Een toeristische trekpleister

In 1991 opende de oude brouwerij voor het publiek met een bezoekerscentrum en een tour door de brouwerij heen. De oorspronkelijke naam was Heineken Ontvangst- en Informatiecentrum, maar dat werd in 2001 omgedoopt naar de Heineken Experience.

Al snel werd de Heineken Experience een populaire toeristische attractie in Amsterdam. In 2007 werd de brouwerij tijdelijk gesloten om het museum opnieuw in te richten en uit te breiden. Uiteindelijk opende de Heineken Experience opnieuw op 3 november 2008, waarna het al snel weer druk bezocht werd.

3.2. De rondleiding

Tijdens de tour kunnen bezoekers de architectuur van het negentiende-eeuwse gebouw goed bewonderen. De authentieke interieurs, decoraties en oude foto’s, maar ook de oude koperen biertanks bleven bewaard en ook de oude stallen zijn te bezoeken. Natuurlijk wordt ook het brouwproces uit de doeken gedaan. Bovendien zijn de prijzen die de Heineken familie ontving ook uitgestald, waaronder de gouden medaille die het bij de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs won. Tijdens de tour duik je ook in de geschiedenis van Heineken en kom je meer te weten over hoe het biermerk in anderhalve eeuw uitgegroeid is tot één van de grootste ter wereld. Verder worden de oude bierreclames getoond in de Heineken Experience, en natuurlijk kan je zelf ook proeven na de rondleiding.

 1. Openingstijden Heineken Experience

De Heineken Experience is dagelijks geopend. Van maandag tot en met donderdag is het museum geopend van 10:30 tot 19:30, waarbij de laatste toegang om 17:30 is. Van vrijdag tot en met zondag is de Experience geopend van 10:30 tot 21:00, waarbij de laatste toegang om 19:00 is. In de zomermaanden van juli en augustus is de Heineken Experience dagelijks geopend van 10:30 tot 21:00. In de kerstperiode tussen 24 december en 31 december is de Heineken Experience alleen geopend tussen 10:30 en 16:00, met laatste toegang om 14:00.

 1. Tickets voor de Heineken Experience

Er zijn verschillende tickets te verkrijgen voor de Heineken Experience. Bezoekers kunnen een rondleiding in de fabriek krijgen met daarna natuurlijk een degustatie. Bovendien bestaan er ook combinatietickets waarbij je niet alleen de Heineken Experience bezoekt + een rondvaart op de Amsterdamse grachten. Tickets kun je online kopen.

Kinderen onder de 18 mogen alleen naar binnen onder leiding van een volwassene en krijgen geen alcohol geschonken. Bij de tour krijgt iedereen onder de 18 jaar in plaats van twee biertjes twee andere drankjes, bijvoorbeeld frisdrank of water. De tour wordt in het Engels gehouden, maar de app van de Heineken Experience met audio en video gids is verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Chinees en Russisch.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

De Heineken Experience wordt drukbezocht door toeristen, waardoor er vaak lange rijen staan aan de kassa's.

Onze tip: koop je tickets vooraf online om wachtrijen te vermijden en zo sneller binnen te kunnen.

Verder is het aan te raden om de vakantieperiodes en weekends te vermijden omdat er dan meer mensen zijn die de Heineken Experience bezoeken.

 1. Hoe bereik ik de Heineken Experience?

7.1. Te voet

De Heineken Experience is gelegen aan de Stadhouderskade 78 aan de rand van het centrum van Amsterdam. Vanaf Amsterdam Centraal is het ongeveer een half uur wandelen door het centrum naar de Heineken Experience.

7.2. Met het openbaar vervoer

De Heineken Experience is te bereiken met trams 7, 10 en 24 en metro 52.

7.3. Met de auto

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is de APCOA Parking Heinekenplein aan de Eerste van der Helststraat 6.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Het is verboden om alcohol te schenken aan iedereen jonger dan 18 jaar. Kinderen mogen wel mee met de tour, maar je mag ze niet een slokje van je eigen biertje laten proeven.
 • Er is een gratis vestiaire aanwezig.
 • Kinderwagens kunnen niet mee met de tour en moeten bij de vestiaire achtergelaten worden.
 • Wachtrijen kan je gemakkelijk overslaan door je tickets online te kopen.
 1. Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Amsterdam? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van het Centraal Station, Jordaan, Grachtengordel en Museumkwartier. Ontdek zeker onze 11 favoriete hotels in Amsterdam.

Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een leuk hotel in Amsterdam? Wij verbleven in het DoubleTree hotel nabij het Centraal Station. Met een prachtig uitzicht + parking voorzien (mocht je niet met de trein komen).
 1. Filmpje: een rondleiding in de Heineken Experience

Wil je een beter idee van hoe een rondleiding in de Heineken Experience er uitziet? Bekijk dan zeker dit filmpje! Om alles met je eigen ogen te zien en het bier zelf te proeven, zal je natuurlijk een bezoekje moeten brengen!

 1. Download je gratis stadswandeling Amsterdam

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Amsterdam. Ideaal om Amsterdam volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Amsterdam? Koop dan onze reisgids Amsterdam met 3 themawandelingen en meer dan 87 highlights. Eerst uitproberen? Download alvast onze gratis stadswandeling Amsterdam en ga op pad!

Amsterdam

Gratis reisgids Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?