Maak een ritje op de Pilatusbahn in Zwitserland: de steilste tandradbaan ter wereld

Volledige reisgids kopen voor € 10

Maak een ritje op de Pilatusbahn in Zwitserland: de steilste tandradbaan ter wereld

10 oktober 2023 in Zwitserland0 reacties

Praktische info en tips over de Pilatusbahn in Zwitserland

Op zoek naar een onvergetelijke ervaring in de buurt van Luzern? Dan moet je naar de Pilatusbahn. Deze tandradbaan is een technisch meesterwerk dat zich de steilste tandradbaan ter wereld mag noemen. De Pilatusbahn neemt reizigers mee op een avontuurlijke rit met een adembenemend uitzicht. En op de Pilatusberg valt er nog veel meer te beleven. We vertellen je er hieronder alles over.

Waar wacht jij nog op om in te stappen? Tuut tuuuuuut... Bekijk hier de mooiste treinreizen in Zwitserland.

Inhoud artikel

 1. De steilste tandradbaan ter wereld

Ga je naar Luzern, dan is de Pilatusberg eigenlijk een must-see. Niet alleen omwille van de uitzichten, waarover later meer, maar eigenlijk gewoon al om deze tandradbaan alleen. Het is namelijk de steilste tandradbaan ter wereld. Op het steilste stuk bedraagt het stijgingspercentage maar liefst 48 procent! Je overbrugt in totaal een indrukwekkend hoogteverschil van 1629 meter. En het beste van allemaal: de rit duurt maar liefst 40 minuten; je hebt dus alle tijd om al dat moois te aanschouwen.

Het plan voor de tandradbaan dateert uit 1899 en werd ontworpen door de Zwitser Locher. In 1937 werd het systeem op het elektriciteitsnet aangesloten.

TICKETS: Wil jij ook graag een ritje maken op de steilste tandradbaan ter wereld? Boek je tour en tickets voor de Pilatus online op voorhand, inclusief een bezoekje aan Luzern, een ritje op de kabelbaan en een boottocht.

 1. Wat is een tandradbaan eigenlijk?

Een tandradbaan, ook wel een tandradspoorweg of kabelspoorweg genoemd, is een speciaal type spoorwegsysteem dat wordt gebruikt om treinen omhoog te laten rijden op steile hellingen waar gewone treinen geen optie zijn.

Het unieke kenmerk van een tandradbaan is het tandrad, een tandwiel dat in de spoorwegbedding is ingebed en in de tandlat van de trein grijpt. Dat tandrad zorgt voor extra grip en stabiliteit, waardoor de trein steile hellingen kan beklimmen. Ook afdalen verloopt zo veel veiliger. Het is overigens een bijzonder comfortabele manier van rijden. In de Pilatusbahn gebruikte Locher horizontale wielen, wat voor nog extra stabiliteit zorgt.

Boek hieronder je uitstap naar de Pilatusberg

 1. Prachtige uitzichten vanop de Pilatusbahn

Op je ritje aan boord van de Pilatusbahn word je getrakteerd op enkele van de meest adembenemende uitzichten in de Alpen. De panoramische ramen van de trein zorgen ervoor dat je volop kan genieten van het Zwitserse landschap. Je overbrugt meer dan 1600 hoogtemeters en dus zal je ook het landschap zien veranderen. Je begint in de bossen, trekt daarna door weidelandschappen en later zie je de indrukwekkende rotswanden en bergpieken opduiken. Een bijzonder ritje, zoveel is zeker.

Geniet van het uitzicht over de omgeving

Eenmaal op de top van de Pilatus kom je aan op een groot uitkijkpunt, waar eveneens een restaurant en Hotel Bellevue gevestigd zijn (bekijk ligging). Het panorama is ronduit adembenemend. Je ziet het glinsterde Vierwoudstrekenmeer onder je glinsteren en in de verte duikt de stad Luzern op. Rondom zie je nog meer bergpieken, valleien en bossen. Neem de tijd om rond te wandelen, je ogen uit te kijken en om een drankje te nemen. Tip: neem een picknick mee!

Mag het nog wat meer zijn? Dan kan je vanaf het uitkijkplatform een steil wandelpad volgen naar drie andere uitkijkpunten, Esel, Oberhaupt of Tomlinshorn helemaal bovenaan, waar je een 360-graden uitzicht hebt over de omgeving. Het duurt 20 minuten om rondom de Oberhaupt te wandelen, in 15 minuten kan je naar de Esel klimmen en in 30 tot 40 minuten bereik je de hoogste Pilatustop, de Tomlishorn.

 1. De kabelbaan van de Pilatusberg

We hebben nog een tip voor je. Er zijn namelijk twee manieren om de top van de Pilatusberg te bereiken, via de tandradbaan of via de kabelbaan. We raden je aan om naar boven te gaan met de tandradbaan en dan terug te keren naar lagergelegen oorden met de kabelbaan.

De Pilatus-kabelbaan brengt je van de top naar het sfeervolle dorpje Kriens. Onderweg geniet je van uitzichten op de bergpieken en de glooiende weilanden. Zo zie je beide zijden van de Pilatus. Een extra reden om de kabelbaan te nemen, is om te stoppen in Fäkmüntegg. Dat is het middenstation waar de kabelbaan halt houdt op weg naar Kriens. Daar vind je namelijk de langste zomerrodelbaan van Zwitserland.

Boek je tickets voor de kabelbaan naar de top van Pilatusberg

 1. Rodelen op de langste zomerrodelbaan van Zwitserland

Zomers kan je op de Pilatusberg een ritje maken op de langste rodelbaan van Zwitserland. De rodelbaan is meer dan 1350 meter lang. Adrenaline verzekerd! Het is een leuke activiteit voor het hele gezin en de uitgelezen manier om je dag op een spannende manier af te sluiten. Je kan dan verder naar Kriens via de kabelbaan, waar je een bus naar Luzern neemt. Meer info op de website.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Zwitserland, inclusief rondreis, stadswandelingen en de mooiste plekjes!
 1. Wandelen op de Pilatusberg

Voor wandelliefhebbers is de Pilatusberg een topbestemming

Je kan in de omgeving verschillende wandelpaden volgen die variëren in moeilijkheidsgraad, van eenvoudige wandelingen tot uitdagende rotspaden. We hebben het al gehad over de wandelingen naar de drie bergtoppen vlakbij, maar er zijn nog andere mogelijkheden.

Zo kan je bijvoorbeeld de mooie, gemakkelijke wandeling van het middenstation Krienseregg via Schönenboden naar het middenstation Fräkmüntegg maken. Dat zijn stations waar de kabelbaan halt houdt. De wandeling duurt een kleine twee uur.

Vlakbij het panoramaplatform kan je ook de Drachenweg afleggen, een gemakkelijke wandeling van een dik half uur waarlangs je meer te weten komt over de lokale legendes van de Pilatus. Deze wandeling is ook geschikt voor de kleinsten onder ons.

 1. Hoe bereik je de Pilatusbahn?

De Pilatusbahn is gemakkelijk te bereiken vanuit het mooie Luzern

 • In Luzern neem je de boot of trein (Zentralbahn) richting Alpnachstad, het vertrekpunt van de Pilatusbahn. Vanaf Alpnachstad neem je dan de Pilatusbahn omhoog naar de top van de Pilatus.
 • We raden je aan om daarna terug te keren met de kabelbaan naar het dorpje Kriens, eventueel met een halte onderweg om de zomerrodelbaan te proberen of om een wandeling te maken.
 • Vanuit Kriens neem je dan de bus terug naar Luzern, amper vier kilometer verderop.
 1. Wat is de ligging van de Pilatusbahn op de kaart?

 1. Filmpje: Een adembenemende treinrit in Zwitserland

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een rit op de steilste tandradbaan ter wereld? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Alpnach in Zwitserland.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?