Bryce Canyon & Zion National Park: bezienswaardigheden + tips

Volledige reisgids kopen voor € 15

Bryce Canyon & Zion National Park: bezienswaardigheden + tips

18 november 2018 in USA Westkust1 reactie

Bryce Canyon National Park en Zion National Park zijn 2 van de meest populaire parken in Utah, elk om hun eigen specifieke karakter. Waar je Bryce Canyon vooral van bovenuit bewondert en langs de rand naar beneden kunt wandelen, start je in Zion National Park in de vallei, van waaruit heel wat wandelingen naar de bovenrand van de kloof gaan.

Beide parken zijn eigenlijk niet te vergelijken, en ze verdienen allebei een bezoek. In wat volgt zetten we je alvast op weg.


Inhoud artikel

  1. Bryce Canyon National Park: hoodoos en bizarre rotsformaties

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Bryce Canyon helemaal geen canyon, maar lijkt het meer op een amfitheater, of een halve cirkel, met daarin duizenden spitsvormige roodoranje rotsformaties. Deze 'hoodoos', zoals ze genoemd worden, werden gevormd door miljoenen jaren wind, ijs, water en geologische activiteit.

Bryce Canyon is, in tegenstelling tot andere nationale parken, niet zo groot qua oppervlakte. Je kan het park gemakkelijk in 1 dag bezoeken. De grootste concentratie hoodoos en het drukstbezochte gedeelte van het park is het Bryce Amphitheater.

1.1 Wandelen in Bryce Canyon NP

Er zijn heel wat wandelpaden, die je langs de uitzichtpunten aan de rand brengen. Zo kan je kiezen voor de Rim Trail (18 km lusvormig) of de veel kortere Sunset Point to Sunrise Point Trail (1,6 km lusvormig).

Maar het is ook mogelijk om tussen de hoodoos beneden in het amfitheater te wandelen. Houd er wel rekening mee dat de klim terug naar boven pittig kan zijn! Het gemakkelijkste wandelpad tussen de rotsformaties is Queens Garden (3 km lusvormig). Pittiger is de Navajo Trail (2,2 km lusvormig).

Zoek je nog meer prachtige uitzichten in het park, ga dan naar het Fairyland Point en wandel de (stevige) Fairyland Loop Trail (13 km lusvormig).

Iets ten zuiden ligt de Campbell Canyon, waar je kan wandelen door een 'hoodoo begraafplaats’, waar de hoodoo’s weggeërodeerd zijn, en slechts veelkleurige kleihopen hebben achtergelaten als laatste teken van hun bestaan.

1.2 Bryce Canyon National Park bezoeken?

Check voor je bezoek aan Bryce Canyon zeker de website van het park. Hier staat ook de laatste informatie qua veiligheidsvoorschriften en mogelijk sluitingen door weersomstandigheden.

Ga bij aankomst zeker langs het bezoekerscentrum, waar je een tentoonstelling en een bekroonde film van 22 minuten kan zien, en je ook elk soort informatie kan verkrijgen aan de Ranger helpdesk.

1.3 Waar overnachten in Bryce Canyon National Park?

In Bryce Canyon National Park vind je 2 campings, en kan je er ook overnachten in de historische Bryce Canyon Lodge.
Net buiten het nationaal park en op een boogscheut van de belangrijkste bezienswaardigheden liggen echter meerdere hotels en motels, van verschillende prijsklasse. Meer info vind je hier. Wij verbleven zef in het Best Western PLUS Bryce Canyon Grand Hotel, dat we zeker kunnen aanraden.

  1. Zion National Park: watervallen en wandelen

Opgericht in 1919 is Zion National Park het oudste nationale park in de staat Utah. Je vindt er spectaculaire kloven die door de Virgin Rivier gesmeed werden. Het park staat bekend om haar prachtige uitzichten en de brede waaier aan wandelwegen.

2.1 Bijzondere rotsformaties en watervallen van Zion National Park

Er zijn een aantal spectaculaire rotsformaties die je moet gezien hebben wanneer je Zion National Park bezoekt. Er is bijvoorbeeld de Great White Throne, een imponerend stuk Navajo-zandsteen dat 609 m hoog uitsteekt boven de North Fork van de Virgin River.

Een ander opvallend voorbeeld is de enorme Checkerboard Mesa in het oosten, een enorme heuvel uit zandsteen met een patroon dat gecreëerd werd door een unieke vorm van erosie en verwering. En Weeping Rock toont dat niet alles in Utah opgedroogde woestijn is: een bron sijpelt over de rotsen en geeft zo de hangende tuinen van Zion water.

Nog meer water kan je vinden bij de mooie Emerald Pools. En aan het einde van de Zion Canyon Scenic Drive, bij de Temple of Sinawava, zie je een spectaculaire waterval die 300 m naar beneden valt tijdens de lente- en zomermaanden.

Net voorbij Highway 15, mag je zeker de spectaculaire Kolob Canyons niet missen. Deze canyons zijn een deel van het Colorado Plateau, en zo fel roze en oranje dat je het moet zien om het te geloven. Deze plek wordt vaak overgeslagen door bezoekers die alleen Zion Canyon bezoeken.

2.2 Wandelen in Zion National Park

Wil je in Zion National Park wandelen? Dat is een erg goed idee, want je vindt hier enkele van de beste wandelingen van Utah.

Populaire wandelingen zijn de Canyon Overlook Trail, een korte wandeling van 1,5 kilometer, de Emerald Pools Trail (2-5 km), de vrijwel platte Riverside Walk (3,2 km), en de zwaardere Watchman Trail (4,8 km), het spectaculaire Angels Landing (niet voor mensen met hoogtevrees!) en een wandeling van ongeveer 13 km naar het Observation Point. Erg bijzonder is ook de trektocht door The Narrows, die deels door het water gaat. Deze wandeling is echter enkel mogelijk wanneer de weersomstandigheden het toelaten.

Er zijn natuurlijk nog veel meer wandelingen, die gaan van makkelijk tot zwaar, en dit park is ook populair als je houdt van paardrijden.

2.3 Praktische tips voor Zion National Park

Er loopt een weg te midden door het park. Tussen april en oktober moet je wel een shuttlebus nemen om langs de Zion Canyon Road te reizen. Deze shuttlebus is erg gemakkelijk in gebruik en brengt je dan langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het park.

Parkeren kan bij het Visitor Center of in het nabijgelegen stadje Springdale, vanwaar je ook de shuttlebus kan nemen.

2.4 Waar overnachten in Zion National Park?

In Zion National Park vind je enkel 3 campings. Overnachten in een hotel of motel kan in het naburige Springdale. Bekijk hier de mogelijke accommodaties.

  1. Filmpje: ontdek de unieke natuur in Bryce Canyon & Zion

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan Bryce Canyon & Zion National Park? In dit filmpje kan je alvast kennismaken met de spectaculaire natuurparken. Om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen!

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Zion en Bryce Canyon National Park met onze reisgids Zuidwest USA

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest USA en je bezoek aan de nationale parken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 17 juni 2019 - Willem

Perfecte reisgids! Een goede handleiding om rondreis door zuid west Amerika te maken bezienswaardigheden goed aangegeven. We gaan hier veel plezier aan beleven in oktober tijdens onze rondreis.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?