Arches National Park & Canyonlands: bezienswaardigheden + tips!

Volledige reisgids kopen voor € 15

Arches National Park & Canyonlands: bezienswaardigheden + tips!

26 november 2018 in USA Westkust0 reacties

Niet ver van het stadje Moab in Utah vind je 2 van de mooiste nationale parken van het zuidwesten van de Verenigde Staten: Canyonlands en Arches National Park. A
Arches National Park staat vooral bekend om haar honderden natuurlijke bogen, gevormd in zandsteen, en de uitzichten over het dorre en verlaten Canyonlands zijn van de mooiste die we ooit al gezien hebben.

Lees snel verder welke highlights je hier zeker niet mag missen!


Inhoud artikel

  1. Arches National Park

Arches National Park biedt een landschap van contrasterende kleuren, rotsformaties en texturen dat je nergens anders op aarde terugvindt. De 73.000 are (295,4 km²) van het nationaal park is een zanderige, rode woestijn, die gekenmerkt wordt door de vreemde, geërodeerde zandsteenformaties, in de vorm van torens, bogen, spiralen... Er zijn zoveel bogen in het park, dat je er misschien zelfs nog een nieuwe ontdekt. Om als boog geclassificeerd te mogen worden, moet de ingang minstens 91 cm breed zijn.

1.1 Welke highlights en rotsformaties mag je niet missen in Arches National Park?

Delicate Arch

Een stevige wandeling brengt je naar één van de bekendste bogen van het nationaal park: Delicate Arch. Vooral bij zonsondergang is dit één van de bijzonderste plekken van het park.

Balanced Rock

Balanced Rock is een grote rots die lijkt neergezet op een smal voetstuk en zo de zwaartekracht lijkt te trotseren. Je kan Balanced Rock bekijken vanop de parking of er een (gemakkelijke) wandeling rond maken. Let bij het wandelen er vooral op hoe het lijkt dat de rots bij elke gezette stap van vorm verandert.

The Windows

Bij The Windows kan je enkele van de grootste bogen van het Arches National Park zien: North Window, South Window, Turret Arch en Double Arch. Vanaf The Windows Section lopen er verschillende wandelpaden naar deze bogen.

Landscape Arch

Nog een boog met een gemakkelijke, platte wandeling te bereiken is, is Lanscape Arch. Het is één van de langste bogen in het park (bijna 90 meter!). Sinds begin jaren '90, toen er een stuk van de boog is gevallen, is het verboden om nog op of onder de boog te wandelen.

Wolfe Ranche

Hoe desolaat het er ook uitziet, Arches National Park was voor de komst van de Europeanen al meer dan duizend jaren bewoond doorde Puebloans en Shoshone- indianenstammen.

Ook Europeanen vonden hun weg naar hier, zoals je kan zien bij Wolfe Cabin, langs het hoofdpad naar Delicate Arch. Dit was het huis van John Wesley Wolfe. Hij verhuisde naar hier vanuit Etna, Ohio, op zoek naar een droger klimaat. Hij kwam hier met zijn oudste zoon Fred, en gedurende bijna 10 jaar leefden en werkten ze afgezonderd in hun afgelegen boerderij.

In 1906 werden ze vervoegd door zijn jongere dochter Flora met haar man, Ed Stanley, met hun twee kleine kinderen. Geschokt door de wel heel eenvoudige hut waar haar vader en broer in verbleven, eiste Flora dat ze een betere zouden bouwen met houten vloer en echte ramen. John deed wat ze vroeg, en het stevige (hoewel kleine) huisje, staat hier nog steeds.

Arches National Park bezoeken: praktische info

Je kan op eigen houtje het park verkennen, maar voor sommige wandelwegen heb je de hulp van een ervaren gids nodig. Wildkamperen is niet toegestaan in het park, maar de officiële kampeerplaats bij Devil's Garden, is de perfecte uitvalsbasis voor wie het park te voet, per fiets of met een terreinwagen wil verkennen.

Wil je een van de rotsen gaan beklimmen, moet je een ervaren klimmer zijn. Er zijn verscheidene organisaties die materiaal verhuren en je helpen bij je klimavontuur.

Houd er rekening mee dat de temperatuur hier serieus kan oplopen tijdens de zomermaanden. In die periode is het aan te raden om enkel vroeg in de ochtend of laat in de namiddag stevige trektochten te doen.

  1. Canyonlands National Park

Canyonlands National Park is een immens groot gebied vol ongetemd en desolaat landschap ten westen en zuiden van Moab. Hier kan je prachtige kloven en plateaus aanschouwen die door de Colorado en Green River doorheen de tijd werden uitgesneden.

Auteur Edward Abbey omschreef Canyonlands als "de vreemdste, prachtigste en meest magische plek ter wereld—er is nergens ter wereld iets gelijkaardigs.” En wanneer je de vier delen van het park bezoekt: de Islands in the Sky, de Needles, de Maze en de beide rivieren—Green en Colorado—zal je zien wat hij bedoelde. Zo moet Mars eruitzien!

2.1 Island in the Sky

Het deel van het park genaamd Island in the Sky is een brede, vlakke mesa in het noorden, tussen de Colorado en Green rivier, met vele uitzichten vanop de White Rim. Je vindt er de adembenemende vergezichten van Green River Overlook en Mesa Arch. Deze laatste is vooral bij zonsopgang erg populair bij fotografen. Bij zonsondergang heerst een bijna magische stilte.

2.2 The Needles

The Needles vind je ten oosten van de Colorado River en werden genoemd naar de rotsspiralen die dit landschap domineren. Je zal hier nochtans ook veel andere rotsformaties vinden, waaronder kloven, kuilen en bogen net als in Arches National Park—hoewel je deze bijna uitsluitend met een 4x4 of een lange tocht kan bereiken.

In dit gebied woonden ooit de Puebloans, en sommige van hun steen- en modderwoningen zijn hier redelijk goed bewaard gebleven. Je kan hier ook rotstekeningen zien, meer bepaald op Newspaper Rock bij het bezoekerscentrum.

2.3 The Maze

The Maze ligt ten westen van de Colorado en Green Rivier en is het minst toegankelijke deel van het park. Het wordt ook omschreven als het meest afgelegen en minst toegankelijke deel van de Verenigde Staten.

2.4 Horseshoe Canyon Unit

Horseshoe Canyon Unit is een vrijstaand deel van het park in het west-noordwesten. Hier zie je rotskunst van de jager-plukkers die de Puebloans voorafgingen. De artefacten, woonsten, pictogrammen en muurtekeningen die je hier ziet, behoren tot de oudste van Amerika, met uitzondering van de paarden, die de Spanjaarden hier tekenden in 1540 (voor hun komst waren er overigens geen paarden in Amerika).

2.5. Meer activiteiten in Canyonlands

Canyonlands is een ongelooflijk boeiende plaats, die veel mogelijkheden biedt voor de avontuurlijke reiziger. In het park vind je enkele van de meest uitdagende wildwaterstromen om te raften, en 4x4-paden ter wereld. De perfecte manier om jezelf zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Verder biedt het park tal van wandel-, fiets- en klimmogelijkheden.

  1. Waar overnachten bij Arches en Canyonlands National Park?

De ideale plek om te overnachten in de buurt van Arches en Canyonlands National Park is Moab, een kleine stadje tussen beide parken. Er zijn heel wat restaurantjes en winkeltjes, en je kan er tal van avontuurlijke activiteiten boeken, zoals mountainbike-trips en raften.

Booking.com

  1. Mis niets van Arches en Canyonlands National Park!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-USA? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids-Zuidwest USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest-USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?