Plan Bier, 7 routes in de Vlaamse Ardennen

Plan Bier, 7 routes in de Vlaamse Ardennen

9 maart 2018 in Nieuws0 reacties

Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Vlaamse Ardennen sloegen de handen in mekaar om met Plan Bier een wel heel ‘smakelijke’ en tegelijk originele kaart uit te brengen. De regio van de Vlaamse Ardennen leent er zich niet alleen toe om het betoverende landschap te ontdekken of te verkennen met de wagen, fietsend of stappend. Het genot van het bier maakt de streek al even aantrekkelijk.

‘Als we dit nu eens combineren’, moeten de bedenkers van Plan Bier hebben gedacht. ‘We maken rond de brouwerijen in de Vlaamse Ardennen en met uitbreiding de Zwalmstreek en Geraardsbergen een concept van én gezond bewegen (fietsend of wandelend) én het proeven van bier.’ De ‘verwekking’ van Plan Bier was een feit.

Routes in de Vlaamse Ardennen langs kroegen en brouwers

Plan Bier 7 routes in de Vlaamse ArdennenSimpel maar uniek. Gezellig amusement met gezond actief bewegen, in welke volgorde ook. Genieten van de natuur en wat de natuur voortbrengt. Kan de kern van de eenvoud van het leven mooier gebracht worden?

Waar kan je de gratis kaart verkrijgen?

  • Via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen
  • Bij de diensten voor toerisme in de Vlaamse Ardennen

De kaart is een mooi werkstukje geworden. Op de ene zijde staan de 7 routes netjes uitgetekend, 4 fiets- en 3 wandellussen. Plan Bier is het resultaat van routes die gecreëerd werden rond 8 brouwerijen uit de regio. Brouwerijen die tot op de dag van vandaag nog duizenden hectoliters brouwen. Die acht zijn: Contreras, Cnudde, De Graal, De Ryck, Liefmans, Roman, Smisje en Van den Bossche. Je vindt ze dus nu aangegeven op één overzichtskaart.

Alle 4 fietsroutes zijn bewust kort gehouden om de fietser allicht de nodige tijd te gunnen de lokale biertjes te proeven. Vanuit Oudenaarde start de Bruinroute (31 km). Logisch want Oudenaarde is toch dé bierstad van de Vlaamse Ardennen. Je komt op de Bruinroute alleen al langs 4 van de 8 brouwerijen voorbij. Zware kost dus en dan hebben we het hier niet enkel over de kasseien en pittige hellingen die je op het traject te verwerken krijgt. De andere fietsroutes heten de Zwalmroute (24 km), Graalroute (42 km) en de Zottegemroute (36 km).

Doe je liever de stapschoenen aan, dan kan je kiezen uit de Muziekbosroute (7,8 km), de Zwalmbeekroute (9 km) en de Brakelroute (9,2 km). Stuk voor stuk ontdek je prachtige stille plekjes, schitterende panorama’s, uitgestrekte velden, glooiende heuvels.

Neem daarbij nog een opsomming en plaatsaanduiding van maar liefst 72 cafés uit de regio om de gebruiker van de ‘bierkaart’ de juiste weg te wijzen waar het lekkere gerstenat kan gedegusteerd worden én een lijstje met 14 gespecialiseerde drankenhandels, dan kan je niet anders concluderen dat Plan Bier aanleiding kan geven tot een gegeerd toeristisch hebbedingetje. Toerisme Oost-Vlaanderen mikt duidelijk niet alleen op de binnenlandse toerist. Om ook de buitenlandse toeristen naar de Vlaamse Ardennen te lokken, is de kaart ook in het Engels gedrukt.

De kaart Plan Bier bevat op de andere zijde een heldere bondige uitleg over de 8 brouwerijen, tips van Sofie Vanrafelghem, Belgie’s hipste biersommelier en tal van interessante nuttige bierweetjes.

Nog dit, de meeste brouwerijen ontvangen enkel groepen voor een bezoek. Cnudde uit Eine maakt hierop een uitzondering en kan je bezoeken na aanvraag via [email protected] Ook brouwerij Roman laat individuele bezoeken toe tussen 11 april en 29 september. Bij Smisje kan je tussen 3 mei en 25 oktober terecht op zondag om 14 uur. Meer informatie over brouwerijen en bieren, raadpleeg hun website.

Geef nu toe, met deze kaart Plan Bier heb je geen mooier alibi om enkele biertjes te nuttigen. Maar pas op, ook met de fiets is er een alcohollimiet van 0,5 promille. Bij overschrijding van deze limiet kan je je rijbewijs verliezen en zware boetes betalen.

Waar kan je de gratis kaart verkrijgen?

  • Via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen
  • Bij de diensten voor toerisme in de Vlaamse Ardennen
  • In de zaken die opgenomen zijn in de route en terug te vinden op www.planbier.be

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?