Hippo.War in Waregem: bezoekerscentrum Eerste Wereldoorlog

Download fietsgids West-Vlaanderen

Hippo.War in Waregem: bezoekerscentrum Eerste Wereldoorlog

26 mei 2018 in Nieuws0 reacties

Hippo.War is een bezoekerscentrum in Waregem met twee thema's: de rol van het paard in de Eerste Wereldoorlog én de rol van de Amerikanen tijdens het Bevrijdingsoffensief vanaf augustus 1918. Twee permanente tentoonstellingen die een onderwerp behandelen die wat onderbelicht is temeer omdat de algemene gedachte leeft dat de Groote Oorlog zich enkel in de Westhoek afspeelde. Ook in Waregem en de Leiestreek heeft de oorlog diepe sporen van mensenleed en verwoesting achtergelaten. Tip:je kan Hippo.War gerust combineren met een bezoek aan het Flanders Field Cemetery, de enige Amerikaanse begraafplaats in België, op wandelafstand van Hippo.War.

Inhoud artikel

Gratis te bezoeken in Hippologgia

Het bezoekerscentrum Hippo.War huist in het grote tribunegebouw Hippologgia naast de Gaverbeekhippodroom van Waregem. Je kan van er vrij in en uitlopen, er is geen toegangsticket nodig. Met de lift of trap naar de tweede verdieping en je belandt in een grote ruimte die plaats biedt aan twee permanente en één tijdelijke expositie. Bij de permanente exposities staat enerzijds het paard (hoe kan het anders in Waregem, de stad in galop) en anderzijds de rol van de Amerikanen tijdens de Eerste Wereldoorlog in het daglicht.

Het paard in WO I

Van bij het binnenkomen word je helemaal in de sfeer gebracht van het onderwerp. Je ziet een kunstbeeld met een stervend paard in een prikkeldraad. Met grote foto's, tekstblokken, filmpjes, audiofragmenten krijg je heel wat informatie. Je zal soms verrassend opkijken als je te weten komt waarvoor het paard zoal werd ingezet aan, naar en áchter het front tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Allerhande paardentuig, verzorgingsattributen, zadels, een echt paardenskelet én een nagemaakt paardenhospitaal zorgen voor wat afleiding van de tekst. Als je immers alles wil lezen, ben je wel een tijdje bezig, maar het is beslist de moeite waard omdat dit een onderbelicht thema is uit de Groote Oorlog. Soms zijn tekstblokjes met een gele kleur ingevuld. Dan lees je dáár info die gelinkt is met de stad Waregem. Hippo.War kan zich geen betere locatie indenken met de Gaverbeekhippodroom letterlijk ernaast. Je kijkt immers door de grote ramen uit op de hippodroom waar altijd wel een paard in galop of in draf aan het trainen is.

Er werden tijdens de Eerste Wereldoorlog ca. 8 miljoen paarden ingezet. Ruim 3,5 miljoen zouden de oorlog niet overleven. De onderwerpen die aan bod komen, zijn interessant. Je leert heel wat bij. Zou jij gedacht hebben dat paarden, vooraleer ze naar het front werden gestuurd, een opleiding moesten volgen? Paarden zijn immers schuw van nature en moesten aangeleerd worden om met lawaai, bloed, chaos, enz om te gaan. Zo zijn er nog wel meerdere invalshoeken die van deze tentoonstelling een leerrijke ontdekking maken. Het is logisch dat Waregem Koerse apart aan bod komt. Bijzonder is het nagebouwde paardenhospitaal. Dat de ogen niet zijn afgedekt is omdat die geen last hadden van het desinfecterende zwavelacidegas.

Hippo War? Van waar komt die naam?

Waarom de naam Hippo.War? Hippo is Oudgrieks voor paard en ‘war’ is uiteraard het Engelse woord voor oorlog maar vormen ook de eerste drie letters van … Waregem.

Amerikanen in WO I

Wanneer kwamen de Amerikanen de geallieerden ter hulp en waar? Hoe verliep het Bevrijdingsoffensief? Het zijn vragen waarop je een duidelijk antwoord krijgt in de tweede permanente tentoonstelling in Hippo.War, volledig gericht op de Amerikanen in de Eerste Wereldoorlog.

Achtergrondinformatie met heldere uitleg, documenten, eretekens, uniformen, soldij, archiefbeelden, ... Ze zorgen voor een leerrijke en boeiende ontdekkingstocht in het verhaal van de Amerikanen tijdens het Bevrijdingsoffensief in de laatste maanden van 1918.

Het verhaal begint met de inscheping in de Amerikaanse havens. Je ziet op een foto opgewekte soldaten, onwetend wat voor gruwel hen te wachten stond. Eind juni 1917 kwamen de eerste strijdkrachten op Frans grondgebied aan. Zij zouden eerst nog voorbereidingen treffen voor de gevechten. Vanaf mei 1918 arriveerden de 27e en 30e Divisie in Frankrijk. Augustus 1918 strijden de Amerikanen mee in de Westhoek rond Ieper. Vanuit het zuiden van ons land rukken de 37e en 91e Divisie op om aan te sluiten bij de Franse troepen, onder de Groep van Legers (onder bevel van koning Albert I). Op 31 oktober 1918 komt het tweede Ieper-Leie Offensief op gang. Dan pas wordt Waregem bevrijd. De geallieerden slagen erin de Duitsers te doen wijken en rukken op tot aan de Schelde. Bijna twee weken later, op 11 november, wordt de Wapenstilstand van kracht.

Zijden sjaaltje in Hippo.War

In een vitrinekast kan je een zijden sjaaltje zien. Niets bijzonders denk je, maar dit is echt een uniek stuk. Toen de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field Cemetery, op een kwartier stappen van Hippo.War, nog niet officieel ingehuldigd was, vloog op 30 mei 1927 de Amerikaanse piloot Charles Lindbergh met zijn Spirit of Saint Louis over de kruisjes als eresaluut. Hij dropte daarbij een ruiker bloemen gewikkeld in een zijden sjaaltje. Dat zijden sjaaltje werd door een vrouw opgeraapt en al die tijd bewaard. Zij schonk het aan het bezoekerscentrum Hippo.War.

Hippo.War is er ook voor kinderen

Mocht je twijfelen of je kinderen iets zouden hebben aan een bezoek? Het is een wat moeilijk te bevatten onderwerp misschien. Neem ze gerust mee. Op kindermaat is een leertocht in elkaar geknusteld. Door middel van een interactieve quiz wordt het onderwerp ook voor hen boeiend gemaakt.

Wandelpad

Tussen beide locaties, Hippo.War en de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field Cemetery is het een goed kwartiertje stappen. Stoepnagels op het pad wijzen de weg. Het zijn er in totaal 411, elke stoepnagel refereert symbolisch naar de 411 gesneuvelde Amerikanen die er begraven liggen.

Locatie: Holstraat 94, 8790 Waregem. Website: www.hippowar.be Openingsuren: van woensdagnamiddag tot zondagnamiddag, tussen 14.00 en 18.00 u. Gesloten van begin augustus tot half september. Op andere tijdstippen zijn afspraken mogelijk voor een bezoek met gids. Meer info via [email protected] Op de eerste verdieping vind je Improviste, een bistronomie (gastronomie op een kwalitatieve eenvoudige manier) en tealounge tegelijk.

Waregem fietsroute

Gratis fietsroute in de buurt downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?