16 x bezienswaardigheden in het Meetjesland: wat zien & doen?

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

16 x bezienswaardigheden in het Meetjesland: wat zien & doen?

29 juni 2020 in Meetjesland1 reactie

Het Krekengebied in het Meetjesland is een aaneenschakeling van kreken tussen polders en open landschappen in een rustige noordelijke uithoek van de Oost-Vlaamse provincie aanleunend tegen de Nederlandse grens. Kreken zijn de grote waterplassen die ontstonden door de invloed van de zee die in een ver verleden nog reikte tot in het Meetjesland. De natuur in deze regio zorgt voor een gevoel van rust, even 'los' van de bewoonde wereld. Daarnaast zijn er ook enkele gezellige dorpjes die een bezoekje zeker waard zijn. Lees verder voor de 16x leukste bezienswaardigheden in het Meetjesland.

Inhoud artikel

  1. Boekhoute

Boekhoute had vroeger een verbinding met de zee via de Braakman. Dit was een vissersdorp met een eigen vloot waarvan de schepen het kenmerk BOU droegen, nu staat het dorp bekend als het ‘vissersdorp zonder haven’.

  • De BOU-8 die op het kerkplein staat is een levendige herinnering aan het vissersverleden.
  • Zelfs toen de verbinding met de zee definitief verbroken was (1952) lag deze Belgische vissersvloot BOU in de Nederlandse haven Terneuzen.
  • Op het hoogtepunt van hun activiteiten telde de vloot zo'n 34 vissersschepen. Dit rijke verleden kan je nog zien in het Bezoekerscentrum van Boekhoute (1ste en 2de verdiep).
  • Het is zeker de moeite om dit te bezoeken (gratis zonder gids). Het bezoekerscentrum is open in het weekend van 15 juni tot eind september (10 tot 15u30).
  1. Watervliet

Het meest opvallende gebouw van Watervliet is de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk uit het begin van de 16de eeuw. Niet te missen in het interieur zijn fraaie schilderijen uit de 16de en 17de eeuw. Het meest waardevolle is de triptiek die zich bevindt aan de rechterkant van het koor. Let ook op de koorbanken, een bidstoel en het doksaal, allemaal in hout en uit de 17de eeuw.

  1. Bentille

Bentille was ooit alleen maar een wat hoger gelegen zandheuvel. Er kwam bewoning doordat mensen uit de buurt naar hier vluchtten om te ontsnappen aan het aanzwellende water dat hun huizen en stallen vernietigde.

  • Eerst bouwden de vluchtelingen er een kapel; in 1785 kwam de Sint-Eligiuskerk in plaats daarvan. De huidige driebeukige kerk is opgetrokken in baksteen, heeft een driezijdige koorafsluiting en een bescheiden torentje op het dak.
  • In een nis boven de ingang zie je een Sint-Eligiusbeeld. Het interieur van de kerk is voornamelijk neogotisch.
  • Direct links aan de kerk zal je een beeldengroepje zien van Reynaert de Vos.

Onze tip: Download hier onze fietsroute in het Meetjesland

  1. Sint-Jan-in-Eremo

Het zicht op de Sint-Jan-de-Doperkerk en omgeving in Sint-Jan-in-Eremo lijkt zo van een wat oudere postkaart gekopieerd. In het jaar 994, toen Sin-Jan-in-Eremo nog Sint- Jansdorp heette, stond hier al een kerk. Enkele eeuwen later werd ze vervangen door een groter en steviger gebouw, maar dat werd in 1376 weg gespoeld door een allesvernietigende vloed van zeewater, dat de streek decennialang bedekte.

Op het terrasje van “Polderzicht” kun je het helemaal opnemen en tegelijkertijd kijken naar enkele slachtoffers van de vos Reynaert, zoals getoond in het beeld “Pinte en Sproete” tegenover de kerk.


  1. Waterland-Oudeman

De naam van Waterland-Oudeman vertelt iets over de geschiedenis van het dorpje: omdat het water hier jarenlang bleef staan na de stormvloed konden de gevluchte bewoners geen betere naam bedenken dan “waterland”, de strook grond die zowel de zee als het land toebehoorde.

Centraal in het dorpje staat de Sint-Niklaaskerk, vooral bekend omwille van zijn interieur met stucwerk uit de periode van de laatrococo. De glasramen geven dit rijk aangeklede kerkje een intieme sfeer.

  1. Leopoldkanaal

De naam Leopoldkanaal is eigenlijk onterecht. Eerlijker en rechtvaardiger was het geweest om het kanaal de naam te geven van de man die het allemaal realiseerde: kanunnik Jozef Andries, die ook volksvertegenwoordiger en pastoor van Middelburg was.

  • Het kanaal, aangelegd in het midden van de 19de eeuw over een afstand van 43 kilometer tussen Boekhoute en Heist, moest vooral zorgen voor de afvoer van overtollig regenwater uit de polders.
  • Bedoeling was om het nog verder door te trekken tot aan het Kanaal Gent-Terneuzen maar toen ze in Boekhoute waren was het geld op.
  • Hier in de buurt is het ook heerlijk fietsen, bekijk hier onze fietsroutes die je gratis kan downloaden.
  1. Sint-Laureins

Sint-Laureins is een uitgestrekte agrarische gemeente die voornamelijk bekend staat om haar kreken en polders. Je hebt er evenwel ook enkele leuke bezienswaardigheden.

Sint-Laurentiuskerk

  • De Sint-Laurentiuskerk heeft een geschiedenis die terug gaat tot in de 16de eeuw, maar allerhande verbouwingen wijzigden het oorspronkelijke uitzicht.
  • Binnen lijkt vooral de barokstijl te overheersen. Bewonder het houtsnijwerk van het koorgestoelte en van de altaren, allemaal uit de 17de eeuw.
  • Belangrijk is ook het schilderij “De kroning van Maria” van de hand van Gaspar de Crayer, die in nogal wat kerken vertegenwoordigd is met zijn werk.

Godshuis

  • Ook het Godshuis is een bezoekje waard, het is ongetwijfeld het prachtigste gebouw in het centrum van Sint-Laureins. De koepel is een van de mooiste kenmerken van het gebouw.
  • In dit grote gebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw waren aanvankelijk wezen, ouderen en zieken gehuisvest.
  • Het complex werd bedacht door kanunnik Andries (die ook het Leopoldkanaal verwezenlijkte) en betaald door de steenrijke en godsvruchtige juffrouw Antonia Van Damme.
  1. Boerekreek

De Boerekreek is niet alleen de grootste maar ook de bekendste kreek in de omgeving. Dit komt wellicht door het sportcentrum en de activiteiten die erop gebeuren. Deze kreek is voor een deel natuurreservaat maar staat ook open voor recreatie en op sommige plaatsen mag men ook vissen.

Het sportcentrum aan de kreek werd door de provincie overgenomen in 1999, grondig verbouwd en heropend in mei 2008. Het is gebruikt voor sportieve vakanties voor jongeren. Ze kunnen hier windsurfen, zeilen, paardrijden of gewoon de streek verkennen.

  1. Sint-Margriete

Het dorp Sint-Margriete had vroeger een kasteel maar door een overstroming werd dit volledig verwoest. De kerk die je nu te zien krijgt dateert uit de 19de eeuw. Daarvoor waren er meerdere kerken die telkens verzwolgen werden door de verwoestende zee.

  1. De Roste Muis met beeldengroep

Aan de Oudemanskreek bij Waterland-Oudeman staat een mooie beeldengroep 'Als de vos de passie preekt' van kunstenaar Chris Ferket. Dit is een van de vele Reynaertbeelden die je hier kan zien. In het verhaal van de Vos Reynaert staat dat Reynaert uitgedost is als pelgrim van het klooster Elmare toen hij de passie predikt (verklaart aan Canteclaer dat hij boete zal doen). Het klooster Elmare zou hier gestaan hebben tot het bij een overstroming in de 14de eeuw verdwenen zijn.

De Roste Muis is de benaming van een café dat hier stond, meer dan honderd jaar geleden. Er waren nogal wat seizoenarbeiders en boerenknechten aan de slag op de weidse akkers. Ze kwamen hier hun zuurverdiende centjes opdrinken. Naar wat de overlevering ons brengt zou de uitbaatster het niet zo nauw genomen hebben met de zeden van toen en sloeg de naam op een roodharig onderdeel van haar lichaam. Nu is dit een taverne waar je tijdens de weekends op de koppen kan lopen.

  1. Kasteel van Poeke – Aalter

  • Reeds in de 12de eeuw stond hier een burcht die eigendom was van de heren van Poeke, belangrijke edelllieden.
  • In 1452 werd de burcht ingenomen door de Gentenaars en een jaar later door de troepen van Filips de Goede vernietigd.
  • In de 17de eeuw zou er opnieuw een kasteel opgetrokken worden.
  • In de loop der eeuwen werd die grondig verbouwd vooral halfweg de 18de eeuw en eind de 19de eeuw.
  • Wat je nu te zien krijgt, is ongeveer anderhalve eeuw oud. Het gebouw is volledig omgeven door water en is zowel voor- als achteraan toegankelijk via een brug.
  • Het is sinds 1955 niet meer bewoond en werd aangekocht door de gemeente Aalter in 1977. Het kasteel is al verschillende keren het decor geweest voor series en films.

Praktische info

Het kasteel zelf is niet toegankelijk voor de individuele bezoeker, groepen (vanaf 25 personen) kunnen wel op reservatie een bezoek brengen. Het is eigendom van de gemeente Aalter die het volledig liet restaureren. Het park en de Franse tuin zijn vrij toegankelijk. Zeker en vast de moeite waard om even rond te wandelen in dit park van 56 hectaren groot.

  1. Museum Eddy Wally – Zelzate

Eddy Wally was misschien wel de bekendste maar zeker en vast de meest exentrieke inwoner van Zelzate. Door de jaren heen heeft ‘The Voice of Europe’ een massa aan geschenken gekregen. De souvenirs en garderobe heeft hij met veel zorg bewaard en dat kan nu allemaal bewonderd wordt in het Museum Eddy Wally.

Het museum herbergt verschillende vitrinekasten vol kostuums, hoeden, schoenen, boa’s en andere rariteiten die je herinneren aan Eddy Wally’s glamoureuze optredens. Laat je vervoeren in de wondere wereld van de meest geliefde Vlaamse charmezanger met volkse roots in Zelzate.

  • Vrije toegang elke eerste dinsdag van de maand tussen 14u en 17u (behalve in juli en augustus).
  • Op andere tijdstippen enkel op afspraak (minimaal 2 weken vooraf) met de verantwoordelijken van het museum: Marina Wally – 0471 85 33 02 – [email protected]
  • Toegang is gratis
  1. Mietje Stroel – Zelzate

Mietje Stroel, het plassende meisje uit steen is de bekendste inwoonster van Zelzate. Het verhaal van Mietje Stroel is een mengeling van waargebeurde feiten uit een ver verleden en een tikkeltje fantasie.

  • Mietje Stroel werd ‘geboren’ in 1974 als ludiek initiatief van de Zelzaatse carnavalsvereniging ‘De Gilde der Polkaheertjes’, die zich inspireerde op de lokale legende van ‘het meiske van het smokkelaarsbos dat plaste waar het haar paste’.
  • De Gilde schakelde beeldend kunstenares Arlette Hutsebaut in om een levensecht ogend beeldje in de vorm van een gehurkt plassend meisje te creëren. In 1976 verloofde Mietje Stroel zich officieel te Brussel met Manneken Pis.
  • Mietje kreeg een ereplaats voor het gemeentehuis. Omdat luchtverontreiniging het beeldje dreigde aan te tasten, werd in 1987 een afgietsel gemaakt, dat werd omhuld met een laagje brons.
  • Sinds 1998 is het origineel te bezichtigen in het Museum Mietje Stroel in t Klooster in de Kerkstraat, waar ook al haar kostuumpjes en memorabilia worden bewaard en tentoongesteld.
  • Het museum heeft vrije toegang elke eerste dinsdag van de maand tussen 14u en 17u (behalve in juli en augustus)

  1. Canadamuseum – Maldegem

Het Canadamuseum in Maldegem heeft een uitgebreide collectie uniformen, wapens, artefacten en schaalmodellen. Het museum vertelt het interessante verhaal over WOII en de bevrijding van België door de Canadezen en Polen. De oorlogsitems worden tentoongesteld in levensgrote opstellingen die het militaire leven van beide kanten van het conflict belichten. Er zijn ook een verschillende schaalmodellen van de voertuigen die gebruikt werden te bezichtingen.

  • Het private museum wordt uitgebaat door de familie Van Landschoot en is populair bij toeristen uit alle landen.
  • Het museum is open van april tot september van woensdag tot zondag tussen 10 en 18u.
  • Van oktober tot maart is het te bezoeken van woensdag tot zondag tussen 12 en 18u.
  1. Drongengoed

Het symbool van Landschapspark Drongengoed is toch wel de Drongengoedhoeve die zich in het hartje van het grootste aaneengesloten bos van de provincie Oost-Vlaanderen bevindt. De Drongengoedhoeve is niet alleen een heel romantisch plekje maar tijdens het weekend en op vrije dagen een trekpleister voor knooppuntwandelaars en -fietsers. Er is ook een permanente tentoonstelling 'Het Geheim van de Cuesta', over de heuvelrug waarop het Landschapspark Drongengoed ligt.

  1. Stoomtrein Maldegem

Tussen Maldegem en Eeklo ligt een spoorlijn er (soms) rustig bij. Soms, inderdaad. Want dit is de museumspoorlijn Maldegem-Eeklo die wordt uitgebaat door Stoomcentrum Meetjesland. Tijdens de zomer kan je hier een ritje boeken met de stoomtrein en nostalgie opsnuiven!

  • De stroomtrein is geopend van mei tot eind september. Je kan dan elke zon- en feestdag een bezoekje brengen tussen 10 en 18u.
  • Tijdens de zomervakantie kan je er ook op woensdag tussen 10 en 17u terecht.
  • Meer info op de website.
  1. Gratis routes door het Meetjesland

Fietsgids Oost-Vlaanderen

Gratis reisgids Oost-Vlaanderen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 mei 2021 - Verlinden Chris

Site geeft ruimschoots voldoende info om een verlofje te plannen. Bedankt. Doe zo verder👍🌸

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?