Hoe van luchthaven Madrid naar het stadscentrum? Alle info, tips + tickets

Hoe van luchthaven Madrid naar het stadscentrum? Alle info, tips + tickets

17 januari 2022 in Madrid4 reacties

Wat is de beste en snelste manier om vanaf het vliegveld in het centrum van Madrid te komen?

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Madrid (Adolfo Suárez Madrid-Barajas), wil je natuurlijk zo snel mogelijk de stad intrekken of het hotel opzoeken. Waar je ook aankomt, er zijn verschillende opties om van de luchthaven naar het centrum van Madrid te reizen.

Ben jij ook op zoek naar de beste manier om in het centrum te geraken? Lees hieronder meer over de mogelijkheden om van de luchthaven naar het stadscentrum van Madrid te reizen.

Tickets voor je vervoer naar Madrid centrum

Ben je nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum? Bekijk het aanbod en boek je vervoertickets naar het centrum van Madrid online!

Ben je met een paar vrienden of familie op vakantie in Madrid? Dan kan je beter een taxi huren, dat komt nog eens voordeliger uit! Bekijk de mogelijkheden voor privé transfers en boek direct.

Ontdek hieronder alvast de mogelijke vervoerstickets

Inhoud artikel

 1. Eindbestemming: MAD – Luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas

Madrid heeft in totaal drie luchthavens waarvan Barajas de grootste is. De andere Madrileense luchthavens zijn Cuatro Vientos en Torrejon, maar deze zijn iets minder van belang. De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die op Madrid vliegen zijn voornamelijk Iberia, TAP Portugal en British Airways.

Madrid-Barajas Airport

Luchthaven Adolfo Suárez Barajas, of kortweg ‘Barajas’, ligt op zo’n 13 kilometer ten noordoosten van Madrid. De luchthaven wordt constant verbeterd en uitgebreid. Zo werden er recentelijk twee start- en landingsbanen geïntroduceerd. Ook zijn er door de jaren heen twee hypermoderne terminals bijgekomen.

 • Terminal 1 en Terminal 2 worden vooral gebruikt voor vluchten van of naar Europese landen.
 • Echter wordt Terminal 1 niet gebruikt voor Iberia-vluchten, T2 daarentegen wel.
 • Terminal 3 wordt dan weer gebruikt voor binnenlandse vluchten van Lagun Air.
 • Terminal 4 en Terminal 4S worden voornamelijk gebruikt voor intercontinentale vluchten.
 • Behalve voor intercontinentale vluchten wordt T4 ook gebruikt door de maatschappijen van Oneworld (o.a. British Airways).
 • Tussen T4 en T4S rijdt er een automatische trein die tijdens piekuren iedere 2 minuten vertrekt.
 • Naar de oudere terminals rijdt een gratis shuttlebus om je van de ene terminal naar de andere te brengen.

De luchthaven is vrij modern en merk je al van ver op door zijn bijzondere vorm. Op het vliegveld zelf vind je een groot aantal restaurants en bars waar je voor en na vertrek nog even terecht kan. Ook kan je er uitgebreid winkelen in de tax-free winkels.

Van plan om een stedentrip naar Madrid te maken? Wil je graag zoveel mogelijk van de stad te zien krijgen? Bekijk hier de tours en excursies in Madrid.

 1. Afstand van Madrid Barajas naar het centrum

Zoals eerder vermeld ligt de luchthaven van Madrid zo’n 13 tot 15 kilometer verwijderd van het centrum, afhankelijk van de terminal waar jij geland bent. Met het openbaar vervoer reis je gemakkelijk en goedkoop van en naar de luchthaven van Madrid. Maar er zijn natuurlijk nog enkele andere vervoersmiddelen. In dit blogartikel lees je meer over de makkelijkste en snelste vervoersmogelijkheden naar het centrum van de Spaanse hoofdstad.

 1. Vanaf Madrid Barajas naar het centrum met de metro

Madrid heeft een uitstekend metronetwerk. En ook de luchthaven beschikt over twee metrostations: Aeropuerto T1-T2-T3 en Aeropuerto T4. De metro is een efficiënte en voordelige manier om van de luchthaven naar het centrum te reizen.

 • Metrolijn 8 verbindt deze haltes met alle delen van Madrid.
 • Iedere weekdag kan je hiervan gebruikmaken tussen 06u00 en 01u30.
 • Als je naar het centrum van Madrid reist (halte Puerta del sol), dien je twee keer over te stappen. Bij halte Nuevos Ministerios en halte Tribunal of Plaza de España.
 • Gemiddeld iedere 5 minuten vertrekt er een metro vanaf de luchthaven.
 • De totale reistijd naar metrostation Puerta del Sol is ongeveer 25 minuten.
 • Je betaal ongeveer €2 voor een metrokaartje, afhankelijk van je eindbestemming + €3 luchthaventoeslag.
 1. Vanaf Madrid Barajas naar het centrum met de trein

Sommigen reizen liever met de trein dan met de bus. Dat kan ook! Je kan de RENFE trein nemen vanaf luchthaven Madrid Barajas. Deze wordt ook wel de ‘metro ligero’ genoemd. Echter vertrekt deze trein alleen maar vanaf Terminal 4.

 • Ben je in een andere terminal geland? Geen probleem. Er rijden gratis pendelbussen naar Terminal 4 zodat je daar de trein kan nemen.
 • Trein: metro ligero aan Terminal 4 op verdieping -1.
 • Tijden: er zijn treinen beschikbaar van 06.00 tot 01.30 uur. Om de 5 tot 15 minuten vertrekt er eentje.
 • Stations: Chamartín, Nuevos Ministerios, Atocha/Príncipe Pío.
 • Voor een enkele ticket betaal je ongeveer €2,60, afhankelijk van je eindbestemming.
 • Meer info vind je op de website Renfe Cercanías Madrid.

Ben je van plan tijdens je verblijf in Madrid van plan om het Prado museum en het Koninklijk Paleis van Madrid te bezoeken? Dan is de Madrid City Pass een echte aanrader. Met deze Pass heb je een 24 uur Hop-On Hop-Off bus ticket, toegang tot het Prado Museum en het Koninklijk Paleis.

 1. Vanaf Madrid Barajas naar het centrum met de taxi

Misschien wel de handigste, maar vaak ook de duurste optie, is met de taxi naar het stadscentrum. Eenmaal geland, volg je de borden met de icoontjes van de taxistandplaatsen. Eens je de luchthaven buiten wandelt, zal je ze meteen opmerken. De reistijd naar het centrum van de stad is ongeveer een halfuurtje.

Tip: Je kan ook op voorhand al een taxi reserveren. Voor deze service betaal je misschien wel wat meer. Het voordeel is echter wel dat je niet hoeft te wachten op een taxichauffeur. Wil je graag je taxi of minibus op voorhand boeken? Boek je privé transfer van luchthaven Madrid naar het centrum.

 1. Vanaf Madrid Barajas naar het centrum met de Madrid Express-bus

Liever met de bus? Dat kan natuurlijk ook. De Express-bus is ook een handig en voordelig vervoersmiddel van en naar de luchthaven. Zeker wanneer je aankomt of vertrekt vanaf Terminal 1. Dit vervoersmiddel is ideaal als je hotel dichtbij een van de haltes ligt. Zo hoef je niet te ver te sleuren met je valiezen.

 • Aan de luchthaven merk je de gele Airport Express bus op.
 • Deze bus rijdt iedere dag, 24/24.
 • Je kan de bus nemen iedere 15 minuten en in de avond iedere 35 minuten.
 • Haltes van deze bus: hoek Calle O´Donnell/Doctor Esquerdo en Plaza de Cibeles (ook in de nacht) en station Atocha (alleen overdag).
 • De reistijd duurt zo’n 40 minuten.
 • Voor een enkele ticket betaal je €5.

Boek alvast je tours, activiteiten, bezienswaardigheden en musea in Madrid op voorhand, zo voorkom je lange wachtrijen en bespaar je geld.

 1. Auto huren in Madrid

Verblijf je voor enkele dagen of weken in Madrid? En wil je graag de omgeving van deze historische stad ontdekken? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn gevestigd op de luchthaven.

Reis je naar Madrid in het hoogseizoen? Houd er dan best rekening mee dat het dan erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor vakantie in Madrid?

Praktische info bij het huren van een auto op vakantie in Madrid

 • Madrid is een drukke stad en als je niet echt vertrouwd bent met de straten van Madrid kan het lastig zijn je weg te vinden.
 • Op de terugweg is het raadzaam extra veel tijd uit te trekken als je de auto ook moet inleveren, omdat je misschien moet wachten.
 • Niet onbelangrijk: er zijn ook autoverhuurbedrijven die een extra fee in rekening brengen voor het ophalen en wegbrengen van de huurauto op het vliegveld.
 • Ook kan het zijn, dat wanneer je de auto terugbrengt naar het vliegveld, je deze nog moet vol tanken.
 • Houd er ook rekening mee dat je op de Spaanse snelwegen (autopistas) tol moet betalen. Lees meer over de tolwegen in Spanje.

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

 1. Luchthavens: Cuatro Vientos en Torrejon

Cuatro Vientos

Deze luchthaven is de oudste van Spanje en ligt op zo’n 8 kilometer van het centrum van Madrid. Echter is het niet alleen een burgervliegveld maar ook een militaire. Hier zijn onder meer vliegscholen te vinden en bedrijven die onderhoud aan vliegtuigen doen.

Torrejon

Luchthaven Torrejon ligt net iets verder dan de twee andere luchthavens. Torrejon ligt op 22 kilometer verwijderd van Madrid en is hoofdzakelijk voor de particuliere luchtvaart. De burgerluchtvaartvluchten moeten wel aan bepaalde eisen voldoen. Er worden ongeveer 30.000 passagiers verwerkt met in totaal zo`n 14.000 vluchtoperaties.

 1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 25 april 2024 - Pierre Thijssen

Mooie goede info dank U

- 24 april 2024 - marylou mathijs

Perfect, tripje geboekt in juni om te ontdekken

- 7 maart 2024 - Vanwynsberghe brigitte

Heel goeie gids, goeie tips !!

- 27 november 2023 - Hans Homan

Ga naar een centraal gelegen hotel. Van daar kun je dan alles te voet doen. De gids van reisroutes is een prima basis om deze mooie stad te verkennen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?