Paleis El Escorial bezoeken vanaf Madrid? Info, tips + tours & tickets

Paleis El Escorial bezoeken vanaf Madrid? Info, tips + tours & tickets

9 augustus 2021 in Madrid0 reacties

Zo’n 45 kilometer ten noordwesten van Madrid ligt een indrukwekkend koninklijk paleis: het Real Monestario de El Escorial. Dit complex is een bijzonder staaltje architectuur uit de Spaanse Renaissance en omvat zowel een klooster als een koninklijk paleis en doet tegelijkertijd ook dienst als een groot museum.

Het complex wordt vaak bezocht als dagtrip vanuit de Spaanse hoofdstad Madrid. In 1984 werd het complex toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het is vandaag één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Spanje. Lees alles over ons bezoek en hoe je dagtuitstap vanuit Madrid te boeken.

Tours en tickets El Escorial vanuit Madrid

Ga mee met een daguitstap vanuit Madrid naar het indrukwekkende paleis van El Escorial. Boek je tour online vanaf € 48

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van El Escorial

1.1. Een ambitieus project van koning Philip II

Het Real Monestario El Escorial was een idee van koning Philip II. Philip II was in 1556 aan de macht gekomen in Spanje en wilde een nieuw gebouw laten optrekken dat zou dienen als het koninklijk jachthuis en het paleis van de koning waar Philip II zou kunnen wonen, werken en zijn verschillende verzamelingen kwijt kon. Daarnaast moest El Escorial ook een klooster voor de orde van de Hiëronymieten omvatten en het moest tegelijkertijd ook dienst doen als laatste rustplaats voor de koningen, zoals zijn vader, de Romaanse keizer Karel V en de Spaanse koning Karel I. Daarnaast zou dit nieuwe paleis ook dienst doen als museum en als monument voor de overwinning in de slag bij Saint-Quentin in 1557. Het nieuwe complex was een monument voor de macht van Spanje en voor de rol van het land als centrum voor de christelijke wereld.

1.2. De bouw van El Escorial

In 1559 stelde Philip II de architect Juan Bautista de Toledo aan om het gebouw te ontwerpen. Bautista de Toledo is eveneens de architect van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. De bouw van El Escorial begon in 1563. Bautista de Toledo stierf echter in 1567, waarna zijn leerling Juan de Herrera het project op zich nam. Hij werkte aan het project tot het afgewerkt werd in 1584. Philip II bracht een groot deel van zijn leven door in het paleis tot hij stierf in 1598. Na zijn dood werd hij in het mausoleum onder de basiliek van El Escorial bijgelegd, waar ook zijn vader begraven lag. De meeste vorsten die Philip II opvolgden werden na hun dood ook in het mausoleum begraven.

1.3. Kunst van wereldklasse

Naast klooster en paleis deed het complex ook dienst als museum. Philip II liet vele grote meesters, waaronder Pellegrino Tibaldi, Federico Zuccaro, Luco Giordano, Claudio Coello en El Greco het paleis decoreren met schilderijen en fresco’s. Het paleis werd later ook de thuis van een belangrijke collectie kunstwerken uit de renaissance en de barok die deels gedoneerd werden door het Spaanse koningshuis.

 1. Een wandeling door El Escorial

2.1. De Patio de Los Reyes

El Escorial ziet er van buitenaf uit als een fort. Het complex is in totaal 200 meter breed en 161 meter lang en op alle vier de hoeken van de buitenmuur staan torens van 55 meter hoog. Binnen zijn er maar liefst 4000 kamers, veel binnenpleinen en fonteinen en in totaal zo’n 16 kilometer aan gangen. Tijdens een bezoek aan het complex begeleiden pijlen de bezoekers langs een uitgezette route die je door de verschillende gebouwen brengt. Het complex heeft ook prachtige tuinen, de Jardín de los Frailes.

Als je binnenkomt in El Escorial kom je op het Patio de Los Reyes terecht, het Hof der Koningen. Daaromheen staat een school uit 1584 en het klooster. Het hof dankt zijn naam aan de beelden van de koningen van Judah die aan de gevel van de Basiliek te zien zijn.

Ga mee met een daguitstap vanuit Madrid naar het indrukwekkende paleis van El Escorial. Boek je tour online vanaf € 48

2.2. De basiliek

De Basilica de San Lorenzo el Real uit 1582 ligt in het midden van het complex. De basiliek volgt het vloerplan van een Grieks kruis en heeft een grote koepel op het dak die geïnspireerd was op de Sint-Pietersbasiliek. Op het dak van de 100 meter hoge basiliek staan twee torens van beide 72 meter hoog. Binnen zijn de muren gedecoreerd met fresco’s van Luca Giordano. De koepel zelf wordt gedragen door zware granieten pilaren die versierd zijn met Dorische zuilen. Het altaarstuk staat onder de koepel en achter het altaar staat een gigantisch retabel uit rood graniet, jaspis en brons van maar liefst 28 meter hoog. In de basiliek vind je verder ook een grote verzameling relieken.

2.3. Het mausoleum van de koningen

Onder het altaar van de basiliek bevindt zich het Panteón Real, het mausoleum van de koningen. De ronde grafkamer is rijkelijk versierd met goud en zwart marmer en bevat 26 doodskisten die versierd zijn met brons en marmer. In gouden letters kan je de naam van de vorst lezen die er begraven ligt. Ook de echtgenotes en consorten van de vorsten werden in deze grafkamer bijgelegd. Bijna alle Spaanse vorsten liggen hier begraven, op een paar na.

In de kamer ernaast vind je het pantheon van de prinsen dat pas in 1888 voltooid werd. Deze ruimte is versierd met wit marmer en is de laatste rustplaats van de prinsen, prinsessen en verdere consorten van de vorsten. Hier liggen ook de vroegtijdig gestorven familieleden begraven en je vindt er een grafmonument voor de gestorven baby’s of jonge kinderen van de koninklijke families.

Onze tip: wil je graag op daguistap vanuit Madrid naar het El Escorial en de Valle de los Caídos? Boek je tickets alvast online vanaf € 48. Een gids weet je te voorzien van alle info.

2.4. Het paleis van de koning

Het paleis van Philip II, het Casa del Rey, uit 1584, ligt vlak naast het altaar van de basiliek. Philip II had hier zijn privévertrekken en sliep en werkte hier ook. Hij kon vanuit een aparte deur meteen vanuit zijn woning de basiliek betreden. Bovendien keek er een raam in zijn woning uit op de basiliek waardoor de koning de dienst kon bijwonen ook al had hij die dag niet veel zin om op te staan.

2.5. Kunst in de Sala de las Batallas en het museum

Vervolgens kom je terecht in de Zaal der Veldslagen, de Sala de las Batallas. In deze ruimte werden frescoschilderingen op de muren aangebracht die de belangrijkste Spaanse militaire overwinningen vieren. Zo zijn er taferelen uit de tijd van de Moren te zien, maar ook latere gevechten tegen de Fransen.

Het hele complex zelf is één groot museum met wandtapijten, schilderijen en fresco’s van bekende Europese kunstenaars op de wanden en plafonds van het hele complex. Toch vind je in het complex ook een aparte kunstgalerij waar je werken van verschillende werken van kunstenaars uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw kan vinden. Er is ook een architectuurmuseum waar verschillende werktuigen en voorwerpen liggen en je ontwerpen en documenten kan bekijken van de bouw van El Escorial.

2.6. De bibliotheken

Je vindt er ook niet minder dan drie verschillende bibliotheken, waarvan er één achter het koor in de basiliek staat en een ander in het klooster. De koninklijke bibliotheek is de grootste van de drie en is ook opengesteld voor het publiek. De bibliotheek werd in 1592 voltooid en is maar liefst 54 meter lang, 9 meter breed en 10 meter hoog. Ook hier weer zijn de plafonds rijkelijk versierd met fresco’s en bestaat de vloer uit tegels van kleurrijk marmer. De verzameling in de koninklijke bibliotheek bestaat uit maar liefst 40 000 boeken waarvan de meeste ook erg kostbaar zijn.

 1. De Valle de los Caídos

Even buiten het complex vind je verder ook de Valle de los Caídos, de Vallei van de Gevallenen. Het is een monument dat opgetrokken werd tussen 1941 en 1959 in opdracht van de dictator Francisco Franco ter herinnering aan de Spaanse Burgeroorlog. In de vallei liggen zo’n 46.000 slachtoffers van de oorlog begraven.

 1. Openingsuren van El Escorial

 • Zowel het klooster als het koninklijk paleis van El Escorial zijn elke dag open, behalve op zondagen, kerstdag en 31 december.
 • In de periode van oktober tot en met maart kan je El Escorial bezoeken tussen 10:00 en 18:00 en in de periode van april tot en met september van 10:00 tot 20:00.
 1. Tickets om El Escorial te bezoeken

Tickets zijn zowel bij de kassa van El Escorial als online te boeken. Kinderen onder de vijf jaar mogen gratis mee naar binnen. Met het ticket kan je ook door de tuinen wandelen, de bibliotheek bezoeken en de verschillende kerken in het complex binnentreden. Het is ook mogelijk om een audiogids te kopen. Online worden ook tickets verkocht waarbij je een bezoek aan El Escorial kan combineren met de Valle de los Caídos.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

El Escorial is een van de meest bezochte plekken in Spanje. Het is aan te raden om het complex buiten het hoogseizoen te bezoeken. Het is er dan niet alleen minder druk, maar ook minder warm. Gaat u toch in het hoogseizoen naar het koninklijk paleis dan is het aan te raden om zo vroeg mogelijk of tegen het einde van de middag te gaan.

Onze tip: de beste manier om wachtrijen te vermijden is je tickets voor El Escorial online bestellen. Zo hoef je niet aan te schuiven in de hitte.
 1. Hoe bereik ik El Escorial vanuit Madrid?

7.1. Met het openbaar vervoer:

Het is mogelijk om El Escorial te bereiken met de C-8 trein vanaf het station Atocha naar het station Madrid-El Escorial. Ook kan je buslijn 664 en 661 nemen vanaf de halte Moncloa naar het El Escorial. Vanaf het station is het zo’n 600 meter lopen naar het klooster, maar het is ook mogelijk om hier de metrolijnen 2 en 5 naar station Opéra te nemen of de buslijnen 3, 25, 39, en 148 naar het complex.

7.2. Met de auto:

Neem vanaf Madrid de route richting San Lorenzo de el Escorial. Blijf op de A6 en neem de afslag 47 naar San Lorenzo de El Escorial, of neem de A6 tot las Rozas en neem hier de afslag naar de M505.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Wanneer je binnenkomt, moet je eerst door een beveiliging gaan en worden je tassen gecontroleerd.
 • Er mag niet gefilmd of gefotografeerd worden in de gebouwen. Op de binnenplaatsen van het complex mag je wel foto’s nemen.
 • Een bezoek aan het complex neemt al snel twee tot drie uur in beslag, maar het is ook aan te raden om daarna nog door de tuinen van het complex te wandelen. Trek daarom minstens een halve dag voor je bezoek uit.
 1. Waar overnachten in Madrid?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de Spaanse hoofdstad Madrid? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Madrid.

 1. Filmpje: het imposante complex van El Escorial

El Escorial is zonder twijfel een van de meest imposante gebouwen in Europa. Benieuwd hoe het complex er vanbinnen en vanbuiten uitziet? Bekijk dan zeker dit filmpje. Om alles in het echt te kunnen bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Madrid moeten reizen.

 1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?