8 x top bezienswaardigheden in Bundi: Tips & Info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

8 x top bezienswaardigheden in Bundi: Tips & Info + foto's

3 november 2020 in India0 reacties

Bundi is een minder bekende stad in Rajasthan. Dat heeft als voordeel dat het massatoerisme hier nog niet zo fel is doorgedrongen als in Jodhpur, Jaipur of Udaipur. Maar het is zeker een heel boeiende stad met een rijke historie. De stad telt iets meer dan 100.000 inwoners, wat naar Indiase normen vrij bescheiden is. Er is nog veel authenticiteit bewaard gebleven, dus het is een ideale bestemming om wat dichter bij het "echte" India te komen.

De stad ligt in de heuvels van Aravali en heeft heel wat forten, paleizen, haveli’s en tempels die je kan ontdekken. Maar ook het meer in het centrum van de stad heeft heel wat aantrekkingskracht. Wij hebben de highlights alvast voor je verzameld.

Inhoud artikel

 1. Bundi Palace

Het Bundi Palace is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad

Het enorme paleis werd gebouwd door Rao Raja Ratan Singh Hada. Bundi Palace ligt in de buurt van het fort Taragarh en lijkt van bovenaf gezien op soort een hangende structuur tegen de heuvels aan.

Dit paleis herbergt de beste schilderschool van India, "The Bundi School". Bundi Palace is gemakkelijk te herkennen aan de olifanten die bij de ingang zijn gebouwd. Er zijn een "Phool Mahal" en "Badal Mahal" in de buurt van het paleis. Je ziet er ook mooie muurschilderingen, waaronder een prachtig Chinees geïnspireerd plafond dat is verdeeld in bloembladen en versierd met pauwen en Krishna's.

s Avonds licht het hele complex op bij het warme licht van de ondergaande zon en later op de avond wordt het bijna sprookjesachtig verlicht. Het fort is niet in de beste staat. Rond 1948 werd het door de plaatselijke koninklijke familie verlaten. Vandaag zijn vooral apen de belangrijkste inwoners, zoals dat bij wel meer tempels en oude forten in Rajasthan het geval is.

Desondanks is het door de omvang en complexiteit zeker de moeite waard. Er zijn ook tal van rijkelijk gedecoreerde kamers die je kan verkennen. Vanaf het paleis kan je ook verder gaan naar het hoger gelegen Tara Garh Fort.

 1. Tara Garh Fort

Tara Garh Fort is een groot fort uit de 16e eeuw dat zich een eind boven Bundi Palace bevindt. Binnen de wallen zijn enorme reservoirs uitgehouwen in massief gesteente en je ziet er ook de Bhim Burj waarop een beroemd kanon is gebouwd. Op meer dan 430 meter hoogte herbergt het complex ook een hoog aangeschreven schildergalerij waar de muurschilderingen in Bundi-stijl zouden zijn ontstaan.

Rudyard Kipling vond zijn inspiratie voor zijn Jungle Book hier

Het fort zou bovendien een van de plekken zijn geweest die Rudyard Kipling hebben geïnspireerd voor zijn Jungle Book. Vanuit het lager gelegen paleis kan je een korte, maar stevige wandeling maken naar het fort. We raden je wel aan om dit met een gids te doen. De weg gaat over een soms gevaarlijk glad pad en loopt vrij steil omhoog doorheen de jungle. Onderweg kom je ook agressieve apen en struiken met lange doornen tegen. Meestal staan er wel gidsen te wachten aan het begin van het pad om je op sleeptouw te nemen. De gidsen kunnnen de wilde apen bovendien op een veilige afstand houden.

 1. Haveli Braj Bhushanji

Haveli Braj Bhushanji vind je aan de voet van het Bundi Palace. Deze haveli werd ongeveer 150 jaar geleden gebouwd. Het is een herenhuis met vier verdiepingen in Rajasthani-stijl en biedt een prachtig uitzicht op de stad. Het is gemakkelijk toegankelijk en geeft je de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het vervlogen tijdperk. Er is een hotel in gevestigd.

Leuk om het prachtige gebouw gewoon even binnen te lopen op weg naar het grote paleis. Of je kan er natuurlijk ook gewoon een overnachting boeken als je letterlijk een soort "night at the museum" zou willen. De prijzen zijn erg democratisch en het hotel krijgt goede reviews. Bekijk hier de mogelijkheden

 1. Nawal Sagar Lake

Nawal Sagar Lake is het centrale meer in Bundi. Het is een kunstmatig meer waarin zich een half ondergelopen tempel bevindt die is gewijd aan de god Varuna, een oude Hindoegod van de hemel, regen en de oeroceaan. Je kan de tempel ook per boot bereiken.

Vooral ’s avonds krijgt het meer een vleugje magie wanneer de vele lichtjes van de stad en het paleis weerspiegelen op het water. Een avondwandeling is dan ook ten stelligste aan te raden als je een nacht in Bundi blijft. Het meer is destijds gemaakt om de watervoorziening naar de Step Wells te garanderen, ook in tijden van waterschaarste.

Je reis naar de regio Rajasthan optimaal voorbereiden? Koop onze reisgids Rajasthan met een uitgestippelde 16-daagse rondreis langs alle bezienswaardigheden, suggesties voor overnachtingen, dineren en alle andere info voor je reis naar India.

Op zoek naar een hotel
? Boek hier je overnachting in Bundi.

 1. Jait Sagar Lake

Jait Sagar Lake ligt op enkele kilometers van het centrum van Bundi en wordt beschouwd als een belangrijke toeristische attractie in de regio. Het ligt te midden van weelderige groene gebieden met heuvels en lotusbloemen. Dit 1,5 km lange meer biedt een mooie ervaring voor alle reizigers. Aan de oevers kan je de geweldige gravures van olifanten zien.

Aan het uiteinde vind je de Sukh Mahal, een klein zomerpaleis omgeven door terrastuinen waar Rudyard Kipling ooit verbleef en een deel van zijn boek "Kim" schreef.

Mausolea van 66 Bundi heersers en koninginnen

Net voorbij het oostelijke uiteinde van het meer is de sfeervolle, deels overwoekerde Kshar Bag, met de mausolea van 66 Bundi heersers en koninginnen. Sommigen hebben geweldige, ingewikkelde gravures, vooral van olifanten en paarden.

Een gids kan je rondleiden en de namen, datums en het aantal vrouwen van de heersers beschrijven. Vlak achter Kshar Bag kan je ook Shikar Burj bereiken, een klein voormalig koninklijk jachthuis (ooit zaten hier tijgers, herten en zwijnen) naast een watertank. Dat is een populaire plek voor een picknick.

 1. Dhabhai Kund

Dhabhai Kund of Jail Kund is een van de beroemde step wells van India. Het lijkt op een soort omgekeerde piramide. Een reeks prachtig gekerfde steile trappen leidt naar lagergelegen water. Het monument dateert van de 12e eeuw, maar wordt helaas niet vaak onderhouden. Anders was het nog veel mooier.

De step wells waren bedoeld om steden van water te voorzien

De inwoners konden in grote getale via de trappen naar beneden om water te halen zonder dat er rijen van mensen ontstonden. Door de verschillende trappenniveaus bleef het water zowel op een hoog als laag peil goed bereikbaar.

De trappenstructuren zijn een mooi voorbeeld van de complexe architecturale krachttoeren die mensen zoveel eeuwen geleden al voor elkaar konden krijgen, zonder alle moderne hulpmiddelen die we vandaag kennen.

 1. Rani-ji ki Baori

Rani-ji ki Baori is nog een andere step well in de stad. De waterput werd in 1699 gebouwd in opdracht van Rani Nathavati Ji, een van de toenmalige koninginen van Bundi. Deze bron is 46 meter diep.

Het is de grootste "Baori" in Bundi met ongeveer 50 trappen. Tijdens het middeleeuwse tijdperk was deze bron ook om sociale en religieuze redenen een zeer populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. Het heeft een smalle ingang met stenen structuren van olifanten tegenover elkaar. Bij de ingang zijn er vier pilaren, met een prachtig beeldje en er is een lange staande boogvormige poort.

 1. Chaurasi Khambon ki Chhatri

Chaurasi Khambon ki Chhatri is niet alleen zo'n monument waarvan je niet precies weet hoe je de naam moet uitspreken, het is ook gewoon de moeite om naartoe te gaan. Dit staat bekend als het “grafmonument met 84 pilaren”. Je vindt het in het zuiden van de stad.

Het werd in 1683 gebouwd door Maharadja Rao Radja Anirudh ter herinnering van zijn pleegbroer, Deva. Het gebouw heeft een gedecoreerd dak dat ondersteund wordt door 84 pilaren. Volgens de legende slaagt niemand erin om alle 84 pilaren te tellen. Je kan natuurlijk altijd eens een poging doen.

 1. Waar overnachten in Bundi?

Bundi is geen grote toeristische hotspot, dus is er ook geen gigantisch aanbod aan verblijfmogelijkheden. Natuurlijk is het net dat wat een overnachting hier een vleugje charme kan geven als je van een authentieke sfeer houdt. Een aanrader om hier een nachtje te blijven is het Dev Niwas Heritage Hotel.

Je verblijft er op een steenworp van de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van de stad. Het hotelgebouw dateert uit de 17e eeuw en zou ook ooit bewoond zijn geweest door royals. Met wat geluk heeft je ruime en propere kamer ook uitzicht op het fort en het City Palace. Dat uitzicht krijg je sowieso als je in het restaurant met dakterras gaat eten. Het eten is er overigens ook erg lekker. Boek hier je verblijf in Dev Niwas Heritage Hotel.

 1. Filmpje: Een dagje in het bijzondere Bundi

Benieuwd naar hoe Bundi en z'n bijzondere bezienswaardigheden eruitzien? In deze video ga je mee op een korte tour door Bundi. Als je deze bijzondere stad in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Bundi moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?