Bezienswaardigheden Jodhpur en omgeving: Tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Jodhpur en omgeving: Tips & info

3 november 2020 in India0 reacties

Jodhpur is de tweede grootste stad van Rajasthan en wordt ook wel de “Blauwe Stad” genoemd vanwege de vele blauwe huizen. Waarom dit precies is, is niet echt duidelijk. Volgens het ene verhaal geeft de kleur aan dat het huis in kwestie bewoond werd door iemand van de Brahman, de eerste kaste. Een andere legende vertelt dat de huizen blauw zijn als verwijzing naar Krishna, de enige god die door de eerste Maharadja werd vereerd. En nog een ander verhaal zegt dat de blauwe kleur de muggen zou buiten houden.

Wat er ook van zij, de blauwe kleur geeft de stad een bijzondere uitstraling en er zijn aardig wat bezienswaardigheden die we hier graag voor je bundelen.

Daguitstappen, tours en excursies in Jodphur

Inhoud artikel

  1. Mehrangarh Fort

Het Mehrangarh Fort dateert uit de 15e eeuw en is één van de grootste forten in India. De totale oppervlakte bedraagt zo’n 5 km². Het fort ligt op een heuvel in het centrum van Jodphur, en steekt 125 meter boven de stad uit. Het werd gebouwd door de leider van de Rathore clan, Rao Jodha, maar de meeste stukken van het fort stammen uit de periode van Maharadja Jaswant Singh (1638- 1678).

Het fort is gebouwd van materiaal dat gehaald werd uit de rotsen van de heuvel waar het op ligt. Binnen het fort vind je verschillende paleizen en tempels die bekend staan om hun bijzondere beeldhouwwerken en binnenplaatsen. Eén tempel is gebouwd ter ere van de godin Chamunda Mataji, de favoriete godin van Rao Jodha.

Je kunt wandelen langs de rode muren van 36 meter hoog. Het fort heeft zeven poorten langs waar je binnen kunt stappen. Het spreekt vanzelf dat je op het fort de mooiste uitzichten over de blauwe stad kunt vinden. Voor avonturiers is er ook een zipline van een kilometer lang met verschillende platformen die erg spectaculair is.

  1. Jaswant Thada

Jaswant Thada wordt ook wel eens de Taj Mahal van Marwar genoemd. Het is een mausoleum dat in eerste instantie in 1899 door Marahaja Sardar Singh gebouwd werd als grafmonument voor zijn vader, Maharadja Jaswant Singh II. In latere jaren zijn er 3 andere grafmonumenten van opvolgers bijgezet en is de locatie ook gebruikt voor de crematies van de koninklijke familie van Marwar.

Het monument is een uitstekend voorbeeld van Rajputana architectuur en bestaat uit zeer dun en gepolijst marmer. In het mausoleum hangen vele portretten van Rathore heersers,maar er zijn ook fresco’s en beelden te zien, net als imposante koepels en bijzondere pilaren.

Bij de ingang staat een levensgroot marmeren standbeeld van Maharadja Jaswant Singh II op een paard. Om de tempel heen ligt een mooie tuin, met knap gegraveerde paviljoenen. Daarnaast is er ook een speciaal monument voor een pauw die tijdens een crematie in de brandstapel gevlogen zou zijn.

  1. Mandore Garden

Mandore was de vroegere hoofdstad van de Marwar regio. Vandaag vind je de restanten ervan in Jodhpur in de Mandore Garden. Maak een wandeling door de tuinen en je ontdekt de rijke architectuur uit het verleden van deze streek met oude tempels en andere monumenten. Op de heuvel vind je een oud paleis. het oude paleis.

Opvallende bewoners van de Mandore Garden zijn de apen die overal in de tuinen rondhangen. Vooral de grijze langoeren vind je hier volop. Deze apen zijn gewend aan menselijke aanwezigheid en zijn niet zo agressief als de resusapen die ook in Rajasthan voorkomen. Ze komen ook naar mensen toe omdat ze er vaak voedsel van krijgen. Ze kunnen wel gevaarlijk uit de hoek komen wanneer ze zich bedreigd voelen, dus let toch een beetje op wanneer je ze benadert.

  1. Umaid Bwahan Palace

Het Umaid Bwahan Palace is een ander gebouw dat de stad domineert. Het staat te boek als één van de grootste paleizen ter wereld. Het gebouw bestaat uit zandsteen en heeft een ietwat aparte bouwstijl voor een Indisch paleis. Je vindt er duidelijke invloeden in terug van de Art Deco en de Renaissance.

Het imposante complex wordt nog steeds bewoond door de koninklijke familie van Jodhpur. Verder zijn er ook een luxe hotel, een toprestaurant en een museum.

Je reis naar de regio Rajasthan optimaal voorbereiden? Koop onze reisgids Rajasthan met een uitgestippelde 16-daagse rondreis langs alle bezienswaardigheden, suggesties voor overnachtingen, dineren en alle andere info voor je reis naar India. Op zoek naar een hotel? Boek hier je overnachting in Jodhpur.

  1. Sardar Bazaar

De Sardar Market of Sardar Bazaar ligt rondom de klokkentoren in het centrum van Jodhpur. Het is de grootste markt van de stad en geheel in Indiase traditie. Kuier langs de meer dan 7.000 kraampjes met kleding, schoenen, specerijen, juwelen, tapijten en nog veel meer. Zelfs wanneer je geen zin hebt om iets te kopen is het een bezienswaardigheid op zich.

De markt is zeer kleurrijk en de luidruchtige marktkramers die hun waren aan de man proberen te brengen hebben ook een zeker entertainmentgehalte. Al kunnen ze zich ook stevig aan je opdringen. Een rustige wandeling moet je hier dus doorgaans niet verwachten. Vooral doen als je het lokale stadsleven van dichtbij wil ervaren.

  1. Toorji Ka Jhalara

Toorji Ka Jhalara, of The Stepwell, is op zijn minst een opmerkelijke plek in Jodhpur. Het is een oude watervoorziening zoals je er wel meer ziet doorheen Rajasthan. Via een wirwar van zigzaggende trappen konden de mensen vroeger water uit de bron komen halen. De trappen zijn tot op vandaag zeer goed bewaard gebleven. Doorgaans komen hier ook nog mensen om te zwemmen.

  1. Lake Kaylana

Lake Kaylana is één van de meest bezochte meren in Rajasthan. Het werd in 1872 door Pratap Singh gecreëerd en staat bekend als een paradijs voor vogelliefhebbers. Je kan het meer te voet of per boot verkennen. Net als vele attracties in de regio is het absoluut een aanrader tijdens zonsondergang.

  1. Waar overnachten in Jodhpur?

Jodhpur heeft heel wat mogelijkheden om te overnachten. Van comfortabele hotels in alle prijsklassen tot hostels die aan lage tarieven nog steeds een degelijke kwaliteit bieden. Wij hielden het bescheiden en overnachtten in het Kothi Heritage Hotel, in een gerenoveerde haveli. De kamer was ruim en prachtig ingericht. Het werd één van onze favoriete verblijfplaatsen tijdens onze rondreis in Rajasthan.

Wel goed om weten: de keuken hier is vrij pikant. Vraag dus zeker “no masala” als dat niet je ding is.

Een overnachting boeken? Reserveer hier je kamer in Kothi Heritage Hotel

  1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden in Jodphur

Benieuwd naar hoe Jodphur en z'n bijzondere bezienswaardigheden eruitzien? In deze video ga je mee op een korte tour door Jodphur. Als je deze bijzondere stad in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Jodphur moeten reizen!

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis preview reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?