Rondreis Guatemala: route 18 daagse rondreis

Rondreis Guatemala: route 18 daagse rondreis

17 januari 2020 in Guatemala0 reacties

Binnen zijn relatief kleine landsgrenzen weet Guatemala zowel de natuurliefhebber als ontdekkingsreiziger te bekoren. Te midden van een weelderig landschap, omgeven door vulkanen en diepblauwe meren, doemen geheimzinnige steden, paleizen, tempels en piramiden op. Zij zijn de stille getuigen van het roemrijke Maya-verleden dat Guatemala tot op vandaag kenmerkt.

Reisroutes ism Amazing Tours: Amazing Guatemala
18- daagse rondreis van 6 tot 23 oktober 2020 (groepsreis)

Deze reis kan ook als individuele reis gedaan worden

Bezoek de unieke sites van Tikal en Quirigua, en ontrafel beetje bij beetje de geheimen van deze intrigerende cultuur. Al kan je de hedendaagse Mayacultuur het best beleven op plekken als Antigua, Chichicastenango, San Pedro La Laguna en Santiago Atitlan. Van de prachtige kleuren van de typische klederdracht over de betoverende lach van de inwoners tot de geuren en smaken van de opgesmukte marktkraampjes... Guatemala draagt de culturele tradities van zijn voorvaderen in zijn hart!

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

Inhoud artikel

Dag 1: Brussel - Guatemala City - Antigua

Vlucht naar Guatemala City en bij aankomst transfer naar het mooie Antigua. Overnachting Hotel Casa Capuchinas of Posada Del Hermano Pedro.

Dag 2: Antigua

Antigua was de hoofdstad van het land voor Guatemala City die rol 2 eeuwen geleden overnam. De moderne vooruitgang heeft volop zijn intrede gedaan in de nieuwe hoofdstad, terwijl de oude hoofdstad trouw is gebleven aan haar uitzicht van op het einde van de 18e eeuw.

Antigua is een historisch juweeltje dat wordt bekroond door 3 vulkanen : Agua (3766 m), Fuego (3763 m) en Acatenango (3978 m). Het centrale plein, omringd door booggewelven en boordevol met handelaars en indianen uit de streek, straalt nog een echte authentieke sfeer uit.

In de voormiddag maken we een culturele wandeltocht (3 1/2 u) met plaatselijke gids door dit wondermooie stadje. In de namiddag bezoeken we een koffie-farm met musea en is er tijd om gezellig wat rond te kuieren.

Dag 3: Pacaya vulkaan of bezoek aan omliggende dorpjes

Vandaag is er de keuzemogelijkheid tussen enerzijds de beklimming van de actieve Pacayavulkaan: prachtig uitzicht, mogelijkheid tot het zien van lavastromen en het roosteren van marshmallows.

Er is ook de mogelijk om een bezoek te brengen met gids aan de omliggende dorpjes: Ciudad Vieja met zijn prachtige witte kerk en rijke historie; San Antonio Aguas Calientes, het weversdorp en San Juan Del Obispo met zijn mooi Franciscaner klooster.

Dag 4: Comalapa – Lake Atitlan – Panajachel

We rijden in Westelijke richting naar het artistieke en kleurrijke dorpje Comalapa. Dit dorp staat bekend om zijn naieve kunst, die de inheemse gewoontes weergeeft. We krijgen een rondleiding van een lokale gids van de Kaqchikel gemeenschap. We zien de lokale kunstenaars aan het werk in hun atelier, genieten van prachtige muurschilderingen en bezoeken de lokale markt. Daarna reizen we verder naar Panajachel gelegen aan het meer van Atitlan.

Overnachting Hotel Jardines del Lago of Cacique Inn.

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

Dag 5: Lake Atitlan

Het meer van Atitlan is één van de mooiste meren ter wereld. Het wordt omringd door majestueuze vulkanen en authentieke Indianendorpjes.

Vandaag maken we een boottocht op het meer en bezoeken verschillende van deze inheemse dorpjes met hun mysterieuze rituelen, kleurrijke kerkhoven en hun bewoners in typische klederdracht. Vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht op het meer.

's Avonds genieten we nog van een mooie zonsondergang aan het meer.

DAG 6 : Panajachel – Chichicastenango – Quetzaltenango

Vandaag bezoeken we de markt van Chichicastenango: één van de hoogtepunten van de levendige Maya hooglanden en één van de grotere markten van Latijns-Amerika (donderdag en zondag). Een festijn van geuren en kleuren, een ongelooflijk aanbod aan groenten, fruit, bloemen tot zelfs levendig beschilderde maskers... en niet te vergeten: een kleurrijke menigte op het kerkplein, uitgedost in traditionele gewaden. De beste plaats om je te voorzien van souveniers voor het thuisfront.

We nemen ook nog een kijkje in de Santo Tomas kerk, waar de lokale Kiche Maya’s hun geloof beoefenen, een mix van Indiaanse rituelen en het katholieke geloof. Vanuit Chichicastenango reizen we verder de hooglanden in naar Quetzaltenango, de tweede grootste stad van het land. Onderweg stoppen we nog in de dorpjes Salcaja en San Andres Xecul.

Overnachting in Hotel Modelo of Villa de Don Andres.

Dag 7: Quetzaltenango

Quetzaltenango wordt omringd door mooie kleine indianendorpjes zoals Almolonga, Zunil en Cantel. Tijdens ons bezoek aan deze dorpjes, genieten we van het authentieke karakter, een verborgen rituele plaats van de Maya’s, een lokale markt en een door vrouwen geleid textiel coöperatief.

Daarna gaan we relaxen in de “Fuentes Georginas”. Hier nemen we een verkwikkend bad in warmwaterbronnen gevoed door de vulkaan Santo Tomas. Dit is de ideale plaats om te relaxen. De baden bevinden zich hoog in de bergen, midden in het regenwoud en alleen al de weg er naartoe is paradijselijk. Een legende zegt dat elk uur in het warme water je zeven jaar jonger maakt.

In de namiddag doen we een “street – food – tour”. Hier kan je genieten van alle geuren, kleuren en smaken die deze streek te bieden heeft: tostadas de guacamole, tortillas, pupusas, atolito de elote, chuchitos, rellenitos, quichom, chocofruta.....

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

Dag 8 : Quetzaltenango – Nebaj

We vertrekken vroeg om dwars door de bergen naar Nebaj af te reizen. Deze regio is een nog onontdekt hoogtepunt van Guatemala. Dit gebied kenmerkt zich door eindeloze landschappen en de authentieke manier van leven van de Ixil stam. We logeren er in een actieve kaasboerderij temidden de prachtige natuur.

Onderweg stoppen we nog in het dorpje Sacapulas alwaar we met een lokale gids de zoutmijnen, de rivier met warm en koud water, de kerk, het marktplein en de markt bezoeken.

Overnachting Hacienda Milamores of San Antonio.

Dag 9: Ixil Regio

Vandaag verkennen we deze regio te voet of met de auto (zelf te kiezen) en bezoeken behalve Nebaj met het kerkhof en enkele geheime spirituele Maya plaatsen ook de omliggende dorpjes en heel in het bijzonder Chajul met muurschilderijen in de huizen die nog weinig ogen hebben mogen aanschouwen.

Hier zien we de typische en authentieke levenswijze van de Ixil bevolking in de kleine inheemse dorpjes die deel uitmaken van de Ixil-driehoek. Klinkt cliché, maar hier heeft de tijd echt stil gestaan.

Dag 10 : Nebaj – Coban

We doorkruisen de Cuchumatanes bergketen in de richting van Coban., in de zeer groene Alta Verapaz provincie. Onderweg stoppen we in Uspantan, het dorpje waar Rigoberta Menchu (Nobelprijs voor de vrede 1992) vandaan komt alsook in Santa Cruz Alta verapaz waar we het museum “Katinamit” bezoeken.

Hier leren we hoe de lokale Q’eqchi bevolking woont, kookt, werkt en hun religie beoefent. Daarna lopen we even door het dorp .... totaal niet toeristisch wat het juist zo interessant maakt.

Overnachting Casa Gaia of Casa Q’eqchi

Dag 11: Coban

In Coban bezoeken we in de ochtend het nationale park “Las Victorias” en Orquigonia, een orchideeënboerderij waarbij ook de “Monja Blanca“ aan bod komt, de nationale bloem van Guatemala. We zijn niet voor niks in het groene hart van Guatemala!

In de namiddag zijn er twee keuzemogelijkheden:

 • wandeling in “El biotopo de quetzal”, een echt regenwoudpark met twee mooie wandelpaden, eentje van 1 uur en eentje van 2 uur wandelen. Met wat geluk zie je hier de wondermooie Quetzal, een heel kleurrijke vogel met een staart van 120cm, waarnaar de nationale munt genoemd is.
 • bezoek met lokale Indiaanse gids aan de dorpjes San Juan Chamelco en San Pedro Carcha.

Overnachting Casa Gaia of Casa Q’eqchi.

Dag 12 : Coban – Grotten van Candelaria – Tikal

Vanuit Coban reizen we in Noordelijke richting naar de grotten van Candelaria, deze grotten maken deel uit van het grootste grotten netwerk van Latijns-Amerika. Het grootste gewelf is 30m hoog en 200m breed en het heeft stalagmieten tot 30m lang.

Daarna rijden we door de Peten jungle door naar Tikal. We nemen er onze intrek in één van de lodges in het Nationaal Park. Onvergetelijk om op zo’n idyllische plaats de nacht door te brengen

Overnachting in Hotel Jungle Lodge of Jaguar Inn in het park.

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

Dag 13: Tikal – Hoogtepunt !

Verzonken in het groen schuilen de Maya-piramides van Tikal. We besteden de ganse dag in dit prachtige archeologische park. In de ochtend verkennen we het park onder begeleiding van een deskundige gids. Na de lunch (inclusief!) krijg je de rest van de dag de kans om de vele tempels te beklimmen en alles nog op je eigen tempo te bekijken.

Je kan de zon zien ondergaan tussen de kruinen van de kapokbomen. Onder je ligt de broeierige jungle, waaruit het gekrijs van de toekans en het gebrul van de apen opstijgt. Tikal wordt gezien als één van de grootste, mooiste en meest indrukwekkende Maya steden.

Dag 14 : Tikal – Rio Dulce

’s Ochtends worden we gewekt door de roep van de brulaap en andere geluiden uit de jungle. Na het ontbijt zetten we koers naar het Zuidwesten, naar Rio Dulce, gelegen aan de gelijknamige rivier, een prachtig natuurgebied en totaal anders dan de rest van Guatemala. We nemen nog een duik in het zwembad en genieten van deze idyllische plaats en het mooie uitzicht.

Overnachting in Hotel Catamaran Island of Banana Palms.

Dag 15 : Rio Dulce – Livingston

Via de Rio Dulce varen we naar het kleine Garifuna-dorpje Livingston, dat enkel op deze manier te bereiken is, aangezien er geen wegen naartoe lopen. De isolatie maakt dit dorpje zo uniek. Dit is een heel ander stukje Guatemala. Hier leven geen kleurrijke Indianen, maar afstammelingen van de vroegere negerslaven, nl. de Garifuna’s. Er heerst een echt Caribisch sfeertje : palmbomen, reggae-muziek, verrukkelijke vis en zeevruchten, bananen en felgekleurde houten huisjes.

De Rio Dulce is fantastisch. De opnames voor de allereerste Tarzan-film in de jaren ‘30 werden gemaakt langs de oevers van de Rio Dulce. Er is sinds die tijd weinig of niets veranderd. In de weelderige begroeiing van de steile oevers zitten tientallen statige witte reigers. Er is een kans om tijdens deze boottocht rivierdolfijnen, aalscholvers en vliegende vissen te zien.

We passeren El Golfete, de verbreding van de rivier. Het stukje tussen El Golfete en Livingston is het allermooist, met dichtbegroeide, loodrechte wanden. In Livingston genieten we van het lokale gerecht “Tapado”, een heerlijke vis en zeevruchtenstoofpot met kokosmelk (inclusief!).

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

Dag 16 : Rio Dulce – Quirigua – Antigua

Vandaag keren we terug naar de oude hoofdstad, Antigua. Onderweg bezoeken we Quirigua, een zeer merkwaardige vindplaats waar de hoogste stelae gevonden zijn uit de Maya-wereld (stelae zijn rechtopstaande stenen met afbeeldingen).

Overnachting Hotel Casa Capuchinas of Posada Del Hermano Pedro.

Dag 17: Terugvlucht

Vrije tijd in Antigua tot onze transfer naar de luchthaven.

Dag 18: Brussel of Amsterdam

Aankomst in Brussel of Amsterdam.

Meerwaarde:

Begeleiding door West-Vlaming die al meer dan 20 jaar in het land woont en werkt, die er 3 geadopteerde kinderen heeft en ondertussen ook 2 kleinkinderen, en die bovendien voorzitter is van de Kamer voor Toerisme in Guatemala.

Hij begeleidde er al meermaals reizen en hij werkte mee aan grote TV -programma’s. Met zijn groot hart, steunt hij ook verschillende lokale projecten en praktisch alle mensen die voor hem werken zijn goed opgeleide Guatemalteken.

Prijs & reisvoorwaarden

 • Vanaf 10 personen wordt de reis gegarandeerd. De groep is beperkt tot max. 16p.
 • Prijs 3495 € - suplement single 520 €

In de prijs begrepen:

 • Alle overnachtingen in vernoemde hotels met ontbijt
 • Middagmaal op dag 13 en 15
 • Alle verplaatsingen met minibus
 • Alle vernoemde uitstappen
 • De diensten van een ervaren Vlaamse reisleider
 • Lokale Engelssprekende gidsen
 • Infovergadering en reisdocumenten

Niet in de prijs begrepen:

 • Inkomgelden
 • Ontbrekende maaltijden
 • Fooien
 • Reisverzekering

Betaling:

 • Bij akkoord en boeking bedraagt het voorschot 30%. 2 maanden voor afreis volgt de slotfactuur.
 • Licentie reisbureau Travel Experts/BTS Travel: 5985
 • Lid van Garantiefonds Reizen

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?