Hoe blaren op je voeten voorkomen én genezen? Onze 7 tips en info!

Hoe blaren op je voeten voorkomen én genezen? Onze 7 tips en info!

11 september 2023 in Reisinfo1 reactie

Niets pijnlijker dan blaren op je voeten na een stevige wandeling of het dragen van nieuwe wandelschoenen. Blaren voorkomen is dan ook beter dan genezen!

Maar hoe genees je zo’n vervelende blaar? Met onze 7 onderstaande tips en tricks genees je niet alleen blaren maar voorkom je ze ook!

Inhoud artikel

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over blaren

Wat zijn blaren?

Een blaar is een soort brandwonde van tweede graad die veroorzaakt wordt door wrijving. Bij blaarvorming vormt je huid eigenlijk een soort van kussentje om verdere beschadiging te voorkomen. Enerzijds biedt dat kussentje bescherming en isoleert het de huid om schade te voorkomen.

Anderzijds kan het erg pijnlijk zijn waardoor je geneigd bent om te stoppen met hetgeen wat de blaar veroorzaakt. De voornaamste oorzaak is dat er gedurende langere tijd te veel druk op de huid staat. Vaak last van blaren? Sla dan best een voorraad Compeed Blaren Pleisters in voor je volgende wandelvakantie!

  1. Hoe ontstaan blaren?

  • Blaren ontstaan door een constante en intensieve wrijving, zoals de wrijving van je schoen tegen de huid.
  • Wanneer je krappe schoenen draagt, schuift de bovenste huidlaag met de beweging van je schoen mee, terwijl je onderste huidlaag stilstaat. Is die wrijving te heftig? Dan vormt er zich als het ware tussen de twee huidlagen een kussentje van vocht om de huid te beschermen.
  • Een blaar kan ook ontstaan door vochtbalans. Zo kan het dragen van geen of foute sokken, zorgen voor heel veel vocht (zweet of water) in je schoen. Dat, in combinatie met de beweging, kan leiden tot een continue wrijving. Dit komt vooral voor bij schoenen die gemaakt zijn van leer. Hierbij is de kans groter op een blaar omdat je voet niet kan ademen.
  • Daarnaast kunnen ook schurende zandkorrels of stof in je sokken blaren veroorzaken.

Kortom, je kan ze moeilijk vermijden, ook al zou je dat graag willen. Blaren brengen op zich geen risico’s met zich mee, maar je moet ze natuurlijk wel behandelen. Je zal trouwens ook door de pijn net iets anders lopen, waardoor je serieuze (spier)blessures kan oplopen.

  1. Hoe kan je een blaar het best behandelen?

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die blaar af. Maar hoe kan je zo’n blaar onder je voet of tussen je tenen het best behandelen? Het beste wat je kan doen is de blaar zoveel mogelijk dicht laten. Een blaar doorprikken kan er namelijk voor zorgen dat er vuil, water of bacteriën aan de wonde kan komen waardoor deze kan infecteren. Is de blaar te groot en te pijnlijk om mee te lopen, prik de blaar dan door.

Hoe ga je te werk?

  • Stap 1: Was je handen vooraleer je aan de blaar komt.
  • Stap 2: Maak de plek waar de blaar zich bevindt proper met warm water en zeep.
  • Stap 3: Prik met een steriele blarenprikker of een naald voorzichtig in de zijkant van de blaar en laat het vocht uit de blaar lopen. De prikker ontsmet je best eerst even met een alcoholdokje, kokend water of een vlam. Veeg ook het vocht weg met een zakdoekje.
  • Stap 4: Nadien is het belangrijk om je blaar te desinfecteren met Betadine.
  • Stap 5: Nadat je de blaar gedesinfecteerd hebt, kan je de blaar bedekken om ze te beschermen tegen infecties. Gebruik hiervoor gaasverband, een pleister of een andere bedekking.
  • Stap 6: Controleer de blaar dagelijks en blijf de blaar schoonhouden.
  1. Voorkomen is beter dan genezen

We zijn het er natuurlijk allemaal over eens: liever een blaar voorkomen dan genezen. Maar wat kan je precies doen om te voorkomen dat je blaren krijgt? Wij hebben alvast enkele tips voor je opgelijst om de kans op pijnlijke blaren te verminderen.

  1. Koop de juiste (wandel)schoenen

Passende schoenen zijn de belangrijkste factor om blaren te voorkomen. Schoenen mogen niet té strak zitten, maar ook zeker niet te los. Een goede wandelschoen sluit perfect aan om je voet, heeft geen irriterende delen en je voeten kunnen ten allen tijde ademen. Kies voor schoenen van ademende materialen.

Nog op zoek naar een goed paar comfortabele wandelschoenen? Lees ons uitgebreid blogartikel over de beste wandelschoenen en enkele tips bij wandel- en bergschoenen zodat je zeker bent dat je wandelschoenen goed zitten.

  1. Loop je schoenen eerst even in

Heb je onlangs nieuwe wandelschoenen gekocht? Loop ze dan best even in vooraleer je ze intensief gaat gebruiken. Nieuwe schoenen kunnen nog behoorlijk stijf en onbuigzaam zijn en door ze regelmatig te dragen of korte wandelingen mee te maken, worden de schoenen soepeler en gaan ze zich naar je voeten vormen. Het is ook meteen een goede manier om te voelen of ze echt goed passen, of dat je nog aanpassingen moet doen.

Onze tip? Voordat je gaat lopen, strooi je best wat talkpoeder in je schoenen, in je sokken en op je voeten. Talkpoeder neemt vocht op waardoor je minder last hebt van zweetvoeten.
  1. Draag het juiste paar (wandel)sokken

Ook je sokken hebben een belangrijke rol om blaren te voorkomen. Wanneer je op pad gaat, draag je best een paar naadloze wandelsokken die van materiaal gemaakt zijn dat vocht afvoert. Hierdoor blijven je voeten droger. Nog op zoek naar een goed paar wandelsokken om blaren te voorkomen? Lees ons uitgebreid blogartikel over de beste wandelsokken.

Onze tip? Van plan om een lange wandeling te maken of lang te sporten? Neem dan altijd een paar extra sokken mee. Tussendoor sokken wisselen voorkomt natte voeten.
  1. Probeer je schoenen anders te veteren

Wist je dat de manier waarop je je veters strikt, kan zorgen voor drukverlaging en pijn op bepaalde plekken van de voet? Probeer je schoenen eens te veteren op een van onderstaande manieren.

  • Wanneer je last hebt van een pijnlijke wreef, kan je het beste je veters halverwege de schoen niet te kruisen. Op deze manier geeft je je voet op de wreef meer ruimte, maar kan je toch ook je schoenen goed vastsnoeren.
  • Wanneer je hiel slipt, krijg je snel last van blaren. Door je veters bovenaan iets anders te strikken, blijft je hiel op zijn plaats.
  • Heb je tijdens het wandelen last van pijn aan de zijkant van je voorvoet? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te weinig ruimte in je schoen. In plaats van onderaan te starten met kruislings veteren, rijg je eerst de veters via de zijkant van de schoen. Halverwege kan je wel weer kruislings verder gaan. Met deze methode krijgt je voorvoet iets meer ruimte.
  1. Smeer je voeten op voorhand in

Ben je van plan om binnenkort op wandelvakantie te vertrekken? Heb je enkele stevige wandelingen ingeplant? Verzorg je voeten dan best enkele dagen op voorhand! We raden je aan om minimaal vier weken voordat je een (lange) tocht gaat maken te beginnen met het dagelijks behandelen van je voeten met voetverzorgende zalfjes of sprays die de huid dikker en steviger maken.

Onze tip? Een mooi voorbeeld is de kampferspiritus. Door je voeten dagelijks in te sprayen met deze voetspray wordt je huid dikker en sterker, waarmee je de kans op blaren verminderd.
  1. Let op bij koud en warm weer

  • Warme weersomstandigheden of een hete ondergrond vergroten de kans op blaren. Warmte zorgt er onder meer voor dat je schoenen die eerst heerlijk zaten, opeens een (half) maatje te klein aanvoelen. Zelfs hele kleine wrijvingen kunnen de huid dan zodanig verzwakken dat er een blaar ontstaat.
  • Dat geldt trouwens ook bij extreem koud weer. De voethuid wordt dan minder goed doorbloed waardoor ze gevoeliger wordt voor blaren.
  1. Een goede voetverzorging is essentieel

Algemene voetverzorging is essentieel om blaren te voorkomen. Een goed gehydrateerde huid heeft namelijk een preventieve werking. Hier heb je enkele tips om je voeten zo goed mogelijk te verzorgen.

  • Houd je nagels kort.
  • Was je voeten altijd alleen met koud water en zonder zeep. Zeep maakt de huid zachter.
  • Verwijder regelmatig het aanwezige eelt. Bestel je eeltverwijderaar online!
  • Laat je voeten ook even aan de lucht drogen vooraleer je je sokken aantrekt.
  • Begin je net met wandelen en merk je dat je pijnlijke of vermoeide voeten krijgt? Verwen je voeten dan met een voetenbadje.
  • Pijnlijke plaatsen op je voet kan je behandelen met een kleefpleister, een tweedehuidverband of een beschermende huidspray.
  • Heb je last eksterogen, scheve tenen of likdoorns? Dat kan er voor zorgen dat je anders gaat lopen wat blaren kan veroorzaken. Een bezoekje aan een pedicure of een podoloog is hierbij aangeraden!
  1. Benodigdheden om blaren te behandelen

Het is altijd handig dat je een EHBO-setje bij de hand hebt als je gaat wandelen. Je kan een standaard EHBO-setje makkelijk online aankopen. Je kan dat setje met de juiste benodigdheden opbergen in je rugzak zodat je hier te allen tijde gebruik van kan maken.

Wat moet er zeker in een EHBO-setje zitten?

  • Leukoplast of Fixomull
  • Een naald, speld of blarenprikker
  • Alcoholdoekjes
  • Gaasje of zakdoek

TIP: Download ook onze checklist met inpaklijst en reisapotheek.

  1. Moet ik naar een dokter voor mijn blaar?

Blaren komen over het algemeen vrij vaak voor, vooral als je veel gaat wandelen of sportief bent. Je kan een blaar, zoals hierboven reeds vermeld, makkelijk zelf aanpakken. Maar in extreme situaties, als de blaar te groot of te pijnlijk is, kan het voorkomen dat je toch beter naar de dokter gaat.

Je zou het best naar een dokter gaan wanneer

  • De blaar te pijnlijk is en op de zelfde plek blijft terugkomen
  • De huid geïnfecteerd lijkt
  • Blaren vanzelf ontstaan
  • Blaren ontstaan zijn door een brand- of schaafwond, zonverbranding of een allergische reactie.

Hoe weet je of je blaar geïnfecteerd is? Deze kan mogelijk geïnfecteerd zijn als

  • De huid erg rood is
  • Het warm aanvoelt of een branderig gevoel geeft
  • De blaar gevuld is met groen en/of geel pus. Een gezonde blaar zou gevuld moeten zijn met een heldere vloeistof.
  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis Inpaklijst + reisapotheek downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?