10 Indische gerechten, proef de Indiase keuken tijdens je reis door India

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 Indische gerechten, proef de Indiase keuken tijdens je reis door India

15 mei 2023 in India0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan India? Ontdek deze bekende Indische gerechten en dranken uit India

Ben je van plan om binnenkort naar India op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Indiase keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Indiase eetcultuur en de Indiase gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Tandoori Chicken

Kip Tandoori is een van de meest herkenbare gerechten uit de Indiase keuken. Het gerechtje bestaat voornamelijk uit geroosterde kip, gemarineerd in een mengsel van yoghurt en op smaak gebracht met het kruidenmengsel tandoori masala.

Vervolgens wordt het doorstoken en gekookt in traditionele cilindrische kleiovens (tandoor genaamd), waardoor het vlees een sappige en rokerige smaak krijgt. Het gerecht wordt vaak geserveerd met krokant naanbrood of rijst, vergezeld van muntchutney of sauzen op basis van yoghurt.

RONDREIS: Proef deze traditionele Indische gerechten uit de Indiase keuken tijdens je rondreis door Noord-India.

  1. Samosa

Ongetwijfeld het meest populaire straatvoedsel in India: Samosa's. Samosa's zijn gefrituurde of gebakken goudbruine bladerdeegzakjes met een lekkere vulling. De traditionele samosa's worden meestal gevuld met gekruide aardappelen, uien, erwten en linzen.

De dag van vandaag zijn er verschillende versies van samosa's met verschillende vormen en vullingen te vinden in heel Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Zo heb je er ook met gemalen lamsvlees, rundvlees of kip. Samosa's worden vaak geserveerd met een zoete muntsaus of Indiase chutney van zoete dadels.

  1. Butter Chicken

Butter Chicken, ook wel bekend als "murgh makhani", is een van de meest populaire gerechten in de meeste Indiase restaurants, en terecht. Butter Chicken (oftwel boterkip) is een tandoor-gekookte kip in een gekruide tomatensaus met room. Het is stevig, smaakvol gerechtje en wordt vaak geserveerd met rijst of naan.

  1. Dosa

Dosa zijn hartige pannenkoekjes gemaakt van geweekte rijst en linzen en zijn geliefd in het hele land. De dunne pannenkoekjes worden lekker bruin gebakken op een hete plaat en geserveerd als een dubbelgevouwen of opgerolde wrap.

Naar gelang je persoonlijke voorkeur kan je ook kiezen voor een gevulde pannenkoek zoals een gekruid aardappelmengsel. Het gerecht wordt gegarneerd met geraspte kokos en gehakte koriander, gedoopt in chutney. Dosa wordt meestal gegeten als ontbijt of tussendoortje.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Rajasthan.
  1. Chana Masala

Chana masala, ook bekend als chole masala, is pittig, vegetarisch gerecht uit Noord-India op basis van kikkererwten (chana) gekookt in een smaakvolle en gekruide tomatenjus. De kikkererwten worden vaak geserveerd met rijst of Indiase flatbreads zoals roti of naan, en gegarneerd met een klodder yoghurt of zure room.

  1. Mango Lassi

Zin in een verfrissend drankje? Proef dan zeker eens een Mango Lassi. Het heerlijke drankje wordt gemaakt op basis van rijpe mango's, melk, kaneel en suiker. Alle ingrediënten worden samengevoegd en gemengd tot een gladde en romige massa. Een ideale dorstlesser na een kamelensafari in de Thar-woestijn.

  1. Gulab Jamun

Gulab jamun is een klassiek Indiaas dessert op basis van melkbestanden die tot deegballetjes worden gekneed. De gefrituurde of gebakken balletjes worden gedrenkt in dikke suikerstroop, op smaak gebracht met kardemom en rozenwater en soms gegarneerd met amandelen of cashewnoten.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk proeven van de Indiase keuken? Boek dan zeker deze culinaire dagexcursie door New Delhi en proef maar liefst 25 verschillende traditionele gerechten.

  1. Idli

Idli is een soort gefermenteerde cake gemaakt van urad dal (gespleten zwarte linzen) en rijstmeel. Het wordt vaak geserveerd als ontbijt of als tussendoortje. De rijstmeel wordt gemengd met water, zout en yoghurt en daarna gefermenteerd gedurende één nacht. Na het fermentatieproces wordt het beslag in kleine ronde vormen gegoten en gekookt in een speciale stomer. Het wordt vaak geserveerd met chutneys zoals kokoschutney, tomaat chutney, of sambar.

  1. Dhokla

Dhokla is een traditioneel gerecht dat oorspronkelijk uit de Indiase deelstaat Gujarat komt. Dhoklas zijn een hartige vegetarische snack gemaakt van rijst en gespleten kikkererwten. Het wordt vaak geserveerd met een tamarinde chutney of een yoghurt dip en komt in verschillende varianten zoals khaman dhokla en dudhi na dhokla.

  1. Pani Puri

Pani Puri, ook wel gekend als Gol Gappa, is een ander populair streetfood-snack in India. Pani Puri zijn holle, gefrituurde deegballetjes gevuld met een mengsel van gekruide aardappelpuree, kikkererwten, uien en pittig gearomatiseerd water. Het opeten van zo'n pani puri is al een ervaring op zich. Je eet de gevulde puri best in één snelle hap op, om te voorkomen dat de vulling uit het delicate omhulsel morst.

Boek je Streetfood-tour door Mumbai

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?