Varanasi bezoeken? Top bezienswaardigheden + tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Varanasi bezoeken? Top bezienswaardigheden + tips & info

3 november 2020 in India0 reacties

Varanasi is één van de oudste steden ter wereld. Er zouden al sinds het jaar 1200 voor Christus mensen wonen. De stad ligt aan de oever van de Ganges. Het staat bekend als de spirituele hoofdstad van India en de heiligste van de 7 heilige steden binnen het Hindoeïsme en het Jaïnisme.

Ze zou gebouwd zijn op het eerste stukje land dat door de god Shiva en zijn gemalin Parvati gecreërd werd. Het is sowieso een belangrijk centrum voor pelgrimstochten, mede doordat sterven in Varanasi verlossing zou brengen. Daarnaast was de stad ook belangrijk in de ontwikkeling van het Boeddhisme.

Het minste wat je kan zeggen is dat de stad druk is, zeer druk. De archiefbeelden uit documentaires die een Indiase stad vol auto’s, brommers, fietsen, riksja’s, tuktuks en mensen met koeien tonen, kunnen gemakkelijk allemaal hier gemaakt zijn. Maar goed, net die drukte maakt de stad op één of andere manier ook uniek. En er is ook wel wat te zien. We zetten even enkele bezienswaardigheden in Varanesi bij elkaar in dit artikel.

Daguitstappen, tours en excursies in Varanasi

Inhoud artikel

 1. Ghats langs de Ganges

Varanasi staat bekend om haar vele ghats, waarbij er aan de waterkant treden naar beneden lopen tot de Ganges. Het zijn de plaatsen waar mensen religieuze rituelen uitvoeren zoals het cremeren van overledenen. In totaal telt de stad 87 ghats waarvan het grootste deel in de 17e eeuw zijn aangelegd. De meeste ghats worden gebruikt om te baden in de Ganges en voor pooja-gebedsrituelen.

Het is een verbazingwekkend dagelijks schouwspel waarbij het contrast tussen leven en dood dicht bij elkaar staat. Voeg daarbij de mix van vervuilde lucht, kleurrijke kostuums en een enorme drukte en je krijgt waarlijk een uniek beeld van de stad.

 • De Manikarnika Ghat en de Harishchandra Ghat worden uitsluitend gebruikt voor crematies. Respecteer de families en neem geen foto's als er een uitvaart aan de gang zou zijn.
 • Je kan de Ghats voor een goed overzicht bekijken tijdens een boottocht op de Ganges.
 1. Crematies

Er zijn constant crematies bezig in de stad. Voor westerse toeristen doet het wat raar om zo'n persoonlijk afscheidsmoment gade te slaan, aangezien wij ingetogen begrafenissen in intieme kring gewoon zijn. Maar mensen lijken het hier wel gewend dat er anderen meekijken, zo lang dat op een respectabele afstand gebeurd. Het is alsof ze er zich een beetje bij neerleggen dat het in Varanasi toch zodanig druk is dat er hoe dan ook geen rustig uitvaartritueel mogelijk is.

Je hoeft je dus als toerist niet schuldig te voelen als je even kijkt. De crematies zijn zo talrijk dat het bijna moeilijker is om ze de hele tijd te proberen ontlopen dan ze gewoon op je af te laten komen. Op sommige plaatsen liggen de lichamen bijna letterlijk in een soort wachtrij klaar voor hun afscheidsritueel.

Bij een crematie wordt een lichaam gebalsemd met natuurlijke oliën en een soort poeder, daarna wordt het in doeken gewikkeld en gecremeerd op een bos brandende takken die worden aangestoken met het heilige vuur waarvan de Hindoes zeggen dat het al meer dan drieduizend jaar aan het branden is.

 1. Pooja gebedsritueel

Een pooja is een gebedsritueel om de goden te eren. De god krijgt een zetel in de ceremonie, waarna symbolisch zijn (of haar) gewassen worden en er water wordt aangeboden om ook het lichaam, het hoofd, en de mond van de god te wassen. Vervolgens wordt er een doek om het beeld en de ornamenten gewikkeld.

Het meest populair zijn de rituelen aan de Dashashwadmedh Ghat, daar vindt dagelijks om 18 uur een gebedsritueel plaats. Duizenden pelgrims en toeristen verzamelen zich aan de oever van de Ganges voor het avondritueel, ‘Aarti’. Dat is een dagelijkse ceremonie om de godin Ganga, ofwel de moeder van de Ganges, te eren. Priesters brengen offers aan verschillende altaren. Er is zang en dans en heel wat vuur met grote toortsen en relikwieën. Vrouwen laten kaarsen branden die op bedjes van bloemen in het water worden gelaten.

Het is een indrukwekkende reeks rituelen waarvan je je nauwelijks kan voorstellen dat ze dat er elke avond opnieuw doen. Ga er tijdig naartoe om een goed plekje te bemachtigen. Locals verhuren voor een klein prijsje ook zitplaatsen op terrassen in de buurt.

Het hele evenement is bijna magisch om bij te wonen en een absolute must als je in Varanasi bent. Je kan de ceremonie ook met een bootje vanop de Ganges volgen. Dat is wellicht nog de beste plaats om het hele religieuze gebeuren op je af te laten komen.

 1. Boottocht op de Ganges

We gaven het al aan bij de vorige bezienswaardigheden. Een boottocht op de Ganges is iets wat je in Varanasi wel moet gedaan hebben. We gebruiken bewust "moeten" want letterlijk om de paar minuten zal iemand je wel vragen of je een boot wil. Voor 150 à 200 Rs scoor je een roeiboot met schipper voor een uur. Naar Indiase traditie kan je ook lekker wat afdingen van de prijs, eigenlijk rekenen de roeiers daar ook gewoon op.

Enfin, voor die prijs kan je dus gerust een paar keer de boot nemen in plaats van steeds overal naartoe te wandelen. Een aanrader is om 's avonds ook eens een bootje te nemen zodat je een ceremonie in de Ghats kan volgen vanop het water. We kunnen stellen dat het een onvergetelijke ervaring is.

Op de heilige rivier kan je ook even ontsnappen aan de drukte en het lawaai van de stad. Al is de Ganges ook dik bezaaid met bootjes. Het is wel de beste plek om alle taferelen die zich langs de oevers afspelen wat rustiger op je af te laten komen. Alles samen lijkt het alsof je hier een paar honderd jaar terug in de tijd bent gegaan.

 1. Kashi Vishwanath Tempel

Naast de Ghats en de religieuze ceremoniën zijn er ook vele tempels in de stad te vinden, waaronder de Kashi Vishwanath Tempel van Shiva. Dit is één van de meest bekende en één van de twaalf heiligste tempels van het Hindoeïsme.

Deze staat ook wel bekend als de Gouden Tempel omdat twee van haar koepels met goud bedekt zijn. Deze tempel is meerdere keren vernietigd en opnieuw opgebouwd. Binnenin zijn verschillende kleinere tempels, waar ook andere goden aanbeden worden. Een bezoek aan de tempel en een bad in de Ganges zou volgens het geloof een van de manieren zijn om Moksha te bereiken, ofwel de bevrijding en wedergeboorte.

Je reis naar de regio Rajasthan optimaal voorbereiden? Koop onze reisgids Rajasthan met een uitgestippelde 16-daagse rondreis langs alle bezienswaardigheden, suggesties voor overnachtingen, dineren en alle andere info voor je reis naar India.

Op zoek naar een hotel?
Boek hier je overnachting in Varanasi.

 1. Ramnagar Fort

In Varanasi heeft net als vele andere steden in de regio Rajasthan een uit de kluiten gewassen fort. Het is aan te raden om een bootje te boeken en over de Ganges naar Ramnagar Fort te varen. De vaartocht is zeker de moeite en je kan alle taferelen langs de oevers van de Ganges gadeslaan. Bovendien is het ook meegenomen dat je de drukte in de straten van Varanesi wat kan vermijden. Met een (motor)boot sta je op ongeveer een uur bij het fort. Dit leek ons een van de snelste manieren om er te geraken.

De zandstenen structuur werd gebouwd in de 18e eeuw in Mughal-stijl in opdracht van Kashi Naresh Raja Balwant Singh. Er is een museum gevestigd dat ietwat excentriek is, maar wel de moeite. Er zijn vintage Amerikaanse auto's, sedan stoelen die met juwelen zijn ingelegd, een prachtig wapengedeelte (inclusief een leeuwenval en een zwaard met twee pistolen erop bevestigd) en een uiterst ongebruikelijke astrologische klok. De nabijgelegen Vyas-tempel is een prachtige plek om de zon boven de rivier te zien ondergaan.

 1. Sarnath

Sarnath staat bekend als de bakermat van het Boeddhisme. Op deze plek heeft Guatama Boeddha voor het eerst de Dharma onderwezen aan zijn aanhang. Dat zou gebeurd zijn in het Mrigadava of het Hertenpark. Je ziet hier dan ook veel pelgrims wanneer je er komt, zeker op de Purnima (de dag van de volle maan). Het ligt op een boogscheut van Varanasi. Je kan er makkelijk met een riksja naartoe.

Hoewel de meeste gebouwen in Sarnath verwoest werden tijdens en na de inval, zijn er nog een aantal bouwwerken tussen de ruïnes te vinden, met als meest opvallende de Dhamek Stoepa (39 meter hoog en 28 meter in doorsnede). Bij deze stoepa zou de Boeddha voor het eerst gepredikt hebben. Van de Dharmarajika Stoepa is alleen nog de fundering te zien, omdat de rest gebruikt is als bouwmaterialen in Varanasi. Deze stoepa is één van de weinige die nog stamt uit de tijd voor koning Ashoka (3e eeuw voor Christus).

De Chaukhandi Stoepa staat op de plek waar Boeddha zijn eerste discipelen zou hebben ontmoet. Deze stoepa dateert van voor de 5e eeuw, maar is later uitgebreid met een Islamitische toren.

Sarnath huist verder ook een grote bodhiboom (de Boeddha vond verlichting onder een bodhiboom) die geplant zou zijn door Anagarika Dharmapala in de 19e eeuw. Hij was een pionier in de heropleving van het boeddhisme. Daarnaast zijn er 6 verschillende nationale boeddhistische tempels, die door verschillende Aziatische groepen gebouwd werden na de restauratie van Sarnath.

Hierdoor kun je in Sarnath ook onder andere Tibetaanse, Sri Lankaanse, Thaise, en Japanse boeddhistische tempels vinden, maar er is ook een Jaïntempel te vinden.

 1. Waar overnachten in Varanasi?

Varanasi heeft heel wat opties om te overnachten, zowel binnen als buiten het centrum. Als je de echte "Varanasi-experience" en de plaatselijke sfeer wil beleven, kan je best een verblijf met zicht op de Ganges boeken. Onze favoriet in Varanasi is het BrijRama Palace - A Heritage Hotel. Hier zijn hygiëne, service en maaltijden echt top.

Het werd gebouwd in de 18e eeuw en wordt beschouwd als een van de oudste structuren in Varanasi. Deze accommodatie heeft een eigen ghat en kijkt uit op de Ganges.

 • Ontbijt geweldig (vraag, en zij maken), in de middag gratis koffie/thee met steeds wisselende snacks. Uitstekende koffie trouwens.
 • Iedere avond gratis met de boot langs de Ghats en ceremonie.
 • Minibar gratis, uitchecken om 16.00 uur gratis, voetmassage gratis.
 • En dan de sfeer van dit hotel, echt geweldig! Online boeken en prijzen bekijken.

Wil je echter de drukte van de stad Varanasi ontsnappen? Dan is het geen overbodige luxe om wat verder erbuiten te slapen. Een optie die prijs-kwaliteit erg goed is, is het Tree Of Life Resort.

Je verblijft op een mooi domein, de kamers bieden ook uitzicht op de prachtige tuin. Je zit 14 kilometer van het centrum af, maar je zal zien dat je na een dag Varanasi wel wat rust en ontspanning kunt gebruiken. Boek hier je verblijf in Tree Of Life Resort.

 1. Filmpje: Varanasi, vaar zelf mee over de Ganges

Benieuwd naar hoe Varanasi eruitziet? In deze video ga je mee op rondvaart over de Ganges rivier. Als je deze bijzondere stad in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Varanasi moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?