De Azoren bezoeken? Dé mooiste bezienswaardigheden per eiland + Hotel tips

De Azoren bezoeken? Dé mooiste bezienswaardigheden per eiland + Hotel tips

30 januari 2024 in Azoren10 reacties

De Azoren zijn een Portugese eilandengroep middenin de Atlantische oceaan op zo’n 1370 kilometer voor Portugal. Soms worden de eilanden ook de Vlaamse eilanden genoemd omdat ze in de vijftiende eeuw niet enkel gekoloniseerd werden door de Portugezen, maar ook door de Vlamingen.

De Azoren bestaan uit 17 eilanden waarvan er slechts 9 bewoond zijn. Elk eiland heeft zijn eigen karakter en troeven, maar op alle eilanden zal je zonder twijfel dramatische landschappen passeren.

De Azoren bezoeken, doe je vooral voor de natuur. Daarnaast kan je er ook walvissen spotten, rondwandelen in mooie dorpjes, thermische baden bezoeken en heerlijk eten. Alle info en de mooiste bezienswaardigheden over de Azoren in dit artikel.

Excursies en tours op de Azoren boeken?

Tours of excursies op de Azoren boeken? Kijk online voor leuke uitstappen. Dolfijnen of walvissen spotten op de Azoren? Warmwaterbronnen bezoeken?

Vliegtickets naar de Azoren boeken? Vlieg al vanaf € 197.99 met TuiFly naar Azoren-Ponta Delgada

Inhoud artikel

  1. Wat is de beste reistijd om de Azoren te bezoeken?

1.1. De Azoren in de zomer

  • Je bezoekt de Azoren het beste tussen april en september, in de zomermaanden dus. Dat is ook het hoogseizoen.
  • Augustus is de warmste maand, de temperatuur kan dan stijgen tot 28 graden.
  • In juli en augustus zijn er gemiddeld 9 regendagen.
  • In april, mei en september is het weer wisselvallig, maar het is er wel rustiger.
Onze tip: Wie naar de Azoren gaat om walvissen te spotten, moet zeker in de zomermaanden gaan. Je hebt dan de grootste kans om de dieren te zien. (boek je walvistour online)

1.2. De Azoren in de winter

  • Het wordt nooit echt koud op de eilandengroep. In de wintermaanden is het er meestal tussen de 12 en 16 graden en de temperatuur daalt zelden onder de 10 graden.
  • In de winter zijn er wel gemiddeld 17 tot 19 regendagen. Het zal er dus bewolkt zijn, maar ook in de zomer passeren er vaak wolkenvelden.
  1. Hoe reis ik naar en op de Azoren?

2.1. Naar de Azoren reizen

2.2. Tussen de eilanden reizen

Je kan tussen de verschillende eilanden reizen op twee manieren:

  • Je kan een binnenlandse vlucht nemen met SATA Airlines. Dat is de snelste manier om te reizen.
  • Er varen ook ferryboten tussen de eilanden. De rederij Atlânticoline biedt verbindingen tussen de negen bewoonde eilanden. In de periode van mei tot en met september kan je goed eilandhoppen, maar in het laagseizoen varen er minder ferryboten.
  1. De eilanden van de Azoren + kaartje

De archipel Azoren bestaat in totaal uit 17 eilanden waarvan er 9 bewoond zijn. De andere 8 niet-bewoonde eilanden staan bekend als de Formigas-eilanden.

De eilanden liggen verdeeld in 3 losse eilandengroepen die meer dan 500 kilometer overspannen.

  • De Westelijke Azoren bestaan uit de eilanden Corvo en Flores.
  • De eilanden Faial, Pico, São Jorge, Graciosa en Terceira vormen de Centrale Azoren.
  • In de Oostelijke Azoren vind je het grootste eiland São Miguel en het kleinere Santa Maria.
  1. Bezienswaardigheden op São Miguel

São Miguel is het grootste en drukst bevolkte eiland van de Azoren met een oppervlakte van 759 vierkante kilometer en 150 duizend inwoners. Het is ook het enige eiland met een internationale luchthaven waardoor je reis op São Miguel zal beginnen.

4.1. Sete Cidades

De Sete Cidades zijn het symbool van de Azoren. Het is een gigantisch kratermeer van 12 kilometer breed dat in tweeën gedeeld wordt door een smalle landbrug. Het ene meer heeft een azuurblauwe kleur terwijl het andere grasgroen is.

Je hebt het mooiste uitzicht op de krater vanop de uitkijkpunten Miradouro da Boca Inferno of vanop de Miradouro da Vista do Rei ten zuiden van het meer. Wie afdaalt naar het meer zelf, kan er rondvaren met een kano. Deze plek mag je echt niet missen tijdens je bezoek aan de Azoren!

Je kan Sete Cidades verkennen met een georganiseerde dagtour. Je bezoekt dan niet alleen Sete Cidades, maar ook Lagoa do Fogo en enkele verborgen pareltjes in de omgeving.

4.2. Furnas

Furnas is een klein stadje in het binnenland van São Miguel. Het dorp ligt in het midden van een regio die bekendstaat om de geothermische activiteit. Je vindt er borrelende modderpoelen en natuurlijk ook thermische baden. De zwavelgeur moet je er wel bijnemen. De inwoners van Furnas gebruiken de warme poeltjes om het lokale gerecht Cozido te bereiden.

Wandel zeker eens door het park Terra Nostra, een botanische tuin waar je ook kan zwemmen in verschillende thermische zwembaden. Een andere populaire plek zijn de thermen van Poça de Dona Beija.

Online kan je tickets kopen voor een excursie die je eerst 's avonds langs de warmwaterbronnen brengt om daarna op een unieke locatie te dineren. Op het menu: de traditionele stoofpot Cozido. Een echte aanrader!

4.3. Lagoa do Fogo

Het Lagoa do Fogo is een ander bekend kratermeer op São Miguel. Het is een van de mooiste plekjes van het eiland.

Je kan het meer bovendien makkelijk bereiken na een wandeling vanaf de parkeerplaats bij het uitkijkpunt MIradouro do Pico da Barossa. Je volgt dan de trappen naar beneden en na een goed half uur ben je bij het meer. Je kan ook kiezen voor een avontuurlijke wandeling door de omringende dennenbossen. Dan moet je wel rekenen op drie uur om het meer te bereiken.

Onze tip: Je kan ook een tour boeken die je eerst meeneemt naar een traditoneel keramiekatelier. Daarna ga je naar Lagoa do Fogo en je sluit de dag af in een lokale likeurstokerij.
Je kan Lagoa do Fogo ook verkennen met een 4x4 om daarna te ontspannen in enkele warmwaterbronnen vlakbij

4.4. Mosteiros

Mosteiros is een mooie kuststrook op São Miguel. Je vindt er indrukwekkende lavarotsen, natuurlijke baden en zwarte lavastranden. Pas wel op voor de scherpe lavarotsen als je in het water gaat. Je kan gaan snorkelen nabij de natuurlijke zwembaden aan het Mosteiros beach (praia Mosteiros).

4.5. Walvissen spotten: een must-do

Rondom de Azoren zwemmen heel wat walvissoorten en we raden je zeker aan om de dieren te gaan spotten. Het is een onvergetelijke ervaring! Er worden verschillende excursies georganiseerd die je meenemen op zee om een bezoekje te brengen aan de zeereuzen. Online kan je makkelijk tickets kopen voor een walvistocht vanuit São Miguel.

4.6. Met wilde dolfijnen zwemmen

Je kan op São Miguel ook meegaan op een unieke tour waarbij je met wilde dolfijnen kan zwemmen. Nadat je instructies hebt gekregen van de bioloog, trek je in kleine groepen en op een kleine boot de zee op. Je krijgt een zwemvest en snorkel mee en je kan in het water met de dolfijnen, een dag om nooit meer te vergeten!

4.7. Cayoning

Avonturiers die geen schrik hebben, kunnen São Miguel ook op een heel andere manier verkennen. Onder begeleiding van een gids kan je er ook aan canyoning doen. Je verkent de wilde stromen, watervallen en grotten dan van in het water. Je klimt op en springt van de rotsen, enkel voor durvers dus!

4.8. Vissen op zee

Wie graag vist, kan ook op zee gaan vissen onder begeleiding. 's Avonds eet je de gevangen vis dan op tijdens een heerlijke barbecue!

4.9. Bezoek het verlaten hotel Monte Palace

Bezoek het bekende uitkijkpunt Miradouro da Vista do Rei en geniet er van het uitgestrekte zicht over Sete Cidades en de 2 kratermeren, onderweg kom je langs het verlaten hotel Monte Palace. Je kan er binnen gaan als je wil en naar het hoogste verdiep klimmen voor een prachtig uitzicht.

Ooit een luxe hotel, dat door zijn afgelegen ligging spijtig genoeg niet voldoende toeristen wist te overtuigen. Bekijk de ligging op Google Maps.

  1. Hoteltip: Waar verblijven op São Miguel?

Het maakt eigenlijk niet zo veel uit waar je verblijft op het eiland omdat je overal makkelijk en snel raakt. Wie geen auto huurt, verblijft het beste in Ponta Delgada.

5.1. Grand Hotel Açores Atlântico

In dit luxueuze vijfsterrenhotel zit je zeker goed! Het Grand Hotel Açores Atlântico staat naast de kustlijn en vlakbij het stadscentrum (ideaal voor wie geen auto huurt). Er is een uitstekend restaurant en ook een verwarmd binnenzwembad. Je verblijft er vanaf 118 euro.

5.2. Caloura Hotel Resort

Een andere mogelijkheid op São Miguel is het Caloura Hotel Resort. Dit viersterrenhotel ligt in Caloura aan de kust. Je hebt directe toegang tot enkele vulkanische baden en kan heerlijk eten in het restaurant. Er is ook een mooi buitenzwembad! Je verblijft hier al vanaf 85 euro.

  1. Bezienswaardigheden op Terceira

Terceira is één van de meest toeristische eilanden van de Azoren. Terceira, wat letterlijk “derde” betekent, kreeg die naam omdat het als derde eiland van de Azoren ontdekt werd, na Santa Maria en São Miguel. Het eiland heeft een oppervlakte van bijna 400 vierkante kilometer.

Onze tip: Wil je liever niet te veel tijd spenderen op Terceira?
Dan raden we je aan om mee te gaan met een dagtour. Je verkent dan op 1 dag de mooiste plekjes van het eiland!

6.1. Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo is één van de meest idyllische stadjes van de Azoren. De stad heeft een rijke geschiedenis en verdiende daarom ook een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Angra do Heroísmo is een kleine en levendige havenstad vol kleurrijke huisjes waar je verschillende kerken, paleizen en zelfs een fort kan bezoeken. Het is zonder twijfel de meest culturele stad van de Azoren.

6.2. Monte Brasil

Monte Brasil is een groene vulkaankrater ten zuiden van Angra do Heroísmo. Vanop de heuveltop heb je een mooi uitzicht over de stad en je vindt op de flank ook het fort van São João Baptista.

6..3. Algar do Carvão

De Algar do Carvão is een uitgeholde vulkaangrot. Ooit stroomde er hete lava, maar vandaag kan je er een leuke wandeling maken. Je daalt 90 meter onder de grond naar het hart van de vulkaan. De vulkaanpijp ziet er erg bijzonder uit door de groene mossen die de wanden bedekken.

Een regenachtige dag op Terceira? Dan is dit de ideale uitstap!

6.4. Furnas do Enxofre

Dit is een natuurgebied vlakbij de Algar do Carvão waar verschillende korte wandelpaden werden aangelegd. Langs de wandelpaden dampt stoomt uit de grond en het ruikt er naar zwavel door de vulkanische activiteit. Het is een unieke plek op het eiland.

  1. Hoteltip: Waar verblijven op Terceira?

Op Terceira verblijf je het beste in het historische dorpje Angra do Heroísmo. Het is het mooiste stadje van het eiland en je zit er ook centraal.

7.1. Hotel Cruzeiro

Verblijf op Terceria bijvoorbeeld in het hotel Cruzeiro in Angra do Heroísmo. Dit 4*-hotel heeft een eigen restaurant en ligt op wandelafstand van een strand.
De prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend, je overnacht er al vanaf 56 euro. Boek je kamer online

7.2. Terceira Mar Hotel

Het Terceira Mar Hotel is een andere uitstekende optie bij Angra do Heroísmo. De grootste troef van dit hotel is het mooie buitenzwembad.
s' Ochtends wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd. Je verblijft er al vanaf 87 euro. Boek je kamer online

  1. Bezienswaardigheden op Pico

Pico is het op één na grootste eiland van de Azoren en ook het jongste van de archipel. Het ontstond amper 200 duizend jaar geleden na een hevige vulkaanuitbarsting.

8.1. Montanha do Pico

De vulkaan Pico is het hoogste punt van Portugal. De piek van 2351 meter hoog leende ook zijn naam aan het eiland. We raden je zeker aan om de berg te beklimmen. Vanop de top heb je een indrukwekkend uitzicht en bij goed weer kan je zelfs Faial en São Jorge zien liggen.

Je bereikt de top na een zware klim van drie uur. Je moet eerst het bezoekerscenter aan de voet van de berg bezoeken. Daar krijg je een gps-tracker met een noodknop zodat medewerkers altijd weten waar je je precies bevindt. Eenmaal boven bereik je de krater die meer dan 700 meter breed en 30 meter diep is. Daarna wacht je nog de afdaling waarvoor je op zo’n 4 uur moet rekenen.

Je kan ook mee met een tweedaagse tour naar de top. Je bent bij zonsondergang boven, overnacht dan op de top en kan 's ochtends genieten van de zonsopgang op de top van de Atlantische Oceaan. Zonder twijfel de beste manier om Pico te ontdekken!

8.2. Wijngaarden

Pico staat ook bekend om de uitstekende wijnen die op het eiland geproduceerd worden. Alle wijngaarden worden langs de kust afgelijnd door stenen muurtjes die de wijnstokken moeten beschermen tegen het zoute water en de gure zeewind.

Er staat zelfs 987 hectare wijngaard op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De lokale bevolking is daar erg trots op en nodigt je graag uit voor een rondleiding op de wijngaard. Je kan Pico niet verlaten zonder van de unieke wijn geproefd te hebben!

8.3. Lagoa do Capitão

Voor het beste uitzicht op de vulkaan, moet je zeker het meer Lagoa do Capitão bezoeken. Het is zonder twijfel de meest fotogenieke plek van het eiland.

  1. Hoteltip: Waar verblijven op Pico?

Waar je het beste verblijft, hangt eigenlijk vooral af van het hotel. Met een auto kan je makkelijk de ringweg langs de kust afrijden om naar de verschillende bezienswaardigheden te gaan.

9.1. Aldeia da Fonte

Op Pico kan je overnachten bij het hotel Aldeia da Fonte, een duurzaam en ecologisch resort aan de voet van de berg in Lajes do Pico. De huisjes van dit viersterrenhotel zijn gemaakt van vulkanisch gesteente en je kan er gebruik maken van een Tai Chi-tuin en een mooi zwembad. Je boekt hier al een kamer vanaf 79 euro. Boek je kamer online

9.2. Miradouro da Papalva

Een andere uitstekende plek om te verblijven is de Bed&Breakfast Miradouro da Papalva in São João. Je krijgt er een uitstekend ontbijt en het is de ideale plek om wandelingen door de omgeving te beginnen. Je verblijft hier vanaf 52 euro. Meer info en boeken

  1. Bezienswaardigheden op Faial

Faial is met een oppervlakte van ruim 173 vierkante kilometer het derde grootste eiland van de Azoren.

10.1. Cabeço Gordo

Het eiland wordt gedomineerd door de vulkaan Cabeço Gordo die 1043 meter hoog is. Faial werd 2,4 vierkante kilometer groter na de laatste uitbarstingen van die vulkaan in 1957 en 1958. Beklim de vulkaan voor de mooiste uitzichten over het eiland.

10.2. De blauwe hortensia’s

Het eiland wordt ook wel het Ilha Azul, ofwel het Blauwe Eiland, genoemd omdat er in het voorjaar en in de zomer heel wat blauwe hortensia’s bloeien. Het geeft het eiland dan een magische toets.

10.3. Capelinhos

De kleine vulkaan Capelinhos ligt op het westelijke puntje van Faial. Het landschap rond de vulkaan is nog bedekt met zwarte as van de laatste vulkaanuitbarsting. Daardoor is Capelinhos erg verschillend de rest van het groene eiland.

Vlakbij de vulkaan kan je een museum over de Azoren bezoeken. Er prijkt ook een vuurtoren die je kan beklimmen voor een adembenemend uitzicht op de vulkaan.

  1. Hoteltip: Waar verblijven op Faial?

We raden je aan om te verblijven in de omgeving van Horta. Daar komen de ferry's aan en het is ook een goede uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen.

11.1. Azoris Faial Garden Resort Hotel

Op Faial kan je verblijven bij het Azoris Faial Garden Resort Hotel in Horta. Het hotel heeft uitzicht op de Pico-berg. Je kan er helemaal ontspannen in het buitenzwembad, het bubbelbad en de sauna. Het restaurant biedt een indrukwekkend panoramisch uitzicht. Je overnacht hier vanaf 88 euro. Boek je kamer online

  1. Bezienswaardigheden op Flores

Flores ligt net ten zuiden van Corvo en bij goed weer kan je het ene eiland vanop het andere zien liggen. Het is het meest westelijke eiland van de archipel en ligt 1875 kilometer van het Europese continent. Het eiland is een stuk groter dan Corvo.

12.1. Fajã Grande

Het dorp Fajã Grande is het meest westelijke plaatsje van Europa! Er wonen maar weinig mensen en het dorpje stelt eigenlijk niet zo veel voor, maar toch moet je er zeker eens langsgaan. Het ligt namelijk naast een hoge klif waarvan een twintigtal watervallen naar beneden storten.

12.2. Wandelen op Flores

Flores is het bloemeneiland van de Azoren en staat zelfs opgelijst als UNESCO Biosphere Reserve. Het eiland dankt zijn naam aan de bloemen, vooral de blauwe hortensia's, die een groot deel van het eiland bedekken. Je kan op Flores prachtige wandelingen maken.

  1. Hoteltip: Waar verblijven op Flores?

Op Flores verblijf je het beste in Santa Cruz, het grootste stadje van het eiland. Er vertrekken ook veel mooie wandelpaden vanuit Santa Cruz. Een andere optie is Lajes das Flores.

13.1. Azoris Faial Garden Resort Hotel

Het Azoris Faial Garden Resort Hotel is één van de beste hotels op Flores. Het heeft een mooi zwembad, je krijgt er een heerlijk ontbijt en het ligt in Santa Cruz das Flores. Er worden ook barbecues gehouden en het hotel heeft een mooie tuin. Je verblijft hier vanaf 87 euro. Boek je kamer online

  1. Bezienswaardigheden op Corvo

Corvo is het kleinste en meest noordelijk gelegen eiland van de Azoren. Het is amper 17 vierkante kilometer groot.

14.1. Vila Nova do Corvo

In het enige dorpje op Corvo, Vila Nova do Corvo, wonen amper 450 mensen. Je vindt er een kleine kerk en verder enkele kleine restaurantjes en hotels. Vlakbij ligt de landingsbaan van Corvo Airport waar vliegtuigen landen en vertrekken om Corvo te bevoorraden.

14.2. Caldeirão

Deze oude vulkaankrater is eigenlijk de enige bezienswaardigheid op het eiland, maar wel één van de hoogtepunten van de hele eilandengroep. De krater is 300 meter diep en maar liefst 2400 meter breed en ligt op de top van de 700 meter hoge Monte Grosso.

In het midden ligt een blauw meer
dat mooi afsteekt tegen de groene kraterwanden. Je bereikt het indrukwekkende uitkijkpunt Miradouro Caldeirão na een wandeling van 6 kilometer vanaf Vila Nova do Corvo.

  1. Bezienswaardigheden op São Jorge

São Jorge is een langwerpig eiland in het midden van de archipel. São Jorge staat vooral bekend om de beroemde kaas die er geproduceerd wordt. De lokale inwoners volgen er een oud Vlaams recept dat dateert uit de tijd van de eerste Vlaamse kolonisten.

  1. Bezienswaardigheden op Graciosa

Graciosa is één van de kleinste eilandjes van de Azoren, maar wel één van de mooiste. Het wordt ook wel eens het Ilha Branca, het witte eiland, genoemd door de typische witte huisjes en windmolens die je overal op het eiland zal tegenkomen. Die gebouwen dateren nog uit de tijd van de Vlaamse kolonisten.

  1. Bezienswaardigheden op Santa Maria

Santa Maria is het oudste eiland van de archipel en ontstond al zo’n 8 miljoen jaar geleden. Het wordt ook wel het Ilha do Sol, het zonne-eiland, genoemd omdat het op Santa Maria droger en zonniger is dan in de rest van de archipel. Je geraakt er met de ferry te vanuit Ponta Delgada, na ongeveer 2,5 uur uur sta je op Santa Maria. Onderweg kan je beste over een stevige maag beschikken, de oceaan kan immers woest te keer gaan.

Praia Formosa

Praia Formosa is het enige witte zandstrand van de Azoren en dat maakt het een populaire vakantieplek voor zowel de lokale bevolking als voor toeristen. Het is de perfecte plek om even helemaal uit te rusten.

  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 maart 2024 - Ilse De Meyer

Niet enkel deze reisgids van de Azoren, maar alle reisgidsen en tips worden zeer gewaardeerd. We hebben Reisroutes leren kennen tijdens Corona-tijden, waarbij we de stadswandeling in Luik gemaakt hebben. Ook een aanrader van Reisroutes!

- 21 juli 2023 - Karine Peeters

Heel duidelijke, mooie reisgids !

- 2 maart 2023 - pim

Beste Geert, Je Azoren reisgids geeft perfect weer wat de moeite waard is, met prima tips. Bedankt!

- 21 november 2022 - Arlette Vermeulen

Wij gaan deze mooie eilanden zeker ontdekken. Bedankt voor de duidelijke info.

- 2 maart 2022 - DERYCKE HUGO

ovezichtelijk , klare taal, mooie foto's

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?