10 x typisch Servische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie in Servië?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Servische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie in Servië?

18 oktober 2023 in Servië0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Servië? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Servië

Vertrek je binnenkort op rondreis door Servië? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Servische keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Servische eetcultuur en de Servische gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Sarma, een koolbroodje

Sarma is mogelijks een van de meest favoriete gerechten van de Serviër. Sarma wordt eigenlijk overal in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Balkan gegeten, maar de Servische versie van dit koolbroodje bestaat uit het vullen van de kool met varkensgehakt, rijst, zuurkool en tomatensaus, gekookt op een fornuis of in de oven. Het kan vegetarisch worden gemaakt met alternatieven voor de varkensvulling. Deze stevige maaltijd wordt vaak geserveerd als het koude als de herfst en winter aanbreekt.

TIP: Ben je nog op zoek naar wat inspiratie voor je volgende reis? Bekijk onze blogs met de mooiste bestemmingen in Servië en haal het beste uit je vakantie!

  1. Gibanica, een soort kaastaart

Gibanica is een traditionele Servische kaastaart gemaakt met filodeeg, witte kaas en eieren. Het is een populair gerecht in de Balkankeuken en bestaat tegenwoordig in vele variaties: van zoet tot hartig.

  1. Ćevapčići, gegrilde gehaktsworstjes

Ćevapčići is een van de meest bekende en geliefde Servische gerechten. Het is een nationaal gerecht dat ook populair is in veel Balkanlanden, zoals Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Slovenië , Albanië en Montenegro. Ćevapčići is een soort gegrilde gehaktworst. Recepten kunnen variëren, maar het wordt meestal gemaakt met een mengsel van rundvlees, lamsvlees, schapenvlees en varkensvlees en op smaak gebracht met knoflook, paprika, zwarte peper en zout. Het gekruide vleesmengsel wordt tot kleine worstjes gerold en vervolgens boven open vuur gegrild.

  1. Ajvar, dipsaus op basis van paprika's

Ajvar staat bekend om zijn rijke, rokerige smaak en opvallend rode kleur. De belangrijkste ingrediënten in ajvar zijn geroosterde rode paprika en aubergine. Deze groenten worden verkoold of geroosterd om een rokerige smaak te creëren en vervolgens geschild en fijngehakt. Knoflook, chilipepers, azijn en zonnebloemolie worden later aan het mengsel toegevoegd. Ajvar wordt vaak geserveerd als een soort dip bij brood of crackers of als topping voor gegrild vlees, zoals kebab of worstjes.

Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Servië, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.
  1. Karađorđeva šnicla, Servische schnitzel

Er is een interessant gerecht dat "karađorđeva šnicla" heet en door grapjassen ook wel de meisjesdroom wordt genoemd, vanwege de vorm. Het is een opgerold stuk vlees gevuld met zure room, ham en kaas, en dan gebakken tot het goudkleurig is. Het gevulde vleesbroodje wordt vervolgens gefrituurd en vaak geserveerd met geroosterde aardappelen of frietjes en tartaarsaus.

  1. Rakija, een krachtige fruitbrandewijn

Rakija is de nationale drank van Servië, een krachtige fruitbrandewijn. Servische rakija is er in vele varianten, maar de meest populaire versie is Slivovitz, op basis van pruimen. Dit drankje bevat ongeveer 40-50% alcohol. Bij één shotje staat je keel al in vuur en vlam.

Pruim is de meest voorkomende, maar Servische rakija kan ook van andere soorten fruit als abrikozen, bananen, perziken, appels, kersen en vijgen gemaakt worden. Het kan zelfs andere ingrediënten bevatten zoals noten, kruiden en honing.

  1. Pljeskavica, een soort hamburger

Pljeskavica is de Servische versie van een hamburger gemaakt van gekruid gehakt vlees, vaak geserveerd in een plat brood met uien, kajmak (een zuivelproduct), en ajvar. De meeste restaurants serveren het gerecht, maar je kan het ook vinden bij een van de kraampjes waar street-food verkocht wordt.

  1. Punjene paprika, een gevuld paprikagerecht

Punjene-paprika is een soort dolma (een gerecht op basis van gevulde groenten) gemaakt met uitgeholde paprika's gevuld met rijst, vlees en andere ingrediënten. De gevulde paprika's worden gekookt en geserveerd in een saus gemaakt met tomatenpuree, uien, olijfolie en verschillende kruiden. Punjene-paprika is een overheerlijk Servisch gerecht dat je kan eten als bijgerecht of hoofdgerecht, vaak met gekookte aardappelen.

  1. Zlatiborska pršuta, een Servische gerookte ham

Zlatiborska pršuta is een traditionele Servische gerookte ham afkomstig uit het bergachtige gebied Zlatibor. Volgens een eeuwenoude bereidingswijze wordt deze vleesspecialiteit gemaakt met rund- of varkensvlees van de hoogste kwaliteit, gezouten, vervolgens koud gerookt en in open lucht gedroogd.

Het hele proces duurt gewoonlijk ongeveer een maand, en gedurende deze tijd geven het unieke klimaat en terrein van het Zlatibor-gebergte, evenals het beukenhout dat wordt gebruikt voor het roken, het vlees een kenmerkende, rijke smaak. Het wordt meestal in dunne plakjes gesneden voordat het wordt geserveerd op bijvoorbeeld een broodje.

TIP: Boek hier een daguitstap vanuit Belgrado naar Zlatibor en ervaar de cultuur en traditie van West-Servië.

  1. Prebranac, een witte bonengerecht

Prebranac is een traditioneel Servisch gerecht dat bestaat uit gestoofde witte bonen (meestal grote witte bonen of limabonen), ook wel bekend als Servische witte bonenstoofpot. Het gerechtje wordt op smaak gebracht met o.a. uien, knoflook, zoete Hongaarse paprika en laurierblaadjes. Dit eenvoudige, maar smakelijke gerecht wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij een vleesgerecht.

  1. Maak kennis met de Servische keuken

Servië staat vooral bekend om de gastvrijheid van de mensen, maar ook om de heerlijke keuken. De porties zijn enorm en je wordt geacht vaak rakija te eten, niet alleen bij speciale gelegenheden maar elke keer dat je vrienden ontmoet. Serviërs eten graag met vrienden en familie en brengen graag tijd buiten door.

De keuken is grotendeels beïnvloed door het Byzantijnse Rijk, de Ottomanen, de Grieken en andere buurlanden. Sommige delicatessen zijn uit noodzaak geboren en andere zijn ontstaan uit de overvloed aan groenten en fruit. Als Serviërs hoog in de bergen woonden, moesten ze vlees bewaren in barre winterse omstandigheden. Daarom produceerden ze droog vlees, zoals pršuta van rund- en varkensvlees, dat uitgroeide tot een van de meest herkenbare culinaire handelsmerken van Servië.

Je moet ook sarma proberen, gezouten vlees gewikkeld in ingemaakte koolbladeren, dat meestal op familievakanties wordt bereid. Pruimen en frambozen verschijnen vaak op Servische tafels. De populairste jam en rakija zijn gemaakt van pruimen, en er is volgens Serviërs geen betere manier om een frisse toets aan taartjes toe te voegen dan door frambozen in het recept te verwerken.

Hoewel elke regio van Servië zijn eigen culinaire tradities heeft, worden sommige Servische gerechten als nationale schatten beschouwd en zijn ze populair in het hele land.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?