Wat is de beste route naar Servië met de auto? Tolwegen, hotels & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Servië met de auto? Tolwegen, hotels & tips

18 oktober 2023 in Servië0 reacties

Met de auto naar Servië? De beste route + info voor tol, tanken, hotels & tips

Wil je graag op vakantie naar Servië met de wagen? Servië is perfect met de auto te bereiken en je komt onderweg heel wat mooie plekjes en natuurgebieden tegen. Maar, wat is nu de beste route naar Servië?

Wij hebben voor jou de beste route, de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg verzameld in één handige blogpost.

Inhoud artikel

  1. Hoe lang is het rijden naar Servië?

Met de auto doe je er best lang over om Servië te bereiken. Als je de route naar Servië helemaal met de auto aflegt, moet je +- 1750 kilometer overbruggen. Je bent ruim gezien 18 à 20 uur onderweg zonder enige file of tussenstop. Het wordt dan ook aangeraden om je route in meerdere dagen af te leggen.

Om vanuit België en Nederland naar Servië te reizen, doorkruis je verschillende landen en kom je langs tal van interessante steden waar je eventueel een tussenstop kan houden. Belgrado, de hoofdstad van Servië, ligt op 1750 kilometer rijden vanuit Brussel/Amsterdam.

LEESTIP: Download je gratis reisgids Servië en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Met de auto naar Servië: wat is de beste route?

Wat de beste route naar Servië is, hangt af van meerdere factoren. Niet alleen is het belangrijk om te weten waar je vertrekt maar ook naar welke bestemming je heen wilt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de eventuele wegwerkzaamheden en de files onderweg. Hieronder lees je alvast de meest populaire routes naar Servië.

Vanuit Brussel via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije

  • Vertrek vanuit Brussel en ga naar het oosten op de E40-snelweg in de richting van Luik en Aken.
  • Vervolg op de E40 en steek de grens over naar Duitsland. Je rijdt door Duitsland in de richting van Keulen (Köln).
  • Blijf deze weg volgen in oostelijke richting. Je passeert steden als Keulen, Frankfurt en Würzburg.
  • Bij de splitsing met de A3-snelweg in de buurt van Würzburg, volg de A3 naar het zuidoosten, in de richting van Nürnberg en Passau.
  • In Oostenrijk blijf je op de A3. Je passeert steden als Linz en Wels.
  • Rijd verder in de richting van Wenen op een uurtje rijden van de Hongaarse grens.
  • In Nickelsdorf steek je de grens over en rijd je verder in de richting van Boedapest. Nadien vervolg je de weg naar Szeged in het zuiden van Hongarije tot de Servische grens.
  • Eenmaal in Servië, kan je de E70 blijven volgen richting Belgrado of andere bestemmingen in Servië.

Vanuit Amsterdam

  • Dan kan je dezelfde route volgen of via Duitsland en Tsjechië rijden.
  • Deze route gaat via de Duitse steden Kassel, Leipzig, Dresden en Pirna.
  • Bij de Tsjechische grens rijd je verder richting de hoofdstad Praag. Vanuit Praag volg je de route richting Brno en bij Lanžhot steek je de grens over met Slowakije. Vanaf hier is het zo’n uurtje rijden naar Bratislava.
  • Vanuit Bratislava is het nog een halfuur rijden tot de Hongaarse grens waar je richting Rajka rijdt. Vanaf hier volg je de route van hierboven verder.

Via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië

  • Volg de route die we hier boven beschreven hebben tot Linz en Wels in Oostenrijk.
  • Van daaruit zet je de route verder via Graz en het Sloveense Maribor naar Zagreb.
  • Vanuit Zagreb rijd je verder naar Lipovac in het zuiden van Kroatië waar je de Servische grens oversteekt.
  • Vanaf Lipovac is het nog zo’n 1u30 rijden tot Novi Sad en Belgrado.
  1. Hoe lang is het rijden naar Servië?

Hoe lang het precies rijden is naar Servië hangt niet alleen af van je vertrekpunt, maar ook van je bestemming. Wil je graag een rustige, comfortabele reis tegemoet gaan? Dan is het aangeraden om de route af te leggen in twee dagen. Vanuit Brussel en Amsterdam rijd je ongeveer 19 uur naar Servië. Uiteraard is dit afhankelijk van de snelheid die je rijdt en de verkeersdrukte op dat moment. Houd hier dus wel rekening mee als je je reis inplant.

Je doorkruist in de meeste gevallen Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië en kom je langs tal van interessante steden waar je een tussenstop kan houden.

LEESTIP: Mis niets van je verblijf in Servië met onze reisgids Servië inclusief tips, weetjes en talloze bezienswaardigheden.

  1. Tips voor je autovakantie naar Servië

  1. Beste etappehotels onderweg naar Servië

Wanneer je je reis naar Servië in tweeën splitst, kan je het beste overnachten in Duitsland of Oostenrijk.

B&B Hotel Kassel-Süd (na +- 400 km rijden)

B&B Hotel Kassel-Süd is een modern budgetvriendelijk hotel in de wijk Waldau in Kassel. Je verblijft in ruime, modern ingerichte kamers voorzien van airco en een flatscreen-tv. 's Ochtends kan je genieten van een lekker ontbijtbuffet. Het hotel biedt gratis openbare parkeergelegenheid op eigen terrein. Meer info en boeken.

B&B Hotel Erlangen (na +- 600 km rijden)

B&B Hotel Erlangen is een gezinsvriendelijke hotel in Erlangen vlakbij de A3. Dit hotel beschikt over moderne comfortkamers die voorzien zijn gratis draadloos internet. Dit hotel is ideaal voor een tussenstop wanneer je op doorreis bent en ligt op 20 minuten rijden van het centrum van Neurenberg. Tegen betaling kan je in de ochtend nog genieten van een ontbijtbuffet. Verder kan je er ook gratis parkeren. Meer info en boeken.

Hotel Residenz Passau (+- 840 km rijden)

Wanneer je een beetje van de route afwijkt en bij Passau de grens met Oostenrijk oversteekt, kan je verblijven in het Hotel Residenz Passau. Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van het historisch centrum aan de oevers van de Donau en is gevestigd in een 15e-eeuws gebouw. Meer info en boeken.

Gasthof Maxlhaid in Wels (+- 950 km rijden)

Gasthof Maxlhaid ligt op slechts 1 km van de afrit en beschikt over ruime, moderne kamers, gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid. Leuke extra: Er ligt een spoorwegmuseum vlak naast de deur. Meer info en boeken.

  1. De leukste tussenstops op weg naar Servië

Op elke route naar Servië passeer je enkele interessante steden waar je even de benen kan strekken.

Leipzig

Leipzig ligt in de deelstaat Saksen en is de ideale bestemming voor liefhebbers hebben van kunst en cultuur. Deze bijzondere stad staat ook wel bekend als dé stad van de klassieke muziek en kan uitpakken met enkele historische bouwwerken en boeiende musea. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan de voormalige werkplaatsen van wereldberoemde componisten Bach en Mendelssohn?

Daarnaast is deze stad ook een waar plaatje op vlak van architectuur. Je vindt er namelijk heel wat gebouwen in de historische stijl uit de Gründerzeit periode. Leipzig zal je zonder enige twijfel positief weten te verrassen. Ontdek de must-see bezienswaardigheden tijdens een georganiseerde stadswandeling door Leipzig.

Neurenberg

Geen zin om een grote stad als Keulen te bezoeken als tussenstop? Ga dan eens naar het middeleeuwse stadje Neurenberg (Nürnberg). Het is een sfeervolle stad met een romantische flair die onder meer beroemd staat om haar kunst, een onstuimig naziverleden en natuurlijk de Nürnbürger Bratwürst. Je ziet er nog verschillende fortificaties en stenen torens die dateren uit de middeleeuwen. Het Kaiserburg kasteel en de 14de eeuwse Frauenkirche zijn ook zeker een bezoekje waard.

Boek je stadswandeling door Neurenberg met lokale gids online en ontdek de verborgen plekjes van de stad.

Abdij van Melk

Tussen Linz en Wenen, ligt het kleine, schilderachtige stadje Melk, aan de oevers van de Donau. Als je tijd en zin hebt, raden we zeker aan om hier even langs te rijden. Je kan er een van de beroemdste kloosters ter wereld bezichtigen: de abdij van Melk. De abdij werd gesticht in 1089 en staat nog steeds overeind. Bij een bezoek aan dit bijzondere klooster kan je een kijkje nemen in de kloosterkerk, de prachtige bibliotheek en de verschillende hofjes en indrukwekkende wandschilderingen bewonderen.

  1. Extra: inspiratie voor je vakantie Servië

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Servië je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Servië. Of bekijk meteen al onze inspiratieblogs voor je vakantie Servië.

Bezoek de mooiste steden in Servië

  • De Servische hoofdstad Belgrado, zonder twijfel bij toeristen de bekendste bestemming in Servië. Belgrado heeft een zekere mediterrane flair - de straten zijn zelden leeg; mensen zijn graag buiten en er wordt veel gefeest. Daarbij komt ook nog eens lekkere typische Servisch gerechten, overal traditionele muzikanten en er zijn zelfs drijvende rivierbootclubs waar populaire dj’s het beste van zichzelf geven.
  • Drvengrad ("Houten Stad"), een van de meest bezochte dorpen in het land. Het dorp ligt op de heuvel Mećavnik en is gebouwd in een traditionele stijl. Kleine huisjes liggen er verspreid over de heuvel, met rondom alleen nog maar meer pittoreske heuvels.
  • Novi Sad, de op één na grootste stad van Servië. In 2022 was ze Europese Culturele Hoofdstad en staat bekend als een echte kunststad. Novi Sad eerder bekend staat als een relaxte, etnisch diverse stad. De charmante straten en pleinen worden altijd drukbezocht en het 18e-eeuwse Petrovaradin-fort met uitzicht op de rivier is een van de populairste bezienswaardigheden. Zie de mooiste plekjes met onze stadswandeling door Novi Sad.
  • Bewonder de art-nouveau-architectuur in Subotica.

Een treinritje met de Šargan Eight

Šargan Eight is een van de bekendste attracties in de omgeving van Mokra Gora. Het is een smal treinspoor dat tot enkele tientallen jaren geleden druk werd gebruikt voor het vervoer van goederen, maar waar vandaag enkel nog toeristen naartoe komen. Je kan hier namelijk een ritje maken in een kleine stoomtrein die de glamour van lang vervlogen tijden levend houdt.

Het oude treinspoor is dwars over de Šargan-heuvel aangelegd. Het spoor is slechts 760 mm breed en de trein rijdt over 5 bruggen en door 22 tunnels. Omdat de heuvel soms steil wordt, moest het spoor in de vorm van een 8 aangelegd worden om de top te kunnen bereiken. Vandaar de naam van de spoorweg. Het aantal bruggen en tunnels maakt het spoor uniek in Europa. Lees hier meer over een treinrit met de Šargan Eight.

Boek hier je tour naar Mokra Gora en de Šargan Eight

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?