10 x typisch Tsjechische gerechten die je moet proeven op reis in Tsjechië

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Tsjechische gerechten die je moet proeven op reis in Tsjechië

9 mei 2023 in Tsjechië0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Tsjechië? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Tsjechië

Ben je van plan om binnenkort naar Tsjechië op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Tsjechische keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Tsjechische eetcultuur en de Tsjechische gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Svíčková Na Smetaně (ossenhaas gerecht)

Svíčková Na Smetaně wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Tsjechië. Het vleesgerecht bestaat uit gemarineerde ossenhaas (svíčková) die wordt gekookt in een romige saus. Svíčková Na Smetaně wordt meestal geserveerd met knedlíky, traditionele Tsjechische knoedels gemaakt van brood- of aardappeldeeg. De knoedels worden in plakjes gesneden en op een bord gelegd, gegarneerd met het gesneden rundvlees en vervolgens bedekt met de romige saus. Nog lekkerder is wanneer men het afwerkt met een schijfje citroen, cranberrysaus en een klodder slagroom.

LEESTIP: Ga je zelf op reis naar Tsjechië? Download dan zeker onze gratis reisgids Tsjechië met de leukste tips voor je vakantie, zo ben je zeker dat je niets mist.

  1. České Buchty (zoet gebakje met jam)

České Buchty is een van de populairste desserts in Tsjechië. "Buchta" in het Tsjechisch verwijst naar een klein gebakken broodje. Het deeg van de České Buchty wordt uitgerold tot een dun velletje en in vierkanten of rechthoeken gesneden. Ieder stukje deeg wordt gevuld met een beetje fruitvulling, zoals pruimenjam, abrikozenjam, zoete kaasvulling of andere. Zodra de broodjes gevuld zijn, worden ze op een bakplaat gelegd om ze een tijdje te laten rijzen. Vervolgens worden ze in de oven gebakken tot ze goudbruin en gaar zijn.

Eenmaal gebakken, worden ze vaak bestrooid met poedersuiker om het extra zoet te maken. Heerlijk bij een kopje koffie of thee! Wandel na je stadswandeling door Praag een van de bakkerijtjes binnen en bestel deze zoete lekkernij.

  1. Kulajda (romige soep)

Kulajda is een traditionele soep met een romige en pittige smaak. De belangrijkste ingrediënten zijn stukjes aardappelen, champignons, room en een gepocheerd ei. De pittige smaak van de soep, komt van de toevoeging van azijn. Verder wordt de soep op smaakt gebracht met zout, peper en dille. De soep is vooral populair in de zuidelijke regio's van het land, zoals de Bohemen en Moravië.

  1. Bramboráky (aardappelpannenkoekje)

Bramboráky, ook wel bekend als Tsjechische aardappelpannenkoekjes. Zoals de naam doet vermoeden, zijn ze gemaakt van geraspte aardappelen. De geraspte aardappelen worden meestal gemengd met geraspte uien, eieren, bloem en kruiden. Het deegmengsel wordt vervolgens in een pan gegoten en gebakken tot de aardappelpannenkoekjes goudbruin en krokant zijn. Bramboráky worden vaak geserveerd als bijgerecht of als hoofdgerecht vergezeld van zure room of andere toppings.

TIP: Boek deze traditionele kookworkshop in Praag, verken de beste boerenmarkt van Praag en volg een traditionele kookles met Tsjechische gerechten.

  1. Koláče (zoet kruimelgebakje)

Koláče is ander typisch gebakje dat veel wordt gegeten in Tsjechië. De kleine ronde gebakjes hebben een zoete vulling en wordt omhuld door een ring van zoet bladerdeeg. De vulling bestaat meestal uit kwark, maanzaad, povidla (een soort ingekookte, stroperige pruimenjam) of gemalen walnoten. Je kan deze zoete gebakjes vinden in de Slowaakse bakkerijen of in de supermarkt. Koláče gebakjes kunnen zowel open als gesloten zijn.

  1. Trdelník (zoet gebakje)

Het deeg van deze cilindervormige lekkernij wordt om een stok gewikkeld en gebakken boven een open vuur of in een gespecialiseerde trdelník-oven. Hierdoor krijgt het zijn holle vorm die later gevuld wordt met lekkernijen als Nutella of ijs. De trdelník is vandaag de dag niet alleen populair in Tsjechië maar ook in Hongarije, Roemenië en Slowakije. Ben je op stedentrip in Praag? Bestel de trdelník dan zeker eens bij een van de vele bakkerijen of eetkraampjes in de stad.

  1. Vepřo Knedlo Zelo (varkenvlees met zuurkool)

Vepřo Knedlo Zelo wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Tsjechië. Het klassieke gerecht bestaat uit geroosterd varkensvlees, zelí (zuurkool) en knedliky (knoedels) en wordt geserveerd met een lekkere jus van ui en karwij (kruid).

  1. Česnečka (knoflooksoep)

Een ander heerlijk soepje uit de Tsjechische keuken is de Česnečka, een soepje op basis van knoflook gegarneerd met een rauw ei. Sommigen voegen er knapperige croutons en/of kleine stukjes vlees aan toe zoals varkensvlees of worst. Het wordt gezien als een van de oudste soepen uit de Tsjechische keuken. Ideaal voor knoflookliefhebbers onder ons!

RONDREIS: Proef deze traditionele Tsjechische gerechten tijdens je rondreis door Tsjechië.

  1. Smažený řízek (schnitzel)

Smažený řízek kan je vergelijken met de Wiener Schnitzel uit Oostenrijk. De dunne plakjes varkensvlees of kip worden gekruid met zout, peper en knoflook en vervolgens bedekt met bloem, losgeklopte eieren en paneermeel. Řízek wordt vaak geserveerd met een lekkere aardappelsalade.

  1. Proef een Tsjechisch biertje

Wat zeker niet mag ontbreken in dit lijstje is het Tsjechisch bier. Tsjechen worden namelijk vaak gezien als de grootste bierdrinkers van de wereld. Wist je dat pils in Tsjechië is uitgevonden? Bier komt namelijk officieel uit Pilsen (Plzeň), een stad in het westen van Tsjechië. Pilsners zijn bleke pilsbieren met een gouden kleur, een frisse en zuivere smaak en een merkbare hopbitterheid.

Enkele populaire biertjes in Tsjechië zijn de Pilsner Urquell, Kozel en de Budweiser Budvar. Zeker de moeite waard om de typische biertjes uit te proberen tijdens je rondreis door Tsjechië, bovendien kan je ook verschillende rondleidingen volgen.

Bezoek tijdens je vakantie een van de vele bierbrouwerijen in Tsjechië

  1. Download onze gratis reisgids Tsjechië

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis reisgids Tsjechië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?