15 x mooiste bezienswaardigheden in Phuket: wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Phuket: wat zeker zien & doen?

18 januari 2024 in Thailand0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Phuket + verblijftips

Het prachtige Phuket (uitgesproken als Pooh-kette, voor het geval je twijfelde), de op een na kleinste provincie en het grootste eiland van Thailand. Beroemd om zijn schilderachtige stranden en kalkstenen karst, is Phuket niet langer het alternatieve backpackersparadijs van tientallen jaren geleden. Vandaag de dag trekt het meer dan de helft van de toeristen van Thailand, zowel buitenlandse als binnenlandse.

In deze blogpost laten we je alvast kennismaken met de mooiste plekjes op Phuket die je moet gezien hebben.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Phuket

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets13u45 vliegen naar Bangkok of Phuket, richtprijs € 599 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Phuket naar het centrum, boek je transfer hier online
VerblijvenOnze favoriete overnachtingen in Phuket zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI.be (va. € 865), Prijsvrij (va. € 805), TUI.nl (va.€ 770) of D-Reizen (va. € 913)
HuurautoIn Thailand een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Phuket

  1. Historische stadscentrum van Phuket

Het historische stadscentrum van Phuket: niet iedereen houdt ervan om op het strand te luieren, en als tijd doorbrengen te midden van charmante gerestaureerde Chinese winkelhuizen, musea, cafés, galerijen, designerwinkels en ambachtelijke boetieks meer jouw ding is, is dit waar je wilt zijn. Let wel op: van hieruit is het minstens een half uur wandelen naar het dichtstbijzijnde strand.

TIP: Proef lokale en authentieke gerechten tijdens een begeleide food-tour door Phuket Old Town.

  1. Jui Tui-tempel

Bezoek de Jui Tui-tempel, een fotogenieke Chinese tempel met uitbundig tegelwerk en rode daken, gewijd aan de god van uitvoerende artiesten. In oktober of november (de data variëren op basis van de maankalender) is deze tempel het middelpunt van het levendige 9-daagse Phuket's Vegetarian Festival. Misschien niet meteen voor de gevoelige zielen ons onder; het festival is namelijk vooral bekend vanwege de toegewijden die hun lichaam verfraaien met ongebruikelijke voorwerpen.

  1. Thalang Road en Phuket Walking Street

Thalang Road is bezaaid met felgekleurde en zorgvuldig gerestaureerde Chinees-Portugese winkelhuizen. De boulevard wordt gezien als de belangrijkste en drukste straat van de oude binnenstad. Je vindt er tal van charmante cafés zoals Eleven Two & Co en boetiekwinkeltjes waar je leuke souvenirs kan vinden.

Elke zondagavond, vanaf 16 uur wordt een 360 meter lang stuk van de weg afgesloten voor de Phuket Walking Street, een avondmarkt. Het ideale moment om de typische Zuid-Thaise culinaire specialiteiten te ontdekken, evenals lokale handwerk- en cadeaukraampjes.

  1. Soi Romanee

Soi Romanee in het hart van de oude binnenstad van Phuket verbindt Thalang Road met Dibuk Road. Deze kleurrijke, charmante straat was vroeger gekend als 'the red-light district'. Inmiddels zijn de bordelen en gokhuizen van vroeger veranderd in aantrekkelijke winkeltjes, dessertcafés en boetiekpensions waar je kan overnachten. Soi Romanee met zijn vintage-gebouwen in opvallende kleuren, is hoe dan ook een van de meest fotogenieke plekjes van Phuket Town.

VERBLIJFTIP: The Rommanee Boutique Guesthouse is gevestigd in een van deze charmante windelpanden. Het pension biedt stijlvolle kamers met airconditioning, een eigen badkamer en gratis WiFi. Er is ook een excursiebalie en de mogelijkheid om een auto te huren. Meer info en boeken.

  1. Phuket Thai Hua Museum

Het Phuket Thai Hua Museum is gevestigd in een statig herenhuis uit 1934 en was vroeger de eerste Chineestalige school in Phuket. Vandaag de dag herbergt het een gevarieerde en fantasierijke tentoonstellingen die de multi-etnische geschiedenis van Phuket illustreren. Het museum is dagelijks geopend tussen 9 uur - 17 uur.

  1. Chinpracha House

Chinpracha House, een van de meest prachtige en sfeervolle herenhuizen op het eiland, gebouwd in 1907 door een tinmagnaat. De huidige eigenaren wonen op de bovenste verdieping, maar ze hebben de begane grond gerestaureerd en geopend als een museum.

In het midden van het interieur bevindt zich een atrium met een lelievijver, en in de kamers eromheen kan je nog enkele dingen van het oorspronkelijke meubilair, prachtig Chinees lakwerk en een eclectische verzameling decoratieve objecten zien. Ingelijste foto's nemen je mee terug naar het Phuket van begin 1900. Dit museum is dagelijks geopend tussen 9u en 16u30.

  1. Wat Chalong

Wat Chalong, 10 km ten zuidwesten van het oude stadscentrum van Phuket, is de grootste en meest vereerde van de 29 tempels op het eiland. De 60 meter hoge chedi herbergt een kostbare reliek - een fragment van het bot van Boeddha, dat je kan bekijken in een glazen vitrine. Deze Wat organiseert jaarlijks een Chinees Nieuwjaarsfestival en is het hele jaar door populair bij de lokale bevolking voor gebeden en offers.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Thailand, inclusief een rondreis, stadswandelingen en dé highlights.
  1. De grote witte Boeddha

Op een heuveltop in Phuket en zichtbaar vanuit het hele zuidelijke deel van het eiland, vind je de Big Buddha (Grote Boeddha). Met een hoogte van 45 meter is deze stralend witte zittende Boeddha voor Phuket wat Christus de Verlosser is voor Rio. Beklim de brede, witte trap met 94 treden om bij het standbeeld te komen, vanwaar je prachtige panoramische uitzichten over de omgeving hebt, misschien zelfs tot aan Phang Nga Bay als de hemel helder is.

  • Dit is een actieve tempel, dus kleed je gepast; indien nodig lenen de mensen van de bewaking je een sarong om je te bedekken.
  • De tempel kan je dagelijks bezoeken tussen 6u en 18u30.
  • Meer info op de website.
  1. Phang Nga Bay

Phang Nga Bay ligt tussen het eiland Phuket en het Thaise vasteland, een adembenemend landschap van kalkstenen kliffen, karstformaties, grotten en ja hoor, nog meer ongerepte stranden. In 2002 werd het uitgeroepen tot een Ramsar-gebied en de 42 eilanden, wetlands, zeegrasbedden, koraalriffen en mangroven maken dit een kostbaar leefgebied voor talloze soorten vogels, vissen, reptielen en zoogdieren.

Er zijn meerdere manieren om door de baai te varen, waaronder longtailboten, motorjachten, kajaks en zelfs klassieke Chinese jonken. Sommige van de excursies naar Phang Nga Bay zijn inclusief snorkelen en velen stoppen nog even bij Koh Tapu, beter bekend als James Bond Island; het dramatische landschap diende als achtergrond voor The Man with the Golden Gun (1974).

  1. Nationaal Park Similan Islands

Op 85 km ten noorden van Phuket vind je een archipel van elf eilanden, die in 1982 werden aangewezen als het Nationaal Park Similan Islands. De eilanden zelf bieden dramatische landschappen van regenwoud en enorme rotsblokken, en het kristalheldere azuurblauwe water eromheen barst van het zeeleven. Een ideale plek voor snorkel- en duikliefhebbers. Wie nog meer wil te weten komen, lees zeker onze uitgebreide blogpost met de mooiste eilanden in Thailand.

Zelf de Similan eilanden bezoeken? Boek hier je daguitstap naar de Similan eilanden vanuit Phuket

  1. Paradijselijke stranden van Phuket

Een van de redenen waarom Phuket zo populair is, zijn natuurlijk de paradijselijke stranden. De noordwestkust van Thailand omvat in totaal 11 km aan stranden die samen het Sirinat National Park vormen. Dit is de ideale plek voor mensen die even weg willen van alles en gewoon in alle rust van het strand willen genieten. Wij sommen alvast enkele van de mooiste stranden op die de moeite waard zijn om te bezichtigen tijdens je bezoek aan Phuket.

  • Bang Thao Beach: Met 8 km aan poederachtig wit zand is dit een idyllisch strand en nog steeds relatief rustig, met beperkt nachtleven. Er worden sportieve activiteiten aangeboden zoals paardrijden en golf (bekijk ligging).
  • Surin Beach: Als je op zoek bent naar een vleugje vijfsterrenluxe en exclusiviteit, dan is dit jouw strand; een stadscentrum biedt galerijen, eetgelegenheden en boetieks (bekijk ligging).
  • Kamala Beach: Deze halvemaanvormige baai biedt 2 km aan strand, dat traditioneel populair is bij families en vaste bezoekers, zowel buitenlanders als Thai (bekijk ligging).
  • Patong Beach: Als je op zoek bent naar feestjes, uitgaansgelegenheden en heel wat entertainment, dan is dit de place to be (bekijk ligging).
  • Karon Beach: Met een breed strand van 4 km en tal van activiteiten voor het hele gezin (beachvolleybal of parasailen, iemand?), evenals restaurants, is Karon een van de populaire stranden, maar het is zelden druk (bekijk ligging).
  • Nai Harn and Rawai Beaches: Deze twee liggen aan de zuidelijke punt van het eiland. Nai Harn, met uitzicht op het westen, is prachtig en een fijne plek om te zwemmen, maar er zijn weinig accommodaties. Rawai ligt aan de oostkust, is niet geschikt om te zwemmen maar is populair bij veel Thais en expats die een pauze aan zee willen (bekijk ligging).
  1. Phuket Elephant Sanctuary

Bezoek tijdens je verblijf aan Phuket ook eens een Elephant Sanctuary, een absolute aanrader. Het belangrijkste doel van het Phuket Elephant Sanctuary is het redden en verzorgen van zieke, gewonde en oude olifanten in Thailand. Ze geven de olifanten een veilige en natuurlijke omgeving waar ze in vrede kunnen leven zonder fysieke en emotionele mishandeling.

De olifanten hebben ongeveer 30 hectare weelderig, tropisch land waar ze vrij kunnen rondlopen, foerageren en baden. In tegenstelling tot veel andere olifantenattracties in Thailand, organiseert men bij Phuket Elephant Sanctuary geen olifantenritten en shows.

Tijdens een bezoek kom je wel meer te weten over het leven en het gedrag van de olifanten, kan je ze in hun natuurlijke habitat bewonderen en kan je ze eventueel ook voederen en knuffelen. Meer info op de website.

TOUR: Boek hier je daguitstap naar Phuket Elephant Sanctuary. Ervaar hoe je de olifanten moet voeren, wassen en aaien, geniet van een heerlijke lunch met Thaise lekkernijen, bezoek nadien de Chalong Temple en geniet na op het prachtige en rustige Nai Harn Beach.

  1. De mooiste zonsondergang bij Laem Phromthep

Laem Promthep is een kaap gelegen op het zuidelijkste puntje van het eiland Phuket, niet ver van Nai Harn Beach. Deze adembenemende plek is erg populair om de zonsondergang te spotten. Verder is hier ook een vuurtoren met interessante historische maritieme artefacten te bezichtigen.

Andere uitzichtpunten in Phuket zijn onder andere Khao Rang Hill (bekijk ligging) met panoramisch uitzicht op Phuket Town en Karon Viewpoint (bekijk ligging) dat uitkijkt op de stranden van Kata Noi, Kata en Karon. Het is een geweldige plek om foto's te maken.

TIP: Boek deze stadstour door Phuket, zie de highlights van de stad zoals de witte Boeddha en de Chalong tempel, en kom langs de mooiste uitzichtpunten

  1. Watervallen van Phuket

In het oosten van Phuket vind je enkele schitterende watervallen, niet per se de grootste van het land, maar toch zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De bekendste waterval is misschien wel de Kathu Waterfall (bekijk ligging). Maar ook Bang Pae Waterfall gelegen in het Khao Phra Thaeo National Park (bekijk ligging) en Ton Sai Waterfall omgeven door een weelderige jungle (bekijk ligging) zijn de moeite. Een aanrader voor natuurliefhebbers!

  1. Thalang National Museum

Het Thalang National Museum is een interessant museum gelegen in Thalang, een district in het noorden van Phuket. Dit museum biedt bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over de geschiedenis, cultuur en erfgoed van Phuket, en met name over de historische Slag bij Thalang in 1785, waarin lokale heldin Lady Chan (Chan Muk) een belangrijke rol speelde. Meer info op de website.

  1. Maak een daguitstap naar Koh Phi Phi

Een van de mooiste uitstappen die je vanuit Phuket kan maken, is naar de Phi Phi eilanden. De Koh Phi Phi-archipel, die bestaat uit eilanden als Phi Phi Don en Phi Phi Leh, is beroemd om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, witte zandstranden, kristalheldere wateren en levendige koraalriffen.

Een van de bekendste plekken hier is Maya Bay, gelegen op Phi Phi Leh. Deze plek is beroemd geworden door de film "The Beach" met Leonardo DiCaprio. Het is een prachtige baai met zand witter dan wit en kristalhelder water. De eilanden behoren tevens tot de beste snorkel- en duiklocaties in Thailand vanwege het rijke onderwaterleven. Verder zijn er ook enkele strandbars en nachtclubs waar je tot in de vroege uurtjes kan feesten.

TOUR: Bekijk hier het aanbod tours en excursies naar de Koh Phi Phi eilanden.

Bekijk hier nog meer leuke daguitstappen vanuit Phuket

Wil je graag nog meer ontdekken van Phuket, bekijk dan zeker de mooiste dagtours en excursies die worden aangeboden. Begin alvast te dromen en boek je daguitstap vanuit Phuket online op voorhand!

  1. Waar overnachten in Phuket?

Phuket is natuurlijk immens groot, dé ideale uitvalbasis vinden is dus niet zo gemakkelijk. Het is aan te raden om op voorhand na te gaan, wat je het liefst wilt zien en/of doen tijdens je verblijf in Phuket. De meeste accommodaties zijn te vinden aan de westkust, vooral in het zuidelijke deel van het eiland. Ook de hoofdstad Phuket Town heeft enkele hotels en guesthouses waar je kan verblijven. Bekijk hier onze favoriete verblijven in Phuket per gebied.

Waar je ook verblijft, er is meer dan keuze genoeg. Hieronder vind je alvast enkele leuke adresjes van goedkoop tot luxe, voor een uitgebreid aanbod kan je de hotels in Phuket bekijken op Booking.com.

  1. Download je reisgids Thailand en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Thailand? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Thailand met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Thailand. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Thailand.

Thailand

Gratis reisgids Thailand downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?