13 x mooiste bezienswaardigheden in Aljezur (Algarve): wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Aljezur (Algarve): wat zien & doen tijdens je bezoek?

25 april 2024 in Portugal0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Aljezur + verblijftips

Aljezur is een kleine stad aan de westkust van de Algarve met een geschiedenis die teruggaat tot de 10de eeuw. Laat je niet misleiden door haar geringe omvang, want je vindt hier enkele van de mooiste en meest ongerepte stranden van Europa. Daarbovenop maakt Aljezur deel uit van de wondermooie natuurpark Zuidwest-Alentejo en Costa Vicentina, gekenmerkt door een rijke biodiversiteit en pittoreske landschappen.

Aljezur is de ideale bestemming voor zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers, maar ook surfers kunnen zich hier helemaal uitleven. Hieronder vind je een overzicht met de 13 mooiste bezienswaardigheden in Aljezur die je niet mag missen.

Inhoud artikel

Kaartje met de bezienswaardigheden in Aljezur

  1. Castelo de Aljezur

Het kasteel van Aljezur stamt af uit de tiende eeuw (alhoewel ervoor ook al een uitkijkpost was gebouwd door de Romeinen) en is daarmee een van de laatste Moorse bolwerken in de streek. Het moest de stad verdedigen toen er nog een rivierhaven was die direct toegang gaf tot de zee.

  • Het zou tot 1249 duren wanneer de burcht eindelijk werd veroverd door de christenen in opdracht van koning Afonso III toen deze eindelijk de anderhalve meter dikke en negen meter hoge muren konden doorbreken.
  • In 1755 werd het kasteel beschadigd tijdens een aardbeving, pas in 1940 werd het in al haar glorie heropgebouwd.
  • Er zijn nog twee van de oorspronkelijk torens, van waarop je een fenomenaal uitzicht hebt op de heuvels en de kust.
  • Op verschillende plekken zijn er informatiepanelen geplaatst die je meer vertellen over de geschiedenis van het kasteel.
  1. De oude binnenstad van Aljezur

Aljezur kan in twee gesplitst worden waarbij je enerzijds de oude en anderzijds de nieuwe stad hebt. Dit komt omdat de stad in de achttiende eeuw geteisterd werd door malaria, waarbij de bisschop van de Algarve de opdracht gaf aan de inwoners om naar de andere kant van de rivier te gaan wonen, om zo aan de ziekte te kunnen ontsnappen. Niet iedereen verhuisde echter, want een deel van de bevolking bleef wonen in de oude stad, waar je nu nog heerlijk kan kuieren op de geplaveide straten en de typische witgekalkte huizen bewonderen.

De gemeente heeft op strategische punten informatieborden geplaatst (in het Portugees en Engels), zo kan je tijdens jouw ontdekkingstocht door de oude stad meer te weten komen over de lokale geschiedenis.
  1. Igreja da Misericórdia

Igreja da Misericórdia de Aljezur bevindt zich in de oude binnenstad. Deze kerk werd voor het eerst gebouwd in de 16de eeuw, maar geraakte beschadigd tijdens de aardbeving van 1755 en vervolgens herbouwd in de 18de eeuw. Neem ook een kijkje binnen, het interieur bevat enkele religieuze beelden en kunst.

  1. Mercado Municipal de Aljezur

Wandel tijdens je bezoek aan Aljezur ook even de gemeentelijke, overdekte markt binnen vlak bij de rivierbrug. Hier kan je allerlei verse groenten en fruit, maar ook verse vis en vlees aankopen. De markt is geopend van maandag tot zaterdag van 8u tot 14u.

  1. Praia de Amoreira

Het strand van Amoreira is vrij groot aangezien het zich over bijna 580 meter uitstrekt. Aan beide kanten vind je rotsformaties en kliffen en aan de achterkant zijn er grote zandduinen. Volgens de locals lijkt de zwarte rotsformatie in het noorden op een liggende reus, waarbij de kleinere rots aan de linkerkant het hoofd moet voorstellen (met puntige neus) en de grotere rots rechts zijn buik. Het zand is heerlijk zacht en ideaal om op te relaxen, wat je perfect kan doen aangezien het hier nog vrij ongerept en rustig is en het nooit echt druk wordt.

  1. Praia da Arrifana

De meeste mensen komen naar Praia de Arrifana tussen juli en september om te zwemmen of ontspannen, maar het hele jaar door wordt hier naarstig gesurft, aangezien dit het meest populaire strand daarvoor is. Als je dit altijd hebt willen leren, kan je jouw droom waarmaken in de Arrifana Surf school (bekijk ligging).

Heb je echter niets met surfen, dan nog mag je deze plek niet missen omdat de hoge donkere kliffen die het strand omringen zo indrukwekkend zijn en een waanzinnig mooi uitzicht bieden.

SURF SAFARI: Boek hier je surfavontuur in Aljezur.

Vissersdorpje Arrifana

Het strand is vernoemd naar de ligging in het kleine vissersdorpje Arrifana, waarover de restanten van het Arrifana Fort bovenuit torenen. De haven kijkt uit op het zuidelijke uiteinde van het strand, dat gekenmerkt wordt door de zogenaamde “Naaldenrots” (Pedra da Agulha), een dunne, zwarte zeestapel.

Ga je meer naar het noorden toe, dan vind je op de landtong Ponta da Atalaia de archeologische overblijfselen van een ribat. Dit is een Moors fort dat waarschijnlijk rond 1130 werd gebouwd en overigens het enige in zijn soort is in het land. Dit vestingklooster, gewijd aan gebed en het bewaken van de kust werd gesticht door Ibn Qasî, een politiek leider en spirituele gids van het soefisme, de mystieke praktijk van de islam.

  1. Praia de Monte Clérigo

We voegen nog een strand toe aan ons lijstje met niet te missen bezienswaardigheden, maar de kans is groot dat je het Costa Vicentina natuurpark sowieso bezoekt en dan zou je haast gek zijn om niet af te zakken naar het Praia de Monte Clérigo. Door de hoge kliffen die het strand omgeven in het noorden en pittoresk dorpje met witte en roze huisjes aan de andere kant heeft het haast iets sprookjesachtig.

Voeg hier het fijne goudkleurige zand aan toe en ook nog wat duinen in het midden en je hebt een heerlijke plek om een namiddag door te brengen. Zeker als je weet dat je onderwater onder andere zeesterren en octopussen kan spotten!

  1. Bezoek de musea van Aljezur

Aljezur heeft vier kleine musea die je met een combinatieticket kunt bezoeken: het Gemeentemuseum van Aljezur (Museo Municipal), het Museum voor Heilige Kunst (Museu de Arte Sacra), het Museum van Sint Antonius (Museu Antoniano Aljezur) en het Huis van José Cercas (Casa Museu Pintor José Cercas).

  • Het gemeentelijk museum van Aljezur is gevestigd in een opvallend wit-blauw gebouw, dat ooit dienst deed als het gemeentehuis van Aljezur.
  • Naast de Igreja da Misericórdia ligt het Museum voor Heilige Kunst waar je een collectie religieuze kunst (waaronder sculpturen en schilderijen) kan bewonderen.
  • Museum Pintor José Cercas is een museum gewijd aan het leven en de werken van José Cercas, een Portugese schilder uit Aljezur. Je ziet er onder meer Portugese kunst, keramiek en sculpturen.
  • Als laatste heb je het Sint-Antoniusmuseum. Hier worden tentoonstellingen gehouden gewijd aan Sint-Antonius, maar je vindt er ook foto's, schilderijen, gravures, boeken en oude munten.
  1. Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

Het Costa Vicentina natuurpark, officieel bekend als het "Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina", is een van de meest indrukwekkende natuurparken aan de zuidwestkust van Portugal. Dit natuurpark van meer dan 70 000 hectare strekt zich uit van Porto Covo in het noorden tot Burgau in het zuiden. Het natuurpark is vooral bekend om zijn ongerepte kustlandschappen, prachtige zandstranden omringd door dramatische kliffen en een grote diversiteit aan unieke fauna en flora.

Het zal je heus niet verbazen dat je hier prachtig kan wandelen waaronder de bekende Rota Vicentina (lees later meer hierover). Daarnaast is het natuurgebied ook een populaire plek om te surfen vanwege de constante (zeer) sterke wind die hier waait. Sinds 1995 is de hele kuststrook uitgeroepen tot beschermd natuurgebied.

DAGTOUR: Ontdek het beste van de westkust van de Algarve tijdens deze kusttour van een hele dag per SUV, inclusief een bezoek aan Aljezur, een stop bij de spectaculaire stranden en het beschermde natuurpark Costa Vicentina.

  1. Rota Vicentina

De Rota Vicentina is een netwerk van wandelpaden in de provincies Alentejo en Algarve en omvat twee langeafstandsroutes: het visserspad en de historische route. Daarnaast zijn er ook een aantal korte wandelingen waarvan sommige kunnen worden opgenomen in een van de eerdergenoemde routes.

  • Vanuit Aljezur kan je een deel van het visserspad afleggen, dat het stadje verbindt met Arrifana langs het strand van Monte Clérigo en de Ponta da Atalaia.
  • Je passeert onder andere de eerdergenoemde ribat van Arrifana en je komt heel wat interessante flora (bijvoorbeeld wilde asperges) en fauna (de ganzenmossel, een plaatselijke delicatesse) tegen.
  • Deze wandeling begint op de gemeentelijke markt in Aljezur en is duidelijk afgebakend.
  1. Zoete aardappelfestival

Als je toevallig in november naar Aljezur gaat, kan je een uniek evenement ervaren: het Zoete Aardappelfestival. Daarbij verandert de Espaço Multiusos van Aljezur in een culinair paradijs waarbij alles rond deze lokaal geproduceerde groente draait. Bezoekers kunnen een haast eindeloze variëteit aan gerechten proeven, gaande van hoofdgerechten tot desserts.

Hierbij nemen gerenommeerde lokale chefs het voortouw en schotelen ze je innovatieve combinaties voor die de veelzijdigheid van de zoete aardappel in de schijnwerpers zetten. Uiteraard worden alle creaties beoordeeld en bekroond door experts. Ten slotte kan je heel wat andere producten op basis van zoete aardappel kopen: gaande van gebak tot zelfs chocolade, likeur, jam, bier en ijs!

  1. Odeceixe

Dit klein schilderachtig dorpje bevindt zich op nog geen twintig minuten van Aljezur, maar is te mooi om niet te worden opgenomen in dit overzicht. Het is gelegen in een groene vallei nabij de kust en maakt ook deel uit van het eerdergenoemde natuurpark Zuidwest-Alentejo en Costa Vicentina.

Het wordt vooral bezocht vanwege het prachtige strand (Praia de Odeceixe), dat aan de monding van de gelijknamige rivier ligt en zowel kinderen kan plezieren met een ondiepe, rustige kant als de meer avontuurlijke zielen zoals kajakkers en surfers. Ook de Moinho de Odeceixe, een windmolen, valt niet te missen vanwege het panoramisch uitzicht dat deze biedt over het dorp en de vallei

  1. Surfen en yoga in Aljezur

Ten slotte is er nog een bijzonder leuke activiteit voor mensen die het op zoek zijn naar innerlijke rust willen combineren met een gezonde dosis adrenaline. Zij kunnen namelijk kiezen voor een surf en yoga retraite, waarbij je nog naar eigen keuze meer aandacht kan vestigen op het eerste of het laatste. Er zijn verschillende pakketten, waarbij de minimale verblijfsduur drie nachten is. Hierbij kan je dan ook nog kiezen uit verschillende kamers, inclusief een slaapzaal. Het eten is ook inclusief in de prijs. Meer info op de website van Surf & Yoga..

  1. Waar overnachten in Aljezur?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Aljezur? Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden: van een gezellige B&B tot een resort. Wil je graag overnachten in het centrum van de stad of toch liever op wandelafstand van de stranden? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes in Aljezur en nabije omgeving voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Aljezur.

  • Hotel Vale Da Telha is een klein maar fijn hotelletje met een gezellige, huiselijke ambiance te midden van prachtige natuur. De kamers zijn helder ingericht en beschikken over airconditioning en een balkon. Verder is er ook een buitenzwembad en wordt er iedere ochtend ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.
  • Casa Codebò is een charmante B&B op 10 minuten rijden van het centrum van Aljezur. De B&B werd ingericht naar de typisch Portugese stijl, heeft lichtrijke slaapkamers met comfortabele bedden, een grote woonkamer met open haard, gratis parking en een ingerichte tuin waar je kan genieten van de mooie zonsondergangen. Meer info en boeken.
  • Praia do Canal Nature Retreat is een ideaal verblijf als je op zoek bent naar pure ontspanning en luxe. Neem een duik in de infinity pool en geniet van het weidse uitzicht op de bomen en groene heuvels. Je verblijft in luxe kamers en 's ochtends voorziet men een royaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?