Forum des Halles bezoeken in Parijs? Het drukst bezochte winkelcentrum van de stad

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Forum des Halles bezoeken in Parijs? Het drukst bezochte winkelcentrum van de stad

25 januari 2023 in Parijs0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Forum des Halles in Parijs + tips

Forum Les Halles in Parijs is het drukst bezochte winkelcentrum van Frankrijk. Al sinds de 13e eeuw is dit een drukke marktplaats. Het Forum Les Halles bevindt zich tussen het Louvre en het Centre Pompidou, rust bovenop het grootste metrostation ter wereld en lokt heel wat shoplustige Parijzenaren.

Ontdek hier alles over je bezoek aan Forum des Halles in Parijs.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van Forum Les Halles in Parijs

Les Halles is altijd al een commerciële hub in Parijs geweest

  • Al in de 13e eeuw was dit een van de belangrijkste marktplaatsen van de stad. Hier stonden toen rijen kraampjes waar je vlees, groentes en fruit en nog veel meer kon kopen.
  • In de eeuwen daarna bleef Les Halles groeien en evolueren.
  • De markt werd zo groot dat er halverwege de 20e eeuw steeds grote verkeersproblemen waren in dit stukje Parijs.
  • De toevoer van etenswaren en daarbovenop de mensenmassa’s die zich naar de markt begaven, creëerden een ongekende drukte.
  • Men besloot daarom om de grote markt van Parijs te verplaatsen naar een buitenwijk. Van Les Halles bleef toen weinig over.
  • De plek werd ‘het gat’ genoemd en kreeg al snel een slechte reputatie. Het was niet de veiligste buurt van Parijs.

Om de plek nieuw leven in te roepen, organiseerde Parijs in 1979 een architectuurwedstrijd voor een nieuw winkelcentrum. Patrick Berger en Jacques Anziutti trokken aan het langste eind en ontwierpen een winkel- en cultuurcentrum. Bijzonder aan hun ontwerp was dat het centrale plein (Place Basse) onder het straatniveau lag.

In 2016 werd een grootschalige renovatie afgerond. Vandaag is het Forum Les Halles een architectonisch pareltje in de stad. Het is een modern winkelcentrum vol winkels, maar ook met een zwembad, een bioscoop, restaurants en meer. Er komen heel wat – vooral jonge – Parijzenaren winkelen.

  1. Forum des Halles: een shopping Walhalla

Vandaag ga je, in tegenstelling tot de middeleeuwse Parijzenaren, niet naar Forum Les Halles om groeten, fruit, kaas of vlees te kopen. Je wandelt hier tussen maar liefst een 150-tal winkels. Er zijn kleine boetiekjes, maar ook filialen van grote internationale modeketens. Daarnaast vind je er een grote bioscoop, een discotheek, restaurants en zelfs een zwembad, la piscine Suzanne Berlioux. Voor elk wat wils dus.

TIP: Op stedentrip in Parijs en wil je graag zo weinig mogelijk aanschuiven bij de topbezienswaardigheden? Kies dan voor een Stadskaart Parijs. Hiermee geniet je van toegang tot de Eiffeltoren, het Louvre en een rondvaart op de Seine.
  1. Het dak van Les Halles

Het winkelcentrum heeft een moderne look en dat komt vooral dankzij het bijzondere dak, het resultaat van de laatste renovatiewerken. Het dak wordt La Canopée genoemd (het bladerdak). De constructie bestaat uit afzonderlijke glaspanelen die kunnen bewegen. Zoals bladeren aan een boom laten ze wind en zonlicht door. Het ziet er in elk geval spectaculair uit. Het winkelcentrum is aangekleed met veel groen en het is er aangenaam rondwandelen.

  1. Het grootste metrostation ter wereld

Nog een reden om Forum Les Halles te bezoeken, is om te kunnen uitstappen bij de metrohalte Les Halles. Dit is namelijk dé grootste metrohalte ter wereld. Het is eigenlijk eerder een verdieping van het winkelcentrum op zich. In de metrohalte zitten er restaurants en winkels gevestigd en het krioelt er van het volk.

VERBLIJFTIP: Overnachten nabij Forum des Halles? Verblijf dan in het Aparthotel Citadines Les Halles Paris, gelegen naast het winkelcentrum en op wandelafstand van het Louvre. Meer info en boeken.

  1. Jardin Nelson Mandela

Naast het winkelcentrum ligt een openbaar park dat omgedoopt werd tot de Jardin Nelson Mandela. Het complementeert het moderne winkelcentrum uitstekend. Dit park is een populaire plek bij jonge gezinnen die hier met hun kinderen komen voor de speeltoestellen. Je deelt het park daarnaast ook met jongeren die naar het winkelcentrum komen en Parijzenaren die hun hond uitlaten.

  1. Praktische info voor je bezoek aan Forum des Halles

  • Forum Les Halles bevindt zich in het hartje van Parijs, tussen het Centre Pompidou en het Louvre.
  • Openingsuren: Les Halles in Parijs is elke dag open, maar op zondag zijn de meeste winkels gesloten.
  • Je kan er terecht van 10u tot 19u30, maar bars en restaurants blijven natuurlijk langer open.
  • Meer info op de website.

Ligging van de Forum des Halles op de kaart

  1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?