Welke 10 x brouwerijen bezoeken in het Pajottenland? Proef de streekbieren + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Welke 10 x brouwerijen bezoeken in het Pajottenland? Proef de streekbieren + tips

Welke brouwerijen bezoeken tijdens je verblijf in het Pajottenland: alle info & tips

Naast de glooiende landschappen en prachtige kasteeldomeinen is het Pajottenland ook bekend om zijn brouwerijen. De streek is vooral beroemd vanwege het brouwen van lambiekbieren, waaronder geuze en kriek. De brouwerijen hebben een lange geschiedenis en nodigen uit voor een boeiende rondleiding waar je meer te weten komt over het brouwproces, uiteraard gevolgd door een bierproeverij.

Ontdek in deze blogpost welke brouwerijen in het Pajottenland zeker een bezoekje waard zijn.

Praktische info voor je bezoek aan het Pajottenland

Duur1 - 7 dagen ()
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
Leuke 2PK tochtHet Pajottenland verkennen op een ludieke wijze met een 2PKtje of Vespa? Boek je tochtje hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in het Pajottenland zijn:

Inhoud artikel

Kaartje met ligging van de brouwerijen in het Pajottenland

  1. Brouwerij Boon in Halle

Bier speelt een grote rol in Halle, met dank aan de brouwerijen in de streek. De bekendste is brouwerij Boon. Sinds 1990 wordt hier Lambiek Boon gebrouwen. Dit bier werd vroeger in en rond Brussel door honderden brouwerijen gemaakt en vormt de basis voor lekkere bieren zoals Geuze Mariage, Oude Kriek Boon en Faro Perte Totale. Vandaag de dag rijpt hier meer dan 2 miljoen liter lambiek in de magazijnen. Hiermee vormt het de grootste familiale lambiekbrouwerij uit de streek.

Tijdens een gegidste rondleiding kom je meer te weten over de geschiedenis van de brouwerij, het brouwproces, de spontane gisting van lambiekbieren, hoeveel ton krieken hier jaarlijks gebruikt worden voor de kriekbieren,... en nog meer. Natuurlijk eindigt de rondleiding met het proeven van de streekbieren en kan je iets lekkers voor thuis kopen in de Biershop. Meer info op de website.

WANDELTIP: Bekijk hier onze natuurwandeling in Lembeek met bezoek aan Brouwerij Boon.

  1. Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel

De oprichting van Brouwerij 3 Fonteinen, een traditionele lambikbrouwerij en authentieke geuzestekerij, gaat terug tot ten minste 1882. Er wordt gezegd dat de naam verwijst naar de drie handpompen die lambiek, faro en kriek lieten stromen. De brouwerij heeft een woelige geschiedenis maar is vandaag de dag springlevend. Bezoek de lambik-O-droom waar je de bieren zelf kan degusteren. De proefruimte en het tuinterras bieden zicht op de ruimte met de vaten.

De lambik-O-droom is geopend van woensdag t.e.m. zondag. Meer info op de website.

  1. Bierhuis Oud Beersel

Bierhuis Oud Beersel dateert uit 1934. Het is een oude boerderij met karhuis dat omgevormd werd tot café. Vandaag bieden ze hier een ruim assortiment aan bieren aan. Op de kaart staan ook snacks en warme gerechten, bereid met hun eigen bier. Denk aan brood, kaas, paté, ballekes in kriekensaus en zelfs ijs met bier. Je kan ook een gegidst brouwerijbezoek boeken, individueel of met een groep. Meer info op de website.

  1. Brouwerij Angerik in Dilbeek

In 1997 brouwden de schoonbroers Angelo en Erik (Ange-rik is de samentrekking van hun namen) als hobby hun eerste bier. In 2015 nam Erik’s zoon Sam de leiding over en bouwde het succesverhaal verder uit.

Vandaag de dag worden bij Brouwerij Angerik enkel bieren van hoge gisting geproduceerd. Dit doen ze gebaseerd op een authentieke werkwijze. Omdat de bieren niet gepasteuriseerd worden, vindt er een natuurlijke smaakevolutie plaats in de fles. Op zaterdagmiddag tussen 12u en 19u kan je deze kleine, lokale brouwerij bezoeken en hun bieren proeven. Meer info op de website.

WANDELTIP: Bekijk onze wandeling in Dilbeek en natuurdomein Wolfsputten, langs Brouwerij Angerik.

  1. Brouwerij Kestemont in Dilbeek

Brouwerij Kestemont is een ambachtelijke familiebrouwerij gevestigd in een historisch pand. Hier brouwen ze hun eigen lambiekbier, dat ze laten rijpen op eiken vaten. Men focust zich voor op fruitbieren. En dat doen ze met veel creativiteit, met smaken als abrikoos, rabarber en groene kruisbes. Op vrijdag en zaterdag kan je er terecht voor een rondleiding inclusief een proeverij. Meer info op de website.

  1. Brouwerij Timmermans in Itterbeek

Brouwerij Timmermans werd gesticht in 1781 (voorheen heette de brouwerij "De Mol" of "Het Molleken" in de volksmond) en is daarmee een van de oudste nog actieve lambiekbrouwerijen ter wereld. Hier wordt al meer dan 300 jaar lambiek gebrouwen op ambachtelijke wijze. Inmiddels vind je er een brede waaier van bieren. Naast lambiek worden er ook geuze en faro gemaakt, evenals fruitbieren met toevoegingen zoals kriek, perzik en framboos.

Proef zeker eens een "Oude Gueuze van Timmermans" die in 2015 werd uitgeroepen tot “World’s Best Sour Beer” op de prestigieuze World Beer Awards. De brouwerij bevindt zich in Itterbeek op enkele kilometers van het centrum van Brussel. Je kan de brouwerij enkel bezoeken op afspraak. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer deze streek met onze reisgids Pajottenland en Zennevallei.

  1. Brouwerij Lindemans in Sint-Pieters-Leeuw

Brouwerij Lindemans brouwt al lambiekbieren sinds 1822. Wat ooit begon als een landbouwbedrijf, dat de boeren in de winter liet brouwen, is uitgegroeid tot één van de bekendste brouwerijen in België. Het familiebedrijf vertelt graag de ontstaansgeschiedenis van hun brouwerij, hun brouwgeheimen en laat natuurlijk graag proeven. Tijdens weekdagen kan je een gegidste rondleiding met een proeverij boeken. Meer info op de website.

  1. Brouwerij Girardin in Dilbeek

Brouwerij Girardin is een familiebedrijf dat al vier generaties lang bier brouwt. Hier wordt boeren en brouwen gecombineerd, iets wat vroeger de normaalste zaak was. Brouwerij Girardin brouwt lambiek dat voor het merendeel wordt verwerkt tot traditionele geuze, kriek, framboise en faro. Ze brouwt ook een pilsbier genaamd Ulricher. Wil je bier inslaan? Maak op voorhand een afspraak. Meer info op de website.

  1. Geuzestokerij De Cam in Gooik

Geuzestekerij De Cam in Gooik zit gehuisvest in een gebouw dat reeds in 1515 bekend stond als “des Heeres Landcamme”, “Cam” betekent in het oud-Nederlands "brouwerij". In 1992 werd deze geuzestekerij opgericht door Willem Van Herreweghen, in 1997 werd de eerste plaatselijke geuze voorgesteld en in 2000 werd de productie overgenomen door Karel Goddeau.

Belangrijk weetje, bij de Geuzestekerij De Cam worden geen bieren gebrouwen. Men koopt wort aan bij artisanale geuzebrouwerijen (zoals Girardin, Lindemans en Boon), laat het rijpen in 100 jaar oude, eiken vaten en worden nadien gebotteld of gemengd tot geuze. Je kan elke zondag van 15 tot 17 uur een rondleiding volgen. Meer info op de website.

  1. Brouwerij De Troch in Ternat

Brouwerij De Troch staat voornamelijk bekend om zijn fruitbieren. Het is de enige lambiekbrouwerij die traditionele geuze mixt met exotische smaken. Denk aan smaken zoals banaan, abrikoos, kriek, framboos, citroen en aardbei.

De brouwerij produceert 14 verschillende soorten bieren, goed voor zo’n 824 liter per dag. Het is een kleine, artisanale brouwerij die gebruikmaakt van natuurlijk producten. De geschiedenis van Brouwerij De Troch gaat terug tot in de 18e eeuw, toen er op dezelfde plek al bier werd gebrouwen door Pieter De Troch.

Je kan dus wel spreken over een familiebedrijf met ervaring. De installatie is zo goed als onveranderd gebleven, een echt erfgoed-pareltje. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer bezienswaardigheden in het Pajottenland.

  1. Brouwerij Den Herberg in Halle

Deze kleine brouwerij Den Herberg in Buizingen serveert in haar gezellige café heerlijke bieren, waaronder hun eigen assortiment. Hun bier ‘Herberg’ is een ambachtelijk gebrouwen bier zonder additieven en ongepasteuriseerd. Het bottelen gebeurt hier grotendeels nog handmatig.

Bart en Ann, tevens man en vrouw, startten deze brouwerij en café op als een uit de hand gelopen hobby. Café Den Herberg (bekijk ligging) opende op 1 februari 2007 en deze familiezaak is sindsdien een geliefde plek in de hele streek. De sfeer is er warm en gezellig, de lijst bieren ellenlang. De perfecte plek voor een pauze en een kleine hap (croques, aperitief planken en heerlijke Herberg-kaas). Meer info op de website.

  1. Waar overnachten in het Pajottenland?

Trek je er graag een weekendje op uit om al het moois van het Pajottenland zelf te ontdekken? Dan heb je natuurlijk een verblijfplaats nodig. Word je tijdens je verblijf graag in de watten gelegd of ben je graag te gast bij een B&B? Hieronder hebben wij alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in het Pajottenland.

  • Overnachten bij het Hallerbos? Dan is Hallerbos B&B in Bluebell Forest een absolute aanrader. Geniet 's ochtends van een heerlijk ontbijtje op je eigen terras met een schitterend uitzicht over het Hallerbos en de fluitende vogeltjes op de achtergrond. Verder biedt de B&B ook een seizoensgebonden zwembad, gratis fietsen en de mogelijkheid om een ballonvaart te maken over het Hallerbos, meer info en prijzen.
  • B&B Het Verblijf bevindt op wandelafstand van het kasteel van Gaasbeek. De eigenaars realiseerden hun droom om een eigen yogazaal te openen, en dat is een beetje uit de hand gelopen. Vandaag kan je er overnachten in charmante kamers, genieten van een vers bio-ontbijt met streekproducten op de zonnige binnenkoer en de omgeving vanop de fiets verkennen, meer info en prijzen.
  • Verblijf in de 19de eeuwse neo-palladiaanse villa van cellist François Servais. Villa Servais in Halle beschikt over 8 luxueuze gastenkamers, een muziekzaal, een gezellige tearoom, gratis fietsen, privéparking en een terras, meer info en prijzen.
  1. Download je gratis reisgids Pajottenland

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in het Pajottenland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Pajottenland en Zennevallei met meer dan 75 beschreven bezienswaardigheden, tal van natuur- en boswandelingen en mooie fietsroutes (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Pajottenland met een gratis stadswandeling in Halle.

Pajottenland en Zennevallei

Gratis reisgids Pajottenland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?