10 x mooiste wandelingen in de Moezelstreek: hikes, wandelroutes + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste wandelingen in de Moezelstreek: hikes, wandelroutes + kaartje

21 maart 2024 in Moezel0 reacties

Overzicht met de mooiste hikes en wandelroutes in de Moezel + kaart

De romantische Moezelregio is een waar wandelparadijs, met zijn uitgebreide netwerk van wandelpaden die langs de rivieroever, door glooiende wijngaarden en pittoreske wijndorpjes lopen. Sommige wandelroutes in de Moezel bieden zelfs ideale afwisseling door het wandelen te combineren met klimmen.

Oh ja, hoe kan je een (pittige) wandeling beter afsluiten dan met een heerlijk Moezelwijntje en de wijngaarden op de achtergrond? Trek je beste paar wandelschoenen aan en ontdek onze favoriete wandelroutes in de Moezelstreek.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Moezelstreek

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Moezelstreek zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste wandelingen in de Moezelstreek

  1. Calmont Klettersteig wandelroute

Wie de Calmont Klettersteig wilt beklimmen, kan de avontuurlijke “Calmont Klettersteig wandelroute” volgen. De wandeling is ongeveer 6 kilometer lang en duurt ongeveer 3 à 4 uur (afhankelijk van je conditie). Het pad bestaat voornamelijk uit staalkabels, ladders, trappen en bruggen die langs de steile hellingen van de wijngaard zijn bevestigd

Onderweg zijn er uiteraard rustpunten voorzien waar je even op adem kan komen met als beloning: spectaculaire uitzichten over het prachtige Moezeldal met zijn glooiende wijngaarden en romantische dorpjes aan de oevers.

Wandeling Calmont Klettersteig: 6 km

  • Startpunt: de wandeling begint in Ediger-Eller of aan de kerk van Bremm en leidt naar de top van de Calmont op 381 meter hoogte, zie startpunt hier.
  • Op sommige plekken werden metalen ladders of stalen kabels geplaatst om steile en smalle gedeeltes te kunnen overbruggen.
  • Wijk niet af van de wandelpaden en draag een paar goede wandelschoenen.
  • Deze wandeling is minder geschikt als je veel last hebt van hoogtevrees
  • Gedurende de hele route geniet je van een prachtig uitzicht op de Moezel en de nabije omgeving.
  • Vergis je niet, het is een mooie wandeling maar wel een behoorlijke inspanning.
  • Parkeren kan aan de Moselweinstraße 87, 56814 Ediger-Eller, Duitsland, zie ligging hier.

Extra lus: Todesangst voor durvers

Wie geen last van hoogtevrees heeft, of net juist z'n hoogtevrees op de proef wil stellen kan de "Todesangst" bordjes volgen onderweg. Deze route van 6,7-km is een stuk uitdagender. Wie wil kan deze route hier downloaden.

  1. Wandel naar Burg Eltz

We hebben twee populaire wandelroutes gevonden in de nabijheid van Burg Eltz. Ze behoren beiden tot de 'Traumpfaden' (droompaden) en zijn bewegwijzerd. Wandelen langs de Moezel betekent klimmen en dalen, er zijn telkens nogal wat niveauverschillen te overwinnen en dat is bij deze 'droompaden' niet anders.

Stevige wandelschoenen en een beetje conditie zijn noodzakelijk. Je krijgt er dan ook heel wat voor in de plaats. Het zijn echte natuurwandelingen en onderweg geniet je van de mooiste uitzichten. Deze wandelingen kan je het beste lopen van april tot oktober, buiten deze periode is het te drassig. Bewegwijzering: volg de borden van 'Traumpfade'.

De Elitzer Burgpanorama

  • De afstand bedraagt ca. 4 uur (12,6 km) en een hoogteverschil van ca. 400 meter.
  • De officiële startplaats is "56294 Wierschem: parking Dorfgemeinschaftshaus" maar vermits de wandeling langs de burcht loopt kan je van daaruit starten.
  • Bekijk hier de Elitzer Burgpanorama naar Burg Eltz.

De Pyrmonter Felsenteig wandeling

  • Aan Pyrmonter Mühle start er eveneens een luswandeling: de Pyrmonter Felsenteig.
  • De afstand bedraagt ca. 4 uur (11,4 km) en een hoogteverschil van ca. 360 meter.
  • De startplaats is de parkeerplaats aan de rijbaan naast de Pyrmonter Mühle.
  • Dit wandelpad werd genomineerd voor de wedstrijd 'Duitsland mooiste wandelpad'.
  • Bekijk hier de Pyrmonter Felsenteig naar Burg Eltz.
  1. Wandel het Römerpfad in Newel

Het "Römerpfad" (Romeinse pad) ligt zo’n 12 km ten noorden van Trier. Deze luswandeling is gemarkeerd met een Romeinse munt van keizer Maximus I, je kan de route in beide richtingen lopen. We raden aan het pad in tegenwijzerszin te wandelen. Deze wandeling brengt je langs watervallen met hangbruggen, grotten en prachtige bossen en weiden. Is ook geschikt voor gezinnen, er zijn onderweg ook enkele Romeinse bezienswaardigheden te ontdekken.

Bezienswaardigheden langs de wandelroute zijn:

  • Pützlöcher Romeinse kopermijn en oude steengroeve.
  • Butzerbachtaler hangbrug.
  • In het midden van de 2e eeuw werd hier Azuriet en Malachiet gedolven. Later werden de grote blokken voor de bouw van de Porta Nigra uit de rots gehakt.
  • Een Romeins muur uit de tijd van Valentinianus I - 364 - 375 CE.
  • Grotten die deKeltisch periode en ook genovevahöhleen klausenhöhl.
  • Burg Ramstein kasteel en enkele watervallen.
  • Bekijk hier onze wandelroute.
  1. Uitzichtpunt Hangviadukt Pünderich

Vanaf de Moselcampingplatz Pünderich volg je eerst de Moezel rivier om je wijn-wandel-route te beginnen. Via de 444 treden van de Marienburgtrap wandel je door de steile wijnberghelling omhoog naar het voormalige Augustijnenklooster Marienburg. De informatieborden onderweg vertellen je alles over de wijnbouw in dit gebied en de stad Pünderich.

Wil je even uitrusten, zoek een plaatsje op een van de zitbanken langs de weg. Beklim zeker de Aussichtsturm Prinzenkopf (bekijk ligging) voor een prachtig uitzicht over de Moezel en de Bullay. Je geniet ook van een mooi uitzicht op het grootste heuvelviaduct van Duitsland, bij Blick auf Hangviadukt Pünderich.

  1. Wandeling Römergräberpad Nehren langs Romeinse graftempels

Nehren ligt aan het zuidelijke uiteinde van een lange heuvelrug bedekt met wijngaarden aan de rivier. Het is ontstaan uit een Romeinse nederzetting met de naam Villa Nogeria en is een van de oudste plaatsen in het Moezelgebied.

De Romeinse graven uit de 3de eeuw en 4de eeuw die tussen de druivenranken liggen, herinneren aan het Romeinse erfgoed van het gebied. Wandel vanuit het centrum van Nehren over het Römergräberpad naar de twee gereconstrueerde Romeinse graftempels (Heidenkeller).

  • Hier kan je de originele kleurrijke muurschilderingen in de linker grafkamer zien.
  • Langs het pad vind je een authentieke Romeinse wijnperssteen en een charmante laatgotische kerk uit de 16e eeuw.
  • Geen zin of tijd heeft om de wandeling te maken, dan kan je ook gewoon naar de graftempels rijden (bekijk ligging).
  • Download hier je GPX-bestanden voor deze wandelroute.

De leukste verblijven in de Moezelstreek?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Moezel? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Moezel
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in de Moezelvallei
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Minheimer Kreuzweg

Minheim is een van de grootste wijnbouwcentra aan de Middenmoezel. Bovendien zijn er veel vakantiehuizen (boek je vakantiehuis in Minheim hier), wijnlokalen en Straußwirtschaften (seizoensgebonden wijnlokalen die door de wijnmakers zelf worden gerund en waar hun eigen producten worden geserveerd). Het zogenaamde Sonneninsel heeft veel wandelpaden en nodigt uit tot leuke fietstochten.

Minheimer Kreuzweg

Wie wil kan er de Minheimer Kreuzweg wandelen, een korte maar pittige wandeling naar kapel aan de overkant van de Moezel vanaf de B53, onderweg kom je langs 12 kruiswegstops. Het is een rustige weg en je kunt op verschillende plaatsen halt houden om te genieten van het panorama over de Moezelvallei.

  1. Wandeling onder en over de Geierlay hangbrug vanuit Mörsdorf

Een van de populairste wandelingen die je in de Moezel kan maken is misschien wel die naar de Geierlay hangbrug. Als je de brug vanuit Mörsdorf oversteekt, kan je onder de Geierlay hangburg door wandelen en zo terug richting het startpunt stappen. Het is een populaire wandelroute die door het prachtige landschap van de Hunsrück-regio loopt. Ondanks de kleine beklimmingen en afdalingen, is de wandeling goed te doen voor de meeste mensen.

  • De wandeling onder en over de Geierlay hangbrug duurt ongeveer 3 uur, afhankelijk van je eigen tempo en eventuele pauzes die je onderweg neemt om van het uitzicht te genieten.
  • De Geierlayschleife is goed bewegwijzerd met bordjes langs de route.
  • Ook zijn er enkele informatieborden langs de route die meer informatie geven over de omgeving en de geschiedenis van de regio.

LEESTIP: Ontdek meer over onze bezoek aan de Geierlay hangbrug.

  1. Collis-Steilpfad

Het „Collis-Steilpfad“ is een via ferrata, dat wil zeggen dat je met behulp van stalen kabels de omgeving van Zell en de oude wijngaardmuren kan verkennen over een lengte van 1,2 km. Niet voor mensen met hoogtevrees, maar geen nood je bent perfect beveiligd met houten planken en staalkabels.

Je start aan de fontein van de Zwarte Kat op de markt van Zell en gaat richting Cuxborn - Zeller Kehr, voorbij de vierkante toren tot aan de splitsing, daar ga je links de Kabertchenweg in.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste bezienswaardigheden in de Moezelstreek.

  1. Volg ook een van onze stadswandelingen

De Moezelvallei kent natuurlijk tal van schilderachtige wijndorpjes en historische steden. Wil je tijdens je roadtrip door de Moezel deze plekjes verkennen? Gebruik dan een van onze stadswandelingen en ontdek de verborgen juweeltjes van deze romantische regio.

  1. Waar overnachten in de Moezelstreek?

In de Moezel is er een ruim aanbod aan vakantiehuizen, hotels of B&B's. Probeer je overnachting van te voren te boeken, zodat je een gunstige ligging kan uitkiezen. Aanbevolen plaatsen om te overnachten zijn Cochem, Trier, Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach. Onze 10 favoriete hotels en B&B's in de Moezelstreek kan je hier vinden.

Hou je van wat avontuur en doe je niet liever dan in de natuur vertoeven? Kies dan voor kamperen! In de Moezel kan je je tent of caravan installeren op de mooiste plekjes, zoals tussen wijngaarden. De meeste campings liggen mooi aan de rand van de Moezelrivier. Bekijk hier het aanbod aan Campings in de Moezelstreek.

  1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezelstreek downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?