Ontdek de mooiste kerstmarkten in Luxemburg 2024: alle info & data

Volledige reisgids kopen voor € 12

Ontdek de mooiste kerstmarkten in Luxemburg 2024: alle info & data

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkten in het GH Luxemburg + verblijftips

Nu de winterperiode er weer aankomt, zien we ook de kerstmarkten terug tevoorschijn komen. Verspreid in heel Luxemburg vind je charmante, typische Luxemburgse kerstmarkten die meestal duren van eind november tot eind december.

Op de kerstmarkten in het Groot-hertogdom Luxemburg vind je heel wat traditionele handwerken, smakelijke lokale delicatessen en heerlijke glühwein. Hieronder hebben we een lijstje samengesteld van de mooiste kerstmarkten in Luxemburg.

Inhoud artikel

  1. Winterlights Festival Luxemburg

Het Winterlights Festival transformeert Luxemburg-stad in een winterwonderland met kerstmarkten door de hele stad, evenals liveconcerten, tentoonstellingen, optredens en workshops voor kinderen. Het festival overkoepelt alle festiviteiten en activiteiten die worden georganiseerd in Luxemburg-Stad tijdens de kerstperiode. Je kunt je in Luxemburg-Stad dan ook volledig onderdompelen in een kerstsprookje.

Bereid je helemaal voor op je verblijf met onze reisgids Luxemburg.
  1. Waar moet je zijn tijdens kerst in Luxemburg-Stad?

De kerstmarkten in Luxemburg-Stad zijn verspreid over drie pleinen: Place de La Constitution, Place d’Armes en Place de Paris. Boek je dus best een hotel in de buurt van een van deze charmante pleinen, bekijk hier de hotels in Luxemburg-stad.

Place de La Constitution

Op Place de la Constitution vind je een gevarieerd aanbod van meer dan 40 kerstkraampjes vol lekkernijen en charmante kerstgeschenken. Het hoogtepunt van deze kerstmarkt, ook wel de Wantermaart genoemd, is ongetwijfeld het reuzenrad, dat een panoramisch uitzicht biedt over Place de la Constitution, de Kazematten van de Petrusse en de Pont Adolphe. Na een ritje op het reuzenrad kan je genieten van een heerlijke glaasje Glühwein.

Place d’Armes

Place d'Armes, een ander oud stadsplein in Luxemburg, herbergt een meer traditionele kerstmarkt, de zogenaamde Letzebuerger Chreschtmaart. Wandel langs de verschillende chalets met lokale streekproducten en handgemaakte souvenirs met wat kerstmuziek op de achtergrond. Zin in een kleine hap? Probeer dan zeker eens de gromperekichelcher, heerlijke aardappelpannenkoekjes met sjalotten en knoflook.

ONZE TIP: Download onze Kerstwandeling door Luxemburg, deze wandelroute brengt je dwars door de kerstmarkt van Luxemburg-stad en laat je genieten van de unieke uitzichten van de stad Luxemburg.

Place de Paris

Op Place de Paris, vlakbij het centraal station, vindt jaarlijks de traditionele Sinterklaasmarkt plaats. Toch noemen we deze markt, die ook wel ‘Niklosmaart’ wordt genoemd, ook gewoon een kerstmarkt. De kerstsfeer neemt hier namelijk de overhand. Wanneer je het plein benadert zal de sprookjesachtige versierde kerstboom van maar liefst 20 meter je meteen opvallen. Er is zelfs een mogelijkheid om St. Nikolas te ontmoeten!

Kinnekswiss

Net buiten het stadscentrum ligt Parc Kinnekswiss waar ieder jaar een grote deels overdekte ijsbaan geplaatst wordt. Verder vind je hier ook enkele kerstkraampjes waar je na het schaatsen kan opwarmen met een warme chocolademelk of heerlijk glaasje Glühwein.

  1. Nog meer kerstmarkten in Luxemburg

  • In het pittoreske Echternach organiseert men een charmante kerstmarkt rond de basiliek. Je vindt er onder andere lokale ambachten, kerstversieringen en heerlijke streekgerechten.
  • De middeleeuwse stad Vianden biedt een gezellige kerstmarkt geheel in middeleeuwse stijl waarbij je naast de kerstkraampjes ook een ridderkamp kan bezoeken en je kan verwonderen over de magiërs, minstrelen en vuurspuwers.
  • Esch-sur-Alzette ligt in het zuiden van Luxemburg en wordt ieder jaar omgetoverd tot een magische plek met diverse kerstkraampjes.
  1. Plan een magisch weekendje weg

Wil je graag de kerstmarkten van Luxemburg bezoeken? Dan kan je er best een weekendje weg van maken. Luxemburg is een bestemming die je niet zo snel aantreffen op de overzichten van de meest populaire vakantiebestemmingen. In onze ogen volledig onterecht: het Groothertogdom telt namelijk veel steden en dorpen die een bezoekje waard zijn. Wanneer kan je deze beter verkennen dan tijdens de kerstperiode wanneer de meeste plekjes zijn omgetoverd tot een magische plek?

Inspiratieblogs voor een onvergetelijk weekendje Luxemburg:

TIP: Of volg meteen onze 10-daagse roadtrip door Luxemburg en leer de schoonheid van Luxemburg echt kennen. Je komt tijdens deze uitgestippelde route langs adembenemende natuur van Klein-Zwitserland, charmante steden en dorpjes, bijzondere rotsformaties, indrukwekkende kastelen en prachtige wijndomeinen.

  1. Waar overnachten in Luxemburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Luxemburg.

  • Voor je bezoek aan Luxemburg-Stad raden we een overnachting aan in het familie Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.
  • Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving in Echternach. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.
  • Hostellerie Stafelter ligt op 15 minuten rijden van het centrum van Luxemburg in de vallei van de Alzette. Het hotel heeft ruime luxekamers en een eigen gastronomisch restaurant waar je heerlijk kan dineren. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van WinterWonderland in Luxemburg

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de kerstmarkten in Luxemburg? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Luxemburg.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids GH Luxemburg downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Stadswandeling Diekirch

Groothertogdom Luxemburg
- 5 december 2023 - Arnold Van Boxstael

Een handige gids over Luxemburg met nuttige tips en weetjes. Net als de andere gidsen van "De reisroutes" is het fijn om even door te nemen en allerlei informatie te verzamelen vooraleer men op stap gaat.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?