10 x typisch Bosnische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie in Bosnië?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Bosnische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie in Bosnië?

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Bosnië en Herzegovina? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Bosnië

Vertrek je binnenkort op rondreis door Bosnië en Herzegovina? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Bosnische keuken is divers en werd beïnvloed door de rijke geschiedenis en culturele mix van Ottomaanse, Oostenrijks-Hongaarse en lokale culinaire tradities.

In dit blogartikel lees je meer over de Bosnische eetcultuur en de Bosnische gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Ćevapi

Een van de populairste gerechten in Bosnië en Herzegovina zijn Ćevapi, gegrilde worstjes van gehakt, meestal gemaakt van een mengsel van rundvlees en lamsvlees. Ze worden geserveerd met somun, een soort brood, en vaak vergezeld van uien en kajmak (een romig zuivelproduct).

  1. Burek

Burek wordt vaak gegeten als ontbijt of tussendoortje. Het wordt gemaakt van dunne laagjes deeg gevuld met verschillende vullingen zoals gehakt (mesni burek), kaas (sirnica), spinazie (zeljanica) of aardappelen (krompiruša).

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie met onze reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief een uitgestippelde rondreis van 13 dagen, stadswandeling en bekende en mindere bekende plekjes.
  1. Bosanski Lonac

Bosanski Lonac, ook bekend als Bosnische Pot, is een stevige stoofpot van vlees en groenten die in één pan wordt gekookt. Het is meestal een combinatie van rundvlees, lamsvlees en verschillende groenten zoals aardappelen, wortelen, uien en kool.

  1. Klepe

Klepe, vergelijkbaar met Italiaanse tortellini of Turkse mantı, zijn kleine zacht gestoomde knoedels gevuld met vlees. Ze worden meestal geserveerd met een romige saus van zure room, knoflook en boter.

Ben je nog op zoek naar een gezellige verblijfplaats? Boek hier je overnachting in Bosnië en Herzegovina.
  1. Proef Bosnische koffie

Bosniërs hebben een enorme koffiecultuur en drinken een sterk brouwsel dat lijkt op Turkse koffie. Bosnische koffie wordt bereid door fijngemalen koffiebonen te koken in een speciale pot die een džezva wordt genoemd; het wordt dan geserveerd in kleine kopjes.

De koffie wordt vaak gedronken met Turkse lekkernijen, zoals baklava, een populair dessert in de regio. Baklava bestaat uit laagjes filodeeg gevuld met fijngehakte noten (zoals walnoten of pistachenoten) en gezoet met siroop of honing.

  1. Dolma

Gevulde groenten (dolma), waarbij vooral druivenbladeren gebruikt worden, zal je ook op veel menu’s zien passeren. Rijst en gemalen vlees worden vaak gebruikt als vulling en de dolma kan warm of koud worden geserveerd.

RONDREIS: Nog wat inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan eens onze rondreis door Bosnië.

  1. Begova čorba

Begova čorba ('Bey's soep' of 'Bey's stoofpot') is een populair gerechtje tijdens het winterseizoen. Het is een voedzame soep van kip, gedroogde okra en diverse groenten, waaronder selderij en wortels. Men laat de soep langzaam koken op een laag vuurtje en het wordt geserveerd in een metalen kom of aarden pot met een klodder zure room en een snufje kruiden erop.

  1. Hurmašica

Hurmašica is een populair Bosnisch en Herzegovina-dessert dat bestaat uit kleine, zoete gebakjes. Deze honingkoekjes zijn vooral geliefd bij feestelijke gelegenheden en kunnen worden geserveerd als dessert of bij de koffie of thee. Ze zijn zacht, kleverig en doordrenkt met een zoete siroop, waardoor ze een heerlijke zoete smaak hebben.

Nadat het deeg is bereid, wordt het in kleine, ruitvormige stukjes gesneden en gebakken tot ze goudbruin zijn. Zodra de hurmašica uit de oven komt, worden ze overgoten met een warme siroop die meestal wordt gemaakt van suiker, water en citroensap. De siroop wordt geabsorbeerd door de koekjes en geeft ze hun kenmerkende zoete smaak en kleverige textuur. Een heerlijke lekkernij en een favoriet onder zoetekauwen in Bosnië en Herzegovina.

  1. Tufahije

Tufahija is een Perzisch-Ottomaans dessert met een van het Arabisch afkomstige naam: 'tuffàh', wat appel betekent. Het zoete dessert wordt gemaakt door een hele appel met klokhuis te stomen tot hij zacht is, deze vervolgens te vullen met gehakte walnoten en af te werken met room. Tufahija, verdronken in suikerstroop en slagroom, is superzoet en past daardoor ook heel goed bij een typische bittere Bosnische koffie.

  1. Ustipci

Het recept van Ustipci wordt van generatie op generatie doorgegeven, waardoor geen enkele Ustipci hetzelfde zal smaken. Het zijn kleine knapperige balletjes met een zoete zoals jam of honing of hartige vulling zoals kaas of vlees.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?