13 x bezienswaardigheden aan de Westkust van Mallorca: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x bezienswaardigheden aan de Westkust van Mallorca: wat zien & doen?

17 april 2024 in Balearen0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Westkust van Mallorca + verblijftips

Het westelijke deel van het Spaanse eiland Mallorca is grotendeels bedekt met bergen, wat zorgt voor geweldige uitzichten, maar ook voor veel bochtige wegen en haarspeldbochten. Daarnaast kan dit gedeelte ook uitpakken met traditionele pittoreske dorpjes als Valldemossa, Deià, Sóller en Fornalutx. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes aan de westkust van Mallorca.

Praktische info & tickets voor je vakantie op Mallorca

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palma de Mallorca, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen op Mallorca:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 799) of bij Eliza Was Here (va. € 650)
HuurautoOp Mallorca is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Rondleiding Palma de Mallorca incl. bezoek aan de indrukwekkende kathedraal, €25 (boek je stadstour)
  • Bezoek de grotten van Drach en Porto Cristo, €52 (boek je excursie)
  • Ontdek de landschappelijke schoonheid van het Tramuntana-gebergte vanuit Palma, €95 (boek je uitstap)
  • Verken het mooiste van Mallorca tijdens een eilandtour, €89 (boek je eilandtour)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste plekken aan de Westkust van Mallorca

  1. Valldemossa

Het mooie, landelijke stadje Valldemossa is een absoluut hoogtepunt in het westen van Mallorca. Je vindt hier alles wat je van een mooi bergstadje mag verwachten: oude, stenen straten, een schattig kerkje en huizen die geschiedenis ademen.

Valldemossa duikt op te midden van een groene vallei

Het stadje is bekend bij toeristen en het kan er in de zomer dan ook gezellig druk worden, maar laat dat je niet tegen houden. De straatjes van Valldemossa verdienen je volle aandacht. De stenen huizen, versierd met kleurrijke bloemen, inspireerden schrijvers als Gaspar de Jovellanos en Rubén Darío. Er hangt dan ook iets speciaals in de lucht in Valldemossa.

Van ver zie je meteen hoe het stadje zich in tweeën deelt. Enerzijds is er het monumentale kloostercomplex, anderzijds de steile straatjes die zich rond de kerk van Sant Bartomeu concentreren. De steile straatjes rondom, geflankeerd door stenen huizen en bloemen, leveren prachtige vakantiefoto’s op. Achter een van die mooie gevels ligt de Fundación Coll Bardolet verstopt, waar je het werk van die Catalaanse kunstenaar kan leren kennen.

RONDLEIDING: Boek hier je rondleiding door Valldemossa, verken de oude stad en wandel naar de mooiste uitzichtpunten.

Klooster van Jesús de Natzarè

Het klooster van Jesús de Natzarè werd gesticht in 1399 en ontbonden in 1835. Het klooster diende oorspronkelijk als paleis voor de koningen van Mallorca, totdat het geschonken werd aan de kartuizers. Zij vestigden zich er meer dan driehonderd jaar lang.

Vandaag kan je het klooster bezoeken. Je ziet er hoe de monniken er sliepen, aten en leefden en je komt te weten dat de Franse schrijfster George Sand en de beroemde Poolse pianist Frédéric Chopin hier verbleven hebben. George Sand schreef haar boek "Een winter in Mallorca" na haar verblijf in het klooster, waar Mallorca niet in het beste daglicht geschetst wordt. In augustus wordt hier in Valldemossa elk jaar het Chopinfestival georganiseerd, waar de pianist en zijn oeuvre centraal staan.

TICKETS: Boek hier je tickets voor het prachtige kartuizerklooster bij Valldemossa.

  1. Monestir de Miramar

Het Monestir de Miramar ligt vlakbij Valldemossa op de weg naar Deià. Het klooster is vandaag privé-eigendom, maar het kan wel bezocht worden en dat is zeker een aanrader. Je duikt er in het middeleeuwse Mallorca. Het klooster werd namelijk gesticht in 1276 door koning Jacobus II op vraag van de schrijver en filosoof Ramon Llull. Hij wilde hier een school bouwen waar missionarissen opgeleid werden om Moren te bekeren tot het christendom.

In dit klooster kregen de Franciscanen daarom onder andere lessen Arabisch. Ramon Llull verbleef hier drie jaar, daarna vertrok hij en amper twee decennia later verlieten ook de laatste Franciscanen het klooster. Daarna viel het klooster in verschillende handen tot het uiteindelijk verviel. Aartshertog Ludwig Salvator van Oostenrijk kocht het landgoed op aan het einde van de 19e eeuw. Binnenin worden verschillende voorwerpen tentoongesteld, waaronder de eerste afdruk van Mallorca, gemaakt in de 15e eeuw.

  1. Port de Sóller

Het vissersdorp Port de Sóller is een van de belangrijkste havens van Mallorca. De boten liggen veilig verstopt in een baai, beschermd tegen de wind. Rondom torenen de met groen beklede bergen boven de huizen uit. Port de Sóller is een mooi plekje, zoveel is zeker. Wie door de straten wandelt, voelt het nalatenschap van dit ooit kleine vissersdorpje nog steeds in de lucht hangen.

In de baai staan nog steeds drie vuurtorens overeind en de imposante Torre Picada, een 17e-eeuwse verdedigingstoren vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de zee. Ook de vuurtoren Cap Gros is een populaire plek voor wie jaagt op mooie uitkijkpunten, al moet je er wel een stevig klimmetje voor over hebben. Vanuit de haven vertrekken in het hoogseizoen boten naar de stranden van Sa Calobra en Cala Tuent, uitstekende opties voor een daguitstapje. Boek hier je dagzeiltocht in Port de Soller.

Met de houten tram naar Sóller

Port de Sóller is verbonden met de grotere stad Sóller via een houten trammetje. Een absolute aanrader, want de iconische trammetjes lijken recht uit een film te komen en onderweg zie je de uitgestrekte sinaasappelboomgaarden voorbijglijden. Meer info over El Tren de Soller.

  1. Citrusboerderij Ecovinyassa

De weelderige citrusboerderij Ecovinyassa in de Sóller-vallei houdt de eeuwenlange traditie van het telen van citroenen en sinaasappels in ere. Al sinds de 14e eeuw worden vanuit de haven van Sóller citrusvruchten verscheept. Vandaag gebeurt dat op veel kleinere schaal.

In Ecovinyassa kan je een rondleiding volgen, op reservering, om kennis te maken met hoe die heerlijke vruchten hier precies geteeld worden. Je krijgt ook heerlijk vers sinaasappelsap voorgeschoteld, net als marmelades en andere producten op basis van de sinaasappels en citroenen. De kers (of moeten we sinaasappel zeggen?) op de taart: een uitmuntende ligging. Meer info op de website.

  1. Deià

Deià is geen geheim voor internationale toeristen. Het is ongetwijfeld ‘ontdekt’, maar daar is ook een goede reden voor. Het is een prachtig stadje, genesteld bovenop een heuveltop, vol stenen huizen en met onklopbare uitzichten op zee.

Wat meteen opvalt aan Deià: de steile straatjes en de grote hoogteverschillen

Deià is opgedeeld in twee delen: Es Puig, het hooggelegen gedeelte rondom de centrale kerk en de laaggelegen wijk, waar Deià is ontstaan. De kerk van Sant Joan Baptista dateert uit de 16e eeuw en werd herbouwd in de 18e eeuw. De klokkentoren had ooit een militaire functie, vandaag oogt het vrediger dan ooit.

In de schaduw van de kerk ligt een kleine begraafplaats waar enkele lokale beroemdheden hun laatste rustplaats hebben gevonden. Van hieruit heb je een onklopbaar uitzicht op Deià en de zee. Het zal je niet verbazen dat veel kunstenaars hier inspiratie gevonden hebben. De Engelse schrijver en dichter Robert Graves bijvoorbeeld, bekend van zijn boek I, Claudius, woonde in Deià voor het grootste deel van zijn leven en ligt ook begraven naast de kerk. Geïnteresseerden kunnen zijn woning bezoeken, omgetoverd tot een museum.

  1. Kiezelstrandje Cala de Deià

Cala de Deià (bekijk ligging) is een klein kiezelstrandje waar vooral locals komen. Het strand wordt omringd door rotspartijen waarop het heldere water klotst. Dit strandje was eeuwenlang een veilige thuishaven voor de boten van vissers die in Deià woonden. Vandaag zijn de boten verdwenen, maar de zogenaamde "escars", boothuisjes, staan wel nog overeind. Je vindt er een strandbar en ook een restaurant waar je vers gevangen vis kan proeven. Een aanrader, al kan het er in de zomer wel druk worden.

  1. Banyalbufar

Banyalbufar betekent “nederzetting aan zee” in het Arabisch en dat is een goede indicatie van wat je in Banyalbufar mag verwachten. De Arabische overheersing heeft hier niet alleen zijn sporen nagelaten in het stadje zelf, maar ook in de omgeving. Hier werden landbouwterrassen aangelegd, uitgerust met een ingenieus irrigatiesysteem, dat vandaag nog steeds gebruikt wordt. Enkele hoogtpunten tijdens je bezoek aan Banyalbufar zijn:

  • De kerk Nativitat de Santa Maria die het stadje domineert. We raden je aan om naar binnen te gaan, want hier wordt een van de belangrijkste barokke orgels bewaard, afkomstig uit een oud klooster.
  • Een andere bezienswaardigheid is Baronia, een indrukwekkend huis uit de 16e eeuw waarin vandaag een hotel gevestigd is. De patio van het hotel is waanzinnig mooi en katapulteert je terug naar de tijd waarin vanuit dit gebouw bestuurd werd over de hele vallei.
  • In de rest van het stadje kan je nog enkele gelijkaardige bouwwerken bewonderen.

We raden je aan om hier even te pauzeren in een van de restaurantjes. De regio staat bekend om zijn ramellet-tomaten en malvasía-wijn. Die wijnsoort werd hier vroeger in de hele vallei geteeld, maar in de jaren 1900 sloeg de druifluis stevig toe waardoor veel boeren zich omschoolden tot tomatentelers. Niet zo lang geleden werd de malvasía-druif nieuw leven ingeroepen, met schitterende wijnen tot gevolg.

Port des Canonge

Ga ook naar Port des Canonge, een uniek strand in Mallorca. Hier vind je namelijk geen zonnekloppers, maar wel lokale vissers. Je ziet er de vissersboten en kleine huisjes waar aan de boten gewerkt kan worden, volgens de regels van de kunst die hier al decennialang in stand gehouden worden. En het beste van allemaal: je kan hier verse vis eten in een restaurantje. Veel beter wordt het niet. Bekijk hier onze wandeling naar Port des Canonge.

LEESTIP: Ga jij tijdens je vakantie ook altijd op zoek naar de pittoreske baaien? Ontdek hier nog meer van de mooiste stranden en baaien op Mallorca.

  1. Torre del Verger

Torre del Verger is misschien wel het mooiste uitkijkpunt langs dit stukje kustlijn (bekijk ligging). De toren werd gebouwd in de 16e eeuw en moest als afschrikking dienen tegen de vele piraten die de wateren van Mallorca teisterden. Als er piraten gespot werden, dan werd vanuit deze toren een signaal verstuurd dat waargenomen kon worden vanop andere verdigingstorens langs de kustlijn.

Halverwege de 19e eeuw kwam de toren in privébezit, onder andere in handen van de Oostenrijkse aartshertog Ludwig Salvator. Dertig jaar geleden werd de toren, die in verval was geraakt, hersteld en uitgeroepen tot officieel monument. Vandaag kan je de toren beklimmen, wat vooral populair is bij zonsondergang.

  1. Sa Calobra

Sa Calobra is een prachtig strand. Het is zo’n zestig meter lang en je bereikt het via een indrukwekkende weg vol haarspeldbochten. Het voelt dus bijzonder afgelegen aan, maar je hebt er wel alle voorzieningen, zoals restaurants en bars.

Het strand van Torrent de Pareis

De belangrijkste attractie van Sa Calobra is echter het strand van Torrent de Pareis, een eerder smal strand waar een rivier in de zee uitmondt tussen twee grote kliffen, vlak naast een prachtig strand. Een uniek landschap dat je zeker gezien moet hebben op je roadtrip door Mallorca. Je bereikt het strand na een korte wandeling.

Een leuk weetje over het strand van Torrent de Pareis is dat hier een unieke kikkersoort leeft, de ferreret. Dit kleine diertje van amper vier centimeter groot werd voor het eerst ontdekt in 1977. Het ging toen niet om een levend exemplaar, maar wel om gefossiliseerde deeltjes. Het eerste levende exemplaar werd pas gevonden in 1981. Met heel veel geluk spot jij er misschien wel eentje.

BOOTTOCHT: Vaar op een schilderachtige boottocht naar Sa Calobra en de Torrent de Pareis, geniet van het uitzicht en neem een duik in het helder blauwe water.

  1. Fornalutx

Fornalutx is nog zo'n heerlijk bergdorpje in het Tramuntana-gebergte. Oorspronkelijk was het een middeleeuws, Arabisch dorpje dat na de aankomst van de Catalanen op Mallorca gekerstend werd, die Moorse oorsprong zie je nog steeds weerspiegeld in het straatbeeld. De stenen huizen vormen een bijzonder pittoresk geheel en het is dan ook niet vreemd dat Fornalutx zich officieel een van de mooiste dorpen van Spanje mag noemen.

  1. Esporles

Esporles is een karaktervol dorpje even landinwaarts. Veel valt er niet te beleven. Je vindt er alleen huizen en enkele winkeltjes waar de lokale inwoners het meeste wat ze nodig hebben vinden. De huizen in de straten zijn goed verzorgd en toerisme heeft er nauwelijks toegeslagen. Esporles gunt je een blik in hoe het dagelijkse leven op het platteland van Mallorca er echt uitziet.

  1. Museu La Granja d'Esporles

Voordat je het dorp zelf bereikt, kan je nog even stoppen bij La Granja, een museum gewijd aan de geschiedenis en tradities van Mallorca. Het is een indrukwekkend 17e-eeuws herenhuis omringd door groen, dat de tand des tijds uitstekend doorstaan heeft. Je leert er alles over hoe hier olijfolie gemaakt werd, graan tot bloem vermalen werd en hoe de ambachtslieden lang geleden Mallorca vorm gegeven hebben. Zeker de moeite waard als je hier in de buurt bent.

  1. Son Marroig

Son Marroig is een traditioneel Mallorcaans landgoed - of 'possessió'. Het was de voormalige residentie van aartshertog Ludwig Salvator van Oostenrijk. Hij kocht het gebouw op in 1870, net als heel wat andere gebouwen op Mallorca, zoals je ongetwijfeld al hebt gemerkt.

Benieuwd naar wat die man bezielde en hoe zijn nauwe band met Mallorca is ontstaan? Dan kan je hier binnenin een museum over hem en zijn kunstcollecties bezoeken. Er hangen schilderijen van onder andere Joan Bauçà, Joaquim Mir en Anglada Camarasa en je ziet er ook een collectie oude keramiek. Vanuit Son Marroig heb je een fantastisch uitzicht op de zee. De beste manier om ervan te genieten is in het restaurant of de bar.

Wandel naar de Sa Foradada, een prachtige klif

Zin om je wandelschoenen aan te trekken? Dan kan je van Son Marroig ook afdalen naar Sa Foradada, een prachtige klif die in de zee duikt. In de klif zit een groot gat met een diameter van 18 meter, wat fantastische foto’s oplevert. Het is ook een van de bekendste plekjes op het eiland om te duiken. Het is een pittig wandelingetje (zeker om terug te keren), maar de uitzichten op zee en Sa Foradada zelf zijn de inspanning wel zeker waard.

  1. Waar overnachten aan de westkust van Mallorca?

Heeft de westkust van Mallorca alles wat je maar kan wensen voor een onvergetelijke vakantie, maar ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Hieronder vind je alvast enkele aan te raden accommodaties aan de westkant van het Spaanse eiland of bekijk hier meteen het volledige aanbod hotels op Mallorca.

  • In Valldemossa kan je overnachten bij Son Niu Vell-La Hermossa, een charmant landhuis met ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort, een seizoensgebonden buitenzwembad en mogelijkheid tot het bijboeken van heerlijk ontbijt.
  • Het Salvia Hotel is een gerestaureerd 19e-eeuws herenhuis in Sóller en wordt omgeven door tuinen en een seizoensgebonden zwembad. Het hotel biedt elegante kamers ingericht met antieke meubels en voorzien van gratis WiFi en uitzicht op de bergen.
  • Vakantiehuis Ca's Tauler in Esporles biedt accommodatie voor 3 personen. Vanaf het vakantiehuisje heb je een uitstekend uitzicht op de berg, er is ook een gratis parkeergelegenheid.
  1. Mis niets op Mallorca met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Mallorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Mallorca

Gratis reisgids Mallorca downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?