12 x bezienswaardigheden aan de Oostkust van Mallorca: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x bezienswaardigheden aan de Oostkust van Mallorca: wat zien & doen?

17 april 2024 in Balearen0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Oostkust van Mallorca + verblijftips

Wie op zoek is naar een mooie bestemming voor een onvergetelijke zonvakantie, moet aan de oostkust van Mallorca zijn. De oostkant van het Spaanse eiland staat bekend om de meest pittoreske stranden van heel Mallorca. Om nog maar te zwijgen van de idyllisch geleden baaien en inhammen langs de kustlijn.

Daarnaast kan dit gedeelte ook uitpakken met het bergachtige gebied genaamd "Sierra de Llevant" en historische steden als Manacor en Artà. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes aan de oostkust van Mallorca

Praktische info & tickets voor je vakantie op Mallorca

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palma de Mallorca, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen op Mallorca:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 799) of bij Eliza Was Here (va. € 650)
HuurautoOp Mallorca is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Rondleiding Palma de Mallorca incl. bezoek aan de indrukwekkende kathedraal, €25 (boek je stadstour)
  • Bezoek de grotten van Drach en Porto Cristo, €52 (boek je excursie)
  • Ontdek de landschappelijke schoonheid van het Tramuntana-gebergte vanuit Palma, €95 (boek je uitstap)
  • Verken het mooiste van Mallorca tijdens een eilandtour, €89 (boek je eilandtour)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste plekken aan de Oostkust van Mallorca

  1. Het kasteel van Capdepera

Het kasteel van Capdepera is een van de meest indrukwekkende bouwwerken op Mallorca. Het pronkt bovenop een berg en torent boven de omliggende velden uit. Het uitzicht is adembenemend. Je ziet er zowel het binnenland als de kustlijn, zo ver als het oog reikt. Het fort werd opgetrokken in 1300 in opdracht van koning Jacobus II. Het moest Mallorca tegen vijandige aanvallen beschermen en de piratenaanvallen de kop indrukken. De verdedigingsmuur wordt versterkt met vier torens en binnenin pronkt de centrale toren van En Miquel Nunis, een gebouw dat er al stond in de Moorse tijd. Ooit stonden hier heel wat huizen binnenin de muren, maar vandaag is de stad tot ver over de stadsmuren uitgepuild.

Aan het kasteel hangen verschillende legendes vast

De bekendste vertelt dat de inwoners van Capdepera tijdens een van de piratenaanvallen wanhopig werden en begonnen te bidden. Maria hoorde de gebeden en bedekte het kasteel met een dikke laag mist, zo dik dat de aanvallers geen steek voor ogen meer konden zien. De Moorse piraten werden verslagen en het mirakel van Mare de Déu de l’Esperança wordt nog jaarlijks herdacht in de vorm van een processie.

Capdepera staat vandaag ook bekend om de kunst van het weven van palmboombladeren. Je leert er alles over in het Museu de la Llata, gevestigd in het kasteel. Nog een leuk weetje: elk jaar in mei wordt hier een middeleeuws festival gehouden. De hele stad wordt dan versierd met de wapenschilden van de families en in het kasteel worden middeleeuwse ambachten nieuw leven in geblazen. Meer info op de website.

  1. Cala Ratjada

Cala Ratjada was een klein vissersdorpje tot in de jaren 60, maar daar is verandering in gekomen. Het is vandaag de haven van Capdepera en een toeristische trekpleister waar ook veel buitenlanders naartoe komen, vooral naar het strand Son Moll. Je bevindt je hier op het punt dichtst bij Menorca en op een heldere dag kan je het eiland boven de zee zien uitsteken. Van dat uitzicht kan je ook genieten van bij de vuurtoren van Capdepera, een van de meest fotogenieke vuurtorens van het eiland.

Kom je na eind augustus? Dan moet je hier zeker de lampuga proeven. Dat is een vissoort die op het einde van de zomer naar Mallorcaanse wateren trekt. De vis wordt bereid op allerhande wijzes, maar het meest authentieke gerecht is llampuga, de vis geserveerd met geroosterde rode paprika’s. In oktober wordt de vis hier zelfs gevierd met een culinair festival.

BOOTTOCHT: Verken de spectaculaire oostkust van Mallorca tijdens een boottocht vanuit Cala Ratjada.

  1. Artà

Artà is het stadje op Mallorca dat oud en nieuw het best heeft weten te combineren. Cultuur en geschiedenis zijn hier alomtegenwoordig, maar toch voelt het stadje ook bijzonder levendig aan. In het stadscentrum zal je verschillende grote herenhuizen opmerken. Sommige daarvan werden opgetrokken door Mallorcanen die fortuin maakten in Zuid-Amerika.

De bibliotheek van Artá is ondergebracht in één van die huizen, Na Batlessa genaamd. Je zal zien dat er ook veel bars en restaurants zijn die de hele dag en sommige tot in de vroege uurtjes open zijn. Op zoek naar een leuk souvenir? Dan raden we je een met palmbladeren gevlecht mandje aan, typisch voor de regio.

Wat nog meer zien & doen in Artà?

  • Bovenop een heuvel vlak naast de stad pronkt de Almudaina, een paleis dat al bestond in de Moorse tijd, voor de komst van de Catalaanse koningen dus. Het fort heeft een robuuste verdedigingsmuur en herbergt binnenin een kerk.
  • Je hebt er ook een uitmuntend uitzicht over de omgeving, maar daar moet je wel iets voor over hebben. Je bereikt de Almudaina namelijk via een trap van maar liefst 180 treden. Geloof ons, het is de moeite zeker waard.
  • Cultuurliefhebbers moeten naar het regionale museum van Artá. Daar worden etnologische en archeologische vondsten tentoongesteld.
  • Geschiedenisfanaten tippen we dan weer de site Ses Païsses, een van de best bewaarde prehistorische sites van het eiland. Je duikt hier terug in de wereld van de Talaiot-cultuur.
  1. Coves d'Artà

De Coves d'Artà bij Canyamel vormen een fascinerend netwerk van grotten. Het ondergrondse complex bevindt zich op 150 meter boven zeeniveau, in de kaap Cap Vermell. Je kan de grotten bezoeken op een rondleiding die een dik half uur duren. Het hoogtepunt is de meer dan twintig meter hoge rotsformatie Reina de los Columnes. Meer info op de website.

  1. Cala Millor

Cala Millor is de grootste toeristische badstad aan de oostkust van Mallorca. Sinds de jaren 80 werd Cala Millor omgevormd tot een toeristisch walhalla. Hier komen toeristen van heel Europa op vakantie, op zoek naar zon en strand.

Langs de kustlijn loopt een druk begane promenade waarlangs je alles vindt wat je maar kan nodig hebben: winkels, bars, restaurants en veel hotels. Het lange zandstrand leent zich uitstekend voor een dagje strand met kleine kinderen, aangezien het zand niet snel afloopt. Ook het naburige Cala Bona, gescheiden van Cala Millor door een kleine landtong, wordt door toeristen overrompeld. Buiten het hoogseizoen wordt hier aan allerhande watersporten gedaan.

Mirador Cap des Pinar

We raden je aan om hier even halt te houden bij de Mirador Cap des Pinar, gelegen aan de kust van Costa dels Pins, wat 'Pijnboomkust' betekent (bekijk ligging). Je ziet er Cala Bona en Cala Millor voor je uitstrekken. Langs dit stukje kustlijn vind je overigens ook nog rustige stranden zoals Es Ribell en Sa Marjal.

BOOTTOCHT: Boek hier je bootexcursie vanuit de badplaats Cala Millor.

  1. Kasteel van la Punta de Amer

Het kasteel van la Punta de Amer is een 18e-eeuws fort middenin het gelijknamige schiereiland. Ook dit kasteel maakte, je raadt het al, deel uit van het verdedigingssysteem tegen de piraten. Binnenin kan je een tentoonstelling bezoeken over het fort zelf en de militaire operaties die er uitgevoerd werden. Het hoogtepunt van je bezoek is echter het fantastische uitzicht.

Rondom het kasteel bevindt zich een mooi natuurgebied met wandelpaden. Het is een beschermd gebied dat dient als een rustig toevluchtsoord voor iedereen die aan de drukte van de badplaatsen wil ontsnappen.

  1. Porto Cristo

Porto Cristo is eveneens een belangrijke toeristische bestemming, maar voelt wel heel anders aan. De stad ligt in een baai, aan de monding van een rivier, beschermd door hoge kliffen. Op de verste rotsformatie staat de vuurtoren Far d’Es Morro de sa Carabassa, waar je naartoe kan wandelen. De haven van Portocristo lokt een mix van vissers- en toeristenboten.

OVERNACHTINGSTIP: Graag overnachten in deze pittoreske stad? Boek hier je verblijf in Porto Cristo.

Cuevas del Drach en Cuevas dels Hams

Vlakbij Portocristo liggen de grottencomplexen Cuevas del Drach en Cuevas dels Hams, een populaire uitstap bij toeristen over heel Mallorca. De Drach-grotten vormen zelfs de belangrijkste toeristische trekpleister langs dit deel van het eiland. Waarom? Het grottencomplex verstopt een groot meer van maar liefst 117 meter lang, volledig ondergronds, met imposante stalactieten die boven je hangen te bengelen. Het geheel is ook prachtig verlicht. Ook de Cuevas dels Hams kunnen uitpakken met een ondergronds meer.

Cala Varques

Een andere tip die we kunnen meegeven nabij Porto Cristo is Cala Varques. Deze inham heeft zijn paradijselijke aspect helemaal weten te bewaren. Het strand, genesteld tussen de rotsformaties, is namelijk enkel per boot of te voet bereikbaar. Even verderop strekt zich een hoge natuurlijke boog uit, een prachtig stukje natuur. In de omgeving bevinden zich ook verschillende grotten. We raden je aan een boottochtje te boeken vanuit Portocristo, zo zie je al dat moois vanop het water voorbijglijden.

LEESTIP: Ontdek nog meer mooie stranden op Mallorca.

  1. Het klooster Ermita de Betlem

De Ermita de Betlem dateert uit 1805. Het is een eenvoudig gebouw met een zonnewijzer en een roosvenster op de voorgevel. Het werd gebruikt als klooster door de monniken van de orde Ermitanos de San Pablo San Antonio, die hier tot 2010 woonden. Bekijk hier onze wandelroute naar het klooster Ermita de Betlem.

  1. Sant Llorenç des Cardassar

Het traditionele Mallorcaanse dorp Sant Llorenç des Cardassar was ooit een landbouwdorpje waar ook heel wat timmermannen woonden. De vrouwen van het dorpje stonden bekend als excellente borduursters. Van dat landelijke verleden getuigen vandaag nog steeds enkele windmolens in het straatbeeld.

Het dorpje is opgetrokken rondom de kerk van Sant Llorenç. Die dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw, maar er werd sindsdien flink gesleuteld aan het bouwwerk. De oudste kunstwerken uit de kerk worden bewaard in het Museo Parroquial. Op het pleintje voor de kerk vind je gezellige bars en restaurantjes waar het heerlijk vertoeven is. De perfecte plek om met een glaasje wijn in de hand het dagelijkse dorpsleven op Mallorca te gadeslaan. Op donderdag is het er extra druk, want dan wordt de wekelijkse markt gehouden.

  1. Manacor

Manacor is een van de grotere steden op Mallorca en ook absoluut een bezoek waard. Manacor ademt geschiedenis. Er werden meer dan 100 archeologische sites opgetekend en heel wat bouwwerken zijn er beschermd erfgoed. Enkele bekende bezienswaardigheden hier zijn:

  • Het opvallendste gebouw is zonder twijfel de centrale kerk, gewijd aan Mare de Déu dels Dolors. De kerk werd vlak na de christelijke verovering door de Catalanen opgetrokken omstreeks 1236. Het gebouw dat je vandaag ziet dateert uit de 14e eeuw, al werd de gevel nooit helemaal afgewerkt.
  • Vlakbij de kerk staan nog twee andere belangrijke bouwwerken, de Torre del Palau, een overblijfsel van een Moors paleis, en de Torre de ses Puntes, een versterkt landhuis middenin de stadskern.
  • Mis ook zeker het stadsmuseum niet, waar verschillende belangrijke archeologische vondsten tentoongesteld worden.

Vandaag is Manacor nog steeds een levendige handelsstad. Het bruist er van de winkels en de bars zitten altijd stampvol. Elke zaterdag wordt er een grote markt gehouden op het Plaça de sa Bassa, waar Mallorcanen vanuit de buurt naartoe komen. Verder staat Manacor ook bekend als een productiecentrum voor kunstmatige parels. Het bekende merk Majorica, dat al bestaat sinds 1890, is afkomstig uit Manacor.

FIETSROUTE: Verken de 'Via Verde' van Manacor naar Artà, een schilderachtige route van 29 kilometer over een voormalige spoorlijn van Manacor naar Artà. Ontdek rustige landschappen, kleine stadjes en geniet van de uitzichten op zee. Bekijk hier onze fietsroute Via Verde.

  1. Portocolom

Portocolom is gezegend met misschien wel de mooiste ligging van alle plekken op Mallorca. Het ligt sierlijk gedrapeerd rondom een prachtige baai die als een veilig toevluchtsoord voor boten dient. Het is grotendeels gespaard gebleven van een grote toeristische ommezwaai, al vind je er wel enkele luxeuze hotels (boek hier je verblijf). Het mooiste stukje van Portocolom is ongetwijfeld de kade van Es Riuetò, waarlangs de oudste huisjes van het dorp staan, geschilderd in vrolijke kleuren en voorzien van houten luikjes.

  1. Cala d'Or

Cala d'Or is een van de meest levendige badplaatsen op het eiland tijdens de zomer. Je vindt er hotels, bars en restaurants (boek hier je verblijf bij Cala d'Or) en het is populair onder gezinnen met kinderen. Cala d’Or is niet oud. Het werd ontworpen met toerisme in het oog in de jaren 30 van de vorige eeuw.

BOOTTOCHT: Rondom Cala d'Or vind je enkele van de mooiste stranden van Mallorca. Sommige zijn makkelijk bereikbaar, andere kan je ontdekken via bootjes die vanuit Cala D’Or vertrekken. Bekijk hier de mooiste boottochten vanuit Cala D'Or.

  1. Waar overnachten aan de Oostkust van Mallorca?

Heeft de oostkust van Mallorca alles wat je maar kan wensen voor een onvergetelijke vakantie, maar ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Hieronder vind je alvast enkele aan te raden accommodaties aan de oostkant van het Spaanse eiland of bekijk hier meteen het volledige aanbod hotels op Mallorca.

  • Finca S'Estelrica ligt in Artá op zo'n 15 minuten rijden van Cala Millor. Deze charmante vakantieboerderij is gevestigd in een oud, traditioneel Mallorcaans landhuis. Iedere ochtend kan je beginnen met een heerlijk ontbijtbuffet met lokale producten. Iedere week verzorgd de kok ook 1 keer per week voor een traditioneel diner.
  • Predi Son Jaumell Hotel Rural is gevestigd in een prachtig historisch pand bij Capdepera. Geniet van de authentieke, Spaanse sfeer, een verblijf in een van de stijlvol ingerichte suites met adembenemend uitzicht. 's Ochtends geniet je van een rijkelijk ontbijt.
  • Agroturismo Ses Cases de Fetget is gelegen op een prachtige locatie in het landelijke Mallorca en toch kortbij de Middellandse Zee. Dit vakantieverblijf biedt smaakvol ingerichte kamers, een zonneterras met zwembad, iedere ochtend een ontbijtje en een mooi uitzicht op de omliggende bergen.
  • Hotel Boutique Can Pocovi is een stijlvol boetiekhotel in het authentieke dorpje Sant Llorenç des Cardassar. Het hotel biedt moderne kamers waarvan sommigen zicht hebben op de omgeving, een aangename tuin, een heerlijk ontbijt en als kers op de taart een rooftop zwembad.
  1. Mis niets op Mallorca met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Mallorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Mallorca

Gratis reisgids Mallorca downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?