Rondreis Sicilië met huurauto? Complete autoroute + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Sicilië met huurauto? Complete autoroute + kaart

  • Startpunt: Palermo Airport
  • Eindpunt: Palermo Airport
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 1015 km
  • Duur: 15 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Rondreizen Sicilië van 8 tot 15 dagen fly & drive

Rondreizen Sicilië van 8 tot 15 dagen fly & drive

Met onze rondreizen verblijf je in charmehotels met ontbijtbuffet. Inclusief huurwagen met all-in verzekering, vlucht h/t vanuit Brussel naar Palermo of Catania, complete pdf-gids.

Sicilië 'De complete ervaring' rondreis 15-daagse fly & drive

Sicilië 'De complete ervaring' rondreis 15-daagse fly & drive

Bij deze rondreis verken je het complete Sicilië in 15 dagen. Je logeert in 5 hotels 4* en 2 agriturismo telkens met ontbijt. Eveneens inbegrepen: huurwagen en de vlucht h/t Brussel - Palermo. 

De complete rondreis Sicilië met vertrek vanuit Palermo

Sicilië zal geen geheimen meer kennen als je kiest voor deze rondreis Sicilië 'de complete ervaring'. Twee weken lang doorkruis je het eiland in alle windstreken met een veelbelovende start in Palermo aan de noordkust. Daar in de hoofdstad van Sicilië hoef je geen enkele bezienswaardigheid te missen want wij gingen vooraf verkennen en kwamen met een stadswandeling terug. We rijden langs de kust in oostelijke richting langs Cefalù om uit te komen in Milazzo. De stad zelf en een excursie naar de Eolische eilanden staan op het menu. Daarna volgt de verkenning van de oostkust met de stadjes Messina, Taormina én een eventueel bezoek aan de legendarische Etna vulkaan.

Halfweg de rondreis zetten we koers naar het zuiden van het eiland. Dat doen we via Catania, een bruisende stad met tal van mooie gebouwen. Je verblijfplaats Marina di Modica ligt ideaal voor uitstapjes naar Siracusa, waar je o.a. het Oor van Dionysos terugvindt, en in de onmiddellijke omgeving wemelt het van de barokstadjes (Noto, Scicli, Ragusa, e.a. ). Deze stadjes en nog andere sites behoren tot het UNESCO Werelderfgoed op Sicilië.

Vervolgens reizen we door naar Agrigento, centraal aan de zuidkust. Daar ligt de Tempelvallei maar je kan ook wel eens uitblazen aan het strand. We hebben er immers al een fantastische verkenning opzitten. Finaal gaan we nog de westkust beter leren kennen. Onderweg naar je laatste logeerplek Marsala kan je nog halt houden in Selinunte, de grootste archeologische site op Sicilië.

Een mooie afsluiter vormt een bezoek aan Trapani (havenstad met historisch centrum en zoutwinning). Nog even doorzakken dan misschien met de eigen geproduceerde wijnen van het agriturismo, maar opgelet, want daags nadien wacht een laatste transferrit naar de luchthaven van Palermo.

Dag per dag reisschema rondreis Sicilië:

  • Dag 1: Aankomst Palermo
  • Dag 2: Stadswandeling Palermo
  • Dag 3: Palermo naar Milazzo
  • Dag 4: Eolische Eilanden excursie
  • Dag 5: Milazzo naar Taormina
  • Dag 6: De Etna vulkaan
  • Dag 7: Relaxen baai Taormina en bezoek stad
  • Dag 8: Taormina naar Marina di Modica via Catania
  • Dag 9: Syracuse verkennen met archeologische site
  • Dag 10: Barokstadjes Ragusa, Noto, Scicli, Modica
  • Dag 11: Marina di Modica naar Agrigento
  • Dag 12: Agrigento met de Tempelvallei
  • Dag 13: Agrigento naar Marsala
  • Dag 14: Trapani en westkust
  • Dag 15: Naar luchthaven Palermo. Terugreis.
Sicilië

Gratis preview reisgids Sicilë downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Sicilië

Ontdek Sicilië via uitgewerkte 10-daagse rondreis en 6 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Sicilië: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Niet te missen bezienswaardigheden tijdens je rondreis Sicilië

Palermo is voor wie met het vliegtuig komt de start van een vakantie of verblijf op Sicilië. De grootste stad, tevens hoofdstad van het eiland, heeft bijna één miljoen inwoners en dat kan al eens voor wat drukte zorgen maar die zal je niet weerhouden om de pareltjes te ontdekken. Enkele van die bezienswaardigheden die je niet mag missen is het Palazzo dei Normanni. Het huisvest een museum, de Cappella Palatina, het Osservatorio astronomico, enz. Werkelijk schittering overal. Sowieso beland je op het Piazza Pretoria hartje stad met tal van historische gebouwen (stadhuis, Santa Caterina kerk, Palazzo Bonocore, Palazzo Boronaro) en de uit 1554 daterende Fontana Pretoria fontein. Wil je een adempauze, zoek die dan in de botanische tuinen (12 ha). Her en der in de stad staan prachtige gebouwen (Teatro Massimo Vittorio Emanuele, Castello della Zisa, de kathedraal, ...).

Ben je uit op een excentriek bezoek? Dan kunnen we je naar ... de mummies sturen in de Catacombe dei Cappuccini. Macaber in elk geval en steevast een favoriete plek bij velen om hun nieuwsgierigheid te voeden. Je bent gewaarschuwd dus. Toen het kerkhof te klein werd, gingen monniken van het Cappucciniklooster cryptes graven onder het klooster. In de catacomben werden de overleden monniken dan begraven. Heel bijzonder was de mummificatie van een broeder in 1599. Daarna volgden er nog en gaandeweg kregen ook gewone burgers hier een laatste rustplaats. Vandaag tellen de catacomben zo'n 8000 lichamen waarvan 1252 mummies. In 1920 werd de laatste persoon er begraven (een 2-jarig kind) en haar lichaampje is nog goed intact gebleven.
Copyright: Shutterstock.com

Langs de oostkust van Sicilië ligt in Siracusa, een archeologische site. Reeds in de 8ste eeuw v.C. hadden de Grieken hier een nederzetting. Gelukkig kan je vandaag nog naar overblijfselen van tempels gaan kijken. Die vind je in Ortigia, een schiereilandje verbonden met de stad door middel van een brug. Het archeologisch park omvat heiligdommen met tempels, een kathedraal en verder nog catacomben, theaters en tal van monumenten. Het Oor van Dionysos is uit een kalksteengroeve gevormd en biedt de toegang tot een grot.

Ook de stad zelf heeft een paar bezienswaardigheden. Op het Piazza del Duomo staat de Dom waarin nog de vormen van een oorspronkelijke Griekse tempel te zien is. Het Palazzo Bellomo herbergt een kunstgalerij die aanzien heeft met schilderijen, decoratieve kunst en beeldhouwwerken. In een uithoek van het schiereilandje Ortygia staat het imponerende Castello Maniace en vind je er een citadel. Van oorsprong uit de 13de eeuw en bewoond door keizers, koningen en koninginnen en ... gevangenen toen het in de 15de eeuw als gevangenis diende. Je kan er vandaag in- en uitlopen.

Agrigento is een stad aan de zuidkust van het eiland. Je kan er kiezen om op het strand te gaan liggen, maar de meeste toeristen komen om er om de Valle dei Templi (het Dal van de Tempels) te bezoeken. Op deze site, de grootste archeologische site ter wereld met Griekse architectuur, staan een zevental Dorische tempels.Tijdens de Griekse invasie heette de stad Akragos. Behalve de tempels is er ook een archeologisch museum.

Selinunte is een site die verdeeld is in vier zones. Je kan er gaan kijken naar tempels, restanten van een akropolis, ruïnes van een tempel uit de 6de eeuw v.C. Ooit kwam de Middellandse Zee tot hier en de monding van de rivier de Modione, maar de verzanding kon niet tegengehouden worden. In een andere zone lag het heiligdom waar nu nog een offeraltaar staat. De stad die hier lang is verdwenen, al tijdens de 4de eeuw v.C. werd ze verlaten. Men ging er dan maar de doden begraven.
Copyright: Shutterstock.com

De Etna is de grootste nog actieve vulkaan in Europa ligt op Sicilië. De top van de Etna ligt op ca. 3300 meter. Je kan de vulkaan bezoeken (lees hier alles over ons bezoek aan de Etna vulkaan). Je kan kiezen voor een korte wandeling tot de Monti Silvestri kraters of voor een pittige tocht naar bijna de top. De panorama's zijn de ultieme beloning.

Als je dampen ziet komen uit een aardspleet, sla dan niet in paniek. Een verkenning langs de noordzijde met Linguaglossa als uitvalsbasis is de meest geschikte manier voor een excursie. Met de wagen kan je tot bij Piano Provenzana, een vroeger skistation dat echter in 2002 door lava werd overstroomd. Van af daar kan je te voet of met een kabelbaan naar een hoogte van 2500 meter. Daar neem je een jeep om nog hoger te geraken of ga je op eigen krachten naar boven. Niet in de winter, want dan ligt er teveel sneeuw. Van december tot maart wordt er inderdaad duchtig geskied op de flanken. De skigebieden vind je bij het Rifugio Sapienza.

Tijdens je wandeling zie je duidelijk de kraters en sporen van lavastromen. De vulkaan ligt in een immens groot natuurpark, Parco dell'Etna, met een oppervlakte van 59 000 ha. Omdat die grond rond de vulkaan erg vruchtbaar is, vind je er zowel bos als wijngaarden, velden met amandelbomen, olijfbomen, citrusvruchten. Enkel het hoogste deel bestaat uit een zwartgeblakerd maanlandschap. Sommige kraters zijn erg groot en die van Monti Silvestri kan je zelfs inwandelen.

Af en toe roert de vulkaan zich nog eens. Wanneer er vulkanische activiteit wordt waargenomen, worden de wegen naar de top sowieso afgesloten. Vanaf de eerste teruggevonden documenten tot vandaag heeft men berekend dat er al zo'n 150 uitbarstingen zijn geweest. Maar het moeten er veel meer geweest zijn in de periode dat er nog geen waarnemingen schriftelijk werden vastgelegd. De eerste beschreven eruptie vond plaats in 396 v.C. De grootste uitbarsting dateert van 1669. Toen kwamen heel wat dorpjes in de omgeving onder de lavastromen te liggen.

Het is vrij druk tijdens de zomermaanden juli en augustus. Dan zijn de wachttijden om met kabelbaan of de jeeps naar de top te komen vrij lang. Of je gaat wandelend naar boven uiteraard. Dan doe je de beklimming gratis. Je dient vanzelfsprekend rekening te houden met de toestand ter plaatse (weer, mogelijke dreigingen van uitbarstingen, ...).
Copyright: Shutterstock.com

Zet je schrap voor deze opsomming: Alicudi, Filicudi, Lipari, Panarea, Salina, Stromboli en Vulcano. Het zijn de namen van 7 van de Eolische eilanden die voor de noordoostelijke kust van Sicilië liggen. Ze worden ook wel de Liparische Eilanden genoemd. Het is er aangenaam vertoeven aan land, op en in het water. Met de ferry en vleugelboten geraak je er makkelijk. Allemaal zijn ze van vulkanische oorsprong. Stromboli is het meest bekende wegens de nog actieve vulkaan. Lipari is het grootste van de zeven. Het stadje met dezelfde naam heeft twee haventjes en er is een beneden en een bovenstad. Het kasteel op een rots is de grootste blikvanger. Er liggen nog een tiental kleinere vulkanen maar die al een lange tijd niet meer actief zijn. Wandelpaden laten je er heel dicht bij geraken. 

Een rondrit met barok als thema, dat is ook een idee als excursie. Zo kom je in enkele stadjes, ze krijgen de naam barokstadjes mee, en ter plaatse zal je snel merken waarom. Noto is zo'n barokstadje met prachtige barokgebouwen. De Corso Vittorio Emanuele en de parallelle Via Cavour staan vol met die pareltjes. Ook mooi vertoon is te zien op het Piazza XVI Maggio met de San Domenicokerk en het theatergebouw als blikvangers. Kerken te over in Noto met de Santa Chiara, Chiesa San Francesco en de grootste is de kathedraal op het Piazza Municipio.

Ragusa ligt op goed 50 kilometer van Noto. Ragusa heeft een oud en een nieuw deel. Oud en nieuw zijn via een trap met 242 treden verbonden met elkaar. En dan heb je nog Modica, Piazza Armerina (geen plein, wel de naam van het stadje).

Vanuit Trapani vaar je in 20 minuten naar het eilandje Favignana. Het is niet groot dus leent zich een verkenning met de fiets of deels te voet. Kenmerkend zijn de restanten van tufsteenontginningen waardoor mooie grotten zijn ontstaan langs de kust.
Copyright: Shutterstock.com

Het zijn heus niet alleen maar de kuststroken, de verblindende natuur en de Etna die Sicilië tot een topbestemming maken. In heel wat stadjes valt behoorlijk veel cultuurschoonheid te rapen. Nemen we bv. Catania. De historische stadskern staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Getuigen van een eeuwenlange geschiedenis zijn het Castello Ursino, de grappige olifantenfontein op de Piazza del Duomo, de kathedraal in een barokstijl, het Monastero Benedettini klooster, de Basilica della Collegiata, het Palazzo Minoriti en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zelf eens gaan kijken, kunnen we warm aanbevelen.

Waarom Taormina bezoeken? Misschien stel je je deze vraag. Omdat zovele anderen er al kwamen en er dus wel iets moet te zien zijn zou het (nietszeggende) antwoord kunnen zijn. Laat ons dus maar snel opnoemen wat de moeite loont om naar Taormina te komen. De stad ligt op een bergtop en dat is al een bijzondere troef. Het theater stamt er uit de Romeinse periode. Het Palazzo Corvaja toont nog delen uit de 10de eeuw. Het is een mooi voorbeeld van hoe de Moorse bouwstijl ook tot hier op Sicilië werd aangewend. Klimmen naar het Santuario Madonna della Rocca vraagt wat inspanning maar het loont de moeite als je boven er kan rondkijken op de rots naar de benedenstad. Je vindt ook een kathedraal in Taormina, mooi bewaarde stadspoorten, restanten van een Romeinse muur, ... Dit zijn toch al een paar zaken die je niet mag missen bij je bezoek aan Taormina.

Trapani is in de eerste plaats een commerciële havenstad van waaruit eveneens de ferryboten vertrekken naar de Isole Egadi (eilandengroep). Je zou vergeten dat er nog historische gebouwen en musea staan in Trapani. De meeste bezienswaardigheden liggen op de landtong of historisch centrum. Paleizen zijn er bij overvloed te zien. Trapani heeft ook nog een Dom en talrijke andere kerken.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

57 ervaringen

- 3 maart 2024 - Boerdijk

Zeer duidelijk worden de routes en sightseeings weergegeven. Ook de tips en achtergrondinformatie is een zeer goede aanvulling.

- 29 januari 2024 - Frank Stroobants

Super tips. Eenvoudig, gemakkelijk en toch met de beste te bezoeken plaatsen.

- 31 juli 2023 - Gillis

Ik gebruik regelmatig jullie reisgidsen en steeds ben ik heel tevreden. Wat de reisgids "rondreis Sicilië" betreft kan ik mij toch niet van de indruk ontdoen dat deze wat meer onzorgvuldig is samengesteld. bv. geen verwijzing naar mogelijke parkeerplaatsen, wandelingen van punt tot punt ipv terug te keren naar het startpunt, en relatief weinig tips voor bezoekplaatsen buiten de grote trekpleisters. Het blijft echter zoals steeds een goede basis om de reis voor te bereiden.

- 20 juni 2023 - Versluis

Mooie, informatieve gids.

- 8 mei 2023 - Fred Roethof

Mooi, overzichtelijk boek. Duidelijke tekst en foto prima

Gratis preview reisgids Sicilë downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?