Dé 20 x mooiste bezienswaardigheden in Zwitserland: wat je niet mag missen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 20 x mooiste bezienswaardigheden in Zwitserland: wat je niet mag missen

7 maart 2024 in Zwitserland5 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Zwitserland + verblijftips

Zwitserland is veel meer dan uurwerken, zakmessen, koebellen en chocolade. Het Alpenland heeft ook - en vooral - historische steden, schattige dorpjes en natuurlijk een flinke dosis natuur in de aanbieding. In de winter kan je er uitstekend skiën en in de zomer kan je er wandelingen maken langs uitgestrekte weides, hoge bergtoppen en bulderende watervallen.

Er valt zo veel te zien en te beleven dat het moeilijk kan zijn om te beslissen wat je allemaal zal doen tijdens je vakantie in Zwitserland. Om je te helpen, hebben we onze 20 favoriete plekjes in Zwitserland op een rijtje gezet.

Wil je veel bezoeken in Zwitserland? Koop de Swiss Pass Coupon

Wie van plan is om veel te bezoeken in Zwitserland, doet er goed aan om de Swiss Pass Coupon te kopen. In dat boekje vind je maar liefst 100 2-voor-1 kortingsbonnen. Zo spaar je heel wat uit tijdens je reis door dit toch wel dure land. Koop je Swiss Pass Coupon voordelig online voor 45 euro.

Inhoud artikel

  1. Saint-Ursanne

Het schilderachtige dorpje Saint-Ursanne ligt aan de oevers van de rivier de Doubs vlakbij de Franse grens. Saint-Ursanne is één van de best bewaarde middeleeuwse dorpjes van Zwitserland. Je wandelt er tussen hoofdzakelijk vijftiende-eeuwse gebouwen die de tand des tijds uitstekend doorstaan hebben.

Volgens de legende werd Saint-Ursanne gesticht door de Ierse monnik Ursicinus die op deze afgelegen plek als kluizenaar leefde. Je kan bij Saint-Ursanne een trap beklimmen die leidt naar de grot waar de monnik ooit geleefd zou hebben.

  1. Genève

Genève is een stad die bezoekers heel wat te bieden heeft. Het oude centrum is een labyrint van eeuwenoude straten en levendige pleinen waar je rondwandelt tussen middeleeuwse bouwwerken met prachtige voorgevels. Daarnaast bevindt zich in Genève ook een hoofdkwartier van de Verenigde Naties en je kan er de imposante kathedraal bewonderen, kuieren op de Promenade du Lac en de Jet d'Eau bewonderen.

Ook natuurliefhebbers zijn er op hun plek. Het prachtige meer van Genève leent zich uitstekend tot boottochtjes en wandelingen en de stad ligt ook in de schaduw van de Mont Blanc. In Genève zal je je niet snel vervelen!

TIP: Download onze stadswandeling door Genève, langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Wil je Genève met een gids verkennen? Boek online je gegidste wandeltocht door Genève. Er worden ook tickets verkocht voor een stadstour én een boottocht. Een aanrader!
  1. Zermatt en Matterhorn

Zermatt is een dorpje aan de voet van de indrukwekkende berg Matterhorn, één van de meest gefotografeerde bergen ter wereld. De 4478 meter hoge top ligt in de Walliser Alpen op de grens van Zwitserland en Italië. De piramidevormige Matterhorn is tegenwoordig ook het symbool van Zwitserland geworden. De beste plek om de Matterhorn te bewonderen is vanuit Zermatt. Neem daar de lift naar Gornergrat en geniet van het uitzicht.

De regio rond Zermatt en de Matterhorn is het grootste en hoogstgelegen zomerskigebied van Europa. Veel nationale skiteams trainen hier tijdens de zomermaanden. Bovendien lopen rond Zermatt nog zo’n 400 kilometer wandelpaden van en naar de Mattervallei waaronder de historische muilezelpaden die dateren uit de 13e eeuw. De uitzichten langs de wandelpaden zijn adembenemend!

Weetje: De bergtop van de Matterhorn zal je wellicht herkennen van de heerlijke Toblerone chocolade. De top zit namelijk verborgen in het logo.

  1. Lausanne

De pittoreske stad Lausanne ligt aan de oevers van het meer van Genève en is de onofficiële hoofdstad van de Zwitserse Rivièra. Er worden heel wat boottochtjes en andere leuke activiteiten op het water georganiseerd. Je zal in de omgeving ook verschillende wijngaarden en kaasboerderijen spotten.

Ook de stad zelf heeft heel wat te bieden. Je kan er slenteren door de prachtige straten, iets lekker eten of een bezoekje brengen aan het Olympisch Museum, het prachtige Museum van Schone Kunsten of het Musée de l’Élysée. In dat laatste museum kan je een knappe verzameling foto's bewonderen die genomen werden door Charlie Chaplin. Verder is ook de twaalfde-eeuwse kathedraal de moeite.

TIP: Nog meer meren in Zwitserland ontdekken? Bekijk hier onze selectie met de mooiste meren in Zwitserland.

  1. Montreux

In Montreux, genesteld in een beschutte baai aan de oevers van het meer van Genève, hebben bekende figuren als Charlie Chaplin en Freddie Mercury gewoond. Verder staat de stad bekend om het jaarlijkse jazzfestival, om de mooie promenade langs het water en de knappe Belle-Epoquegebouwen. Ook de Queen Studio Experience, een tentoonstelling over de rockgroep Queen in de jaren 70, lokt heel wat bezoekers. Je vindt er ook de studio’s waar de band verschillende van hun meest succesvolle albums hebben opgenomen.

De populairste bezienswaardigheid in Montreux is echter het kasteel van Chillon. Het imposante bouwwerk prijkt op een rotsachtig eiland langs de oevers van het meer. Het is het meest bezochte historische gebouw van Zwitserland. Vooral de ondergrondse gewelven, de grote staatsvertrekken en de veertiende-eeuwse muurschilderingen mag je niet missen. Boek je tickets voor het kasteel van Chillon hier online, zo ben je zeker van je toegang + hoef je niet in de wachtrij te staan.

TIP: Met onze kastelenroute Zwitserland heb je een volledig uitgestippelde route langs de mooiste kastelen.

  1. Creux du Van

Het natuurlijk amfitheater Creux du Van is een bijzonder natuurfenomeen in het westen van Zwitserland. Je vindt het op de grens tussen de kantons Neuenberg en Vaud. De hoge verticale rotswanden zijn maar liefst 160 meter hoog en vormen een natuurlijke boog.

In het pittoreske dal onder de Creux du Van wonen heel wat wilde dieren zoals lynxen, gemzen en steenbokken. Er ontspringt in de Creux du Van ook een bron waarvan het water het hele jaar door slechts 4 graden heeft.

  1. Zürich

Bern mag dan wel de hoofdstad van Zwitserland zijn, Zürich is het economische hart van Zwitserland. Tussen de historische gebouwen zal je daarom ook veel hoofdkantoren van grote bedrijven treffen. Zürich is een rijke stad en staat steevast in de lijst met meest leefbare steden ter wereld. De levenskwaliteit ligt er erg hoog en dat zal je ook meteen opvallen.

In Zürich vind je heel wat bezienswaardigheden die absoluut een bezoekje waard zijn. Wandel over de Paradeplatz, bezoek het Kunsthaus, het Uhrenmuseum en het Speelgoedmuseum, ga langs bij de Sint-Pieterskerk en de kerk van Fraumünster en geniet van het uitzicht vanop de Uetliberg.

TIP: Download onze wandeling Zürich, zo ontdek de leukste plekjes van de stad.

Wil je Zürich graag met een gids verkennen? Boek dan online je begeleide wandeltocht door Zürich. Een professionele gids vertelt je onderweg alles over de belangrijkste bezienswaardigheden en je krijgt interessante weetjes te horen.
  1. Grindelwald

Grindelwald is een van de meest schilderachtige dorpjes in de Zwitserse Jungfrauregio. Glooiende groene weilanden vol koeien, omgeven door een imposant bergdecor.

Een bezoekje aan het uitzichtpunt Grindelwald First is een must, het panoramisch uitzicht is er spectaculair! Je kan hier komen met een ritje op de gondellift, maar het is eveneens fantastisch om naar Grindelwald First te wandelen. Bovendien is het de thuisbasis van talloze bijzondere attracties. En niet alleen de typische wandeltochten, denk maar aan adrenaline attracties met heerlijke namen als Mountainkart, Trottibike en First Glider.

  1. St. Moritz

De extravagante Alpenmetropool St. Moritz is een van de bekendste vakantieoorden ter wereld. St. Moritz, ook wel "Feestzaal van de Alpen" genoemd, biedt niet alleen skipistes en luxueuze hotels, maar heeft ook enkele een geneeskrachtige bronnen, turquoise bergmeren en luxe spa's in de aanbieding. Maar naast luxe en jetsets kan je ook enkele bezienswaardigheden bewonderen zoals de scheven toren, de St. Maurice kerk uit de 16e eeuw en het Segantini Museum.

Weetje: Hier schijnt de zon gemiddeld 322 dagen per jaar! In de jaren 30 van de vorige eeuw werd St. Moritz de eerste plaats met een wettelijk beschermd symbool: de zon van St. Moritz.

Ontdek Sankt Moritz tijdens je autovakantie in Zwitserland? Gebruik onze uitgestippelde rondreis en mis niets van dit sprookjesachtige land!
  1. Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer in het Zwitserse Wallis is met zijn 23 kilometer de langste gletsjer van de Alpen. Veel gletsjers zijn moeilijk bereikbaar, maar bij de Aletschgletjser is dat niet het geval. Rond de gletsjer werden verschillende wandelpaden uitgestippeld vanwaar je een onklopbaar uitzicht op de gletjser en de omgeving hebt. Avonturiers kunnen ook een trektocht over de gletsjer maken.

  1. Bern

Bern is de hoofdstad van Zwitserland, maar dat is zeker niet de enige reden waarom je naar Bern moet trekken. Het is een prachtige historische stad waar heel erg veel te zien en te doen valt. In het historische centrum kan je uren slenteren door straten die druipen van de middeleeuwse romantiek. En vanop de oude bruggen heb je nog eens mooi zicht over de stad. Er hangt een ontspannen sfeer en er worden ook heel wat culturele activiteiten georganiseerd.

Ga zeker langs bij de middeleeuwse astronomische klok Zytglogge en bezoek ook het Historisch Museum. Maak ook zeker een wandeling langs de rivier de Aare die door het centrum stroomt en bezoek de Käfigturm, het Einsteinhaus en de kathedraal. Je zal sowieso wat langer in Bern willen blijven dan gepland!

TIP: Download onze stadswandeling Bern, deze brengt je in 5 km langs alle highlights van de stad.

Wil je Bern leren kennen samen met een gids? Boek dan online je tickets voor een begeleide wandeltocht door Bern. Onderweg vertelt de gids je allerlei weetjes over de Zwitserse hoofdstad en je komt alles te weten over de bekendste gebouwen.
  1. Morcote

Morcote is een prachtig dorpje helemaal in het zuidelijkste puntje van Zwitserland op de Italiaanse grens. In 2016 werd het nog verkozen tot het mooiste dorpje van Zwitserland en je zal ook meteen zien waarom. Morcote ligt aan het meer van Lugano en ziet er heel anders uit dan andere middeleeuwse dorpjes en steden.

In Morcote hangt een middeleeuws klimaat, de mensen spreken er ook Italiaans en de gebouwen zijn er zuiderser uit
. Bezoek zeker de middeleeuwse kerk in het stadscentrum, maar geniet daarnaast vooral van de mooie gebouwen en het onklopbaar uitzicht op het meer.

  1. Luzern

Al sinds de 19de eeuw wordt deze stad aangetrokken tot heel wat toeristen. Met haar historische binnenstad, pittoreske pleintjes, kleurige huizen en houten bruggetjes weet ze de bezoekers iedere keer om te toveren. Luzerne staat ook wel bekend als de 'toeristische toegangspoort tot Zwitserland'. Er is dan ook van alles te doen en te bezichtigen in de stad. Maak een wandeling over de Kapelbrug, de oudste houten voetgangersbrug van Europa of bewonder een van de meest ontroerende bezienswaardigheden, het Leeuwenmonument. Een enorm sculptuur van een stervende leeuw, uitgehouwen in een rotswand boven een vijvertje in het oosten van de stad.

Maar ook het meer van Luzern, ook wel het Vierwoudstedenmeer genoemd, is echt een lust voor het oog. Het geeft een prachtig plaatje, omringd door besneeuwde bergtoppen. Je kan het min of meer vergelijken met het fjordenlandschap van Noorwegen.

TIP: Vanuit Luzern kan je een daguitstap boeken naar de Pilatusberg. Hier vind je de steilste tandradbaan ter wereld! Tijdens een avontuurlijke rit, geniet je van adembenemende uitzichten op de omgeving. Daarnaast kan je ook prachtig wandelen en een ritje maken op de langste rodelbaan van Zwitserland. Absoluut de moeite als je op zoek bent naar een leuke uitstap!

  1. Neuchâtel

Neuchâtel, genesteld tegen de uitlopers van het Juragebergte, ligt aan de oevers van het gelijknamige meer. Deze gezellige stad draag een lange geschiedenis met zich mee en heeft zich ook ontpopt tot een cultureel centrum van Zwitserland. Je vindt er veel galerijen, musea en historische gebouwen, maar ondanks die schat aan geschiedenis is het ook een levendige plek, met dank aan de studentenbevolking.

In Neuchâtel moet je zeker naar de top van de Gevangenistoren gaan, het oudste gebouw van de stad, om van het uitzicht te genieten. Ook het Etnografisch Museum, de Collegiale Kerk en natuurlijk het kasteel van Neuchâtel, dat zijn naam aan de stad gaf, mag je zeker niet overslaan.

In Neuchâtel kan je een zelfgeleide tour boeken langs de leukste restaurantjes van de stad. Zo leer je de stad Neuchâtel kennen vanuit het perspectief van een local. Je volgt de instructies op de voucher die je gidsen langs 4 typische eetgelegenheden die traditionele gerechten serveren. Een aanrader!
  1. De wijnbergterrassen van Lavaux

De wijnbergterrassen bij Lavaux werden in 2007 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Met hun 800 hectare zijn de wijngaarden van Lavaux ook het grootste wijnbouwgebied van Zwitserland. Het gebied is zo bijzonder omdat de wijnranken de steile bergwanden opslingeren op verschillende terrassen. De besneeuwde bergtoppen op de achtergrond maken het plaatje compleet.

De leukste manier om de terrassen te bezoeken is met de Train des Vignes. Dit toeristentreintje voert je in 12 minuten langs de mooie wijnranken van Vevey naar Puidoux-Chexbres. Wie de wijn wil proeven gaat ook het beste naar de wijnkelders in die twee stadjes.

  1. Bazel

Bazel ligt aan de Rijn op het punt waar Zwitserland, Frankrijk en Duitsland elkaar ontmoeten. Bazel ziet er misschien niet altijd even pittoresk uit, maar het oude centrum langs de Rijn moet zeker niet onderdoen voor pakweg Zürich of Bern.

Wanneer je in Bazel bent, moet je zeker de Mittlere Brücke, het stadhuis van Bazel en de kathedraal bezoeken. Ook Spalentor en de botanische tuinen van de universiteit van Bazel zijn aanraders. Daarnaast vind je er ook heel wat leuke musea zoals het Wereldspeelgoedmuseum, het Museum van Schone Kunsten en het Muziekmuseum.

Wil je Bazel verkennen met een gids? Boek online je tickets voor een begeleide wandeltocht langs de mooiste plekjes van Bazel. Zo leer je de stad kennen zoals een local!

Wie Bazel op een originele manier wil verkennen, kan een tour met een oud trammetje door de stad nemen. Een leuke ervaring! De meest bijzonder tour is echter de nachttour door Bazel, zo leer je de stad op een andere manier kennen.
  1. Rheinfall

De spectaculaire Rheinfall is de krachtigste waterval van Europa. Over een breedte van 150 meter stromen meerdere honderden kubieke meters water naar beneden aan een snelheid van 23 meter per seconde. Een boot brengt je bij de rots die tussen de waterval staat. Ook de nabijgelegen kastelen van Wörth en Laufen kan je per rivierboot bereiken - of per kano, voor meer avontuurlijke reizigers.

In de buurt van de Rheinfall ligt Schaffhausen, een verkeersvrij middeleeuws stadje dat als een van de mooiste steden van het land wordt beschouwd. Je vindt hier tal van historische gebouwen met nauwkeurig beschilderde voorgevels. De belangrijkste trekpleister en het symbool van de stad, de burcht Munot, is al van ver zichtbaar. Lees meer over de Rijnwatervallen.

Op rondreis naar Zwitserland? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van het Alpenland.
  1. Valle Verzasca

Valle Verzasca is een van de verborgen pareltjes in Zwitserland. De prachtige vallei is gelegen in het Zwitserse kanton Ticino, in het dorpje Lavertezzo en is gek genoeg nog niet zo bekend bij de grote massa toeristen. Vroeger waren hier heel wat boeren gevestigd waardoor je hier vandaag nog enkele traditionele boerderijen kan terugvinden.

De vallei is vooral bekend vanwege de eeuwenoude Ponte dei Salti, die 400 jaar geleden gebouwd werd. Wandel over of langs de oude brug en bewonder de talloze rotsen die door het water zijn geslepen in bijzonder fraaie vormen. Ook de prachtige azuurblauwe Verzasca-rivier die onder de brug doorstroomt, is een heerlijke plek om eventjes te zwemmen. Oh ja, schrik ook niet wanneer er een Nera Verzasca geit op je pad komt. De opvallend zwarte geitjes kunnen wel eens uit het niets tevoorschijn schieten.

Weetje: Vanaf de 220 meter hoge Verzasca dam kan je gedurende het zomerseizoen bungeejumpen. De bekendste sprong die hier ooit gemaakt werd, was voor door de befaamde James Bond voor zijn film Goldeneye in 1995 (bekijk de scène hier).
  1. Italiaans, Zwitserse steden

Ascona en Locarno

Idyllisch gelegen aan het Lago Maggiore in het zuidelijke deel van Zwitserland, liggen deze twee stadjes zij aan zij. Ascona en Locarno zijn Zwitsers, maar hebben veel Italiaanse invloeden. Deze regio is perfect om te voet te verkennen of per fiets te ontdekken. Bezoek het charmante Ascona en verken Locarno langs het bekende fietspad. Het is heerlijk om hier te picknicken langs de weg of te slenteren door de smalle pittoreske straatjes. Breng ook zeker je zwemkledij mee, want er zijn talloze plekken om te zwemmen.

"Onze tip: Verblijf in het H4 Hotel Arcadia Locrano, gelegen aan de boulevard aan het Lago Maggiore, en geniet van een 4-sterrencomfort en een prachtig uitzicht! Meer info en boeken.

Tessin

Een ander verrassend stadje in het zuiden van land is Tessin (Ticino). Hier waan je je echt in Italië en ook de mensen gedragen zich er naar. Je loopt er tussen de typische Italiaanse huizen en er groeien zelfs palmbomen. Een heerlijk plekje om te wandelen met zicht op imposante bergen.

  1. Glacier Express

De Glacier Express is de bekendste treinrit van Zwitserland en misschien wel de langzaamste sneltrein ter wereld. Om de route van bijna 300 kilometer tussen Zermatt en St. Moritz doe je maar liefst 8 uur. Onderweg geniet je van het uitzicht op indrukwekkende bergtoppen, uitgestrekte bossen en historische dorpjes.

Je steekt ook 291 bruggen over en je gaat door 91 tunnels. Andere hoogtepunten op de reis zijn de Oberallpas van 2033 meter hoog, de Rijnkloof, het Engadin, de kastelen van het Domleschg en het Landwasser-viaduct. De trein rijdt bijna het gehele jaar door minstens één keer per dag en in de zomer zelfs tot 4 keer per dag. In oktober en december rijdt de trein niet.

  1. Nationaal Park Zwitserland

Het Zwitserse Nationale Park in Engadin is een natuurparadijs waar je heerlijke wandelingen kan maken. Om precies te zijn, 170 vierkante kilometer natuurparadijs en 80 kilometer aan (educatieve) wandelpaden voor zowel jong als oud.

Het park is opgericht in 1914 en is daarmee het oudste park van de Alpen. Tijdens je wandeltocht, kom je verschillende diersoorten in het wild tegen, steenbokken, gemzen, marmotten, baardgieren en steenadelaars.. noem maar op. Het park is relatief onbekend, wat bijdraagt aan zijn charme. Je vindt hier alles wat de Alpen zo uniek maakt!

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over Zwitserland

Wat is de grootste stad van Zwitserland?

Zürich is niet alleen de grootste stad van Zwitserland, maar ook het economische hart. Zürich is gelegen aan het noordwestelijke uiteinde van het Meer van Zürich. In de stad zijn ruim 400.000 mensen woonachtig. Daarna volgen Genève en Bazel.

Welke kastelen kan je bezoeken in Zwitserland?

Naast besneeuwde toppen, valleien en bergmeren is Zwitserland ook rijk aan historische kastelen. Het ene al wat indrukwekkender dan het andere. Bezoek het Kasteel van Chillon van Montreux, Schloss Oberhofen of Kasteel van Gruyères in het middeleeuwse stadje Gruyères. Bekijk onze uitgestippelde autoroute langs dé vijf mooiste kastelen in Zwitserland.

Wat is de mooiste treinreis in Zwitserland?

Treinreizen zijn de ideale manier om Zwitserland te ontdekken. Er zijn dan ook tal van treinreizen in de aanbieding. De allermooiste en bekendste is toch wel de Glacier Express. De trein rijdt over twee nauwe privé treinbanen vanaf de voet van de Matterhorn in Zermatt naar St. Mortiz en terug. Lees onze blog over dé 10 mooiste treinreizen door Zwitserland.

Wat is de hoogste waterval van Zwitserland?

De spectaculaire Rheinfall is niet alleen de grootste waterval van Zwitserland maar ook van Europa en is gelegen in de Rijn, bij het Zwitserse Schaffhausen. Over een breedte van 150 meter stromen meerdere honderden kubieke meters water naar beneden aan een snelheid van 23 meter per seconde. Lees meer over Rheinfall.

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 oktober 2023 - Lieke

Heel goed georganiseerd en zag er mooi uit op de computer. Maar….voor ons financieel niet te doen, na 2 dagen vertrokken uit Zwitserland, veel te duur ons budget was niet voldoende.

- 18 september 2023 - rudy

Goede tips

- 1 februari 2023 - Rob

Vast de moeite waard

- 9 juni 2021 - Francis Jans

Leuke gids over bezienswaardigheden in Zwitserland

- 27 augustus 2020 - Karel van Opstal

We hebben al drie mooie treinvakanties gedaan door Zwitserland. Wanneer de corona achter de rug is willen we weer een treinreis maken' Uw reisgids helpt ons hier prima bij.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?