Goedkoop op skivakantie in Europa? 15 Budgetvriendelijk en goedkoop snowboarden of skiën.

Goedkoop op skivakantie in Europa? 15 Budgetvriendelijk en goedkoop snowboarden of skiën.

9 februari 2024 in Wintersport0 reacties

Een wintersportvakantie kost al snel veel geld. Je moet niet alleen de accommodatie en de reis naar het skigebied toe vergoeden, maar ook een skipas, maaltijden en drankjes tijdens de après-ski.

Bij de bekende skigebieden beginnen de kosten dan al snel op te lopen, maar het is gelukkig ook mogelijk om goedkoop op skivakantie in Europa te gaan. We hebben 15 wintersportgebieden waar je goedkoop op skivakantie kan voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

  1. Boek je accommodatie

Het is uiteraard belangrijk om een fijne accommodatie te hebben als je op wintersport bent. Dat is de plek waar je tot rust komt na een inspannende dag. Er zijn wat dat betreft allerlei soorten accommodatie te onderscheiden. Je kan bijvoorbeeld in een luxe hotel verblijven of in een gezellig Gasthof net als in een appartement of in een chalet.

De keuze voor een accommodatie is af te stemmen op je reisgezelschap en op je eigen wensen. Let daarbij natuurlijk ook op de ligging ten opzichte van de skipistes en de bereikbaarheid.

Hotels en pensions

Een hotel beschikt over heel wat luxe en comfort. Je kan zelf kiezen of je kiest voor een comfort hotel of een luxe hotel waar je geniet van extra voorzieningen zoals een zwembad, wellnessfaciliteiten of een gezellige bar. Daarnaast heb je ook steeds de mogelijkheid om te kiezen voor een overnachting met of zonder ontbijt.

  • Op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod aan verschillende soorten accommodaties zowel zoals hotelaccommodaties, appartementen en B&B's.
  • SunwebSki biedt een ruim aanbod aan appartementen, hotelaccommodaties en ski chalets.

Chalets en vakantiehuizen

Maar een appartement of chalet geeft je toch iets meer vrijheid in vergelijking met een kamer in een hotel of een Gasthof. Daarnaast heeft een chalet ook iets meer charme wanneer je op wintersportvakantie bent. Boek je chalet of appartement bij:

  • Skichalets biedt het beste van twee werelden: de service van een hotel en de gezelligheid en privacy van een eigen chalet. Bij aankomst wordt je ontvangen door de Nederlandstalige staf die de hele week klaarstaan om je op en top te bedienen. Koken, kuisen, boodschappen,.. Het wordt allemaal voor jou gedaan! Bekijk het volledige aanbod accommodatie op Skichalets.be.
  • Belvilla ken je ongetwijfeld. Deze organisaties heeft heel wat vakantiewoningen en andere types accommodaties in de bekende en minder bekende skigebieden. Er is een groot aanbod, met maar liefst bijna 4.000 accommodaties, waaruit je kan kiezen. Bekijk het volledige aanbod accommodaties op Belvilla.
  • Chalet.be is een zelfstandige touroperator, gespecialiseerd in het verhuren van gezellige chalets en appartementen voor 2 tot 44 personen in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Alle accommodaties zijn van goede kwaliteit en variëren van standaard tot zeer luxe. Bekijk het volledige aanbod accommodaties op Chalet.be.

Vakantieparken

Naast de hotels en chalets, heb je ook nog een paar leuke vakantieparken waar je kan verblijven tijdens je wintersportvakantie.

  • LandalSki Life: Bij LandalSki Life geniet je van eindeloos pisteplezier en een adembenemend uitzicht! In combinatie met de faciliteiten (wellness, restaurants, ..) op de winterparken is jouw wintersportvakantie helemaal compleet. We raden je een verblijf bij Landal vakantieparken vooral aan als je met kinderen op stap bent. Bekijk het volledige aanbod accommodaties bij LandalSki Life.
  • Je zou het misschien niet direct verwachten, maar ook bij CenterParcs kan je eventueel terecht voor een leuke skivakantie. In Duitsland vind je een aantal CenterParcs in gekende skigebieden. Wil je na het skiën ook nog wat genieten van een gezellig huisje en/of indoor waterpret? Dan is Centerparcs misschien wel het overwegen waard. Bekijk het volledige aanbod accommodaties bij CenterParcs.
  1. Les Houches, Frankrijk

In het oosten van Frankrijk, tegen de grens met Italië aan, liggen in de Chamonix vallei heel veel skiresorts. De vallei ligt dan ook vlak bij de Mont Blanc en dus hoog in de Alpen. Chamonix zelf is redelijk prijzig, maar verderop in de vallei kan je terecht bij Les Houches, waar je van het uitzicht op de Mont Blanc vallei kan genieten.

  • In totaal ligt hier ruim 50 km aan pistes, met lengtes tussen de 950 en 1900 m.
  • De meeste pistes zijn redelijk simpel waardoor Les Houches vooral perfect is voor families en beginnende skiërs, al kan je voor een zwaardere piste een dagje naar Chamonix, zo’n 6 km verderop.
  • Een skipas voor een dag kost zo’n €45, en voor 6 dagen ben je €225 kwijt.
  1. Cauterets, Franse Pyreneeën

De Alpen zijn een stuk bekender wintersportgebied voor de meesten, waardoor de Pyreneeën vooral nog de locals uit Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje trekken. Toch liggen er verschillende prachtige skigebieden in deze bergen, waaronder die van Cauterets, onder Lourdes. Het gebied is minder ontwikkeld dan de skiresorts in de Alpen, maar dat neemt niet weg dat je hier alsnog heerlijk kan skiën.

  • Er zijn 23 pistes, waarvan er zelfs 8 voor de meer geavanceerde skiër en 2 voor de echte experts zijn weggelegd.
  • Daarnaast zijn er ook verschillende skischolen waardoor Cauterets ook een goede plek is voor families en beginnende skiërs.
  • aar komt ook nog bij dat het een goedkoop terrein is: voor een dagpas betaal je €38, en voor 6 dagen ben je €195 kwijt.

TIP: Ontdek hier nog meer over een leuke wintersport vakantie in Frankrijk.

  1. Livigno, Italië

In het noorden van Italië, bij de grens met Zwitserland, kan je ook zeer goed terecht voor een actieve wintersportvakantie. Het skiresort staat bekend om het terreinpark met hellingen, rails, kickers en hoge sprongen. Daarnaast is er ook nog een off-piste gebied van 4 km breed waar de gevorderde skiër terecht kan. In totaal omvat dit gebied maar liefst 115 km aan pistes.

  • Dit skigebied is wel vooral gericht op de meer gevorderde skiërs en snowboarders, terwijl de lage prijzen het gebied ook erg populair maken onder de jongeren.
  • Voor een biertje betaal je namelijk tussen de €3 en de €5, waarbij dit elders toch wel wat prijziger is.
  • De kosten voor de skipas maken dit echter niet de goedkoopste locatie, want voor een dagpas betaal je €50 en voor 6 dagen €247.

TIP: Ontdek hier nog meer tips voor je wintersport vakantie in Italië.

  1. Söll, Oostenrijk

Söll is een klein dorpje in Tirol dat vaak overschaduwd wordt door het grotere Kitzbuhel. Hierdoor wordt het nog niet echt druk bezocht, wat betekent dat de prijzen ook lager liggen. Daarnaast is het skigebied van het dorpje ook wat lager gelegen, waardoor de skipistes perfect zijn voor families en beginnende wintersporters. Söll is tegelijkertijd onderdeel van SkiWelt, het grootste netwerk van verbonden skipistes binnen Oostenrijk, wat betekent dat wanneer je een dagje van wat zwaardere pistes af wilt dat je gemakkelijk een stukje verder terecht kan bij het volgende resort.

  • In Söll, maar ook in naburige plaatsen zoals Elmau en Westendorf, kan je daarnaast ook perfect terecht voor budgetaccommodaties, ook wanneer je niet in Söll op de piste staat maar juist bij Kitzbuhel.
  • Daar komt ook nog bij dat je in dit gebied tegelijkertijd ook kan genieten van alle lekkernijen waar Tirol bekend om staat.
  • In Söll betaal je €49 voor een dagpas en €240 voor een skipas voor 6 dagen.
  • Voor een biertje of wijntje in de après-ski betaal je gemiddeld zo’n €4.
  1. Alpbach, Oostenrijk

Alpbach is relatief klein maar wordt toch vaak vernoemd tot 1 van de mooiste steden van Europa. Door strikte wetten rondom bouwgroottes is het nooit echt groot gegroeid en heeft het de sfeer van een alpendorp.

  • Dit is ook te merken aan het wintersportgebied van Alpbach, waarbij er veel pistes voor beginners te vinden zijn, evenals andere activiteiten zoals sneeuwwandelen, maar er is bijna niets te vinden voor de après-ski mogelijkheden.
  • Dit skiresort is daardoor ook vooral perfect voor families met kinderen die zich vooral op de activiteiten in de sneeuw willen richten.
  • Een dagpas is er te krijgen vanaf €44,50 en een pas voor 6 dagen kost €221.

TIP: Ontdek hier nog meer tips voor je wintersport vakantie in Oostenrijk.

  1. Hintertux, Oostenrijk

Nog een alternatief in Oostenrijk is het skigebied van Hintertux. In tegenstelling tot de meeste wintersportgebieden is Hintertux het hele jaar door geopend doordat het gelegen is op een gletsjer.

  • Er is zo’n 60 km aan pistes te vinden, inclusief een freestyle gebied.
  • Heb je even geen zin om te skiën, dan kan je een bezoek brengen aan het natuurlijke IJspaleis in de gletsjer, waar het mogelijk is om te suppen, kayakken, of zelfs te zwemmen in het ijskoude water.
  • Afhankelijk van welk resort in Hintertux je kiest betaal je tussen de €170 en €250 voor een skipas voor 6 dagen.
  1. Andermatt, Zwitserland

Zwitserland is niet het meest goedkope land van Europa, en deze locatie zal daardoor alsnog duurder zijn dan andere locaties op deze lijst, maar voor Zwitserland is Andermatt een goedkoop alternatief.

  • Andermatt heeft maar liefst 2 skigebieden, Nätschen en Gemmstock, waarbij je terecht kan op meerdere terreinen.
  • Gemmstock is daarnaast zelfs gelegen op een hoogte van 2963 en heeft een mooi aantal pistes die voor wat adrenaline zorgen.
  • Daarnaast worden er ook verschillende activiteiten aangeboden voor de mensen die niet graag van de pistes afglijden of een dagjes wat anders willen, zoals sneeuwwandelen, sleeën en een spabezoek.
  • Andermatt is nog een beetje slaperig, en het après-ski leven is nog niet heel uitgebreid, maar langzamerhand begint daar een beetje meer leven in te komen.
  • Je betaalt hier voor een dagpas CHF 60, omgerekend zo’n €56, en CHF 287 voor 6 dagen, wat neerkomt op zo’n €270.
  • Bekijk hier de leukste accommodaties in Andermatt.

TIP: Lees nog meer info over een ski- of snowboard wintervakantie in Zwitersland.

  1. Spindleruv Mlyn, Tsjechië

Gelegen in de toppen van de Krknose, de hoogste bergketen van Tsjechië, ligt Spindleruv Mlyn.

  • Het is 1 van de 4 resorts in het gebied en bestaat uit een combinatie van kindvriendelijke pistes, crosscountry paden en een terreinpark, waardoor er voor de meeste wintersporters wel wat te doen is.
  • Daar komt nog bij dat het omgeven wordt door een nationaal park dat benoemd is tot een UNESCO biosfeer reservaat, waardoor je tijdens het skiën ook nog een prachtig uitzicht hebt.
  • Na een dagje op de berg kan je beneden in het dorp terecht voor een heerlijke stoofpot of 1 van de andere lokale lekkernijen, of sluit de dag af met een bijzonder bierbad.
  • Voor een skipas voor 1 dag betaal je zo’n €45, en voor 6 dagen ben je ongeveer €235 kwijt.
  • Daarbij komt ook dat de prijzen in Tsjechië voor eten en drank veel lager liggen dan in de traditionele skigebieden.

TIP: Lees hier nog meer tips voor een wintersport vakantie in Tsjechië.

  1. Bialka Tatrzanska, Polen

Misschien heb je wel eens van het skiresort Zakopane gehoord. Dit is dan ook het grootste en bekendste wintersportgebied van Polen. Een stukje verderop ligt echter het goedkopere Bialka Tatrzanska.

  • Dit skiresort heeft zeer wijde pistes en wordt omringd door bomen waardoor het redelijk beschut ligt.
  • Het resort heeft pistes voor beginners en gemiddelde skiërs en is daardoor zeer familievriendelijk.
  • Aan het einde van de dag kan je in het restaurant de lokaal gerookte schapenkaas met cranberry’s uitproberen, of ga voor een thee met rum.
  • Er is niet echt een après-ski mogelijkheid bij dit resort in de buurt, maar je kan wel een bezoek brengen aan de geothermische baden.
  • Een dagpas kost hier zo’n PLN 110, wat omgerekend maar zo’n €25, en voor een 6-daagse skipas betaal je PLN 510, omgerekend zo’n €115.
  • Boek je accommodatie in Bialka Tatrzanska hier op voorhand.
  1. Vogel, Slovenië

Het skigebied van Vogel in Slovenië maakt onderdeel uit van het Triglav Nationaal Park en is een prachtig skigebied met uitzicht over het bekende Bohinj meer.

  • Je kan gemakkelijk met de kabelkar vanuit de bergen naar het meer, maar verwacht beneden niet heel veel nachtleven. Daarvoor kan je beter naar de hoofdstad Ljubljana, die op ongeveer 1 uur rijden afstand ligt.
  • Vogel is daardoor wel de perfecte spot voor koppels en families.
  • Een dagpast kost maar zo’n €33 en voor 6 dagen ben je €153 kwijt.
  1. Kranjska Gora, Slovenië

In de Julische Alpen tegen Oostenrijk en Italië aan vind je het familievriendelijke wintersportgebied van Kranjksa Gora.

  • De in totaal 320 km aan pistes liggen verscholen tussen de pijnboombossen en worden verdeeld in simpele beginnerspistes en mooie cross-country trails.
  • Echter is er ook een World Cup zwarte piste te vinden en kunnen ook gevorderde skiërs hier terecht.
  • Wil je de mogelijkheid hebben om vanuit je hotelkamer direct de piste op te stappen, dan zijn er ook hotels langs de pistes te boeken. Bekijk hier de mogelijkheden.
  • Je betaalt hier voor een dagpas €35,50 en voor een 6-daagse skipas €176.
  1. Borovets, Bulgarije

Borovets is het oudste skiresort van Bulgarije en bestaat uit 3 verschillende skigebieden.

  • In totaal zijn er zo’n 60 km aan pistes te vinden, gelegen op zo’n 1300 m hoogte in de Rila bergen.
  • Er zijn zowel pistes voor beginners als voor gevorderden te vinden, en er is ook een goede school wanneer je nog instructie nodig hebt. Jongere kinderen kunnen er zelfs terecht bij de kinderopvang.
  • ’s Nachts is er een levendige après-ski, waardoor er naast families ook veel feestgangers te vinden zijn.
  • Drankjes kosten hier dan ook maar zo’n €2 à €3.
  • Voor een skipas betaal je €77 voor 2 dagen en €195 voor 5 dagen.
  • Bekijk hier de accommodaties in dit skivakantie!
  1. Poiana-Brasov, Roemenië

Het skiresort Poiana-Brasov in Roemenië is maar een klein terrein met zo’n 13 km aan pistes gelegen in een soort mini-Alpen maar is desondanks toch redelijk populair. (Ontdek hier meer over Brasov)

  • Er zijn 2 beginnerspistes, 2 gemiddelde pistes en 3 geavanceerde pistes, waardoor het voor iedere wintersporter geschikt is.
  • Daarnaast is het er ook mogelijk om te kamperen in de bergen en te wandelen door de bossen, terwijl je ’s avonds voor €2 een biertje kan halen bij de après-ski.
  • Je betaalt €30 voor een skipas voor 1 dag en €117 voor 6 dagen.
  1. Jahorina, Bosnië

Het wintersportgebied van Jahorina is gelegen in de Dinarische Alpen, vlak bij de hoofdstad Sarajevo.

  • De wijde pistes zijn perfect voor vrijwel elke skiër.
  • In 1984 werden hier zelfs de skiwedstrijden voor vrouwen gehouden tijdens de Olympische Spelen, waardoor het skiën hier een olympisch randje heeft.
  • Rondom de skipistes vind je veel prachtige natuur waar je heerlijk kan wandelen of kan gaan sleeën, en ook voor de après-ski zijn er meerdere mogelijkheden.
  • Een skipast voor 7 dagen kost KM 250, wat omgerekend zo’n €127 is bedraagt.
  1. Jasna, Slowakije

Jasna is 1 van de best bewaarde gebieden van Slowakije. Dit skigebied is gelegen in de Demanovska Dolilna vallei, wat een waar winterland is dat omringd wordt door pijnboombossen.

  • Het gebied bestaat uit zo’n 40 km aan pistes waar avontuurlijke skiërs terecht kunnen in de freeride gebieden en beginnende skiërs bij 1 van de skischolen.
  • Daarnaast kan je ook een wandeling off-piste maken onder leiding van 1 van de Slowaakse gidsen, en is het zelfs mogelijk om ’s nachts te skiën.
  • De après-ski is redelijk rustig en er zijn vooral brouwerijen te vinden in de omgeving, dus je kan er wel terecht voor een biertje. V
  • oor een dagpas betaal je hier vanaf €20 en voor 6 dagen vanaf €100, waarmee het 1 van de goedkoopste resorts is van Europa.
  1. Vergeet je sneeuwkettingen niet

Ga je op skivakantie tref dan zeker de juiste voorzorgsmaatregelen alvorens je vertrekt. Zorgen voor goede sneeuwkettingen mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Zo manoeuvreer je jouw auto ook op gladde of besneeuwde wegen veilig naar de plaats van bestemming. Lees in ons artikel in welke landen je verplicht met sneeuwkettingen moet rijden én welke eisen daaraan worden gesteld.

  1. Coronaregels wintersportseizoen 2021/2022

In het wintersportseizoen 2021/2022 gelden er regels in verband met corona. Dat geldt niet alleen voor de toegang tot landen, maar ook ter plekken. Houd rekening met de toegangseisen per land en kijk voor vertrek altijd naar de actuele situatie. Ter plekke gelden aanvullende eisen.

In Oostenrijk is het bijvoorbeeld nodig om in een gesloten skilift of gondel een mondkapje te dragen van het type FFP2. Ook kan er bij de verkoop van tickets in dalstations controle plaatsvinden op het 3G-bewijs (vaccinatie, test of genezen). Het 3G-bewijs is eveneens van toepassing voor de après-ski.

  1. Download je reisgidsen voor wintersportvakanties

Wil je graag zoveel mogelijk uit je wintersportvakantie halen? Gelijk heb je! Download onze reisgidsen en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden. Liever alles in één? Koop dan onze digitale reisgidsen en geniet ten volle van je vakantie!

Franse AlpenOostenrijkSaarlandZwitserlandPyreneeënTsjechië
Reisgids Franse AlpenReisgids OostenrijkReisgids Zwarte WoudReisgids ZwitserlandReisgids PyreneeënReisgids Tsjechië

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?