Roadtrip Toscane: Dé mooiste route 7 dagen tot 2 weken langs alle highlights + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Toscane: Dé mooiste route 7 dagen tot 2 weken langs alle highlights + kaartje

18 maart 2024 in Toscane4 reacties

Op roadtrip door Toscane met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route

Tijdens deze roadtrip van 12-daagse lang, kom je langs de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Toscane. Toscane staat synoniem voor charme, glooiende landschappen, zonovergoten wijngaarden, een prachtig lappendeken van groen in alle kleurschakeringen en lanen afgezoomd met cipressen die leiden naar mooie villa’s..

Wil je zoveel mogelijk zien tijdens jouw bezoek aan Toscane? Dan is deze route ideaal voor jou.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Toscane

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Firenze of Pisa, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze roadtrip zijn:
PakketreizenKijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 556) of Euroreizen (va. € 485) of op de Vespa door Toscane? (va. € 670)
HuurautoIn Toscane is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Route Roadtrip Toscane met de camper of auto

Deze route als interactieve kaart bekijken: kijk hier op Google maps

Dag 1 & 2: Firenze

We beginnen onze roadtrip door Toscane in de grootste stad van de regio: Firenze. Je kan ervoor kiezen om met je eigen auto naar Italië te reizen (bekijk de beste route naar Italië) of het vliegtuig te nemen naar Firenze om van daaruit zelf je roadtrip te starten met een huurauto. Wat je ook kiest, deze X-daagse roadtrip zal je ongetwijfeld niet teleurstellen.

Firenze dus. Deze prachtige stad kan je moeilijk in één dag gezien hebben. We hebben hiervoor dan ook twee dagen uitgerekend, maar je kan er ook zelf voor kiezen om deze naar drie dagen uit te breiden. Afhankelijk van hoeveel je hier wilt zien. Firenze is de geboorteplaats van de Renaissance en tot de dag van vandaag kan je hier enkele van ’s werelds beroemdste kunstwerken bewonderen. Met onze stadswandeling door het centrum van Firenze kom je alvast langs dé topbezienswaardigheden van de stad.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan Firenze?

  • Ponte Vecchio, een wondermooie brug die uitgegroeid is tot het symbool van Firenze. Let hier vooral eens op de schilderachtige huisjes, het lijkt precies alsof ze aan de brug hangen.
  • In Firenze vind je tal van prachtige palazzo om te bezoeken. Ga zeker eens een kijkje nemen bij het Palazzo Vecchio, Palazzo Strozzi en Palazzo Pitti, het grootste paleis van Firenze.
  • Wil je het allerbeste van Italiaanse schilderkunst en beeldhouwwerk in Firenze zien uit de renaissance? Dan moet je de Galleria degli Uffizi bezoeken.
  • De religieuze topbezienswaardigheid van Firenze: de kathedraal (dom) van Firenze.
  • Zoek de rust en stilte op in het Giardino di Boboli, de tuinen van het Palazzo Pitti. Ze behoren tot de mooiste tuinen van heel Italië, dat zegt veel, niet?
  • Bezoek de verschillende basilieken als Basilica della Santissima Annunziata, Basiliek di San Lorenzo en Basiliek Santa Croce.

VERBLIJFTIP: B&B Sognando Firenze is een rustige B&B op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Dag 3: Arezzo en Montepulciano

Na een heerlijke nachtrust, zet je koers richting Arezzo. Arezzo is de ideale stad als je liefhebber bent van een gemoedelijke sfeer en aangename drukte. Wanneer je door de straten van Arezzo rondwandelt, zal je ongetwijfeld enkele locaties herkennen die gebruikt werden als decor voor heel wat scènes van de bekende film ‘La Vita è bella’ van Roberto Benigni.

Nadien rijd je door naar Montepulciano, een stad vol historie en culinaire verrassingen

Het stadje is gelegen op één van de hoogste heuvels van Toscane en staat wereldwijd bekend om zijn heerlijke wijnen. Bij je bezoek aan de stad wandel je langs prachtige woningen en historische gebouwen welke nog steeds getuigen van kracht en rijkdom van de nobele families in de 14e en 15e eeuw.

Aan het Piazza Grande liggen enkele van de mooiste bouwwerken zoals de Duomo de Santa Maria en het Palazzo Comunale met bijbehorende toren. Eenmaal boven geniet je trouwens van een fantastisch uitzicht over Montepulciano en de omliggende valleien. Proef ook zeker eens van de fameuze lokale wijn, de Vino Nobile di Montepulciano.

TOURS: Wil je graag Montepulciano bezoeken met een georganiseerde tour? Dat kan! Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Montepulciano.

Dag 4: Montalcino en de bronnen van Saturnia

Op 40 minuten rijden van Montepulciano, ligt Montalcino. Een ander gezellig stadje dat een bezoekje waard is op je roadtrip door Toscane. Montalcino is een sprookjesachtig heuveldorpje dat omringd wordt door oude vestigingsmuren en een indrukwekkend kasteel uit de middeleeuwen.

Nadien rijd je door naar warmwaterbronnen van Saturnia, gelegen tussen de prachtige uitgestrekte wijngaarden en schitterende steden. De warmwaterbronnen zijn tot op vandaag nog niet heel bekend onder het grote toerisme, wat de verschillende bronnen misschien nog wel mooier maakt. Duik in het heerlijke natuurlijke bad van zo’n 37 graden Celsius vol mineralen die een therapeutische werking hebben op je lichaam. Dit is dan ook de perfecte locatie om even tot rust te komen en helemaal te ontspannen tijdens je vakantie in Toscane.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de thermen van Saturnia online op voorhand.

Dag 5: Siena

Vandaag brengen we een hele dag door in Siena. Siena is dé Italiaanse stad waar je een hele dag kan rondwandelen in straten die rijk beladen zijn met gotische paleizen. Deze stad biedt je heel wat hoogtepunten van gedetailleerde bouwkunst en nog veel andere schoonheid zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van gebouwen. Met onze stadswandeling door Siena mis je niets tijdens je verblijf.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Siena?

  • Bezoek de Duomo Santa Maria, hét kerkelijke pronkstuk van Toscane. Eenmaal je van dichtbij een kijkje genomen hebt, zal je die mening zeker delen. Het is een parel van Italiaanse gotiek met enkele Romaanse trekjes.
  • Beklim de 88 meter hoge Torre del Mangia voor een prachtig uitzicht over de stad.
  • Piazza del Campo, is het hart van de stad en dé ideale plek om even uit te rusten en te genieten van een lekker Toscaans wijntje op een van de gezellig terrasjes.
  • Bewonder de prachtige voorgevel van het Baptisterium, erg bijzonder dankzij de rijkelijke versieringen op het witte marmer.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het Certosa di Maggiano, gevestigd in een voormalig klooster op het platteland van Toscane. Het biedt unieke kamers in de voormalige cellen van het klooster, een verwarmd zwembad en een tennisbaan. Meer info en boeken.

Dag 6: Monteriggioni en Greve di Chianti

Laat het gezellige Siena achterwegen en rijd verder door naar Monteriggioni, een klein ommuurd dorpje dat op een hoge heuvel gebouwd werd. Je kan het dorpje daarom al van ver zien liggen. Monteriggioni, omringd door glooiende wijngaarden, is zonder twijfel een van de meest idyllische en romantische dorpjes van de streek. Je wandelt er langs de stadsmuren en wachttorens van de versterkte burcht.

Daarnaast bezoeken we ook nog Greve di Chianti. Want, een van de bekendste lokale producten van Toscane is natuurlijk de Chianti-wijn. Greve in Chianti is het meest noordelijke stadje van de regio en geldt als de poort tot de Chianti-wijnstreek. Het is de ideale plek om je om deze beroemde wijnregio te verkennen.

Je kan ook een dagje extra uittrekken om de Chianti wijnstreek nog beter te leren kennen. Er worden ook verschillende tours georganiseerd door de Chianti-streek inclusief proeverijen! Boek je proeverij hier online + eten (daguitstap).

Dag 7: San Gimignano en Volterra

Nadat je de Chianti wijnstreek hebt bewondert, kan je doorrijden naar San Gimignano dat ook wel bekend staat als de torenstad van Santa Fina. Dat zal je ook meteen opmerken wanneer je het stadje nadert. Wandel hier door de druk bevolkte straatjes en gezellige pleintjes en bezoek de historische bezienswaardigheden van de stad zoals het Palazzo del Popolo, de Kathedraal Santa Maria Assunta en Palazzo del Podesta.

Wist je dat je hier het lekkerste ijs ter wereld kan proeven? Gelateria Dondoli werd al verschillende keren uitgeroepen tot het beste ijssalon ter wereld

VERBLIJFTIP: Agriturismo Il Segreto di Pietrafitta in San Gimignano is een betoverende 15de eeuwse boerderiji n de glooiende heuvels van Toscane. Je verblijft er met zicht op het landschap rond San Gimignano. Neem er een duik in het buitenzwembad en geniet van de huisgemaakte lokale producten bij het ontbijt of in het restaurant.Meer info en boeken.

Volterra

San Gimignano is ontzettend leuk om te bezoeken maar niet bijzonder groot. Daarom is het ideaal om te combineren met een bezoekje aan Volterra waar we ook de dag eindigen. Wanneer je in Volterra rondwandelt, word je als het ware van het ene tijdperk in het andere gebracht.

Je vindt in dit stadje onder andere restanten van het verblijf van de Etrusken en de Romeinen in musea, een amfitheater en de muur die alles omringt. De middeleeuwse straatjes en steegjes lopen niet overbevolkt vol met toeristen waardoor je ook kan genieten van de rust. Met onze stadswandeling door Volterra, mis je alleszins niets!

VERBLIJFTIP: Hotel La Locanda is gelegen in het historische centrum van Volterra en biedt klassieke kamers. Dit omgebouwde klooster is versierd met Etruskisch houtsnijwerk en behoorde ooit toe aan historicus Anton Filippo Giacchi. Meer info en boeken.

Dag 8: Marina di Bibbona en Livorno

Vooraleer we naar de havenstad Livorno rijden, stoppen we eerst nog bij het kustplaatsje Marina di Bibbona, een erg rustig stadje waar niet al te veel toeristen komen. Het is de perfecte plek aan de Toscaanse Rivièra om even tot rust te komen voor je je rondreis door Toscane verder zet. Je kan even ontspannen op het mooie zandstrand van Marina di Bibbona of een wandeling maken in het nabijgelegen natuurreservaat Riserva naturale Tomboli di Cecina dat je lands idyllische stranden brengt.

Havenstad Livorno

We eindigen de dag in Livorno, op 50 minuten rijden van het kustplaatsje. Tot de 15e eeuw was de havenstad Livorno niet meer dan een eenvoudig vissersdorpje. Intussen is ze uitgegroeid tot de derde grootste stad van Toscane. Wil je graag zoveel mogelijk zien? Met de Hop-on Hop-off bus in Livorno kom je langs de must-see bezienswaardigheden van de stad.

  • Bezoek de prachtige lange boulevard, het Piazza del Municipio met historische gebouwen zoals het stadhuis en het Piccola Venezia.
  • Op stap met kinderen? Dan raden we een bezoekje aan in het aquarium van Livorno. Bestel je tickets voor het aquarium van Livorno en duik in de wereld van de oceaan.

REISGIDS: Wil je niets missen tijdens je rondreis door Toscane? Download onze reisgids Toscane en ontdek de mooiste plekjes van het land.

Dag 9: Livorno en Pisa

Onze roadtrip door Toscane loopt stilletjes aan op zijn einde, maar er staan nog enkele top steden op ons programma. Na een heerlijke nachtrust in het Hotel Ariston, gelegen aan het centrale plein van Livorno, kan je nog even door de straten van de stad wandelen om nadien je reis verder te zetten naar Pisa, op 40 minuten rijden.

We raden je aan om vandaag eerst even de stad te verkennen op eigen tempo. Wandel rustig door de straten van het centrum, bewonder alvast enkele topbezienswaardigheden en zoek een leuk restaurantje uit waar je 's avonds lekker kan gaan eten. Hieronder hebben we alvast enkele must-see bezienswaardigheden voor je opgelijst:

  • Bewonder de vele kerken in Pisa: San Domenico kerk, de Santo Stefano dei Cavalieri en de Santa Maria della Spina.
  • Neem de sfeer van de stad in je op op de gezellige pleintjes als Piazza dei Cavalieri.
  • Bezoek enkele boeiende musea als Museo dell’Opera del Duomo en Museo delle Sinopie.
  • Download zeker onze stadswandeling door Pisa en mis niets tijdens je verblijf.

VERBLIJFTIP: La Lu Cosy Rooms is een charmante B&B gevestigd in het hart van het historische centrum van Pisa. Op wandelafstand van de Scheve Toren en Piazza dei Cavalieri biedt deze sfeervolle bed & breakfast smaakvol ingerichte slaapkamers. Meer info en boeken.

Dag 10: Pisa

Je hebt nu al wat de charme van Pisa kunnen proeven en enkele gebouwen en musea kunnen bezichtigen. Maar vandaag brengen we een bezoekje aan dé topbezienswaardigheden van de stad. We beginnen met een bezoekje aan de scheve Toren van Pisa. De ‘Torre Pendente di Pisa’ is een unieke toren die vrijwel direct na de bouw in de 12de eeuw al scheef ontstond. De toren is ongetwijfeld hét symbool van de stad.

Er komen dagelijks heel wat toeristen van over de hele wereld om dit scheefgezakte monument bezoeken en beklimmen. We raden je dan ook sterk aan om je tickets voor de toren van Pisa op voorhand te boeken.

Duomo Santa Maria Assunta

In de schaduw van de scheve toren kan je ook één van mooiste kathedralen van Italië bezichtigen: Duomo Santa Maria Assunta. Bij de voorgevel zie je op de top de Madonna met kind staan, op de hoeken evangelisten. Door de lange bouwgeschiedenis waren er ook verschillende bouwmeesters, maar Buscheto was de eerste. Ga zeker eens een kijkje nemen na je bezoek aan de toren van Pisa. Heb je nog tijd over hierna? Dan kan je nog even door het gezellige centrum wandelen.

Dag 11: Lucca

De volgende leuke stop tijdens je roadtrip door Toscane is Lucca, een klein en rustig dorp met een gezellig, autovrij centrum. De charme van Lucca ligt in de zuivere Italiaanse sfeer die heerst in de pittoreske straten van het stadje. Bovendien vind je hier ook veel minder toeristen dan in de naburige steden als Firenze en Pisa.

De stad wordt omzoomd door een oude stadsmuur met 6 toegangspoorten waar je overheen kan wandelen of fietsen. En vanop de stadsmuur heb je een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. Hieronder vind je alvast enkele topbezienswaardigheden in Lucca:

  • Wandel je door Lucca dan wordt je aandacht zeker getrokken door de 45 meter hoge Torre Guinigi vanwaar je een mooi zicht hebt op de stad. Wel pas na het beklimmen van de 225 treden.
  • Geniet van een lekker hapje en een drankje bij een van de gezellige restaurantjes op het Piazza dell'Anfiteatro.
  • Bezoek de Basilica di San Frediano met enkele bijzondere kenmerken zoals de prachtige gouden mozaïek die in het oog springt.
  • Muziekliefhebbers kunnen dan ook eens een bezoekje brengen aan het geboortehuis en museum van Puccini. Lucca staat namelijk onlosmakelijk verbonden met de beroemde componist Puccini.
  • Met onze stadswandeling door Lucca kom je langs nog meer must-see plekjes in de stad.

VERBLIJFTITP: In Hotel Palazzo Alexander verblijf in een typisch Italiaanse historisch gebouw binnen de oude stadsmuren van Lucca. De kamers zijn een beetje bombastisch aangekleed met antieke houten vloeren en een marmeren badkamer, voor een typisch authentiek Meer info en boeken.

Dag 12: Montecatini Termen en Pistoia

De laatste dag van onze roadtrip door Toscane is jammer genoeg aangebroken. Om je reis zo goed mogelijk af te sluiten, kom je nog langs twee toppers in deze regio. Eerst houd je nog halt bij de Montecatini Termen. Montecatini Terme is één van de meest exclusieve kuuroorden van Italië. Meer dan 400 jaar wist men al dat hier heilzaam water uit de bronnen kwam, maar toen werd het nog niet geëxploiteerd.

De dag van vandaag is Montecatini Terme een hotelstad geworden met veel ontspanningsmogelijkheden en sfeervolle restaurants en winkeltjes. Je kan er een van de kuuroorden bezoeken om volledig ontspannen je roadtrip af te sluiten of je kan er ook wandelen langs een prachtige laan met kastanjebomen of genieten van mooie uitzichten over de omgeving.

Uiteindelijk rijden we door naar Pistoia, een kleine, rustige stad in deze prachtige regio. Het is er zeker niet op de koppen lopen waardoor je ongehinderd rustig kan genieten van de bezienswaardigheden. Zoals in heel wat andere Toscaanse steden is er ook in Pistoia een charmant centraal stadsplein met daar rond de meest belangrijke gebouwen.

Op het Piazza del Dumo moet je zeker de Cattedrale di San Zeno van binnen gezien hebben. Verder zijn er een paar interessante musea, vele paleizen en gezellige pleintjes die uitnodigen voor een rustpauze. Met onze stadswandeling door het centrum van Pistoia ontdek je alvast dé top bezienswaardigheden.

VERBLIJFTIP: Verblijf in het hartje van Pistoia in het Palazzo 42. Dit boetiekhotel is gevestigd in een prachtig oud pand en biedt ruime kamers die van alle gemakken voorzien zijn. Meer info en boeken.

Hoe naar Toscane rijden met de auto?

Ben je van plan om met je eigen auto naar Toscane te reizen? Dan zijn er verschillende opties om vanuit België of Nederland naar Toscane te rijden. We hebben een compleet artikel over de beste route naar Italië geschreven. Met heel wat interessante tips, etappehotels en veel info.

Welke auto huren voor je rondreis door Toscane?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Toscane. De wegen zijn over het algemeen in goede staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

Waar overnachten in Toscane?

Voor je bezoek aan de prachtige regio Toscane, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Toscane online bekijken.

Villa Di Capovento (Chianti)

De antieke stenen Villa Di Capovento ligt midden in het Toscaanse platteland in de Chianti-streek. Het restaurant en wijnbar van Capovento gebruikt eigen olijfolie en serveert traditionele Toscaanse specialiteiten, vergezeld van de beroemde wijnen uit de Chianti-streek. In het dorp kan je fietsen huren en een tocht maken over het platteland, maar je kan ook gewoon lekker ontspannen in de grote tuin. Meer info en boeken.

La Tosca Rooms

La Tosca is gevestigd in een gerestaureerd 13e-eeuws herenhuis tegenover de San Paolino-kerk in het historische centrum van Lucca. De appartementen van het pension zijn ruim en voorzien van houten balkenplafonds en gratis WiFi. Verder kan je op 50 meter van het pension genieten van een lekker ontbijtje dat geserveerd wordt in een klassieke Italiaanse bar aan het plein Piazza San Michele. In de omgeving zijn er talloze restaurants en winkels te vinden. Meer info en boeken.

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 maart 2024 - Bert van de Haar

Prachtige reisbrochure met mooie routes

- 17 juni 2023 - Nadine Cloet

Goeie tips gekregen met deze reisroute. Jammergenoeg was het weer wat minder

- 8 maart 2023 - Marian

Prachtig boek, veel informatie en routes Met veel plattegronden van plaatjes. Maar wat ik mis is een duidelijke losse wegenkaart achterin van de hele streek waar de wat kleinere en grotere wegen opstaan. Nu moet ik zelf nog een wegenkaart Nu moet ik die er nog bijkopen.

- 16 september 2022 - Geert Lambrechts

Mooi samengesteld, handige tips voor verblijf in de verschillende regios

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?