FB

De top 10 religieuze bezienswaardigheden in Firenze

Volledige reisgids kopen voor € 10

De top 10 religieuze bezienswaardigheden in Firenze

26 juli 2018 in Toscane0 reacties

Firenze is een Toscaanse stad die barst van religieus pracht en praal. Denk aan eeuwenoude fresco’s, prachtige glas-in-lood ramen, graftombes, imposante kerken, grote basilieken en zoveel meer. De stad heeft een enorm rijke historie met tal van belangrijke kunstenaars en als bezoeker krijg je toegang tot heel veel van de originele gebouwen uit de renaissance. Bijna té mooi om waar te zijn en dus absoluut een bezoek waard: mijn top 10 van religieuze bezienswaardigheden in Firenze!

Georganiseerde tours & tickets

Inhoud artikel

 1. Santa Maria Novella

Opvallend aan de Santa Maria Novella is de renaissancegevel van deze dominicanenkerk dankzij het marmer in wit en olijfgroen. Halfweg de 13de eeuw werd de bouw aangevat, maar pas in 1460 zou de laatste hand gelegd zijn aan de bovenbouw. In de kerk vind je een graf van de familie Rucellai die de voltooiing van de gevel, zowat een eeuw later, mee hielp bekostigen. Dan is er ook nog het ‘zwevende’ kruisbeeld van Giotto uit 1290 waar je echt niet naast kan kijken. Ook de fresco’s in de hoofdkoorkapel zijn de moeite waard. Domenico Ghirlandaio voerde ze uit samen met leerlingen waaronder de nog jonge Michelangelo. Nog andere blikvangers zijn de kloostergangen met de graftombes en de opvallend groene fresco’s die het scheppingsverhaal voorstellen.

 1. Basilica di Santa Maria del Carmine

Deze kerk heeft een weinig opvallende frontgevel, aangezien een brand in 1771 grote delen van de kerk vernielde, maar wonderwel bleven de sacristie, de Capella Corsini en de Brancaccikapel gespaard. Gelukkig maar, want het is beslist de moeite om de 15de eeuwse fresco’s te bewonderen in de Cappella Brancacci. Ze zijn van de hand van 3 renaissanceschilders: Filippino Lippi, Masolino en Masaccio. Je vindt de werken van de 3 meesters kriskras door elkaar. Vooral de fresco ‘Verdrijving van Adam en Eva uit het Paradijs’ krijgt veel aandacht.

 1. Basilica di San Miniato al Monte

Deze prachtige basiliek is omgeven door een bijzondere begraafplaats: de Cimitero delle Porte Sante. Ga hier zeker ook eens naar de begraafplaats voor de ‘gewone’ mensen. Zij worden namelijk in een muur begraven, met de kist erin.

De Basilica di San Miniato al Monte is mooi vanbinnen en vanbuiten. Het is ook de oudste van alle kerken in Firenze. Ten tijde van Karel de Grote stond op deze plek al een kerk, maar de huidige is gebouwd tussen de 11de en 13de eeuw. Bekijk hier vooral de prachtige marmeren voorgevel in de protorenaissance stijl en speur mee naar de adelaar op de top.

Binnen valt de verscheidenheid aan schoonheid op. De vloer bevat heel erg fraai inlegwerk met afbeeldingen van dieren. Ook het verhoogde koor is prachtig afgewerkt in marmer. Het koor ligt boven de crypte uit de 11de eeuw. In de crypte ligt het lichaam van de Heilige Minias, een martelaar naar wie de kerk is genoemd. Je kan hier ook naar fresco’s kijken van heiligen die wellicht de oudste teruggevonden fresco’s in Firenze zijn. Ze dateren uit begin 13de eeuw.

 1. Basiliek Santa Croce

De bouw van de basiliek Santa Croce heeft bijna een eeuw geduurd. Het grote werk was klaar in 1385, maar de campanile en de marmeren aankleding van de voorgevel volgden later pas in 1863. Santa Croce is niet alleen qua afmetingen groot, als je binnen bent, word je overdonderd door heel wat moois. Santa Croce bevat zonder twijfel het rijkste interieur van alle kerken in Firenze. Wat je moet proberen zien, zijn de fresco’s van Taddeo Gaddi in de Cappella Baroncelli, het reliëf Annunciatie van Donatello en fresco’s van Giotto.

Waarvoor Santa Croce ook bekend staat, is het aantal grafmonumenten van eminente figuren, dichters, componisten en kunstenaars. Hier rusten voor eeuwig Michelangelo, Leonardo Bruni, Galileo Galilei, Macchiavelli, Alfieri, Rossini en Cherubini. Je vindt er ook een cenotaaf voor Dante. De basiliek wordt ook wel het 'Pantheon van Firenze' genoemd.

Vanuit de kerk kan je ook naar het kloosterhof, de Cappella de Pazzi en het Museo dell’ Opera di Santa Croce. Vooral de Pazzikapel is de moeite om te gaan bekijken. Het was de kapittelzaal van het klooster. Het is één van de toonbeelden van de vroege renaissance. De kunstcollectie in het museum toont onder andere werk van Cimabue, die gezien wordt als één van de eerste kunstschilders die brak met de Italiaans Byzantijnse stijl en daarom voorloper van de vroege renaissance was.

 1. Santo Spirito

Deze basiliek is gebouwd tussen 1444 en 1487. Aan kapellen geen gebrek in deze basiliek, want het zijn er welgeteld 40. De ene is al meer gedecoreerd dan de andere, maar in zijn grote geheel is de basiliek zeker bezienswaardig.

 1. Chiesa di Orsanmichele

De grote kerk Chiesa di Orsanmichele heeft achter zich een museum met beeldhouwwerken. De kerk is heel bijzonder, want het is een verbouwde overdekte graanmarkt. De ombouw gebeurde na een brand. De loggia op de benedenverdieping werd toen ook dichtgemaakt, maar het bleef tot in de 16de eeuw mogelijk om op het eerste verdiep van de kerk graan te stockeren. In de kerk kan je nog altijd de kokers zien waarlangs de graanzakken naar boven werden getrokken.

Het tabernakel van Andrea Orcagna in marmer en gekleurd glas is één van de bezienswaardigheden die je hier écht moet gezien hebben. Aan de buitenkant vind je in nissen talrijke beelden gemaakt in de eerste jaren van de 15de eeuw. Die beelden verwijzen naar de gilden die vanaf de 14de eeuw een onderkomen vonden in de Orsanmichele. Het bekendste is een beeld aan de noordzijde, St-Joris van de gilde der wapensmeden. Dit beeld is van Donatello en zou het eerste standbeeld zijn dat in renaissancestijl is gemaakt.

 1. Battistero di San Giovanni

De Battistero di San Giovanni, gelegen op het Piazza del Duomo, is een doopkapel toegewijd aan de H. Johannes. Het is samen met de Basilica di San Miniato al Monte het oudste middeleeuwse kerkelijke gebouw van Firenze. Opvallend zijn de bronzen deuren elk met een eigen reliëfverhaal uit het Oude Testament en Nieuwe Testament. De deur recht tegenover de Dom wordt de Paradijspoort genoemd en het is de grootste deur werd ontworpen door Andrea Pisano. Binnen valt de hoogte op en de mozaïeken in Byzantijnse stijl van de koepel. Het witte en groene marmer vormen een mooie bekleding van de 8-hoekige gevel.

 1. Duomo Santa Maria del Fiore

De religieuze topbezienswaardigheid van Firenze is ongetwijfeld de dom van Firenze, maar het klinkt mooier in het Italiaans: de Duomo Santa Maria del Fiore. De Duomo is het symbool van Firenze en een uitzichtpunt in de stad dat altijd goed te zien is. Ooit was het de grootste kathedraal van de wereld met zo’n 153 meter in de lengte en 38 meter in de breedte. Enkel de dom van Rome, Milaan en Saint Paul’s in Londen zijn net wat groter.

In 1294 werd de eerste steen gelegd, in 1436 zou ze gewijd worden, ruim 140 jaar later dus. De westgevel dateert van veel later, namelijk eind 19de eeuw. De koepel is iets heel speciaals. Architect Brunellesschi zorgde voor het ontwerp. Hij haalde inspiratie in Rome bij de koepel van het Pantheon. Je kan de koepel beklimmen tot in de nok bij de zogenaamde lantaarn die pas in 1461 werd toegevoegd en waarop een koperen bol en een kruis staan. De totale hoogte is hier 114 meter. Wie de klim wil doen: je moet 463 treden omhoog! En dan moet je nog eens terug ook natuurlijk.

Het interieur van de duomo is zeker niet even prestigieus als de buitenkant, eerder kaal zelfs. Al moet gezegd worden dat er wel enkele kunstwerken te bezichtigen zijn in het dommuseum. Ook binnenin spant de koepel de kroon, want de fresco van Het Laatste Oordeel, van Giorgio Vasari en afgewerkt door Federico Zuccari, is werkelijk heel groot. De bronzen deuren van de sacristie van Lucca della Robbia bevatten mooie afbeeldingen van onder andere Maria. Tot slot is er is de 24-uren klok van Paolo Uccello (1443) die deze fresco schilderde.

Vanop de Campanile toren (85 meter) krijg je een prachtig uitzicht over de stad maar daarvoor dien je dus wel meer dan 400 treden te beklimmen. Andrea Pisano hielp mee bij de uitvoering van deze toren.

 1. Basilica de la Santissima Annunziata

Ook de Basilica de la Santissima Annunziata mag je niet zomaar voorbijlopen. Zeker het interieur van de kerk is de moeite waard. De kerk was halfweg de 15de eeuw af, maar de eeuwen daarop volgden nog enkele verfraaiingswerken.

 1. San Marco

De basiliek San Marco heeft werken van wat minder gekende kunstenaars. Méér tot de verbeelding spreekt het museum in een voormalig dominicanenklooster, dat Comiso I van de Medici familie heeft laten heropbouwen. Het bevat fresco’s van Fra Angelico, die lange tijd in het klooster zou verblijven. Het Laatste Oordeel is ook een prachtig schilderij. Daarnaast is Het Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio eveneens een knappe versie. In het kloostermuseum bevinden zich cellen, waar de monniken zich in stilte terugtrokken om te bidden. Zelfs de grote Comiso I, een bijzonder vroom man, had er zijn ‘cel’. Elke cel was beschilderd met een fresco van Fra Angelico.

 1. Waar overnachten in Firenze?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Firenze? Je boekt jouw overnachting best op voorhand, want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent!

Booking.com

Georganiseerde tours & tickets

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?