Ontdek de 13 x mooiste bezienswaardigheden van Oost-Slovenië + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek de 13 x mooiste bezienswaardigheden van Oost-Slovenië + kaart

20 februari 2024 in Slovenië2 reacties

Praktische info voor je bezoek aan wijngebied Ptuj: wat zien en doen?

Slovenië staat gekend voor zijn wijn, en in het Oosten van Slovenië kan je het beroemdste wijngebied van Slovenië vinden. In deze blogpost hebben we een overzicht gemaakt van de mooiste plekken en steden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken als je de beste wijnen van Slovenië wil proeven.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Pakketreizen
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Oost-Slovenië

  1. Het stadje Ptuj aan de Drava

Al vaak werd Ptuj aan de Drava rivier omschreven als de mooiste stad in heel Slovenië. De straten met kasseien komen uit op een historische verkeersader, Prešernova ulica, met allerlei prachtige middeleeuwse en barokke gebouwen die op hun beurt leiden naar het kasteel op de heuvel, die boven de stad uittorent. Aan het eind van Prešernova ulica vind je Slovenski trg, met een interessante 16e eeuwse klokkentoren en een 12de eeuwse kerk van St. Joris.

Een andere interessante plek in de stad is het archeologisch museum dat in het voormalige Dominicanenklooster is gehuisvest. Het kasteel op de heuvel, met delen die teruggaan tot de 14e en 18e eeuw is nu het regionale museum met een interessante collectie. Voor de wijnliefhebbers is de Ptujska Klet wijnkelder een plaats waar je zeker moet stoppen. Wandel er tussen de houtvaten en ontdek er de oudste wijnen uit Slovenië, waaronder eentje uit 1917. Proeven is er mogelijk. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel Mitra, Story Hotels ligt aan de voet van het kasteel in de oude binnenstad van Ptuj. Het 3* hotel biedt ruime, elegant ingerichte kamers, en daarnaast huisvest het het oudste koffiehuis van Ptuj waar je kan genieten van heerlijke koffie met huisgemaakte, traditionele Sloveense lekkernijen.

  1. De draafwedstrijden van Ljutomer

Ljutomer is het culturele knooppunt van deze wijnregio en is bekend omwille van de paarden die elk jaar aan draafwedstrijden meedoen. Het is een plezierig klein stadje – hoewel er niet zo veel te doen is als er niet gereden wordt. Je kan het plaatselijke museum bezoeken, in het gemeentehuis op Glavni Trg, dat beelden in bezit heeft van de eerste films die ooit in Slovenië geproduceerd zijn en die opgenomen zijn door Karol Grossman in 1905.

  1. Het Sloveense Jeruzalem

Jeruzalem ligt in het hart van dit prachtige gebied met zijn rollende heuvels en wijngaarden. Wijn wordt hier heel serieus genomen en veel van de plaatselijke bevolking is op de één of andere manier betrokken bij de wijnindustrie of het toerisme. Het bevindt zich halverwege de wijnroute die tussen Ljtutomer en Ormoz loopt en het kan een goede plek zijn om een paar flessen witte wijn in te slaan.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf aan deze stad met onze reisgids Slovenië.

  1. De drijvende molen in Veržej

De Babic Floating Mill is een drijvende molen waarvan het molenhuis zich op het land bevindt. De Babic Mill is de enige drijvende molen die er nog is op de Mur. De molen werd oorspronkelijk in 1890 gebouwd door de Babic familie. Deze ging echter verloren in een brand en in 1925 heeft de Babic familie een nieuwe molen gebouwd.

Er waren al molens langs de Mur sinds de 4e eeuw. Aan het begin van de 19e eeuw werden de molens vooral gebruikt in de dorpen Mele, Petanjci, Dokležovje, Veržej, Ižakovci, Krapje, Melnci en Hotiza. De molens werden gebruikt om graan, maïs, rogge en boekweit te vermalen maar zijn tegenwoordig vooral een stukje cultureel erfgoed. In de Babic Mill kun je roggemeel, bloem en maismeel kopen dat hier gemalen werd.

  1. Ormoz, aan de grens met Kroatië

Aan het eind van de wijnroute door het prachtige landschap, ligt het kleine stadje Ormoz. Ormoz ligt mooi aan de oevers van de rivier de DravaKroatië ligt aan de andere kant. Als je hier wilt rondwandelen, kan je wat informatie vragen bij de tourist information office (bekijk ligging) en Grad Ormoz, een historisch kasteel in Grajski park bekijken.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf aan deze stad met onze reisgids Slovenië.

  1. Rogatec

Het openluchtmuseum Musej na Prostem is de belangrijkste bezienswaardigheid in Rogatec. Het is een fascinerend openluchtmuseum met voorbeelden van verschillende bouwstijlen uit de regio. Er is hier een smidse, een winkel en een paar huizen die goed laten zien hoe het leven hier was in de 19e eeuw. Het is een goede plek om een indruk te krijgen van de manier waarop mensen hier door de eeuwen heen geleefd hebben. Op donderdagen en zaterdagen zijn er tussen 3 en 4 uur ’s middags demonstraties van huisnijverheid, traditionele ambachten, gebruiken en tradities te zien.

  1. Het Franciscanenklooster van Olimje

Gelegen in het kleine dorpje Olimje, is het 16de eeuwse voormalige Olimje kasteel tegenwoordig in gebruik als een Franciscanenklooster. Al sinds het jaar 1000 staat er een kasteel op deze plek. Rond 1550 is het kasteel herbouwd in renaissancestijl. In 1658 is het kasteel een klooster geworden en in 1663 aan de broeders van de Pauline Orde geschonken. Zij hebben er een barokke kerk bijgebouwd – een prachtig exemplaar.

Het barokke altaar wordt gezien als één van de mooiste in het hele land. De Orde heeft ook één van de eerste apotheken in het land opgezet. De broeders nemen de zorg voor zowel de pelgrims als de toeristen die het kasteel en de apotheek komen bezoeken op zich. De broeders hebben hier tevens een kruidenapotheek opgezet. Meer info op de website.

  1. Het hertenpark van Jelenov Greben

In het hertenpark van Jelenov Greben kan je herten aaien en genieten van een lekkere maaltijd op een unieke locatie. Meer dan 100 herten en moeflons lopen hier vrij rond op het landgoed van 8 hectare. De dieren zijn gewend aan mensen en bezoekers kunnen ze met maïs voeren. Als je reist met kinderen, is dit zeker een plek om aan te doen – kinderen zullen dit geweldig vinden. Het is ook een goede plek om aan de inwendige mens te denken voordat je weer verder reist.

OVERNACHTINGSTIP: Nog leuker is dat je hier ook kan overnachten! Guesthouse Jelenov greben beschikt over kamers waarvan sommige met balkon, een eigen restaurant met huisgemaakte specialiteiten, een eigen patisserie, evenals gratis te gebruiken spa- en wellnessfaciliteiten!

  1. Het hooiruiven museum

Het unieke “Land of Hayracks” museum is het eerste openlucht ruifmuseum ter wereld. Hooiruiven nemen een speciale plek in op het Sloveense platteland en misschien heb je er onderweg al wel een paar gezien. In dit museum kan je er verschillende zien, waarvan de oudste een dubbele Lukatov hooiruif uit 1795 is. Het is een interessante expositie die deze vorm van volkse architectuur voor het voetlicht brengt. Meer info op de website.

  1. Grad Otočec, het enige waterkasteel

Grad Otočec ligt op een eiland in het pittoreske, weelderige gebied Dolenjska, temidden van de Krka Rivier, dat met het vasteland verbonden wordt door een aantal bruggen. Er werd voor het eerst gesproken over het kasteel in de 13e eeuw en de muren dateren van 1252. De schrijver Ivan Tavcar heeft twee van zijn romans laten plaatsvinden in het kasteel, dat het enige kasteel op het water is in Slovenië. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Leuke extra, tegenwoordig kan je overnachten in dit prachtige kasteel. Hotel Grad Otočec is een vijfsterrenhotel waar je een onvergetelijke romantische avond kan beleven.

  1. Novo Mesto aan de Krka rivier

Novo Mesto heeft een charmant oud gedeelte dat in een bocht van de Krka Rivier ligt. Dit is het centrum van de Lower Carniola regio van het land. De stad heeft een kathedraal die in 1623 is gebouwd maar pas in 2006 kathedraal werd, toen het bisdom van Novo Mesto werd opgericht. In de kathedraal hangt een schilderij van Tintoretto en altaarafbeeldingen van Metzinger.

  1. Kozjanski park

Kozje is één van de oudste plaatsjes in de regio en werd voor het eerst vermeld in 1016. Er zijn twee historische kerken in dit kleine plaatsje, dat eigenlijk het grootste is binnen het Kozjanski Park. Om bij het hoofdkwartier van het Kozjanski Park te komen vanuit de stad Kozje, rij je in zuidelijke richting op route 423.

Kozjanski Park wordt gevormd door de vooralpse Posavje bergrug, de heuvels en vlakten langs de rivier Sotla en het is één van de oudste en grootste beschermde gebieden van Slovenië. Het hoofdkwartier bevindt zich in Podsreda, met zijn middeleeuwse oude centrum. Vanaf hier kun je naar Podsreda Kasteel lopen of één van de andere wandelroutes pakken. Meer info op de website.

  1. Lendava

Lendava is de meest oostelijke stad van Slovenië, en ligt op de grens met Hongarije en Kroatië. Het is ook een tweetalig gebied en de Hongaars sprekende inwoners maken hier bijna de helft van de bevolking uit. Rustig en laagdrempelig, is dit een gedeelte van Slovenië dat door weining toeristen wordt bezochten misschien is dat wel een deel van de charme van Lendava.

Er is een kasteel, een kerk en een interessante synagoge die, hoewel de stad niet langer een joodse gemeenschap huisvest, beschikt over een fascinerende expositie. Of wat dacht je van een bezoek aan één van ’s lands warmste spa’s?

  1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 juli 2020 - Brumec Jan

meer bekend in West Slovenië , vroeger kwam ik meer in het oosten, in het oosten is het minder toeristisch

- 16 maart 2020 - INGRID VINCENT

Ik was heel blij met de reisgids over Slovenië. Het gaf mij een beter overzicht over en inzicht van Slovenië. Ik kon gemakkelijk mijn voorkeursuitstappen uitzoeken. Ik kan de afstand naar en de prijs en onkosten berekenen. Ik kreeg door de mooie foto's nog meer zin om samen met onze vrienden dit mooie land te bezoeken. Hopelijk gooit de epidemie die momenteel heerst geen roet in het eten. De reisgids is een echte aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?