Ptuj, Jeruzalem: langs de wijnroute van Oost-Slovenië + reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ptuj, Jeruzalem: langs de wijnroute van Oost-Slovenië + reisgids

24 maart 2023 in Slovenië2 reacties

Slovenië staat gekend voor zijn wijn, en in het Oosten van Slovenië kan je het beroemdste wijngebied van Slovenië vinden. Wij hebben een overzicht gemaakt van de stadjes die je allemaal moet bezoeken als je de beste wijnen van Slovenië wil proeven.

Inhoud artikel

 1. Het stadje Ptuj aan de Drava

Al vaak werd Ptuj aan de Drava rivier omschreven als de mooiste stad in heel Slovenië. De straten met kasseien komen uit op een historische verkeersader, Prešernova ulica, met allerlei prachtige middeleeuwse en barokke gebouwen die op hun beurt leiden naar het kasteel op de heuvel, die boven de stad uittorent. Aan het eind van Prešernova ulica vind je Slovenski trg, met een interessante 16e eeuwse klokketoren en een 12e eeuwse kerk van St. Joris.

Een andere interessante plek in de stad is het archeologisch museum dat in het voormalige Dominicanenklooster is gehuisvest. Het kasteel op de heuvel, met delen die teruggaan tot de 14e en 18e eeuw is nu het regionale museum met een interessante collectie. Voor de wijnliefhebbers is de Ptujska Klet wijnkelder een plaats waar je zeker moet stoppen. Wandel er tussen de houtvaten en ontdek er de oudste wijnen uit Slovenië, waaronder eentje uit 1917. Proeven is er mogelijk.

 1. De draafwedstrijden van Ljutomer

Ljutomer is het culturele knooppunt van deze wijnregio en is bekend omwille van de paarden die elk jaar aan draafwedstrijden meedoen. Het is een plezierig klein stadje – hoewel er niet zo veel te doen is als er niet gereden wordt. Je kunt het plaatselijke museum bezoeken, in het gemeentehuis op Glavni Trg, dat beelden in bezit heeft van de eerste films die ooit in Slovenië geproduceerd zijn en die opgenomen zijn door Karol Grossman in 1905.

 1. Het Sloveense Jeruzalem

Jeruzalem ligt in het hart van dit prachtige gebied met zijn rollende heuvels en wijngaarden. Wijn wordt hier heel serieus genomen en veel van de plaatselijke bevolking is op de één of andere manier betrokken bij de wijnindustrie of het toerisme. Het bevindt zich halverwege de wijnroute die tussen Ljtutomer en Ormoz loopt en het kan een goede plek zijn om een paar flessen witte wijn in te slaan.

 1. De drijvende molen in Veržej

De Babic Floating Mill is een drijvende molen waarvan het molenhuis zich op het land bevindt. De Babic Mill is de enige drijvende molen die er nog is op de Mur. De molen werd oorspronkelijk in 1890 gebouwd door de Babic familie. Deze ging echter verloren in een brand en in 1925 heeft de Babic familie een nieuwe molen gebouwd.

Er waren al molens langs de Mur sinds de 4e eeuw. Aan het begin van de 19e eeuw werden de molens vooral gebruikt in de dorpen Mele, Petanjci, Dokležovje, Veržej, Ižakovci, Krapje, Melnci en Hotiza. De molens werden gebruikt om graan, maïs, rogge en boekweit te vermalen maar zijn tegenwoordig vooral een stukje cultureel erfgoed. In de Babic Mill kun je roggemeel, bloem en maismeel kopen dat hier gemalen werd.

 1. Ormoz, aan de grens met Kroatië

Aan het eind van de wijnroute door het prachtige landschap, ligt het kleine stadje Ormoz. Ormoz ligt mooi aan de oevers van de rivier de DravaKroatië ligt aan de andere kant. Als je hier rond wilt slenteren, kun je wat informatie vragen bij de tourist information office en Grad Ormoz (een historisch kasteel) in Grajski park bekijken.

 1. Rogatec

Het openluchtmuseum Musej na Prostem is de belangrijkste bezienswaardigheid in Rogatec. Het is een fascinerend openluchtmuseum met voorbeelden van verschillende bouwstijlen uit de regio. Er is hier een smidse, een winkel en een paar huizen die goed laten zien hoe het leven hier was in de 19e eeuw. Het is een goede plek om een indruk te krijgen van de manier waarop mensen hier door de eeuwen heen geleefd hebben. Op donderdagen en zaterdagen zijn er tussen 3 en 4 uur ’s middags demonstraties van huisnijverheid, traditionele ambachten, gebruiken en tradities te zien.

 1. Het Kasteel van Olimje dat nu een Franciscanenklooster is

Gelegen in het kleine dorpje Olimje, is het 16de eeuwse Olimje Castle tegenwoordig in gebruik als een Franciscanenklooster. Al sinds het jaar 1000 staat er een kasteel op deze plek. Rond 1550 is het kasteel herbouwd in renaissancestijl. In 1658 is het kasteel een klooster geworden en in 1663 aan de broeders van de Pauline Orde geschonken. Zij hebben er een barokke kerk bijgebouwd – een prachtig exemplaar.

Het barokke altaar wordt gezien als één van de mooiste in het hele land. De Orde heeft ook één van de eerste apotheken in het land opgezet. De broeders nemen de zorg voor zowel de pelgrims als de toeristen die het kasteel en de apotheek komen bezoeken op zich. De broeders hebben hier tevens een kruidenapotheek opgezet.

 1. Het hertenpark van Jelenov Greben

In het hertenpark van Jelenov Greben kan je herten aaien en genieten van een lekkere maaltijd op een unieke locatie. Meer dan 100 herten en moeflons lopen hier vrij rond op het landgoed van 8 hectare. De dieren zijn gewend aan mensen en bezoekers kunnen ze met maïs voeren. Als je reist met kinderen, is dit zeker een plek om aan te doen – kinderen zullen dit geweldig vinden. Het is ook een goede plek om aan de inwendige mens te denken voordat je weer verder reist.

 1. Het hooiruiven museum

Het unieke “Land of Hayracks” museum is het eerste openlucht ruifmuseum ter wereld. Hooiruiven nemen een speciale plek in op het Sloveense platteland en misschien heb je er onderweg al wel een paar gezien. In dit museum kan je er verschillende zien, waarvan de oudste een dubbele Lukatov hooiruif uit 1795 is. Het is een interessante expositie die deze vorm van volkse architectuur voor het voetlicht brengt.

 1. Het Kasteel op de rivier, Grad Otočec

Grad Otočec, nu een hotel, ligt op een eiland in het midden van de Krka Rivier, dat met het vasteland wordt verbonden door middel van een aantal bruggen. Er werd voor het eerst gesproken over het kasteel in de 13e eeuw en de muren dateren van 1252. De schrijver Ivan Tavcar heeft twee van zijn romans laten plaatsvinden in het kasteel, dat het enige kasteel op het water is, in Slovenië.

 1. Novo Mesto aan de Krka rivier

Novo Mesto heeft een charmant oud gedeelte dat in een bocht van de Krka Rivier ligt. Dit is het centrum van de Lower Carniola regio van het land. De stad heeft een kathedraal die in 1623 is gebouwd maar pas in 2006 kathedraal werd, toen het bisdom van Novo Mesto werd opgericht. In de kathedraal hangt een schilderij van Tintoretto en altaarafbeeldingen van Metzinger

 1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 juli 2020 - Brumec Jan

meer bekend in West Slovenië , vroeger kwam ik meer in het oosten, in het oosten is het minder toeristisch

- 16 maart 2020 - INGRID VINCENT

Ik was heel blij met de reisgids over Slovenië. Het gaf mij een beter overzicht over en inzicht van Slovenië. Ik kon gemakkelijk mijn voorkeursuitstappen uitzoeken. Ik kan de afstand naar en de prijs en onkosten berekenen. Ik kreeg door de mooie foto's nog meer zin om samen met onze vrienden dit mooie land te bezoeken. Hopelijk gooit de epidemie die momenteel heerst geen roet in het eten. De reisgids is een echte aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?