FB

10 tours en daguitstappen die je kan je doen vanuit Bled?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 tours en daguitstappen die je kan je doen vanuit Bled?

19 september 2018 in Slovenië0 reacties

Verblijf je aan het meer van Bled? Maar ben je nog op zoek naar enkele leuke activiteiten activiteiten voor groot en klein in de buurt van het meer? Wij hebben een overzicht gemaakt van de 10 leukste daguitstappen die je kan doen vanuit Bled.

Inhoud artikel

 1. Ontdek de hoofdstad Ljubljana

Bezoek de schattige hoofdstad Ljubljana, verdwalen zal er moeilijk lukken, de stad is niet zo groot. Start in het Tivoli park en breng daarna een bezoek aan Ljubljanski Grad, het kasteel op de top, de 3 bruggen of de drakenbrug. Loop langs de leuke marktjes in het oude centrum en geniet er van het lekkere eten in een van de restaurantjes langs water. Je kan er ook naar het alternatieve Metelkova bezoeken met zijn artistieke graffiti.

 1. Het adembenemende grottensysteem van Postojna Cave

Het adembenemende grottensysteem van Postojna Cave is één van de toeristische topattracties van Slovenië en is het tweede langste grottenstelsel in het land. Sinds de eerste officiële bezoeker hier in 1819 langskwam – de Oostenrijkse keizer Ferdinand I – zijn reeds 37 miljoen bezoekers de grotten komen bewonderen. Je kunt er meer dan 20 km aan tunnels, galerijen en grotten ontdekken tot op een diepte van 115 meter, die door de Pivka Rivier zijn uitgesleten.

Een 3,5 km lang treinspoor dat door het grottenstelsel loopt, laat de bezoekers kennismaken met een groot gedeelte van de grotten en het karstgesteente. De formaties en grottenkamers hebben verschillende namen zoals de Grote Berg, Russische Doorgang, en de Concertzaal. Maak er kennis met ‘de Briljant’: een stalagmiet van meer dan 5 meter hoog. Wist je dat een stalagmiet ongeveer 10.000 jaar nodig heeft om 1 meter hoog te worden?
Voor ons had het bezoek aan de grotten een hoog pretpark gehalte, ben je op zoek naar meer rust en minder toeristen bezoek dan liever de Škocjan grotten.

De grotten zijn de thuis van een aantal interessante en speciaal op deze omgeving aangepaste dieren zoals de olm, een zeldzaam en vreemd wezen van ongeveer 25-30 cm lang, dat het enige gewervelde dier in heel Europa is, dat volledig onder de grond leeft. Het diertje is volledig blind, kan meer dan 10 jaar zonder voedsel overleven en 100 jaar oud worden.
Breng bij een bezoek aan de grotten zeker warme kledij mee; de temperatuur bedraagt er het hele jaar door tussen de 8 en 10 °C.

 1. Het indrukwekkende kasteel van Predjama

Predjama Castle moet wel één van de meest indrukwekkend gelegen kastelen ter wereld zijn. Het ondoordringbare fort is tegen de opening van een grote grot aangebouwd, in het midden van een torenhoge klif. Het kasteel zoals het er nu staat, werd gebouwd in 1570.

De eerste vermelding van het kasteel was in 1274, toen vernietigd tijdens een lang beleg in de 15e eeuw, hierna werd er een tweede kasteel gebouwd, welk op zijn beurt vernietigd werd tijdens een aardbeving. Daarna is het huidige kasteel gebouwd, dat sindsdien praktisch niet is veranderd tot op de dag van vandaag. In het kasteelmuseum vind je uitgebreide info over de geschiedenis en zijn bewoners, waaronder Erazem Lueger, een beruchte rovende baron, die stierf in 1483, in het kleinste kamertje van het kasteel (de audio tour legt je perfect uit hoe dit gebeurde)

We waren zeer onder de indruk van dit kasteel, de inrichting en het grottenstelsel.

 1. Het charmante Radovljica

Radovljica is een charmant stadje met een prachtig middeleeuws centrum, dat op zo’n 6 km van Bled ligt. Het is de ideale plek om de sfeer van het echte Slovenië op te snuiven.

Slenter door het oude stadscentrum, geniet van de architectuur van het Radovljica herenhuis en de Art Nouveau villa’s, eet cake op het Linhart plein of ga lunchen in één van de traditionele tavernes, voordat je begint aan de wandeling langs de enige nog bewaard gebleven middeleeuwse slotgracht van het land.

Ben je met kinderen? Dan kan je er ook een workshop honingbrood (Gingerbread) versieren doen (15 EUR in 2018), meer info op de site van Lectar.

 1. Het bijzondere Kranj

Kranj is nog zo’n typisch Sloveens stadje dat vaak door toeristen wordt voorbijgereden, maar dat over een bijzonder centrum beschikt dat doorkruist wordt door de Sava rivier. Kranj is zelfs de op vier na grootste stad van Slovenië maar heeft, tot nu toe, zich nog niet mogen verheugen op grote stromen toeristen. Werp een blik op het oude centrum met zijn interessante architectuur, en breng een bezoek aan de kerk of het museum.

Onder het centrum van Kranj lopen er zo'n 1,3 kilometer aan tunnels. Deze werden gebouwd in 1944 tijdens WO II, en gegraven om de inwoners te beschermen tegen luchtbombardementen. De tunnels konden tot 6000 personen huisvesten. Je kan deze tunnels nog steeds bezoeken. Meer info bij de dienst voor toerisme.

 1. The Ossuary, het ondergrondse kerkhof van Kranj

In een ondergronds oud kerkhof, The Ossuary, uit de 14e eeuw kan je de restanten van honderden inwoners van Kranj vinden. Tijdens opgravingen in de jaren zeventig werd de graftombe uit 1475 van een prominente familie uit Kranj ontdekt. Wil je graag even afdalen? Ga de sleutel ophalen in het Gorenjski Muzej.

 1. De schilderachtige Vintgar Gorge

Tot 1890 was de adembenemende 1,6 km lange Vintgar Gorge, die ten noorden van Bled ligt, grotendeels onbereikbaar. In 1893 werd de kloof echter voorzien van houten wandelpaden en bruggen, die daarna voor het publiek toegankelijk werden gemaakt. Later werden deze de Žumer Galleries genoemd. Deze ongelooflijk schilderachtige plek langs de turquoise kleurige rivier, heeft sindsdien al veel toeristen in vervoering gebracht.

Op het einde van de kloof vind je de 13 meter hoge Šum waterval, waar je naartoe kan via een wandelpad naar beneden (rechts van de kiosk). Reken voor de totale wandeling door de kloof op ongeveer 2 uur (1 uur enkel). De kloof is enkel te voet toegankelijk.

 1. Het historische stadje Kamnik

Kamnik is een aangenaam, historisch stadje dat weinig voorkomt in de toeristische gidsen. Ook hier is een bezoek aan het middeleeuwse centrum een aanrader, net als de beklimming van de heuvel met de ruïnes van een kasteel. Heb je tijd op overschot, dan is een bezoek aan het Budnar's House Museum aan te raden, net als het gerestaureerde Fransiscaner Klooster. Er zijn ook heel wat lekkere traditionele Sloveense restaurants.

 1. Op ontdekking rond het Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj (grootste meer van Slovenië) ligt op 30 minuten rijden van Bled. Ideaal voor een dagje rust en natuur. Ga met de kabelbaan naar de top van Mount Vogel, bezoek er de Savica waterval of ga met de kinderen een zoektocht doen in het Goldhorn sprookjespark.

 1. Een daguitstap naar Zagreb (Kroatië)

Wil je graag eens een dagje de grens over naar zuiderbuur Kroatië? Je kan natuurlijk kiezen voor de Kroatische kust, maar misschien minder voor de hand liggend is een daguitstap naar hoofdstad Zagreb? Zagreb heeft een eigen en bijzondere sfeer, alternatief en eigenwijs.

Bezoek er de Sint-Marcuskerk met mozaiëk betegeld dak of neem er de kortste kabelbaan ter wereld? Breng er een bezoek aan het bijzondere Museum of Broken Relationships of een van de mooiste begrijfplaatsen ter wereld: het kerkhof van Mirogoj. Nog meer bezienswaardigheden Zagreb in onze aparte blog.

 1. Waar verblijven in Slovenië?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw reis in Slovenië? Dan heb je heel wat keuze. Een appartement of hotel in Ljubljana. Zoek daarna de natuur op rond de meren van Bled en Bohinj? Bekijk onze lijst van onze 5 favoriete glampings, wedden dat je er ook wil verblijven!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Slovenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?