Tickets openbaar vervoer & tram in Edinburgh: hoe je verplaatsen door de stad?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Tickets openbaar vervoer & tram in Edinburgh: hoe je verplaatsen door de stad?

9 april 2024 in Schotland0 reacties

Alle info over het openbaar vervoer, metro, trams en bussen in Wenen + tips

Edinburgh is een kleine stad die je perfect te voet kan verkennen. De populairste bezienswaardigheden liggen langs of in de buurt van de Royal Mile. Wil je wat verder uit het stadscentrum reizen naar iets verder afgelegen bezienswaardigheden, zoals het Royal Yacht Brittania of het startpunt voor de wandeling naar Arthur’s Seat, dan kan je wel van het openbaar vervoer gebruikmaken.

Maar hoe werkt het openbaar vervoer in Edinburgh? Je leest het alvast in deze blogpost.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Neem de bus in Edinburgh

De Schotse hoofdstad is behoorlijk klein en er is dan ook geen nood aan een uitgebreid metro- of tramnetwerk dat de uithoeken van de stad moet verbinden. Het openbaar vervoer bij uitstek in Edinburgh is dan ook de bus. Er rijden verschillende lijnen doorheen het centrum van de stad. Bushaltes zijn makkelijk herkenbaar en het hele bussysteem is makkelijk te navigeren.

Is een bepaalde bezienswaardigheid iets te veraf? Dan kan je dus makkelijk de bus nemen. Een snelle zoekopdracht in Google Maps vertelt je precies waar je moet op- en afstappen. Voor elke busrit kan je een enkel kaartje kopen, maar je kan ook kiezen voor een voordelige dagpas. Kaartjes koop je gewoon op de bus.

STADSWANDELING: De Schotse hoofdstad te voet verkennen? Download dan zeker onze stadswandeling door Edinburgh langs dé hoogtepunten van de stad.
  1. Sightseeing in Edinburgh met de hop-on hop-off bus

Elke grote toeristische stad heeft ze: de hop-on-hop-off bussen. Het zijn bussen, speciaal ontworpen voor toeristen, die de bekendste bezienswaardigheden in een stad verbinden. De hop-on-hop-off bussen leggen een vast traject af en je kan opstappen en afstappen bij elke bezienswaardigheid. Onderweg krijg je uitleg over de stad en de bezienswaardigheden waar je naartoe rijdt.

Ook Edinburgh heeft de hop-on-hop-off bus. Meer zelfs, er zijn twee verschillende hop-on-hop-off bussen die verschillende routes hebben. Er is de klassieke City Sightseeing Tour of de Majestic Route.

Wat bieden deze tours aan?

  • De City Sightseeing Tour (de rode route) is de meest populaire hop-on-hop-off bus. Je rijdt voorbij de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Edinburgh. Je hebt de keuze uit een ticket voor 24 of 48 uur. Ideaal voor wie snel en efficiënt wil citytrippen. Boek hier tickets voor de hop-on-hop-off bus in Edinburgh.
  • Maar ook de Majestic Tour (blauwe route) is interessant. Deze hop-on-hop-off bus rijdt verder weg uit het centrum en rijdt ook naar de plekken in Edinburgh die met het voormalige Schotse en het huidige Britse koningshuis te maken hebben. Je gaat bijvoorbeeld naar de Royal Botanic Garden en de wijk Leith aan de kust. Leith is vooral bekend om het Royal Yacht Brittania, tot 1997 het officiële schip van de Britse monarchie. Boek hier tickets voor de Majestic Tour door Edinburgh. Boek je tickets voor de Majestic Tour Edinburgh hier.
  1. De trams in Edinburgh

Sinds 2014 heeft Edinburgh ook een tram. De tram rijdt naar het centrum, maar is minder handig voor toeristen. De tramlijn is niet erg uitgebreid en verbindt weinig toeristische trekpleisters. Kom je met het vliegtuig naar Edinburgh? Dan kan je wel van de tram gebruik maken om van de luchthaven naar het centrum van de stad te reizen. De tram en de bus gebruiken hetzelfde kaartje.

  1. Comfortabel reizen met de taxi in Edinburgh

En natuurlijk zijn er ook nog de taxi’s. Je kan taxi’s gewoon stoppen op straat of er eentje laten opbellen vanuit je hotel. Taxi’s in Edinburgh zijn niet goedkoop, maar wel de snelste manier om je door de stad te verplaatsen. Elke officiële taxi heeft een registratienummer op het raam.

TRANSFERTIP: Zonder zorgen van of naar de luchthaven van Edinburgh? Boek je privétransfer dan online op voorhand.
  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?