San Giovanni in Laterano bezoeken? Alle info, tips en tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

San Giovanni in Laterano bezoeken? Alle info, tips en tickets

11 april 2022 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan San Giovanni in Laterano

Gelovigen mogen de basiliek van Sint-Jan van Lateranen absoluut niet missen. Het is de officiële kerk der kerken van Rome en de bakermat van het christendom in de stad en in de wereld. Kerkdiensten mogen hier enkel door de paus opgedragen worden. Binnenin kan je de historische doopkapel bezoeken, kunstwerken bewonderen en aan de overkant van de basiliek bevindt zich de Heilige Trap.

Lees meer over je bezoek aan San Giovanni in Laterano + bestel je tickets voor de Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de aartsbasiliek San Giovanni in Laterano

Net als de Santa Maria Maggiore, de San Paolo Fuori le Mura en de Sint-Pietersbasiliek is dit één van de vier pauselijke basilieken van Rome. Enkel de paus mag hier de mis vieren. En de aartsbasiliek San Giovanni in Laterano, ofwel de basiliek van Sint-Jan van Lateranen, is misschien wel de belangrijkste van de vier. Dit is officieel namelijk de hoofdkerk van het christendom. Dat kan je ook aflezen op de voorgevel van de kerk.

  • Het was keizer Constantijn de Grote die de opdracht gaf om deze kerk te bouwen in 313, nadat hij in datzelfde jaar vrijheid van godsdienst had toegelaten via het Edict van Milaan. Daarmee is deze kerk de oudste in de stad Rome.
  • Een grote aardbeving in 896 vernielde helaas het oorspronkelijke bouwwerk.
  • De kerk werd daarna al snel heropgebouwd en in 1650 grondig gerenoveerd in opdracht van paus Innocentius X.
  • Een nieuwe renovatie in de 18e eeuw gaf de kerk haar nieuwe, kenmerkende gevel.
  • Het oudst bewaarde gedeelte van de kerk is de 5e-eeuwse doopkapel.
  • Deze basiliek was ook de officiële residentie van de paus sinds de stichting van de kerk tot in de 14e eeuw.

TICKETS: Wil je graag deze kerk bezoeken? Bestel je tickets voor de San Giovanni van Lateranen online op voorhand.

  1. De basiliek van San Giovanni in Laterano bezoeken

Gelovigen en niet-geloven mogen een bezoek aan de basiliek van San Giovanni in Laterano niet overslaan wanneer je in Rome bent. Deze moeders der kerken is niet alleen van groot belang, maar herbergt ook enkele kunstschatten binnenin.

Wat zeker zien in de Basilica di San Giovanni in Laterano?

  • In het midden van de kerk kan je het pauselijke altaar niet missen. Er worden relikwieën van de apostels Petrus en Paulus bewaard.
  • Naast het altaar zie je de marmeren beelden van de twaalf apostelen, van de hand van een leerling van meesterbeeldhouwer Bernini.
  • De doopkapel, San Giovanni in Fonte, staat achteraan de kerk. Het is het oudste deel van de basiliek en heeft een opmerkelijke 8-hoekige vorm en een koepel beschilderd door een leerling van Michelangelo. In dit doopvont zou keizer Constantijn zelf gedoopt zijn.

Bij de basiliek hoort ook een eeuwenoud klooster. Je kan nog steeds de 8e-eeuwse kloostergangen bewandelen. De grote, groene deuren van de kerk zijn de oorspronkelijke deuren van het senaatsgebouw op het Forum Romanum. Wanneer je rondwandelt in de basiliek zal je de graftombes van niet minder dan zes pausen passeren.

  1. De Heilige Trap aan de overkant van de basiliek

Recht tegenover de basiliek, aan de overkant van het plein, kan je de Scala Sancta of Heilige Trap bezoeken. Deze trap bevond zich oorspronkelijk in Jeruzalem en zou door Jezus zelf bewandeld zijn. Als relikwie werd de trap naar Rome getransporteerd.

Vandaag zijn de 28 marmeren treden afgedekt met hout, ter bescherming van de oorspronkelijke trap. Gelovigen kunnen de trap op hun knieën beklimmen. Bovenaan bevindt zich het ‘Heilige der Heiligen’. Het is een belangrijk pelgrimsoord.

Bestel je tickets voor de San Giovanni in Laterano online

  1. Praktische info voor je bezoek aan San Giovanni in Laterano

  • De aartsbasiliek San Giovanni in Laterano bevindt zich op het Piazza del Laterano, in het centrum van Rome.
  • De basiliek bevindt zich niet al te ver van het Colosseum. Je kan er dus makkelijk naartoe wandelen.
  • Neem je liever de metro? Dan stap je af bij de halte San Giovanni.
  • Openingsuren: De basiliek is elke dag open van 7u tot 18u30.
  1. Hoe tickets kopen voor de San Giovanni in Laterano?

Je kan de basiliek van San Giovanni in Laterano helemaal gratis bezoeken. Wil je toch een gids om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen? Dan raden we je deze tour in Rome aan. Je bezoekt dan de twee belangrijkste basilieken van de stad, duikt de catacomben in en krijgt een leuke uitleg van een lokale gids.

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?