Mausoleum van Augustus bezoeken in Rome: Alle info, tips + tickets boeken online

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Mausoleum van Augustus bezoeken in Rome: Alle info, tips + tickets boeken online

28 september 2021 in Rome0 reacties

Rome kent veel grote monumenten die drukbezocht worden, maar er zijn ook enkele historische bouwwerken die tot ver in de 21ste-eeuw ontoegankelijk zijn geweest. Het Mausoleum van Augustus was jarenlang niet toegankelijk voor het publiek en was zwaar verwaarloost, en leek dan ook niet op meer dan een hoop oude stenen.

In de afgelopen jaren is dit echter weer gerestaureerd tot een groots monument, en sinds 1 maart 2021 zijn de deuren van het mausoleum van de eerste keizer van Rome weer geopend. Ontdek in dit blogartikel alles wat je moet weten voor je bezoek!

Inhoud artikel

Tickets en tours voor je bezoek aan het Mausoleum van Augustus

Het Mausoleum van Augustus bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in het teken van het Mausoleum van Augustus.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Wie was Keizer Augustus?

Een woordje geschiedenis

Gaius Octavius werd in het jaar 63 voor Christus geboren in een oude en rijke Romeinse familie. Hij was het achterneefje van de generaal Gaius Julius Caesar. De vader van Octavianus overleed een aantal jaar na zijn geboorte, en Caesar had geen wettige zoon, waardoor hij besloot voor Octavianus te zorgen. Octavianus kwam al snel onder de regeerders van het Romeinse Rijk terecht, en nam deel aan verschillende veldtochten van zijn oudoom.

Caesar had Octavianus naar Apollonia in Illyria gestuurd toen hij in het jaar 44 voor Christus in de senaatszaal werd vermoord. Caesar had Octavianus in zijn testament geadopteerd en benoemd tot voornaamste erfgenaam.

Erfgenaam van Caesar

Octavianus nam de naam van Caesar aan en noemde zichzelf vervolgens Gaius Julius Caesar. Ondanks dat Marcus Antonius de leiding had opgeëist en het vermogen van Caesar niet aan Octavianus wilde geven, voerde Octavianus toch de opdrachten in Caesars testament uit met de hulp van de krijgskas en het veilen van zijn eigen bezittingen. Hierdoor bouwde hij een leger op waarmee hij de macht van Rome naar zich toe trok. Hij kreeg speciale bevoegdheden en besloot Marcus Antonius te belegeren.

Octavianus verloor de strijd maar dwong desondanks steeds meer macht af. Hij ging een bondgenootschap aan met Marcus Antonius en Marcus Aemilius Lepidus en trouwde met de stiefdochter van Antonius, Clodia. Met zijn drieën wisten ze wraak te nemen op de moordenaars van Julius Caesar, waarmee ook de Romeinse republiek ten onder ging. Door onteigeningen van bevolking maakte de voorheen zeer geliefde Octavianus zich gehaat bij iedereen, waarnaast de landverdeling ook tot ruzies tussen Octavianus en Antonius zorgde. Zij werden in 40 voor Christus gedwongen tot een vernieuwd bondgenootschap, waarbij Antonius met de zus van Octavianus trouwde, Octavia Thurina.

Octavianus scheidde van zijn eerste vrouw Clodia en trouwde met Scribonia, met wie hij een dochter kreeg, Julia. Op de dag van haar geboorte verstootte hij direct Scribonia, om vervolgens Livia Drusilla te kunnen trouwen, de toenmalige vrouw van Tiberius Claudius Nero. Zij kregen samen geen kinderen, maar Livia nam haar zonen Tiberius en Drusus mee, en Tiberius zou later de opvolger worden van Octavianus.

Octavianus verzekerde zijn politieke positie

Na verschillende overwinningen besloot Octavianus voor de alleenheerschappij te gaan, en in 36 voor Christus stond alleen Marcus Antonius hem hier nog voor in de weg. Onder andere door de verhouding met Cleopatra en het verstoten van de populaire Octavia verloor Antonius de steun in Rome. Octavianus verzekerde zijn politieke positie en liet zich uitroepen tot dux Italiae, leider van Italia, voor hij de strijd aan ging met Antonius. Zijn leger wist al in de eerste slag in 31 voor Christus een overwinning te maken op die van Antonius en Cleopatra, en na hun zelfmoord in het volgende jaar eindigde de strijd om de macht in Rome. Ook eindigde hiermee een 100 jaar durende periode vol burgeroorlogen binnen het Romeinse Rijk.

Octavianus gaf symbolisch alle speciale bevoegdheden die hem in de afgelopen jaren waren verleend terug aan de staat. De burgeroorlog werd in 27 voor Christus officieel als geëindigd verklaard waarmee de republiek hersteld werd. Echter was de senaat afhankelijk geworden van Octavianus en werd een nieuwe monarchale orde opgezet, het principaat. Octavianus kreeg een paar dagen later de nieuwe titel Augustus, de verhevene. Hiermee werd hij de eerste princeps, ofwel keizer, van het Romeinse Rijk.

De eerste keizer van het Romeinse Rijk

De Romeinen waren traditioneel tegen elke vorm van alleenheerschappij. Octavianus besloot zichzelf niet tot imperator te laten uitroepen en herstelde formeel gezien de republiek, waarbij alle bestaande ambten ook beleven bestaan. Echter trok hij wel alle bevoegdheden van deze ambten naar zich toe. De reorganisatie werd niet door iedereen zonder protest aanvaard en Augustus bleef zijn gehele regeerperiode zoeken naar een manier om de nieuwe positie als keizer te legitimeren.

Ruimte voor kunst en cultuur

Met Augustus aan de macht begon er een periode van groei en relatieve rust in het rijk, beter bekend als de Pax Romana. Desondanks waren er nog regelmatig conflicten en wist Augustus het rijk groots uit te breiden. Wel bleef hij benadrukken dat hij de vrede in het rijk had hersteld.

Augustus zette verschillende bouwprojecten op en zorgde onder andere voor de bouw van grote monumenten zoals het Pantheon, het Theater van Marcellus en de tempels van Jupiter en Apollo, waarnaast de kunstwereld steeds groter werd en namen zoals Vergilius, Ovidius en Horatius zo bekend werden dat hun werken nog altijd te lezen zijn. Augustus stierf in het jaar 14 na Christus op 76-jarige leeftijd tijdens een reis naar Campanië.

  1. Mausoleum van Augustus

Augustus had voor zichzelf en zijn familie een praalgraf laten aanleggen aan het Marsveld, aan de oever van de Tiber. Met een hoogte van 12m en een diameter van 89m werd dit het grootste grafmonument in Rome. Het bouwwerk was geïnspireerd door de tombe van Alexander de Grote in Alexandrië en het Mausoleum van Halicarnassus, maar de vorm van een grafheuvel was hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd door de Etruskische grafheuvels.

De basis van het mausoleum was opgebouwd uit tufsteen en aan de buitenkant bekleed met marmer. Bovenop had het praalgraf de vorm van een heuvel die beplant was met cipressen en oleanders. Voor de ingang stonden 2 Egyptische obelisken. Er wordt vermoed dat de grafurnen van Augustus, Livia, Gaius en Lucius, Octavia en Marcellus in de centrale grafkamer gezet waren. De urnen van andere familieleden, werden in de nissen in de gangen rondom de centrale kamer geplaatst.

Wil je graag een bezoekje brengen aan het Mausoleum van Augustus? Bestel je tickets voor je bezoek dan op voorhand! Zo vermijd je lange wachtrijen.

  1. Het verval van het mausoleum

Enkele opvolgers van Augustus werden ook bijgelegd in het mausoleum, maar latere keizers lieten hun eigen tombes bouwen rondom het Marsveld. Desondanks werd het mausoleum van Augustus in deze periode nog altijd goed verzorgd. Het verval begon echter na de plundering van Rome door de Visigoten in het jaar 410. Het mausoleum werd net als vele andere bouwwerken in de stad geplunderd en leeggehaald, maar de structuur van het praalgraf bleef overeind.

  • Het bouwwerk werd door de jaren heen overgroeid, en boven op het mausoleum werd een kapel gebouwd gewijd aan de aartsengel Michael.
  • In de 12de-eeuw werd het bouwwerk overgenomen door de familie Colonna die het versterkten tot een kasteel, net als het mausoleum van Hadrianus verderop, dat om werd gebouwd tot het Castel Sant’Angelo.
  • Vervolgens kwam het in handen van paus Gregorius IX die het deels liet afbreken om het materiaal elders te kunnen gebruiken. Zo zijn de obelisken tegenwoordig te zien op het Quirinaal en op het Piazza dell’Esquilino.
  • Het overgebleven bouwwerk werd door de jaren heen gebruikt als een tuin en theater.
  1. Het Mausoleum onderging enkele restauraties

De eerste restauratie

Aan het begin van de 20ste-eeuw was het interieur van het mausoleum een concertzaal totdat Mussolini het in de jaren 1930 liet sluiten. Mussolini was van mening dat hij Italië weer net zo groot en machtig had gemaakt als het Romeinse Rijk was onder keizer Augustus. Hij voelde een verbinding met Augustus en wilde daarom het graf in ere herstellen, als onderdeel van zijn herbouw van Rome.

  • De woonwijk die op dat moment op het Campo Marzio was gelegen werd verwoest om plaats te maken voor een nieuw Piazza Augusto Imperatore rondom het mausoleum.
  • Rondom het mausoleum werden galerijen aangelegd en er werd een plek aangelegd voor het Ara Pacis, het Altaar van de Vrede dat in het jaar 9 voor Christus werd opgericht ter ere van de door Augustus gebrachte vrede.
  • Door de Tweede Wereldoorlog werd het project echter stilgelegd, waarna het bouwwerk weer enigszins in verval raakte.

De grote restauratie

  • In de jaren 90 bleken uitlaatgassen en temperatuurstijgingen de Ara Pacis tegenover het mausoleum aan te tasten en besloot de overheid weer de aandacht te richten op het plein. Er werd besloten een nieuw bouwwerk rondom de Ara Pacis te bouwen, waarna ook het mausoleum aan de beurt was.
  • In 2008 begon men met het project, waarbij het idee was om dit in 2014 voltooid te hebben ter ere van de 2000ste sterfdag van Augustus. Echter was er op dat moment nog niet veel werk verzet en uiteindelijk werd er pas in 2017 daadwerkelijk begonnen met de restauratie, nadat Telecom Italia €6 miljoen hadden gedoneerd voor het project.
  • Voor de renovatie werden in eerste instantie de bestaande structuren verstevigd, waarna er uitbreidingen werden toegevoegd om het monument weer toegankelijk voor het publiek te maken.
  • Uiteindelijk werd de restoratie in 2019 voltooid. De deuren werden echter pas op 1 maart 2021 geopend voor het publiek. Wel zijn er nog steeds werkzaamheden aan de gang om het Piazzo Augusto Imperatore op te knappen.
  1. Het Mausoleum van Augustus bezoeken

Wat kan je verwachten van je bezoek aan het Mausoleum van Augustus

In het Mausoleum is naast de structuur van het bouwwerk nog meer te zien en is de geschiedenis van het bouwwerk aan verschillende details af te lezen. Zo zijn er verschillende marmeren platen terug te zien die gewijd zijn aan Marcellus en Octavia, maar ook marmeren platen die in 1930 werden geplaatst en aan andere keizers herinneren.

Ook is er nog graffiti uit de vorige eeuw terug te zien, maar ook sporen van bijlen die in de Middeleeuwen gebruikt zijn om stenen uit te hakken. En vanaf 22 april 2021 wordt het bezoek verrijkt met digitale content, in virtual en augmented reality wat je bezoek net iets interactiever maakt.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Openingstijden van het Mausoleum van Augustus

  • Tot 21/04 is het mausoleum geopend van maandag - vrijdag 9.00 - 16.00 uur, laatste toegang om 15.00 uur.
  • Vanaf 22 april is het mausoleum geopend van maandag tot vrijdag - 9.00 - 19.00 uur, laatste toegang om 17.30 uur.
  • Een rondleiding duurt zo’n 50 minuten en vind elk uur plaats. Momenteel kunnen 10 mensen tegelijk naar binnen.
  • Meer info over de openingsuren vind je hier.
  1. Tickets om het Mausoleum van Augustus te bezoeken

  1. Wegbeschrijving naar het Mausoleum van Augustus

Het Mausoleum van Augustus is gelegen aan het Piazza Augusto Imperatore in Rione IV – Campo Marzio. Aan de noordkant vind je de bushalte Augusto Imperatore/Ara Pacis, waar bussen 119, 628, C3 en n201 stoppen, en aan de zuidkant kan je met dezelfde buslijnen uitstappen bij de halte Tomacelli.

  1. Museo dell’Ara Pacis

In de tijd van Augustus waren er op het terrein van het Mausoleum nog andere monumenten te vinden. Zo werd hier de Ara Pacis geplaatst, evenals het Horologium van Augustus. De zonnewijzer is echter na de Romeinse tijd verloren gegaan. De obelisk werd in de 18de-eeuw deels opgegraven en vervolgens met de Zuil van Antoninus Pius gerestaureerd. De obelisk is nu te zien op het Piazza Montecitorio.

Breng ook een bezoekje aan Museo dell’Ara Pacis

Aan de westkant van het mausoleum kan je het Museo dell’Ara Pacis bezoeken. In het moderne gebouw van de Amerikaanse architect Richard Meier is het gerestaureerde Altaar van de Vrede terug te vinden. Dit altaar werd ter ere van de vrede die Augustus wist te brengen in het Romeinse Rijk opgezet.

Na de val van het Romeinse Rijk raakte het altaar in de vergetelheid en werd het versierde marmer op andere plekken gebruikt, tot de fundamenten van het altaar in 1859 werd herontdekt. Later bleek dat verschillende brokstukken die onder andere in het Louvre en de Galleria degli Uffizi terecht waren gekomen tot de beroemde Ara Pacis behoorde.

Het altaar werd aan het einde van de jaren 1930 in elkaar gezet en in een nieuwe hal bij het mausoleum geplaatst, als onderdeel van Mussolini’s renovatie van de monumenten van keizer Augustus. Op de muur werden de teksten van de Res Gestae Divi Augusti geschreven, de tekst over de handelingen van de keizer die Augustus zelf had laten optekenen door de Vestaalse Maagden.

Na een grootste renovatie rond de eeuwwisselingen en de bouw van een nieuw museum werd in 2006 het nieuwe Museo dell’Ara Pacis geopend. Ook op de muur van het nieuwe gebouw is de Res Gestae te lezen, en binnen is het gerenoveerde altaar te aanschouwen. Op de verschillende muren van het altaar zijn indrukwekkende reliëfs te zien die scenes uit de mythologie uitbeelden, maar ook een tafereel met een processie van de keizer en zijn familie.

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?