Marmentijnse Gevangenis bezoeken in Rome? Alle info, tips & tickets voor het Carcere Mamertino

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Marmentijnse Gevangenis bezoeken in Rome? Alle info, tips & tickets voor het Carcere Mamertino

8 april 2022 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Marmetijnse gevangenis in Rome + waar tickets kopen?

Vlak naast het Forum Romanum ligt een griezelige plek verstopt onder de kerk van San Giuseppe dei Falegnami. De Mamertijnse gevangenis is de plek waar heel wat misdadigers (al dan niet schuldig) de dood hebben gevonden. Ze werden er gewurgd of uitgehongerd en daarna in de riool gedumpt. Ook de apostels Petrus en Paulus zouden hier gevangen hebben gezeten.

Ontdek is deze blogpost alles over je bezoek aan de Marmetijnse gevangenis in Rome + bestel je tickets online op voorhand.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Mamertijnse gevangenis

Een macabere plek in Rome

Weinig plekken zo gruwelijk in Rome als de beruchte Mamertijnse gevangenis. Het was de plek waar veroordeelden gevangen werden gehouden. En eenmaal binnen, was het niet gegarandeerd dat de gevangene het daglicht nog terug zou zien. De gevangen werden hier namelijk niet voor lange tijd opgesloten.

Gevangen werden kort vastgehouden en gemarteld om tot bekentenissen te komen. Wie ter dood veroordeeld werd, werd hier geëxecuteerd. Dat gebeurde meestal door wurging, maar vaak werden de misdadigers ook achtergelaten in het Tullianum tot ze een hongerdood stierven. De gevangenis stond via een luik in rechtstreekse verbinding met de riool. Lijken werden erin gedumpt en zo afgevoerd naar de rivier de Tiber.

Enkele bekende historische figuren hebben hier de dood gevonden. Zo werden de Gallische koning Vercingetorix en koning Jugurtha van Numidië hier omgebracht. Tot de 4e eeuw werd de Mamertijnse gevangenis gebruikt.

TICKETS: Wil je graag het lugubere verleden van de Marmetijnse gevangenis met eigen ogen bezichtigen? Boek je tickets voor de Marmetijnse gevangenis in Rome online en vermijd wachtrijen.

  1. Carcer Mamertine en het Tullianum

De gevangenis bestaat uit 2 afzonderlijke ruimtes: het Tullianum en daarboven de eigenlijke Carcer Mamertine.

Carcer Mamertine

In dat bovenste gedeelte bevonden zich de eigenlijke cellen. Ze werden uitgehakt in de rots van de heuvel, uit turfsteen. Ooit bevonden zich hier heel wat cellen naast elkaar, vandaag blijft er niet veel meer van over. Men schat dat deze Carcer Mamertine uitgehakt werd in de 2e eeuw v.Chr. De naam ‘Mamertijns’ zou afkomstig zijn van de oorlogsgod Mars, die even verderop vereerd werd in een tempel.

Het Tullianum

Het Tullianum is het onderste en oudste gedeelte van de Mamertijnse gevangenis. Het zou oorspronkelijk gebouwd zijn in de 6e eeuw v.Chr. in opdracht van de koning Servius Tullius. Daarbovenop werden later de kerkers uitgegraven. Sinds dan deed het Tullianum dienst als kerker, executieplaats en dodencel.

De Carcer Mamertine en het Tullianum staan in verbinding met elkaar via een klein luik. Gevangenen werden naar beneden gezakt, gewurgd met een touw om de nek of in het Tullianum opgesloten zonder eten of drinken, zonder twijfel een van de wreedste bezienswaardigheden in Rome.

  1. Mamertijnse Gevangenis bezoeken

Ooit was de Mamertijnse gevangenis een groot complex, maar vandaag zijn er dus slechts twee cellen en een stuk van de oorspronkelijke gevel overgebleven. Bovenop de gevangenis werd in de 16e eeuw de kerk San Giuseppe dei Falegnami gebouwd en die staat er nog steeds. Je betreedt de kerker via een trap langs de kerk.

Eenmaal binnen kom je terecht in de beperkte, halfronde ruimte die de Carcer Mamertine vormt. Opvallend is het altaar. Dat stond er niet altijd. Er wordt gezegd dat Petrus en Paulus hier gevangen genomen werden vooraleer ze hun dood vonden. Op de muur zie je nog enkele christelijke fresco’s. Er is bij de ingang ook een steen die licht gedeukt is, daar zou de apostel Petrus zijn hoofd tegen gestoten hebben. De kerker wordt daarom ook wel de San Pietro in Carcere genoemd.

Boek je tickets voor de Marmetijnse Gevangenis

  1. Praktische info voor je bezoek aan de Marmetijnse Gevangenis

  • De ingang van de Mamertijnse gevangenis bevindt zich op het adres Clivo Argentario 1, vlak naast het Forum Romanum en op een steenworp van het Colosseum.
  • Je kan er met andere woorden makkelijk naartoe wandelen.
  • Verblijf je buiten het centrum en neem je de metro? Stap dan af bij de halte Colosseo.
  • Openingsuren: Je kan de Mamertijnse gevangenis elke dag bezoeken tussen 9u en 17u.
  1. Hoe kan ik tickets boeken voor de Mamertijnse gevangenis?

Je kan je tickets ter plekke of vooraf online kopen. De Mamertijnse gevangenis kan behoorlijk wat bezoekers lokken. Kom je in het hoogseizoen? Dan staan er mogelijk wachtrijen. We raden je daarom aan om je tickets voor de Mamertijnse Gevangenis alvast online te kopen. Je kan dan gewoon meteen naar binnen wandelen.

  1. Waar ligt de Marmetijnse Gevangenis op de kaart?

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?