Wat is de beste reistijd om Rome te bezoeken?

29 april 2022 in Rome0 reacties

Rome wordt ook wel de Eeuwige Stad genoemd, maar helaas schijnt de zon er niet eeuwig. Winters zijn vaak nat en grijs en zomers dan weer broeierig warm. Het hoogseizoen betekent duurdere vliegtickets en in het laagseizoen vallen je plannen misschien letterlijk in het water.

Elke periode heeft zijn voor- en nadelen, maar wat is nu de beste reistijd voor een citytrip Rome? Je komt het in dit artikel te weten.

Inhoud artikel

  1. Wat bepaalt de beste reistijd?

De beste reistijd betekent enerzijds goed weer en anderzijds lage prijzen. Helaas gaan die twee niet hand in hand. Tijdens de zomer, het hoogseizoen, mag je rekenen op een zonnige vakantie, maar je zal wel meer betalen. Bovendien zal je dan vaker moeten aanschuiven in wachtrijen en dat is nooit leuk op vakantie.

In het laagseizoen zullen hotels en vliegtickets goedkoper zijn, maar je zal misschien wel een paraplu moeten bovenhalen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rijtje voor een vakantie naar Rome in de zomer, de winter en de tussenseizoenen.

Op vakantie naar Rome? Bekijk onze selectie favoriete verblijven in Rome.
  1. Een warme zomervakantie in Rome

Genieten van de stralende zon

Centraal-Italië heeft een typisch Mediterraans klimaat. Dat betekent dat de zomers heel warm kunnen worden. De temperatuur begint gevoelig op te warmen vanaf mei en de zomer duurt tot september. Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus kan het kwik klimmen tot 35 graden.

In juni, juli en augustus zijn er gemiddeld meer dan 10 uren zonneschijn per dag. Staalblauwe hemels en volle zon dus. Dat zal zeker niet misstaan op je vakantiefoto’s. De meeste Romeinen, die vaak vanaf half augustus vakantie hebben, ontvluchten dan de stad en trekken naar de zee of het binnenland.

In juli valt er gemiddeld amper 20 millimeter neerslag en ook de rest van de zomermaanden moet je geen regen verwachten. Pas eind september begint het weer meer te regenen. Af en toe kan er wel een warmteonweer ontstaan. Geen paniek, die zullen eerder als een verfrissing dan een straf aanvoelen.

Openluchtconcerten

Nog een voordeel van reizen in de zomer is dat er heel wat concerten en andere evenementen in open lucht georganiseerd worden. Je kan bijvoorbeeld een voorstelling bijwonen in het Colosseum of op een andere archeologische site. Op heel wat pleinen worden er de meest uiteenlopende evenementen gehouden. Een heerlijk concert in Rome tijdens de zonsondergang? Klinkt als vakantie in de oren!

  1. Naar Rome tijdens de winter: een goed idee of niet?

Ik ga naar Rome en neem mee… een paraplu

Ben je van plan om naar Rome te reizen tussen oktober en februari, dan zal je waarschijnlijk je paraplu moeten bovenhalen. Echt koud zal het wel nooit worden. De maximumtemperatuur in Rome tijdens de feestdagen kan bijvoorbeeld oplopen tot 15 graden Celsius. Wanneer de zon zich dan laat zien, voelt het als een aangename lentedag. Sneeuw is erg zeldzaam.

Vier kerst en nieuwjaar in Rome

Rome is natuurlijk dé katholieke hoofdstad. Een witte kerst hoef je niet te verwachten, maar er zijn weinig plaatsen waar kerst uitbundiger gevierd zal worden dan in Rome. Bovendien wordt de stad ook prachtig versierd. Kerstmis vieren in Rome staat garant voor een authentieke ervaring.

Ga bijvoorbeeld naar de toespraak van de paus kijken, het beroemde Urbi et Orbi. Ook nieuwjaar zal je zeker kunnen vieren in Rome. Er wordt veel vuurwerk afgestoken en er worden ontzettend veel evenementen georganiseerd. Bovendien zal je alle bezienswaardigheden met minder toeristen moeten delen.

  1. Rome in het voorjaar en het najaar

Mild weer

Vanaf april gaan de temperaturen weer de hoogte in. Echt koud zal je het dan waarschijnlijk niet meer hebben, maar het weer kan wel tegenzitten. In mei wordt het weer stilaan zomers. Het kwik overschrijdt vlot de 20 graden en jassen zijn met een beetje geluk niet meer nodig. Die paraplu kan je vaker thuislaten dan dat je ze moet meenemen. In het voorjaar kan je dus uitstekend in Rome rondslenteren en een lekkere Aperol drinken op een terrasje.

Tijdens het najaar, vanaf eind september, heb je veel kans op regen. November en december gelden als de natste maanden van het jaar. De kans op grijze hemels en waterplassen op de grond is dus groot. De temperaturen blijven wel zacht.

Religieuze feestdagen

April mag dan wel buiten het hoogseizoen vallen, toch komen dan heel wat toeristen naar de stad. Tijdens de paasweek willen heel wat religieuzen naar Rome afzakken. Dat betekent dat het er, ondanks het kwakkelweer, toch behoorlijk druk kan worden. Iets om rekening mee te houden.

  1. Wanneer zijn vliegtickets en hotels in Rome voordelig?

Tijdens de zomer kan je dus rekenen op blauwe hemels en volle zon. Ideaal vakantieweer waar we allemaal van dromen. De keerzijde van de medaille is dat je dan niet de enige toerist zal zijn. Die drukte betekent dat de prijzen van hotels en vliegtickets de hoogte in schieten.

Het hoogseizoen is een stuk duurder dan het laagseizoen. Bovendien zal je bij populaire bezienswaardigheden even moeten aanschuiven in een wachtrij. In de tweede helft van augustus hebben veel Italianen vakantie waardoor er hier en daar winkels en restaurants gesloten zullen zijn.

Reis je tijdens het najaar, de winter of het voorjaar? Dan zullen vliegtickets en hotels een stuk voordeliger zijn. Er zullen amper wachtrijen zijn. Dat geldt niet tijdens de paasperiode. Nog meer tips om de goedkoopste vliegtickets te vinden.

Waar kan je de goedkoopste vliegtickets boeken?

  1. Besluit: de beste reistijd voor Rome

Wat is de beste reistijd voor Rome dan? Dat hangt af van wat je in Rome wil doen. In het algemeen kunnen we stellen dat mei en juni uitstekende maanden zijn. De kans op goed weer is groot, prijzen zijn normaal en je hoeft nergens lang aan te schuiven. Wil je niet tussen hordes toeristen lopen? Dan kom je best in het laagseizoen. Vind je goed weer vooral belangrijk? Dan kan je in de zomer naar Rome reizen.

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?