Ara Pacis in Rome bezoeken? Alle info voor je bezoek aan het vredesaltaar + tickets kopen

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Ara Pacis in Rome bezoeken? Alle info voor je bezoek aan het vredesaltaar + tickets kopen

13 april 2022 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Ara Pacis in Rome + waar je tickets boeken?

Het vredesaltaar of Ara Pacis werd gebouwd nadat keizer Augustus vrede bewerkstelligd had in het noordelijke Gallië en het huidige Spanje. Het altaar moest de bijna goddelijke Augustus nog populairder maken. De dag van vandaag kan je het marmeren bouwwerk in al haar glorie bewonderen vlakbij de restanten van het mausoleum van de keizer.

Lees hier alles over je bezoek aan het Ara Pacis in Rome + bestel je tickets online op voorhand.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Ara Pacis

De Ara Pacis is een grote constructie uit de Romeinse keizertijd en betekent ‘Altaar van de Vrede’. Het werd gebouwd om de terugkeer van keizer Augustus uit het huidige Spanje en Gallië te herdenken. De keizer was naar de regio getrokken omdat er al enkele jaren verschillende oorlogen woedden. Hij slaagde erin om de vrede te doen terugkeren en dat moest gevierd worden met dit altaar. Het werd ingewijd op 30 januari in het jaar 9 v.Chr., dat was bovendien de verjaardag van zijn vrouw Livia.

De overblijfselen van het beroemde altaar werden voor het eerst opgegraven in 1568

Er werden toen verschillende brokstukken gevonden onder het stadspaleis Palazzo Alamgià. De vondsten, van wie niemand wist wat ze precies waren, werden verdeeld over het Vaticaan, de stad Firenze en een museum. Pas in 1879 puzzelde de archeoloog Von Dunh de stukken bij elkaar. Hij ontdekte dat de fragmenten toebehoorden aan het mythische Ara Pacis.

Pas in 1903 begonnen de officiële opgravingen. Het hele altaar werd opgegraven en de eerder uitgedeelde fragmenten werden terug opgekocht. Ook paus Pius XII zwichtte uiteindelijk en schonk, na lang aandringen, enkele reliëfs terug aan de stad. Enkel het Louvre in Parijs weigert om haar delen van de Ara Pacis terug over te dragen aan de stad Rome. Dat deel is opgevuld met een gipsafdruk van het origineel.

De Ara Pacis werd zo helemaal in elkaar gezet en wordt nu tentoongesteld vlakbij de restanten van het mausoleum van Augustus aan de rivier de Tiber. Je vindt het altaar in een van de enige moderne bouwwerken in de stad, ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Ara Pacis in Rome.

  1. Een bezoek aan de Ara Pacis in Rome

Wat kan je allemaal zien op het Altaar van de Vrede?

Wanneer je de Ara Pacis bezoekt, sta je oog in oog met een van de beste voorbeelden van Romeinse beeldhouwkunst. Het hele altaar is volledig gemaakt van marmer. De reliëfs beelden verschillende verhalen, personen en goden uit die het aanzien van keizer Augustus nog moesten verhogen.

  • Op de zuidkant van het altaar wordt Augustus afgebeeld als een nederige man, samen met zijn familie. Je ziet de keizer dieren offeren aan de goden.
  • Er worden nog verschillende typisch Romeinse feestdagen afgebeeld en ook enkele vrienden van Augustus en priesters zijn vertegenwoordigd.
  • Op de tegenovergestelde zijde van het altaar zie je het volk en de Romeinse senaat afgebeeld. Je leest ‘Res gestae divi Augusti’, wat zoveel betekent als ‘de prestaties van de goddelijke Augustus’. Het duidt erop hoe populair Augustus was. Hij werd bijna als een god aanschouwd.
  • Verder zie je op het altaar nog afbeeldingen van verschillende goden en ook Romulus en Remus (de mythische stichters van de stad).
  1. Praktische info voor je bezoek aan het Ara Pacis

  • Het altaar van Augustus bevindt zich in de straat Lungotevere in Augusta, even ten noorden van de bekendste bezienswaardigheden van Rome.
  • Je kan er makkelijk naartoe wandelen of de metro nemen. Stap dan af bij de halte Spagna.
  • Openingsuren: Je kan de Ara Pacis in Rome elke dag bezoeken tussen 9u30 en 19u30.
Tip: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan Rome? Koop dan de Rome Tourist Card en geniet van korting op verschillende attracties
  1. Hoe kan ik tickets boeken voor de Ara Pacis?

Wil je graag het Ara Pacis in Rome bezoeken? Je kan tickets ter plekke kopen of vooraf online. Je hebt de keuze uit een ticket met of zonder audiogids. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, dan raden we je de audiogids aan. Er zijn ter plekke weinig informatieborden dus dan kan een audiogids wel handig zijn. Bestel je tickets voor het Ara Pacis Museum.

  1. Waar bevindt zich het Ara Pacis in Rome?

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?