Zwarte Zee & Donaudelta in Roemenië bezoeken: Wat zeker zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Zwarte Zee & Donaudelta in Roemenië bezoeken: Wat zeker zien & doen?

22 juni 2021 in Roemenië2 reacties

De meeste toeristen die in Roemenië naar de Zwarte Zee trekken, doen dat om enkele dagen op het strand door te brengen. Er is echter veel meer te zien en te doen in de regio rond de Zwarte Zee. Er liggen fantastische Romeinse ruïnes verstopt en je vindt er eeuwenoude dorpjes die je met weinig andere toeristen moet delen. Het mooiste stukje in deze regio is misschien wel de Donaudelta, de op één na grootste rivierdelta van Europa. Het is een stukje ongerept natuur waar iedere natuurliefhebber absoluut heen moet!

Hieronder zetten we de niet-te-missen bezienswaardigheden langs de Roemeense Zwarte Zeekust op een rijtje.

Georganiseerde tours naar de Donau Delta

Inhoud artikel

  1. De Romeinse ruïnes van Adamclisi

Een must-see in dit deel van Roemenië zijn de Romeinse ruïnes bij Adamclisi. De ruïnes hier werden ooit gebouwd voor Romeinse soldaten en hadden religieuze doeleinden. Adamclisi werd ook gebruikt als begraafplaats.

In het midden van de ruïnes prijkt een standbeeld van 30 meter hoog dat uitkijkt over de omgeving. Het is een reconstructie van het standbeeld Tropaeum Traiana dat werd gemaakt in 109 na Christus om de verovering van Dacia door de Romeinse keizer Trajanus te vieren.

  1. Constanţa

Constanţa, een havenstad van de Zwarte Zee, heette vroeger Tomis. Het is de oudste continu bewoonde stad van Roemenië. De lange geschiedenis van Constanţa wordt helemaal uit de doeken gedaan in het Nationale Geschiedenis- en Archeologiemuseum dat zich dicht bij de haven bevindt. Je ziet er onder andere Romeinse mozaïeken uit de vierde eeuw.

Een ander belangrijke bezienswaardigheid van de stad is de Grote Mahmudiye-moskee. Je kan er de hoge minaret beklimmen voor een prachtig uitzicht op de stad. Een ander bekend gebouw is het Constanţa Cazino dat opgetrokken werd in art-nouveaustijl, een zeldzaamheid in Roemenië.

Wil je Constanţa bezoeken vanuit Boekarest? Boek online je gegidste dagtrip naar Constanţa.
  1. Mamaia

Net ten noorden van Constanţa ligt Mamaia, de populairste badplaats van Roemenië. Overdag komen zonnekloppers hier massaal naar het strand en de zee. 's Nachts verandert het strand dan weer in een lange nachtclub waar disco's en geïmproviseerde strandfeesten uit de grond schieten. Jongeren uit de hele regio komen hier naartoe.

  1. Istria

Het dorp Istria ligt dicht bij de Griekse, Romeinse en Romano-Byzantijnse ruïnes van de verwoeste stad Histria. Hoewel de ruïnes slechts een relatief klein gebied beslaan, was dit ooit de belangrijkste van de oude Griekse nederzettingen langs deze kustlijn. Het dorpje werd gesticht in 657 voor Christus en de oudste bewaarde overblijfselen dateren uit de periode rond 300 voor Christus.

Gewelddadige aanslagen door de Avar-Slavische stammen in de zevende eeuw zorgden ervoor dat de stad verlaten werd. Vandaag kan je er een museum bezoeken met een indrukwekkende verzameling Griekse en Romeinse voorwerpen.

  1. Citadel van Enisala

De Citadel van Enisala ligt bovenop een heuvel en biedt een idyllisch uitzicht op het meer van Razim en de wijde omgeving. Je ziet er ook de uitgestrekte rietvelden en de open vlakte die zich uitstrekt tot het Babadag-bos. De citadel is niet alleen van historisch belang, maar het is ook de uitgelezen plek om vogels te spotten.

Het middeleeuwse fort werd in de dertiende eeuw gebouwd door kooplieden uit het Italiaanse Genua in opdracht van de Byzantijnse keizer en moest een ouder zevende-eeuws Byzantijns fort vervangen.

  1. Donaudelta (een must-see!)

Verder naar het noorden raden we natuurliefhebbers zeker aan om mee te gaan met een rondleiding door het verbazingwekkende biosfeerreservaat van de Donaudelta. Dit is, na de Wolga-delta, de op een na grootste rivierdelta van Europa en het is wellicht ook de meest ongerepte. Moeder Natuur zwaait hier nog de plak.

De regio werd ook door UNESCO beschermd en is beroemd om de grote hoeveelheid wilde dieren die er leven. Je vindt er de meeste vogelkolonies in Europa en er leven ook heel wat andere water- en landdieren. Ook planten gedijen hier goed, er zijn maar liefst 1700 verschillende plantensoorten in het natuurpark.

Je kan de delta verkennen met een cruise op de Donau of met dagtochten en boottochten vanuit Tulcea. Het Museum van de Donaudelta in Tulcea is een geweldige plek om meer te weten te komen over deze fascinerende en mooie regio.

Je kan de Donaudelta als daguitstap bezoeken vanuit Boekarest. Je maakt onderweg dan ook verschillende leuke tussenstops.

Wie de delta echt wil leren kennen, boekt het beste een 2-daagse wildlife tour vanuit Boekarest. Een onvergetelijke ervaring en een echte aanrader!
  1. Filmpje: de majestueuze Donaudelta

Benieuwd hoe de majestueuze Donaudelta? In dit filmpje vlieg je door de indrukwekkende Donaudelta in Roemenië. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar het gebied van de Roemeense Zwarte Zee moeten afzakken!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.

Transsylvanië en Noord-Roemenië

Gratis reisgids Transsylvanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 februari 2022 - Jacqueline

Interessante informatie.De reis moet nog gemaakt worden

- 16 februari 2020 - I Gerards

is allemaal in de planning opgenomen. super tips.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?