Fooi geven op reis - Hoeveel: wanneer wel fooi geven, wanneer niet?

Fooi geven op reis - Hoeveel: wanneer wel fooi geven, wanneer niet?

12 mei 2018 in Reisinfo0 reacties

Ga je in België of Nederland uit eten, en ben je erg tevreden over de dienstverlening, dan is het de gewoonte om een kleine fooi achter te laten. Maar het is zeker geen vereiste.
Het idee van 'fooi' verschilt echter behoorlijk van land tot land. In sommige landen maakt de fooi een essentieel onderdeel uit van het loon van het bedienend personeel.
Allemaal erg verwarrend dus, en lastig om te bepalen wat er precies verwacht wordt, en hoeveel je dan moet geven.

We zetten in wat volgt enkele tips op een rijtje.

Inhoud artikel

Controleer wat normaal is voor je bestemming

Zoek voor je op reis gaat uit wat de fooi-gewoonte is in het land van bestemming. Wordt er een fooi gegeven, en zo ja, hoeveel bedraagt die dan? Kijk ook goed na voor welke diensten er een fooi verwacht wordt. Voor veel mensen is fooi geven in een restaurant heel normaal, maar de taxichauffeur, reisgids of medewerkers van het hotel worden vaak vergeten.

Europese landen zijn vergelijkbaar

In het algemeen kunnen we stellen dat fooi geven in veel Europese landen als niet verplicht wordt gezien. In de meeste Europese landen worden medewerkers redelijk betaald, waardoor de fooi vooral wordt beschouwd als een leuk extraatje.

Er zijn tussen de landen wel enkele nuances en verschillen, en in het ene land wordt net ietsje meer fooi verwacht dan in het andere. Toch kan je op veel plekken in Europa gewoon de rekening naar boven afronden om zo op een mooier bedrag uit te komen, of een percentage van 5 à 10 % bovenop de rekening aanhouden.

Soms is de fooi inbegrepen

Er zijn landen waar de fooi al in de rekening inbegrepen zit. Vaak wordt dit aangegeven op de menukaart, of op een andere duidelijke plek zoals bij de deur. Zo wordt bijvoorbeeld in de Scandinavische landen vaak de fooi al in de prijs berekend.

Het geven van fooi is minder normaal in armere landen

Het klinkt wat tegenstrijdig, maar in de armere landen wordt het geven van fooi vaak als onnodig gezien, terwijl het in de rijkere landen juist verwacht wordt of zelfs verplicht is. Wanneer je dus naar Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika trekt, zal je op veel plekken alleen al met een vriendelijke glimlach je waardering kunnen tonen, en hoef je geen extra geld uit je portemonnee te halen. Geef je er toch een fooi, dan wordt dit zeker gewaardeerd, maar je hoeft geen grote bedragen te geven.

Houd er wel rekening mee dat dit voornamelijk in restaurants geldt, en dat taxichauffeurs, lokale gidsen en hotelmedewerkers wel vaak een klein extraatje verwachten. Sowieso is een ‘kleine’ fooi daar veel waard, ook al geef je een bedrag dat omgerekend maar € 1 of € 2 zou zijn.

Fooi is belangrijk in de Verenigde Staten

Veel mensen in de Verenigde Staten die in de dienstverlening werken, leven voor een deel van de fooien die ze ontvangen. Hun loon is standaard laag, en wordt aangevuld met de inkomsten van fooien. Ze worden hier ook op belast, of ze de fooien ontvangen hebben of niet.

Vergeet dus niet om hier altijd een fooi achter te laten, zelfs bij een slechte service (tenzij het echt vreselijk slecht was). In restaurants en bars moet je rekening houden met een percentage van 15 à 20 %. Opgelet: sommige restaurants zetten de ‘gratuity’ (fooi) ook al op de rekening. Dan moet je niet nog eens extra fooi betalen.
Taxichauffeurs verwachten ook al snel 10 à 15 % fooi, en ook hotelmedewerkers verwachten een "tip" van een paar dollar.

Neem de fooi dus mee in de berekening van je budget voor je reis naar de Verenigde Staten.

Fooi als belediging

Er zijn landen waar het geven van fooi als onbeleefd wordt gezien en absoluut "not done" is. Geef bijvoorbeeld geen fooi in Japan want dat wordt juist als erg beledigend gezien. Er zijn nog een aantal landen waar het niet echt de gewoonte is om fooi te geven, zoals Vietnam of Singapore, maar de meeste landen zijn ondertussen wel gewend geraakt aan toeristen die fooi achterlaten.

Zorg voor contant geld

Voor het geven van een fooi is het handig om wat klein geld bij de hand te hebben. Niet alleen omdat er bij de betaling met kredietkaart vaak vergeten wordt om wat extra geld voor een fooi te rekenen, maar ook omdat dat handiger is om een kleine fooi te geven.
Wanneer je je taxichauffeur of de kruier in een hotel een kleine fooi wil geven, komen kleine coupures of munten goed van pas.

Voel je niet bezwaard in het geven van fooi

Ondanks dat het woord 'fooi' in andere landen heel anders opgevat kan worden, moet je je nooit bezwaard voelen om een fooi te geven. Zelfs als het ongewoon is in een land om fooi te geven, wordt het door de meeste mensen geapprecieerd, tenzij het echt "not done" is in een cultuur.

Hetzelfde geldt voor het niet geven van een fooi. Als er normaal gezien een fooi verwacht wordt, maar je vond de service echt heel slecht, dan kan je beslissen om geen fooi te geven. Ook kan je de fooi aan een bepaald persoon geven als je bijvoorbeeld in een restaurant door meerdere mensen geholpen werd, en je de dienstverlening niet van iedereen even goed vond.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?