Wil je op cruise gaan in 2024? Hoe begin je eraan? Tips & info van een expert

Wil je op cruise gaan in 2024? Hoe begin je eraan? Tips & info van een expert

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Veel mensen willen ooit eens op cruise gaan, maar denken dat het een wel erg prijzige vakantie zal worden of ze weten niet goed hoe ze aan een cruise kunnen beginnen. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo duur of moeilijk te zijn.

Zelf zijn we geen grootverdieners maar hebben we reeds meerdere cruises gedaan. (zowel in Europa als in de Caraïben) Ik heb hier wat informatie en tips voor je verzameld.

Inhoud artikel

  1. Waar en wanneer ga ik best op cruise?

Waar en wanneer je op cruise gaat, hangen een beetje samen. Wil je naar een bepaald gebied en maakt de periode niet veel uit? Dan kan je het beste kiezen voor een datum in de periode waarin die regio het beste te bezoeken is. Heb je daarentegen net een bepaalde periode waarin je op vakantie wil en de bestemming maakt niet zo veel uit? Dan kijk je beter welke gebieden in die periode het beste te bezoeken zijn.

1.1. Cruise in de winterperiode

De Caraïben bezoek je met een cruise het beste in de winterperiode van november tot en met maart of april. In die regio van de wereld is het dan nog steeds warm en heb je geen last van de orkanen waarmee je in de zomerperiode wel te maken kan krijgen.

Ook het Midden-Oosten kan je het beste in de winterperiode bezoeken. Wanneer je een cruise naar Dubai, Oman, Abu Dhabi of een Cruise op Nijl doet in de zomer, is het daar heel erg warm en zal je waarschijnlijk meer op zoek gaan naar verkoeling dan echt van de plaatsen te genieten.

1.2. Cruise in de zomerperiode

Een cruise op de Middellandse zee, bijvoorbeeld langs de Griekse eilanden, kan je beter in de zomerperiode tussen april en november boeken. Mei en september zijn vaak de beste maanden. In die maanden is het niet zo warm als in juli en augustus en is het bovendien opvallend minder druk in de toeristische gebieden.

Cruises in de Noorse fjorden en de Baltische staten zijn ook het beste in de zomer te bezoeken. De beste maand voor die bestemmingen is juni. Dan geniet je van de middernachtzon, waarbij de zon bijna of zelfs helemaal niet ondergaat, en is de temperatuur nog aangenaam.

1.3. Cruise in de lente of de herfst

Om langs Hawaï te cruisen vertrek je het beste in de lente of in de herfst. Vooral maart, april, oktober en november zijn goede maanden om de eilandengroep te bezoeken.

  1. Hoeveel kost een cruise?

2.1. Verborgen kosten

Het bedrag dat je vooraf voor een cruise betaalt, is vaak niet wat je effectief zal uitgeven op je reis. Op een cruise komen er bovenop de basisprijs namelijk nog heel wat extra rekeningetjes. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van wat allemaal in de cruise inbegrepen zit zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Maak daarom voor je reis een lijstje met alle kosten die je kan verwachten, zo zal je een veel realistischer beeld krijgen van wat de cruise echt zal kosten.

2.2. Wat zit niet inbegrepen in de prijs?

Je zal namelijk niet alleen betalen voor de cruise zelf en voor het vervoer en de overnachtingen die je voor en na je cruise boekt, maar ook voor alle extra activiteiten die je doet.

  • Zo zit er misschien een maaltijd in de kostprijs van de cruise begrepen, maar het kan dat je extra zal moeten betalen om die maaltijd in een speciaal restaurant aan boord op te eten.
  • Ook drankjes die je aan boord drinkt, zijn niet inbegrepen in de prijs en vergeet ook vooral de verplichte fooien niet.
  • Daarnaast wil je op de bestemmingen die je met de cruise bezoekt misschien mee met een aantal excursies en zal je aan land ook het een en ander uitgeven aan eten, drinken en souvenirs.
  1. Vergelijk je opties

Als je een idee hebt van de cruise die je zou willen maken, ga dan op het internet eens kijken bij verschillende reisbureaus die een cruise naar je gekozen bestemming aanbieden. Eenzelfde cruise kan bij verschillende reisbureaus namelijk op een andere manier aangeboden worden.

Zo kan het ene reisbureau kiezen voor de standaardprijs waar enkel de kostprijs van de cruise zelf bij inbegrepen zit, maar kan een ander bureau dezelfde cruise met een drankenpakket of met een korting op de excursies aanbieden.

Denk dus niet dat je het reisbureau met de hogere prijs meteen weg moet klikken. Misschien is die cruise wel 100 euro duurder dan bij een ander reisbureau, maar voorziet dat duurdere pakket bijvoorbeeld onbeperkt drinken op het schip of biedt het een korting op de excursies die de cruise organiseert.

Zoek dus op hoeveel een drankje of een excursie op het schip zou kosten en kies dan voor het reisbureau dat de meest aantrekkelijke deal voor jou biedt. Bekijk hieronder alvast een aantal vergelijkingssites:

  1. Lees het contract goed door

Lees altijd het cruisecontract goed door voor je boekt. Daarin staat namelijk belangrijke informatie en soms worden er bepaalde toelatingseisen gesteld om mee te mogen met de cruise. Zo worden bijvoorbeeld op veel schepen vrouwen die langer dan 23 weken zwanger zijn niet meer toegelaten, maar bij sommige cruisebedrijven mogen zij dan wel weer mee. Het is goed om op de hoogte te zijn van die informatie voor je boekt zodat je niet bij het schip aankomt en er ter plekke achterkomt dat je eigenlijk niet mee kan.

In het contract kan je vaak ook terugvinden welke documenten je verplicht bij je moet hebben om aan boord te mogen gaan. Zo kan het dat je voor sommige cruises een visum nodig hebt. Een visum aanvragen op de dag van het vertrek zal natuurlijk te laat zijn.

  1. Hoe raak ik bij het cruiseschip?

5.1. Met de auto

Wanneer je een cruise gekozen hebt, moet je beslissen hoe je bij de haven zal raken vanwaar de cruise vertrekt. Je kan bijvoorbeeld zelf naar de haven rijden en je auto daar parkeren. Wanneer je daarvoor kiest, is het handig om uit te zoeken waar je je auto kan parkeren. De parkeerplaatsen die de cruise aanbiedt, zullen waarschijnlijk een stuk duurder zijn dan een parkeerplaats iets verder weg.

5.2. Met het openbaar vervoer

Wil je niet zelf rijden of is de opstapplek daarvoor te ver weg, dan kan je ervoor kiezen om met de bus of de trein te gaan. Er rijden vaak bussen tussen grote steden en een rit is vaak behoorlijk goedkoop. Het nadeel van de bus is dat een lange rit vervelend kan zijn en slapen vaak niet aan de orde is. De trein is een snellere optie, maar vaak ook duurder.

5.3. Met het vliegtuig

De snelste optie is natuurlijk het vliegtuig. Als je op cruise vertrekt naar een verre bestemming, zoals vanuit de Verenigde Staten, dan is een vliegtuigticket natuurlijk ook de enige optie. Tickets voor de vlucht regel je het beste op tijd zodat je niet een paar dagen voor je reis nog halsoverkop op zoek moet naar betaalbare vliegtickets. Bekijk hier hoe goedkoop vliegtickets te boeken.

Onze tip: vergeet niet om ook vluchten op te zoeken die landen op naburige vliegvelden vanwaar je met de auto of het openbaar vervoer op je bestemming kan raken. Een andere tip is zoeken naar vluchten met een tussenlanding of overstap. Die vluchten vallen vaak een stuk goedkoper uit dan wanneer je een rechtstreekse vlucht zou nemen.

  1. Hoelang op voorhand moet ik op de bestemming zijn?

Het is aan te raden om minstens één nacht voor je cruise vertrekt al in de buurt van de haven te overnachten. Als je vliegtuig vertraging zou oplopen of je komt in de file terecht, dan heb je steeds wat tijd op overschot om tot bij de haven van je cruise te komen.

  1. Hoe verloopt het inschepen?

7.1. Het inschepen

Zorg ervoor dat je op de dag van het vertrek op tijd bij de cruiseterminal aankomt. Daar zal je je grote stukken bagage moeten afgeven, door de douane gaan, je paspoort laten controleren en wat formeel papierwerk invullen. Houd je belangrijke documenten, zoals je paspoort en je tickets, altijd bij de hand. Vervolgens zal je je seapass ontvangen en kan je naar de wachtlounge of direct aan boord gaan.

7.2. De seapass

De seapass is een belangrijk pasje dat je gedurende de cruise veel zal gebruiken. Zo zal het pasje gescand worden als je van het schip gaat of weer terugkomt, maar je hebt het ook nodig om je kamerdeur te openen. Bovendien zal alles wat je uitgeeft aan boord gescand worden met het pasje en je krijgt er toegang mee tot bepaalde ruimtes en lounges. Op het pasje staat ook vaak handige informatie zoals je kamernummer, waar en wanneer je kan eten en waar je je in noodgevallen moet melden.

Onze tip: koppel bij het inchecken je seapass aan je creditcard. Zo worden alle gemaakte kosten automatisch betaald. Als je je creditcard niet aan je seapass koppelt, zal je na de cruise alles wat je aan boord gekocht hebt in één keer moeten betalen. Kies bij het koppelen van je creditcard aan je pasje voor de wisselkoers van je creditcard. Die komt namelijk voordeliger uit dan de wisselkoers die het schip hanteert.
  1. Op verkenning gaan op het schip

8.1. Je weg vinden

Eenmaal aan boord is het een goed idee om even rond te wandelen en te bekijken waar je alles kan vinden. Welk restaurant vind je op welk dek, waar vind je de verschillende entertainmentruimtes en waar kan je terecht voor informatie? Op die manier leer je het schip ook beter kennen en zal je de rest van je reis niet meer verdwalen.

8.2. Bundelpakketten

Je kan ook even informeren over de verschillende pakketten die het schip aanbiedt. Zo zijn er vaak drank- en excursiepakketten of entertainment- en wellnesspakketten. Als je bijvoorbeeld van plan bent om veel excursies te doen wanneer je aanmeert, is het misschien een goed idee om wat geld te besparen door een excursiepakket te kopen.

8.3. Cruisecompass

Dagelijks krijg je op de kamer een cruisecompass. Daarin staat wat je de volgende dag kan verwachten, of je zal aanmeren en welke activiteiten er allemaal georganiseerd worden. Zo krijg je een idee over wat je de volgende dag te wachten staat en kan je kiezen wat je die dag wil doen.

  1. De noodoefening

Vooraleer het schip aan de reis begint, zal er een noodoefening plaatsvinden. Die is verplicht en wordt aangekondigd door de kapitein en het noodsignaal. Je krijgt op dat moment wat uitleg over wat je in een noodgeval moet doen, waar je heen moet en welke maatregelen het personeel in een noodgeval zal nemen. Je zal ook te horen krijgen hoe je een reddingsvest moet gebruiken.

  1. Kies ik voor de excursie van de cruise of niet?

In de meeste gevallen kan je na het ontbijt meteen het schip verlaten om het stukje land waar het schip aangemeerd is te verkennen. Je kan meegaan met een excursie die het schip organiseert, of je kan ervoor kiezen om aan land bij een lokaal bedrijf een excursie te boeken. Natuurlijk kan je ook zelf de stad intrekken en er een leuke wandeling van maken.

Een excursie van de cruise is vaak duurder in vergelijking met andere opties, maar je bent dan wel zeker dat je altijd op tijd terug aan boord zal zijn. Wanneer je met een lokale gids meegaat of er zelf op uit trekt, ben je zelf verantwoordelijk om op tijd terug te zijn. Het is daarom een goed idee om je dag te plannen en ruim op tijd terug bij de cruise te zijn. Plan ook wat extra tijd in voor de zekerheid.

Onze tip: neem bij het verlaten van het schip ook vooral je cruisecompass mee. Daarop staat belangrijke informatie over bij wie je je moet melden als je toch te laat bij het schip aankomt. De contactpersoon zal ervoor zorgen dat je belangrijkste documenten aan wal blijven en aan jou bezorgd zullen worden. Zo kan je op tijd bij de volgende bestemming proberen raken om weer aan boord te gaan.
  1. Een cruisedag op zee

11.1. Activiteiten aan boord

Blijf je de hele dag op zee, dan is er vaak genoeg te beleven aan boord. Op het cruisecompass zal aangegeven zijn welke activiteiten er gepland staan en je kan natuurlijk ook gewoon aan het zwembad liggen, sporten of naar het casino gaan.

11.2. Restaurants

  • 's Avonds kan je aan boord dineren in een van de restaurants. Op je seapass staat wat voor diner in jouw pakket zit en waar je je kan melden voor het avondeten.
  • Er bestaan vaak verschillende modules.
  • Zo zijn er tickets waarmee je elke dag op een vast tijdstip aan tafel van een bepaald restaurant verwacht wordt.
  • Bij andere tickets kan je steeds op een ander tijdstip gaan eten.
  • Soms zijn er ook restaurants aan boord die gespecialiseerd zijn in een bepaalde keuken. Om daar te eten, reserveer je het beste. Dat kan vaak op het schip zelf, maar bij de grotere cruiseschepen kan je er goed aan doen om voor je cruise al online te reserveren.

11.3. Voorstellingen

Daarnaast worden er na het diner shows opgevoerd. Meestal wordt een bepaalde show dagelijks twee keer opgevoerd zodat iedereen de kans heeft om de voorstelling te zien. Op de grotere schepen worden soms meerdere voorstellingen tegelijk gehouden. Waar en wanneer de show doorgaat, staat op je cruisecompass. Er zal ook meer informatie over de show te vinden zijn. De voorstellingen kunnen musicals, concerten, cabaret of nog iets anders zijn.

  1. Contact met de bemanningsleden

Laat tijdens de reis altijd je waardering voor de crew blijken. Geef complimentjes en vul achteraf de vragenlijst in om te laten weten dat een bepaalde medewerken extra waardering verdient. Op cruiseschepen wordt namelijk vaak een “medewerker van de maand” gekozen en die titel gaat soms gepaard met een geldbonus voor het winnende crewlid.

Gaat er iets mis? Laat dat dan weten aan het crewlid dat verantwoordelijk is voor het probleem. Zij zullen proberen om het probleem zo goed mogelijk op te lossen.

  1. Wat moet ik doen bij vertrek?

De laatste avond van je cruise zal je je bagage weer moeten inpakken, want die wordt op een bepaald tijdstip terug opgehaald. Zorg er ook voor dat je de extra kosten die je aan boord gemaakt hebt, gaat afrekenen.

  1. Waar kan ik best mijn cruise boeken?

Er zijn zeer veel verschillende aanbieders van cruises. Verschillende rederijen en ook verschillende gebieden. Het best is je zoektocht (en prijsvergelijking) online te starten, hieronder enkele websites die je perfect op weg helpen om je droomcruise te boeken.

  1. Filmpje: ga aan boord van het grootste cruiseschip ter wereld!

Benieuwd hoe een cruiseschip er vanbinnen uitziet? Ga even virtueel aan boord van het grootste cruiseschip ter wereld, de Symphony of the Seas.

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Vertrek zorgeloos op reis: handige inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?