20 x mooiste wandelroutes en hikes in Europa: praktische info & tips + kaartje

Volledige gids kopen voor € 10

20 x mooiste wandelroutes en hikes in Europa: praktische info & tips + kaartje

23 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Overzicht met de mooiste wandelroutes en hikes in Europa: welke zeker doen? + tips

Europa is een waar wandelparadijs. Van de majestueuze Alpen en de Italiaanse Dolomieten tot de Schotse Hooglanden en de Noorse fjorden. Aan wandelroutes geen gebrek.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging op wandelgebied? We hebben de mooiste wandelingen en hikes van Europa op een rijtje gezet. Je vindt in ons lijstje zowel uitdagende meerdaagse trektochten door de bergen als wandelingen die ook beginners kunnen aanvatten.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste wandelingen en hikes in Europa

 1. Wandelpad van de Goden aan de Amalfikust

Wie de pracht van de Amalfikust in haar volle glorie wilt aanschouwen, zoekt het best wat hogerop. Trek je beste wandelschoenen aan en ga richting het onbekende Bomerano. Piazza Paolo Capasso in Bomerano (zie ligging hier) is het startpunt van de populairste wandelroute van het gebied, il Sentiero degli Dei, het pad van de Goden, waar je onderweg geniet van goddelijke vergezichten.

Het kan op sommige dagen dan ook wat druk worden op deze route, laat je daar zeker niet door tegenhouden. De panorama’s waar je op wordt getrakteerd zijn onbetaalbaar en bevestigen waarom deze route zo immens populair is.

LEESTIP: Afhankelijk van je niveau kan je kiezen om de lage of de hoge route te wandelen, lees onze blogpost met alle info over het Wandelpad van de Goden

 1. Tour du Mont Blanc

De allerbekendste wandeltocht in Europa is de Tour du Mont Blanc in de Franse Alpen. Het is een stevige wandeling die minstens 11 dagen in beslag neemt en je absoluut omver zal blijven. Je wandelt rondom de Mont Blanc en passeert uiteenlopende landschappen. De hele tocht is ongeveer 170 kilometer lang. Onderweg wandel je over hoge bergpassen en je overbrugt maar liefst 10 600 hoogtemeters. Bovendien wandel je op zowel Frans, Italiaans als Zwitsers grondgebied.

De Tour du Mount Blanc is bovendien een trektocht met geschiedenis. De Zwitserse geoloog Horace Benedict de Saussure was degene die de route uitstippelde, al ging dat per ongeluk. In de jaren 1700 probeerde hij een route te vinden om de Mont Blanc te beklimmen, maar daar slaagde hij niet in en uiteindelijk liep hij eromheen. De Tour du Mont Blanc was zo geboren.

REISGIDS: Goed voorbereid op reis naar de Mont Blanc? Download hier onze reisgids Franse Alpen.

 1. Hike de Samaria-kloof op Kreta

Dit 16 kilometer lange pad door de Samariakloof, een van de topattracties van Kreta, brengt je van een hoogte van 1230 meter naar de kust van de Libische Zee. Het pad zigzagt langs kliffen en Byzantijnse ruïnes en natuurlijk fantastische uitkijkpunten. In totaal neemt de wandeling zes tot acht uur in beslag. Vertrek zo vroeg mogelijk vanuit Xyloscalo om de zwaarste hitte voor te zijn.

 • Na de steile, moeilijke eerste drie kilometer wordt het pad vlakker terwijl je de vallei bereikt. Zodra je de droge rivierbedding oversteekt, wordt het pad bijna helemaal vlak. Wandel door tot je een beekje vindt, een prima plek voor een pauze en om wat koel water te drinken.
 • De rest van het pad loopt door verwoeste dorpen en geïmproviseerde houten bruggen tot je de beroemdste plek van het pad bereikt, bekend als "de Poort" (bekijk ligging). Dat is een erg smalle doorgang tussen een kloof die je met verstomming zal slagen.
 • Vandaar wandel je nog twee kilometer verder naar de rand van het nationaal park. Daar vervolg je je wandeling via de ruïnes van Agia Roumeli, een klein kuststadje, waar je de boot kan nemen naar Loutro en Hora Sfakion. Maar eerst neem je natuurlijk een verfrissende duik in de verkoelende zee.
 • Of bekijk hier alle tours en excursies naar de Samaria kloof die je kan boeken.

REISGIDS: Alle info over de wandeling door de Samariakloof kan je vinden in onze gratis reisgids Kreta.

 1. Triglav in Slovenië

Op zoek naar een uitdaging in Slovenië? Dit land heeft de laatste jaren stevig aan populariteit gewonnen bij toeristen. Maar in Slovenië valt meer te ontdekken dan het meer van Bled alleen. Een van de mooiste plekken is de berg Triglav. De berg staat op de vlag van het land en elke Sloveen ‘moet’ de berg eenmaal in zijn leven beklommen hebben.

 • Je kan de 2864 meter hoge top beklimmen langs twee wandelpaden, die beiden een stuk via ferrata omvatten.
 • Je start in de omgeving van Bled, bij het dorpje Mojstrana (waar je georganiseerde tours kan vinden) en passeert langs de Kredarica-hut, de hoogstgelegen berghut van Slovenië (bekijk ligging).
 • De wandeltocht duurt twee dagen (een overnachting) en is behoorlijk technisch. Je hebt dus wel wat ervaring nodig en je gaat ook beter met een gids. De uitzichten onderweg zijn verbazingwekkend mooi!

REISGIDS: Ga je op rondreis door Slovenië? Download dan zeker onze gratis reisgids Slovenië, met alle praktische info.

 1. Wandelen langs de Cinque Terre dorpjes

Natuurlijk kan ook Cinque Terre niet ontbreken in deze lijst. Op deze wandeling wandel je, in tegenstelling tot de meeste andere hikes op dit lijstje, niet enkel door natuur. Dit wandelpad verbindt de vijf vissersdorpen die samen Cinque Terre vormen. Je wandelt langs een dramatisch kustlandschap en steile kliffen.

De hele wandeling duurt 5 à 6 uur. Het is natuurlijk ook mogelijk om onderweg in een van de dorpen te overnachten (wat we zelfs aanraden) om dan de volgende dag verder te wandelen. Zo kan je wat langer in dit prachtige stukje Italië blijven hangen. Bekijk hier onze favoriete verblijven in de Cinque Terre.

 • Je kan dit pad in twee richtingen bewandelen: vanuit Monterosso of vanuit Riomaggiore.
 • Als je vanuit Riomaggiore begint, begin je op de gemakkelijke, verharde paden, voordat het terrein steeds ruiger en uitdagender wordt.
 • Het laatste deel van het pad, tussen de dorpen Vernazza en Monterosso, is het meest inspannend en voert je over smalle doorgangen en ruwe stenen trappen tot je het beste uitzichtpunt van de wandeling bereikt.
 1. Levada das 25 Fontes PR6 (en Levada do Risco PR6.1)

Op Madeira vind je de bijzondere levada wandelingen, dit zijn wandelroutes langs eeuwenoude irrigatiekanalen die je tot hoog in de bergen brengen. Ook al ben je geen fervent wandelaar, op z'n minst één levada wandeling zou je zeker moeten doen als je op rondreis bent op Madeira. Een van onze favoriete levada-wandelingen is de Levada das 25 Fontes PR6 (en Levada do Risco PR6.1).

Deze wandelroute met trappen en smalle paden gidst je door het bos naar een waterpoel die gevoed wordt door watervallen. De route is 11 km lang en overbrugt een hoogteverschil van ongeveer 370 meter. De naam van de levada is afgeleid van de 25 waterbronnen die op de steile, met mos begroeide wanden ontspringen en uitmonden in een helder meer van levendige tinten groen en blauw.

VIDEO: Wil je zien wat je mag verwachten langs de PR6, bekijk hier ons filmpje van deze wandeling.

 1. Laugavegurinn in IJsland

Het wandelpad tussen Landmannalaugar en Þórsmörk, dat de naam Laugavegurinn kreeg, is een van de populairste wandelroutes in IJsland. National Geographic noemde het zelfs een van de mooiste paden ter wereld. Niet vreemd, want op weinig andere wandelpaden van ‘slechts’ 55 kilometer lang passeer je zoveel afwisselend landschappen.

Het pad gidst je langs ongelooflijk kleurrijke bergen, zwarte lava, stomende warmwaterbronnen, spiegelheldere meren, zwarte woestijnen en het pad eindigt in een weelderig bebost gebied. De wandeling is behoorlijk intensief en neemt minstens 4 dagen in beslag. Zorg er zeker voor dat je de juiste uitrusting hebt. Je moet je voorbereiden op zowel koud als zonnig weer. Vergeet zeker onze reisgids IJsland niet te downloaden voor je vertrekt.

TIP: Verblijf na de wandeling even in Þórsmörk, vandaar kan je nog verschillende wandelingen maken die je langs nog meer betoverende landschappen gidsen.
 1. Hoge Tatra in Slovakije

De bergketen de Hoge Tatra, op de grens tussen Slowakije en Polen, is een voorlopig nog onbekend wandelparadijs. In de winter kan je er skiën en snowboarden, maar in de zomer laat dit stukje Europa pas echt haar mooiste kant zien. Gerlach (Gerlachovský štít) is met 2655 meter de hoogste berg van Noord- en Oost-Europa. De wondere natuur van de Hoge Tatra is een droom voor geoefende wandelaars.

Štrbské pleso is de bekendste toeristische topbestemming in de Hoge Tatra

In de winter is dit de place to be om te gaan skiën of om andere wintersporten uit te oefenen en in de zomer is de regio populair bij wandelaars. Vanuit dit gebied kan je verschillende wandelingen aanvatten, maar onze favoriet is de korte hike van Strbské pleso naar Popradské pleso. Dat zijn twee meren die verbonden worden door een wandelpad vanwaar je prachtige panoramische uitzichten hebt. De wandeling duurt slechts een uur of twee. Zie het mooiste van Slowakije, download zeker en vast hier onze gratis reisgids Slowakije.

 1. Het Pieterpad wandelen in Nederland

Een van de mooiste wandelingen in Nederland is het Pieterpad: dé lange-afstandswandelroute (LAW) van Nederland. Het Pieterpad staat op de bucketlist van zowat elke wandelliefhebber. Het Pieterpad is bijna 500 kilometer lang en loopt van het Groningse Pieterburen in het noorden van het land tot aan de Sint-Pietersberg in Maastricht in het zuiden.

Voor diegene die graag een 4-daagse wandelen, is een langeafstandswandeling een uitdaging waarmee je nog een stapje verder gaat. En hoe gaaf is het om te zeggen dat je heel Nederland te voet hebt doorkruist?!

Tijdens je wandeling ontdek je verschillende landschappen van Nederland

Het Pieterpad voert je langs zo veel mogelijk onverharde wegen en paden waardoor je in mooie wandelgebieden terecht komt. Zo kom je langs prachtige plekjes als de Groninger klei, de Drentse zandgronden en het gevarieerde Limburgse heuvellandschap.

Ook kom je langs leuke bezienswaardigheden van het land, zoals de bekende Hunebedden, de Sint-Pietersberg in Maastricht en diverse dorpen met kastelen. In het Kasteel Vorden (op je wandelroute) kan je eventueel ook overnachten. Dat is een heel bijzondere ervaring!

LEESTIP: Lees meer over het Pieterpad en de verschillende etappes van de wandelroute.
 1. De GR20 in Corsica

Op zoek naar een uitdagende wandeling in Europa? Dan raden we de GR20 in Corsica aan, een van de bekendste G-routes. De wandelroute is 180 kilometer lang, er zitten lastige stukken in en je doet er minstens 11 dagen over om de hele route van noord naar zuid af te leggen. Je begint in Calenzana en eindigt in Concha en trekt over de ruggengraat van de Corsicaanse bergen.

Ondanks het ruige terrein is de GR20 goed gemarkeerd met rode en witte markeringen en er zijn voldoende plaatsen om uit te rusten en bij te tanken. Onderweg vind je beschuttende refugio’s waar je tevens kan eten of drinken en natuurlijk kan overnachten. Heb je niet de tijd (of de benen) om de volledige GR20 af te leggen, dan kan je ook enkel het zuidelijke stuk trotseren.

LEESTIP: Vertrek zonder zorgen naar Corsica, download hier onze gratis reisgids Corsica met alle top bezienswaardigheden op het eiland.

 1. 3000S wandelroute in Wales

Vijftien bergen. Vierduizend meter stijging. Elke berg boven de 3000 voet in Wales. En je kan het allemaal doen in één ongelooflijk weekend. De Welsh 3000 is een stevige wandeling van vijftig kilometer lang die de vijftien Welsh Furths verbindt. Dat zijn bergen in Wales die hoger zijn dan 3000 voet en op de officiële Furths lijst van de Scottish Mountaineering Club staan. Wandelaars proberen de tocht af te leggen in minder dan 24 uur, de zogenaamde Welsh 3000 Challenge, maar minder gehaaste wandelaars doen er doorgaans twee dagen over.

Ga naar Snowdonia, de thuisbasis van de hoogste bergen in Wales, om de Welshe 3000 te trotseren. Wandel en klauter door de bergketens Carneddau, Glyderau en Snowdon, waarbij je in hoog tempo bergkammen en toppen beklimt. De uitzichten en de natuurlijke schoonheid van de regio zijn adembenemend.

Er zijn 2 populaire manieren om de tocht aan te vatten

 • De meeste klimmers starten op Crib Goch en eindigen op Foel-Fras, van zuid naar noord dus.
 • Daarnaast kan je er ook voor kiezen om te starten op Snowdon.
 • Je beklimt de Snowdon dan de dag voordien en slaapt op de top.
 • De volgende dag begin je dan de echte trek.

LEESTIP: Vertrek zonder zorgen naar Wales, download hier onze gratis reisgids Wales & the Cotswolds met alle top bezienswaardigheden en een complete reisroute door de regio.

 1. Müllerthal Trail in GH Luxemburg

Deze Müllerthal trail wandeling in het Groothertogdom Luxemburg is in totaal maar liefst 112 kilometer lang en wordt in drie verschillende etappes afgelegd. Tijdens de wandeling kom je langs het gevarieerde landschap van de regio dat uit onder meer bekend staat om zijn bizarre rotsformaties.

Heb je niet zoveel tijd of wil je maar een stukje van de trail doen? Dat kan ook. Het Müllerthal biedt een uitstekend netwerk aan (lokale) wandelroutes die je langs sprookjesachtige landschappen brengt met prachtige uitzichtpunten. Alle wandelingen worden telkens aangegeven. Bekijk alles wandelroutes online.

TIP: Wil jij ook het Müllerthal verkennen? Download onze reisgids Luxemburg hier.

 1. Seven Hanging Valleys in Algarve

De Seven Hanging Valleys Trail is een van de mooiste wandelingen in de Algarve, in het zuiden van Portugal. De 6 kilometer lange wandeling start aan het idyllische zandstrand Praia da Marinha en brengt je langs mooie kliffen, hangende rotsformaties, beroemde stranden en de indrukwekkende grot van Benagil bij Praia da Benagil. Kortom, de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve laat je in één wandeling het beste zien van de Algarve.

 1. Caminito del Rey bij het Spaanse Malaga

El Caminito del Rey was ooit een van de gevaarlijkste wandelingen ter wereld", vandaag is dit beroemde wandelpad druk bezocht door toeristen. Maar weet: wie hoogtevrees heeft, slaat deze wandeling beter over.

Het hele wandelpad is 7,7 kilometer lang en voert je door beboste paden en steile routes omhoog. Het beroemdste deel van de wandeling is het drie kilometer lange stuk waarbij je langs steile wanden en diepe afgronden op een smal pad wandelt. Er is de nodige beveiliging voorzien en je wordt vastgehaakt aan een leidtouw. Het pad werd in 2015 heropend na uitgebreide renovaties om het veiliger te maken en enkele unieke kenmerken toe te voegen, zoals een glazen vloer in bepaalde delen. Een leuke daguistap vanuit Malaga.

TIP: Boek je tickets voor je bezoek aan Caminito del Rey wel even op voorhand, want je bent niet de enige die dit spectaculaire wandelpad wil trotseren.

 1. Hike naar het Matterhorn-basiskamp in Zwitserland

De Matterhorn is één van de meest gefotografeerde bergen ter wereld. De 4478 meter hoge top ligt in de Walliser Alpen op de grens van Zwitserland en Italië. De piramidevormige Matterhorn is tegenwoordig ook het symbool van Zwitserland geworden. Spreekt de Matterhorn ook tot je verbeelding? Dan kan je de wandeltocht naar het basiskamp van de beroemde berg ondernemen.

 • De route naar de Hornlihutte begint met een comfortabele kabeltocht omhoog vanaf de Zermatt Bergbahn. Als je heel vroeg begint en er zin in hebt, kan je dat stuk ook te voet afleggen, maar wees dan voorbereid op drie zware uren klimmen op steil en rotsachtig terrein.
 • Je komt aan bij het meer Schwarzsee en daar vind je pijltjes die je naar de Matterhorn leiden. Het uitzicht op de bergen is hier prachtig.
 • Het eerste uur is voornamelijk vlak, maar na een tijdje wordt het terrein steiler en moet je ongeveer anderhalf uur manoeuvreren over glibberige rotsen en smalle paadjes tot je het basiskamp bereikt. Dit is het dichtst dat je bij de top van de Matterhorn kan komen zonder klimuitrusting. Een fantastische plek! Je keert daarna terug en neemt de kabelbaan terug naar Zermatt.

OVERNACHTEN: Na deze mooie wandeling kan je jezelf laten verwennen met Zwitserse specialiteiten en een toepasselijk wijntje in het Alpen Resort Hotel. Nadien trek je terug op je kamer vanwaar je uitzicht hebt op de prachtige Matterhorn die een paar uur eerder beklommen hebt. Meer info en boeken.

 1. Preikestolen in Noorwegen

De Preikestolen of Preekstoelrots ligt 600 meter boven de Noorse fjorden en je zal dit beroemde stukje Noorwegen sociale media hebben zien passeren. Van bovenop de rots heb je een onklopbaar panoramisch uitzicht over het blauwe water beneden en de met sneeuw bedekte toppen in de verte. Dit is een van de meest bezochte plekken van Noorwegen.

Je bereikt het uitkijkpunt na een vier uur durende rondwandeling. Het bijna 8 kilometer lange pad begint op een parkeerplaats in de gemeente Strand, en hoewel het geen moeilijke wandeling is, moet je wel over rotsblokken klauteren en zijn er veel steile hellingen. Houd ook rekening met gladde plekken.

TIP: Wil je liever op een veilige en ontspannen manier wandelen naar de Preikestolen? Dan kan je altijd mee onder begeleiding van een ervaren gids. Deze komt je ophalen in je hotel in Stavanger en brengt je ook veilig terug. Onderweg krijg je leuke weetjes te horen en een adembenemend uitzicht op de Lysefjord. Boek je tour of wandeling naar de Preikestolen online.

 1. Drei Zinnen in Italië

De beroemdste hike in de wondermooie Italiaanse Dolomieten is de wandeling rondom de Drei Zinnen. Dat zijn drie steile uitstekers die samen een uniek landschap vormen. Je kan rondom de drie torens wandelen en ze zo vanuit elke hoek bewonderen.

De wandelroute van de Drei Zinnen vereist bovendien geen technische ervaring en is makkelijk in één dag te doen. Je legt in totaal 10 kilometer af. De meest populaire route, de rondwandeling, begint en eindigt bij de Auronzohütte (Rifugio Auronzo), een berghut niet ver van de Oostenrijkse grens bereikbaar vanuit het kleine dorpje Misurina. Je kan de wandeling eventueel uitbreiden met extra lussen. Bekijk onze wandelroute naar de Drei Zinnen hier.

TIP: De prachtige Dolomieten zijn natuurlijk een enorm wandelparadijs. Ontdek hier de mooiste wandelingen in de Dolomieten.
 1. Wandelen in de calanques nabij Marseille

In het zuiden van Frankrijk vind je tussen Marseille en Cassis het Massif des Calanques, een nationaal park en wat ons betreft het mooiste stukje kustlijn langs de Middellandse Zee. De calanques zijn rotsachtige inhammen die verscholen liggen tussen de torenhoge kalkstenen kliffen en pittoreske stranden.

 • Hier kan je verschillende wandelingen maken naar de negen calanques of inhammen. De meeste wandelingen vertrekken vanuit de eerste inham genaamd Port-Miou.
 • Onze favoriet is die naar de Calanque d'en Vau. De wandeling is slechts 3,8 kilometer lang (het dubbele om heen en terug te wandelen), maar is wel behoorlijk steil en intensief.
 • Je trekt over een stoffig pad en moet enkele rotsen over om tot slot af te dalen naar de kust. Ook hier raden we je aan om zo vroeg mogelijk te vertrekken, zo ben je de ergst hitte voor.

TIP: Boek je tour of daguitstap naar Massif des Calanques op voorhand online!

 1. Pelgrimroutes naar Santiago de Compostella

Uiteraard mag ook de bekende bedevaartsoord Santiago de Compostela niet ontbreken op dit lijstje. Jaarlijks wandelen en fietsen er zo’n 300.000 mensen naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela via de verschillende pelgrimsroutes, die ook wel de Sint Jacobsroute worden genoemd. Eeuwenlang was dit een belangrijke bedevaartstocht, met het graf van de apostel Jakobus de Meerdere als eindpunt.

Ook tegenwoordig wandelen velen de route voor de spirituele reis, al wordt de tocht ook graag gemaakt voor het cultuurhistorisch erfgoed langs de paden of simpelweg de uitdaging en het avontuur die de route biedt.

De 3 bekendste routes in Spanje zijn de Camino Francés, de Camino del Norte en de Camino Primitivo. Daarnaast zijn er nog een groot aantal routes vanuit andere delen van Spanje en Portugal die je zou kunnen lopen De verschillende routes zijn te vinden via deze link.

Bekijk ook onze blogpost met info over de Pelgrimroutes naar Santiago de Compostela.
 1. Een klim naar de top van Ben Nevis

Ben Nevis is, met zijn 1345 meter, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Deze berg is een geliefde wandelbestemming in de Schotse Hooglanden. Hoewel de beklimming niet mag onderschat worden - vooral bij slecht weer - is het pad goed aangeduid. Er zijn heel veel wandelaars die elke zomer deze populaire route naar de top maken. Je zal hier dus tijdens de zomermaanden niet alleen zijn!

VERBLIJFTIP: Wil je klimmen tot de top? Dan voorzie je best een extra overnachting in Glen Nevis, ofwel in Fort William.

 1. Tip: nog meer mooie wandelingen in Europa

Uiteraard zijn er nog véél meer wandelingen en hikes in Europa die meer dan de moeite waard zijn. Hieronder vind je alvast nog meer inspiratie voor je volgende wandelvakantie.

 1. Checklist voor de wandelaar: Wat heb je nodig als je gaat wandelen?

We hebben een handige checklist voor de wandelaar opgemaakt met een overzichtje van handige spullen die je kan gebruiken als je gaat wandelen. Hieronder een overzichtje van de producten + link om ze direct online te bestellen.

 1. Haal je wandelschoenen uit de kast en download GRATIS wandelroutes!

Ben je net als ons enthousiast geworden voor een volgend wandelavontuur? Zoek je nog wat inspiratie? Download dan één van onze vele GRATIS wandelroutes of stadswandelingen!

2 gratis wandelboeken met meer dan 40 wandelingen

Trek je wandelschoenen en wandelsokken aan en ga stevig stappen !

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?