Top 7 x mooiste nationale parken in Afrika

Top 7 x mooiste nationale parken in Afrika

11 september 2023 in Reisinfo0 reacties

Afrika trekt erg veel toeristen, die met hun afritsbroek en grote spiegelreflexcamera op zoek gaan naar de "Big Five". En zo gek is dit helemaal niet, want de Afrikaanse safari's zijn heel bijzonder om mee te maken!

De nationale parken in dit continent zijn dus zeker de moeite waard, want de combinatie van adembenemende natuur en de bijzondere diersoorten zul je nergens anders ter wereld terugzien. Daarom delen we in dit artikel de mooiste nationale parken in Afrika!

  1. Serengeti National Park (Tanzania)

In het Serengeti National Park vindt jaarlijks de grote migratie plaats, een prachtig spektakel om mee te maken! De grote migratie is één van de belangrijkste reden om te kiezen voor een rondreis door Tanzania. Dit spektakel vindt plaats in de zomermaanden en in deze periode trekken 2,5 miljoen dieren van Tanzania naar Kenia, een reis van 2000 kilometer!

De dieren komen langs het Serengeti National Park, dat een oppervlakte van bijna 15.000 vierkante kilometer heeft. Grenzend aan Serengeti National Park liggen ook het Masai Mara National Park en Ngorongoro Conservation Area, waar de dieren ook langs migreren. Verder kun je in het Serengeti National Park onder andere ook struisvogels, leeuwen, gnoes en zebra's zien.

  1. Kidepo Valley National Park (Oeganda)

Het Kidepo Valley National Park is erg heuvelachtig en heeft een verbluffend landschap. Er zijn grote bergen te vinden, maar ook uitgestrekte savannes. Door dit hoogteverschil kun je in dit park genieten van een mooi uitzicht. Verder wordt dit park een stuk minder bezocht dan andere nationale parken, dus het is er relatief rustig en uniek.

Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want er zijn wel 450 soorten vogels te ontdekken! Daarnaast kun je ook hyena's, waterbokken, luipaarden, cheeta's, leeuwen en olifanten spotten.

  1. Etosha National Park (Namibië)

Een van 's werelds grootste nationale parken is gelegen in Namibië: Etosha National Park. Het bestaat al sinds 1907 en het bijzondere aan dit park is dat zich hier een droge zoutwerk van 5000 vierkante kilometer bevindt. Miljoenen jaren terug bestond dit gedeelte namelijk uit zeewater!

Etosha National Park is zeer uitgestrekt en dit biedt prachtige vergezichten. Er liggen veel kleine watergaten verspreid over het park en op deze plekken kun je allerlei dieren spotten, waaronder de olifant, buffel, luipaard, leeuw en neushoorn (oftewel de Big Five!).

  1. Kruger National Park (Zuid-Afrika)

Dit Zuid-Afrikaanse nationaal park is met zijn 20.000 vierkante kilometer nog groter dan Wales! Het park werd in 1898 geopend en heeft dus een lange geschiedenis. Kruger National Park is een van de mooiste parken in Zuid-Afrika vanwege het diverse landschap en een een grote verscheidenheid aan diersoorten.

Er leven in dit park 500 vogelsoorten! Verder wordt Kruger National Park ook gezien als de beste plek in de wereld om luipaarden te spotten.

  1. Mahale Mountains National Park (Tanzania)

Wil je liever een safari in het bos dan in de savanne? Dan is het Mahale Mountains National Park in Tanzania iets voor jou, want hier kun je zo'n 1700 chimpansees in hun natuurlijke habitat spotten! In dit nationaal park ligt een begroeide gebergte, met een oerwoud aan het Tanganyika meer.

Het park verkennen per jeep zal niet lukken, want er zijn geen wegen of paden. Je zult dit dus te voet moeten doen (natuurlijk wel onder begeleiding van een ervaren gids)!

  1. Bwindi Impenetrable Forest (Oeganda)

Dit natuurpark gevestigd in Oeganda bestaat tevens voornamelijk uit een dichtbegroeid oerwoud. Bijzonder feitje: de helft van de totale wereldpopulatie berggorilla's leven in het Bwindi Impenetrable Forest! Verder leven er ook olifanten en elf soorten primaten in dit nationaal park.

Het oerwoud heeft een erg lange geschiedenis, want het heeft zelfs de ijstijd overleefd. Door de dichte begroeiing is het helaas soms wel moeilijk om dieren te spotten. Om die reden is het dan essentieel het park te bezoeken met een gids.

  1. Virunga national park (Congo)

In het Virunga-gebergte, tegen de grens met Oeganda en Rwanda, ligt dit park met een wonderlijke biodiversiteit. Binnen dit park vind je namelijk oerwouden, gebergten, vulkanen, moerassen én savannes terug! Met name Nyiragongo is bijzonder, want deze 3,47 km hoge vulkaan is nog actief en kan tevens beklommen worden. Verder leven er wel 215 verschillende diersoorten, van bijzondere primaten zoals berggorilla's tot aan nijlpaarden.

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis inpaklijst + EHBO checklist downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?