Dit zijn 15 x mooiste eilanden van Europa (update 2024 + gratis reisgids)

Dit zijn 15 x mooiste eilanden van Europa (update 2024 + gratis reisgids)

17 juni 2022 in Reisinfo0 reacties

Europa ligt bezaaid met mooie eilanden die zeker een bezoekje waard zijn. Ons continent heeft het allemaal: van prachtige tropische eilanden waar je op parelwitte stranden van de zon kan genieten tot mysterieuze natuurgebieden en ruige vulkaaneilanden die het doen lijken alsof je op de maan beland bent. Je hoeft dus niet naar de andere kant van de wereld te reizen om van al die natuurpracht te genieten. We hebben voor jou de 15 mooiste eilanden op een rijtje gezet.

  1. Het veelzijdige eiland Sardinië

Sardinië is het grote eiland voor de westkust van Italië. Net als veel andere eilanden in de Middellandse Zee is Sardinië een prachtig eiland met heerlijke stranden en prachtige natuur. Ook de hoofdstad van het eiland, Cagliari, is een bezoekje waard (stadswandeling Cagliari), net als de La Maddalena Archipel.

De kloof Gola di Gorropu, één van de diepste kloven van Europa, is zeker een aanrader als je een dagje door de natuur wil wandelen. Ga ook op zoek naar de Nuraghi, de mysterieuze stenen bouwwerken die overal op het eiland te vinden zijn, en vergeet natuurlijk niet van de heerlijke Italiaanse keuken te genieten! Download onze reisgids Sardinië.

  1. Kreta, voor elk wat wils

Kreta is het grootste Griekse eiland en ook één van de meest bezochte eilanden. Kreta heeft iets voor iedereen. Natuurlijk vind je ook hier mooie stranden aan helderblauw water onder de Griekse zon, maar verder in het binnenland heeft het eiland ook een prachtige natuur. Een aanrader is een mooie dagwandeling maken door de Samariá-kloof. Ook wie geïnteresseerd is in de Griekse geschiedenis en haar mythen is in Kreta op zijn plaats. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Knossos, Europa’s oudste stad en de plek waar het verhaal van de Minotaurus zich afspeelt.

We hebben al het opzoekingswerk voor jou al gedaan! Lees ons blogbericht over de bezienswaardigheden op Kreta die je zeker niet mag missen en download onze gratis reisgids Griekse Eilanden.

  1. Elba, meer dan Napoleon alleen

Elba is een tropisch-ogend eiland in de Toscaanse Archipel. Het eiland staat vooral bekend als de plek waarheen Napoleon verbannen werd. Toch heeft het eiland veel meer te bieden dan enkel dat beetje geschiedenis.

De natuur op Elba en de prachtige stranden zijn meer dan een bezoek waard. Je kan hier dan ook heerlijk aan het strand genieten van de zon of mooie wandelingen maken over het eiland. Neem ook zeker de kabellift naar Monte Capanne, waar je een spectaculair uitzicht over het eiland hebt.

TIP: Lees ook onze blogpost met nog meer bezienswaardigheden op Elba.

  1. Hvar, het meest complete eiland van Kroatië

Hvar is een perfect party-eiland waar zelfs de grootste bekendheden komen feesten, maar het eiland heeft meer te bieden dan feesten alleen. Je vindt er mooie lavendelvelden, uitgestrekte wijngaarden en prachtige natuurgebieden. In Hvar-stad vind je zelfs een aantal paleizen en een mooie kathedraal.

Daarnaast kan je ook de bijzondere prehistorische grot van Grapceva bezoeken. Ga ook eens op zoek naar het verborgen Stiniva Beach of duik tussen de vissen in de baaien van Gdinj. Mis niets van Hvar met ons blogbericht over de belangrijkste bezienswaardigheden op Hvar. Download alvast onze gratis reisgids Kroatie.

TIP: Lees ook onze blog met alle tips om te eilandhoppen in Kroatië

  1. Mallorca in de Balearen

Mallorca alleen maar een feesteiland? Zeker niet! Het eiland heeft veel meer te bieden. Palma de Mallorca, de hoofdstad van het eiland, wordt bijvoorbeeld vaak als een miniversie van cultuurstad Barcelona omschreven. Ook de kleinere dorpjes op het eiland zijn zeker een bezoekje waard. Mallorca heel daarnaast ook een prachtige natuur in de aanbieding. Uitstekend voor mooie wandelingen of fietstochten! Tot slot zijn er natuurlijk ook heel wat pittoreske baaitjes waar je van de zon, de zee en het strand kan genieten.

Als je alles uit je bezoek aan Mallorca wil halen, bezoek je het eiland het beste met een auto. We hebben een rondreis op Mallorca met de auto die je langs de mooiste verborgen plekjes brengt. Onze reisgids Balearen kan je gratis downloaden.

  1. Corsica, het Ile de Beauté

Corsica is een prachtig eiland en wordt niet voor niets ook wel Ile de Beauté genoemd. Op het eiland vind je zowel ruige natuur als pittoreske dorpjes en prachtige baaien. Breng een bezoekje aan de Calanche voor een dagwandeling of wandel de intensieve GR20, waarbij je in vijftien dagen het hele eiland te voet doorkruist. Bezoek het idyllische Bonifacio of ga op zoek naar de schattige dorpjes die over het eiland verspreid liggen, zoals L’ile Rouse. Wil je niets missen tijdens je reis in Corsica? We hebben voor jou de mooiste dorpjes van Corsica opgelijst.

Het zuiden van het eiland is heel populair, maar om het eiland echt te ontdekken huur je best een auto. We stippelden voor jou een autoroute uit waarbij je in 10 dagen de mooiste plekjes van het eiland ontdekt. Ontdek het mooiste van Corsica met de auto in 10 dagen. Download alvast onze gratis reisgids Corsica.

  1. Fuerteventura, parel van de Canarische eilanden

Fuerteventura is misschien niet het grootste eiland van de Canarische eilanden, maar wel het mooiste. Vergeleken met de groenere buureilanden oogt Fuerteventura op het eerste gezicht misschien saai en dor, maar laat dat je niet afschrikken.

Fuerteventura is een vulkanisch eiland en je kan er indrukwekkende vulkaankraters bezoeken. Ook de gitzwarte stranden, zoals dat van Ajuy, is meer dan een bezoekje waard. Ook in en op het water is er genoeg te doen. Je kan bijvoorbeeld gaan snorkelen, kajakken of surfen. Fuerteventura is de surfhoofdstad van Europa.

Kom meer te weten over het indrukwekkende Fuerteventura in onze gratis reisgids Fuerteventura.
Met onze blogartikel over de 7 eilanden kan je zelf bepalen welk Canarisch Eiland voor jou de ideale keuze is, of download onze reisgids Canarische Eilanden.

  1. Zakynthos in Griekenland

Zakynthos is een ander Grieks eiland dat je zeker eens zou moeten bezoeken. Het eiland, ook wel eens Zante genoemd, wordt steeds populairder onder toeristen. Daar heeft vooral de prachtige kustlijn vol verborgen strandjes mee te maken. Het Navagio strand, beter bekend als Shipwreck Beach, is één van de meest gefotografeerde stranden ter wereld.

Op het kiezelstrand ligt zoals de naam doet vermoeden een scheepswrak dat mooi afsteekt tegen het turquoise water en de groene kliffen eromheen. Verder kan je door Zakynthos-stad slenteren, van de rust in de kleine dorpjes genieten, de bedreigde schildpadden proberen spotten en genieten van de lekkerste Griekse maaltijden. Download ook je gratis reisgids over de Griekse Eilanden.

  1. Het Italiaanse Capri

Voor de kust van Napels ligt een eilandje waar nog niet al te veel mensen van afweten. Dit piepkleine eilandje is niet de plek voor een strandvakantie, maar je hebt er wel veel bijzondere rotsformaties, mooie grotten, en prachtige uitzichten. Het eiland is dan ook altijd heel geliefd geweest bij schrijvers en kunstenaars. Op Capri vind je ook de prachtige tuin Giardini di Augusto en de restanten van de Villa Jovis van keizer Tiberius. Ook kan je met een stoeltjeslift naar Monte Solaro voor het mooiste uitzicht over het eiland, en met een beetje geluk ook over de hele baai van Napels.

Wil je niets missen van Capri tijdens je vakantie? We hebben voor jou de must-see plekjes op Capri opgelijst samen met praktische info voor je bezoek. Download ook onze reisgids Napels en Amalfikust.

  1. Bloemeneiland Madeira

Net als Capri heeft Madeira niet zo heel veel stranden, waardoor het er tijdens de zomermaanden een stuk rustiger is dan op de traditionele zonbestemmingen in de Middellandse Zee. De troef van Madeira is de ruige kust en de prachtige natuur. Madeira wordt dankzij de vele exotische bloemen en planten die je op het eiland terug kan vinden ook wel het bloemeneiland genoemd.

Daarnaast kunnen bezoekers de schilderachtige vulkanische landschappen van het eiland bewonderen. De Ponta do Rosto is bijvoorbeeld een bijzondere landtong die zich uitstekend leent tot een prachtige wandeling. Ook de watervalweg tussen Funchal en Porto Moniz is een aanrader en sla ook zeker de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz niet over. We hebben een autoroute uitgestippeld op Madeira die je langs de mooiste plekjes op het eiland brengt. Je kan de autoroute makkelijk en gratis downloaden.

  1. Sicilië, Italië op z'n best

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee, vlakbij Zuid-Italië. Het eiland heeft een prachtige natuur, fantastische stranden, en een rijke geschiedenis, dus er is meer dan genoeg te doen. Een letterlijk hoogtepunt is het beklimmen van de Etna, de meest actieve vulkaan van Europa. De vulkaan is ruim 3000 meter hoog en eenmaal boven lijkt het alsof je op een andere planeet terechtgekomen bent. Neem ook zeker de tijd om steden zoals Palermo en Syracuse te bezoeken en ga er een dag op uit in de kloof van Alcantara.

Op Sicilië zal je je dus niet snel vervelen. De beste manier om het eiland te verkennen is met de auto. Zo kan je makkelijk van de ene naar de andere stad en verken je het binnenland op je eigen tempo. We hebben een 15-daagse rondreis op Sicilië uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes van het eiland brengt. Download onze reisgids Sicilië.

  1. Skye, schotse natuurpracht

Skye is geen zonovergoten eiland in de Middellandse Zee. Skye ligt vlabkij het vaak grijze en regenachtige Schotland, maar is zonder twijfel één van de mooiste eilanden van Europa. Het eiland heeft een ongerepte natuur met bergtoppen, kliffen en sprookjesachtige landschappen. Je kan er zeer goed wandelen, bijvoorbeeld van de bijzondere rotsformatie Old Man of Storr naar de Quirang, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over het Trotternish schiereiland.

Daarnaast vind je op het eiland ook een aantal oude kastelen en forten en natuurlijk is het ook mogelijk om hier echte Schotse whisky te proeven. Om er zeker van te zijn dat je niets mist van het eiland hebben we de mooiste plekjes van Skye opgelijst. Download onze reisgids Schotland.

  1. Malta, geschiedenis én natuur

Malta is een eiland dat bekend staat om haar veel historische bezienswaardigheden. Onder andere Romeinen, Moren en ridders hebben er hun sporen nagelaten. Ga zeker eens vanuit de hoofdstad Valetta naar de Three Cities, de plek waar de ridders van de orde van Sint-Jan hun thuisbasis hadden. Daarnaast zijn er op het eiland ook heel wat mooie plekjes in de natuur te vinden zoals de Blue Lagoon en St Peter’s Pool.

Geniet verder van de prachtige stranden in bijvoorbeeld de Baai van Mistra of de Inland Sea, en ga eens op zoek naar Popeye Villa, het dorpje dat in de jaren tachtig gebouwd werd voor de film Popeye. Op Malta valt heel wat te beleven. De mooiste bezienswaardigheden op Malta hebben we opgesomd zodat je niets hoeft te missen. Download ook onze reisgids Malta.

  1. Fotogeniek Santorini

Santorini wordt beschouwd als het mooiste eiland van Griekenland en het is dan ook het populairste eiland van het land. En met reden! Op Santorini vind je idyllische dorpjes met parelwitte gebouwen en blauwe daken en deuren. Het eiland, dat officieel eigenlijk Thira heet, is niet zo heel groot en heeft een droog en bergachtig landschap vol steile rotsen en kliffen. In het binnenland liggen wijngaarden en traditionele dorpjes.

Ga zeker eens een wandeling maken langs de caldera, proef de lokale wijnen en geniet van de fotogenieke zonsondergang op het eiland. Lees onze blog over de must-see plekjes van Santorini om niets te missen tijdens je vakantie. Download ook je gratis reisgids over de Griekse Eilanden.

  1. De Portugese Azoren

De Azoren zijn niet één eiland maar een hele archipel van negen verschillende eilandjes die deel zijn van Portugal. São Miguel is het grootste eiland en waarschijnlijk je startpunt bij een bezoek aan de Azoren. Op het eiland kan je mooie wandelingen maken langs de buitenaardse vulkaankraters.

Op Terceira vind je daarentegen juist heel veel cultuur en geschiedenis, terwijl Pico de plek is om walvissen en dolfijnen te gaan spotten, en ook op de kleinste twee eilanden, Corvo en Graciosa is er nog genoeg te zien en te doen. Je kan makkelijk eilandhoppen tussen de verschillende eilanden en zo het beste van elk eiland meepikken.

Ben jij het met ons (on)eens?

Ben je het met ons eens of niet? Je hebt ook nog altijd keuze uit tal van andere eilanden. Ga je voor Ibiza, Formentera, Menorca, Ierland of liever IJsland? Laat het ons weten ... post je favoriet eiland hieronder.

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Griekse Eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?